Då var det dags för arbetsdag igen efter fem dagars ledighet. Det gick förvånansvärt lätt i morse att vakna, väcka alla barn och komma i väg i tid. Det är så skönt när det inte bara är en massa stress och tjat på morgonen. Nu är det bara två arbetsdagar kvar i veckan för på fredag är det skolavslutning och då är jag så klart ledig. Inte vill jag missa en av sommarens mysigaste dagar. På kvällen blir det tradionsenligt en sommarlovsbuffé. Jag håller som bäst på att fundera ut menyn.
Under helgen bakade jag raberbergrottor med mandelmassa. Våra rabarber blir grövre och fler för varje år, så jag måste hitta riktigt många rabarberrecept nu innan rabarbern tar över vår trädgråd.
Rabarbergrottor med mandelmassa
Pajskal
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5-5 dl vetemjöl
Fyllning
400 g rabarber, tunt skivade
4 msk vatten
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
Florsocker
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg. Nyp ihop degen med händerna och vänd på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle. Skär varje rulle i 10 bitar.
Fodra mazarinformar med degen och fördela mandelmassan på bottnarna.
Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Koka tills rabarbern börjar mjukna.
Häll i strösockret och rör om.
Dela fyllningen jämt i formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader i 20-25 minuter eller tills de börjar få färg.
Låt svalna på ett galler och pudra med florsocker.
Riktigt gott blev det här men nästa gång smaksätter jag rabarbern med kardemumma så blir det nog ännu godare eftersom rabarber och kardemumma är en perfekt kombination.
tisdag 7 juni 2011
söndag 5 juni 2011
Fisksås med cream cheese och gräslök
Även idag har solen lyst men det känns ändå mer som höst än sommar, för det är kallt i luften och bara solen som värmer. Idag har vi tömt och frostat av båda frysboxarna för att sedan lyfta upp dem på plats i vårt nya förråd i nybyggnaden. Man kan tro att vi har byggt förrådet efter frysarna för det blev så perfekt med dem på var sin sida om dörren. Torktumlaren är också på sin rätta plats i nya tvättstugan så nu när gamla tvättstugan börjar tömmas kan Leif fixa med avloppet och vattnet så att jag kan börja använda nya tvättstugan snart.
Vi har två enormt stora plantor med gräslök i trädgårdslandet så igår när vi åt laxbugare gjorde jag en sås med mycket gräslök och ändå syns det knappt att jag tagit något från landet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag kan använda gräslök till.
Fisksås med cream cheese och gräslök
100 g cream cheese (philadelphiaost) med vitlök och örter
0,5 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
1 bunt gräslök
Klipp gräslöken.
Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylen ett tag innan servering.
Vi åt den här såsen till laxburgare och det var jättegott. Eftersom man använder cream cheese blir den lite fastare i konsistensen än om man bara har crème fraiche eller gräddfil. Därför passar den extra bra till laxburgare och bröd där man inte vill ha så rinnig sås.
Vi har två enormt stora plantor med gräslök i trädgårdslandet så igår när vi åt laxbugare gjorde jag en sås med mycket gräslök och ändå syns det knappt att jag tagit något från landet. Jag tar tacksamt emot förslag på vad jag kan använda gräslök till.
Fisksås med cream cheese och gräslök
100 g cream cheese (philadelphiaost) med vitlök och örter
0,5 dl crème fraiche
1 tsk sambal oelek
1 bunt gräslök
Klipp gräslöken.
Blanda ihop alla ingredienser.
Låt stå i kylen ett tag innan servering.
Vi åt den här såsen till laxburgare och det var jättegott. Eftersom man använder cream cheese blir den lite fastare i konsistensen än om man bara har crème fraiche eller gräddfil. Därför passar den extra bra till laxburgare och bröd där man inte vill ha så rinnig sås.
lördag 4 juni 2011
Laxburgare med fetaost
Vaknade upp till strålande solsken men lite senare blev hela himlen svart och det började blåsa och regna men efter ett tag hade stormen dragit förbi och det blev alldeles lugnt och soligt igen. Det blåser ordentligt nu igen men inte lika allvarligt som vid lunchtid. Är så less att det alltid ska blåsa så mycket och inte har vi speciellt varmt heller, när man läser om södra Sverige som har värsta sommarvärmen. Vill också svettas!
Till middag åt vi goda laxburgare som vi stekte istället för att grilla eftersom det blåste så mycket och det såg nästan ut som att det skulle börja regna också. Ida hade en kompis här före middagen och hon frågade om han ville äta fisk-hamburgare här. Han sprang hem och frågade om det var ok, sen kom han tillbaka jätteglad och sa att han vill inte ha lök och dressing bara ketchup på hamburgaren. När vi då sa att det var fiskburgare och inte hamburgare vi skulle äta dröjde det inte länge förrän han gick hem och inte kom tillbaka.
Laxburgare med fetaost
400 g laxfilé utan skinn och ben
100 g fetaost
2 tsk potatismjöl eller 1 st ägg
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak
Smör till stekning
Skär fisken i grova bitar.
Lägg bitarna i en skål och kör hastigt med en handmixer. Låt det inte bli en alltför slät massa.
Tillsätt smulad fetaost, ägg eller potatismjöl och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Forma till biffar med blöta händer.
Stek i medelvarm panna med smör cirka, 4 minuter på varje sida.
Till middag åt vi goda laxburgare som vi stekte istället för att grilla eftersom det blåste så mycket och det såg nästan ut som att det skulle börja regna också. Ida hade en kompis här före middagen och hon frågade om han ville äta fisk-hamburgare här. Han sprang hem och frågade om det var ok, sen kom han tillbaka jätteglad och sa att han vill inte ha lök och dressing bara ketchup på hamburgaren. När vi då sa att det var fiskburgare och inte hamburgare vi skulle äta dröjde det inte länge förrän han gick hem och inte kom tillbaka.
Laxburgare med fetaost
400 g laxfilé utan skinn och ben
100 g fetaost
2 tsk potatismjöl eller 1 st ägg
Flingsalt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak
Smör till stekning
Skär fisken i grova bitar.
Lägg bitarna i en skål och kör hastigt med en handmixer. Låt det inte bli en alltför slät massa.
Tillsätt smulad fetaost, ägg eller potatismjöl och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Forma till biffar med blöta händer.
Stek i medelvarm panna med smör cirka, 4 minuter på varje sida.
Laxburgare, dressing, bulgur och grönsaker. Mums!
Det här blev jättegoda laxburgare som alla åt av t.o.m Isak. Han tyckte det smakade fiskpinnar och det är det bästa betyget man kan få när det gäller fisk. Jag använde, så klart, potatismjöl istället för ägg. Antingen kan man äta laxburgarna med bröd, dressing och grönsaker eller så kan man äta bulgur istället för bröd. Jag gjorde en jättegod fiskdressing/sås med gräslök och philadelphiaost som passade perfekt till fisken.
fredag 3 juni 2011
Köttgryta med curry och tomat
Idag har det varit shorts-väder, det har inte varit många såna dagar i år. Men nu hoppas vi att resten av sommaren blir solig och varm. Vi älskar att fika och äta ute, och i dag kunde vi sitta ute och fika på eftermiddagen. Men när det var dags att äta blev det lite mulet och eftersom att det blåser var det inte speciellt skönt ute så middagen satt vi inne och åt.
På förmiddagen var jag och Isak på stan och köpte examenskläder åt honom, så nu är det äntligen fixat. Tänk att det bara är en vecka kvar till sommarlovet och 11 arbetsdagar till min semester.
Köttgryta med curry och tomat
smör eller margarin
1-2 tsk curry
1 krm cayennepeppar
500 g grytbitar
svartpeppar
salt
1 lök
4-5 dl köttbuljong, fond eller tärning
0,5 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 paprika
Smält smöret, strö i curry och cayenne och rör om.
Tillsätt köttet och bryn det. Mala över peppar och salt efter behag.
Klyfta löken och tillsätt den till grytan.
Späd med ett par dl buljong. Lägg på lock och låt sakta puttra i 30 min, späd efter hand med mer buljong om det behövs.
Rör i tomatkross, tomatpuré och rödvin, låt små koka ytterligare 20-30 minuter, tills köttet är mört.
Skär paprikan i strimlor och tillsätt i grytan, smaka av med salt och peppar. Koka ytterligare några minuter.
Servera med bulgur eller ris och små skålar med ananas, grönsallad och gurkstavar.
Det börjar bli tjatigt att alltid berömma köttgrytor men det är verkligen en storfavorit hos oss där alla äter mycket. Curry är en annan favorit hos barnen så det här kunde ju inte bli fel.
På förmiddagen var jag och Isak på stan och köpte examenskläder åt honom, så nu är det äntligen fixat. Tänk att det bara är en vecka kvar till sommarlovet och 11 arbetsdagar till min semester.
Köttgryta med curry och tomat
smör eller margarin
1-2 tsk curry
1 krm cayennepeppar
500 g grytbitar
svartpeppar
salt
1 lök
4-5 dl köttbuljong, fond eller tärning
0,5 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl rödvin
1 paprika
Smält smöret, strö i curry och cayenne och rör om.
Tillsätt köttet och bryn det. Mala över peppar och salt efter behag.
Klyfta löken och tillsätt den till grytan.
Späd med ett par dl buljong. Lägg på lock och låt sakta puttra i 30 min, späd efter hand med mer buljong om det behövs.
Rör i tomatkross, tomatpuré och rödvin, låt små koka ytterligare 20-30 minuter, tills köttet är mört.
Skär paprikan i strimlor och tillsätt i grytan, smaka av med salt och peppar. Koka ytterligare några minuter.
Servera med bulgur eller ris och små skålar med ananas, grönsallad och gurkstavar.
Det börjar bli tjatigt att alltid berömma köttgrytor men det är verkligen en storfavorit hos oss där alla äter mycket. Curry är en annan favorit hos barnen så det här kunde ju inte bli fel.
torsdag 2 juni 2011
Kladdkakemuffins med fyllning
Jag har sagt det förut och jag säger det igen - Det är tur att vi får gäster ibland så att vi tar oss tid att städa ordentligt. Igårkväll städade jag till nästan midnatt och har fortsatt idag. Nu är det i alla fall i stort sett dammfritt. Var sak på sin plats, är det däremot inte, det fungerar inte med tre vakna barn. När det är dags för besök så är det inte bara städning som behövs då måste man baka nå riktigt gott också. I dag blev det en ny variant av kladdkakemuffins.
Kladdkakemuffins med fyllning
Muffins:
4 ägg
5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Muffins:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.
Fyllning:
Smällt smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).
Kladdkakor är väl bland det bästa som finns, eller hur? Den här kladdkakan i muffinsform med fyllning är inget undantag. De är farligt goda direkt från frysen och det är inte bra för då är det alldeles för enkelt att tjuvta.
Kladdkakemuffins med fyllning
Muffins:
4 ägg
5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smält smör
Fyllning:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Muffins:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner det i äggblandningen tillsammans med det smälta smöret.
Rör till en slät smet.
Klicka smeten i mazarinformar, antingen av aluminium eller papper.
Fyll formarna till ungefär hälften.
Grädda i 10-12 min i 200 grader.
Fyllning:
Smällt smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet.
Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något.
Häll det sedan i formarna över de kalla(svala) kakorna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om).
Kladdkakor är väl bland det bästa som finns, eller hur? Den här kladdkakan i muffinsform med fyllning är inget undantag. De är farligt goda direkt från frysen och det är inte bra för då är det alldeles för enkelt att tjuvta.
Etiketter:
choklad,
fikabröd,
kladdkaka,
mjuka kakor,
muffins
måndag 30 maj 2011
T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze
Så underbart det var att vakna en måndag och inte en endaste kväll i veckan är inbokad. Jag kommer inte ihåg när det hände senast. Att jag dessutom bara jobbar 2,5 dar gör ju inte saken sämre. Igår var det mors dag och jag var hos min mamma i flera timmar och blev uppassad med god lunch och gott fika. Det skulle kanske ha varit jag som passade upp henne?!
Till middag for vi hem och grillade älgstek som vi åt med en god Jack Daniels Glaze. Det är ett recept som finns lite här och var på nätet och det sägs att det är samma som finns på restaurangen T.G.I.F. Fast min variant blev utan Jack Daniels. Min man samlar på whisky och när jag sa att jag behövde Jack Daniels sa han att någon sådan kommer inte in i vårt hus, för det är inte Whisky. Eftersom det skulle var så pass lite tog jag en annan whisky från skåpet och jag tror inte det gjorde någon skillnad.
T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,5 dl vatten
2,4 dl ananasjuice
4 msk (0,6 dl) teriyakisås
1 msk soja
3 dl farinsocker
3 msk färskpressad citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
1 krm cayennepeppar
Skär av en liten bit av toppen på vitlöken. Om vitlöken inte står stadigt skär du även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt.
Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme.
Sänk sedan värmen och låt det sjuda.
Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resten av ingredienserna i kastrullen.
Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.
Sila såsen.
Använd som glaze till att pensla på grillat kött vid slutet av grillningen. Eller använd den som sås att äta till kött eller kyckling.
Väldigt söt men god glaze/sås som alla utom Isak åt av, men Isak äter sällan sås. Den här gången använde vi den som sås till grillat kött, men det fungerar även att använda den som glaze och pensla köttet med. Det var gott med en lite syrlig coleslaw gjord på turkisk yoghurt för att väga upp det söta. Ett annat alternativ är att ta en klick crème fraiche, om man nu inte vill ha det för sött.
Det är många ingredienser och man ska ha ganska lite av var och en. Nästa gång provar jag nog att öka på mängden ananasjuice och struntar i krossad ananas. Det känns lite onödigt att öppna en hel konservburk och sedan bara använda 1 msk. Det är första gången jag använder silverlök. Den var väldigt mild och god att sedan använda till sallad, nästa gång provar jag kanske att använda rödlök istället som jag oftast har hemma.
Till middag for vi hem och grillade älgstek som vi åt med en god Jack Daniels Glaze. Det är ett recept som finns lite här och var på nätet och det sägs att det är samma som finns på restaurangen T.G.I.F. Fast min variant blev utan Jack Daniels. Min man samlar på whisky och när jag sa att jag behövde Jack Daniels sa han att någon sådan kommer inte in i vårt hus, för det är inte Whisky. Eftersom det skulle var så pass lite tog jag en annan whisky från skåpet och jag tror inte det gjorde någon skillnad.
T.G.I.F.s Jack Daniels Glaze
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,5 dl vatten
2,4 dl ananasjuice
4 msk (0,6 dl) teriyakisås
1 msk soja
3 dl farinsocker
3 msk färskpressad citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
1 krm cayennepeppar
Skär av en liten bit av toppen på vitlöken. Om vitlöken inte står stadigt skär du även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt.
Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme.
Sänk sedan värmen och låt det sjuda.
Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resten av ingredienserna i kastrullen.
Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.
Sila såsen.
Använd som glaze till att pensla på grillat kött vid slutet av grillningen. Eller använd den som sås att äta till kött eller kyckling.
Väldigt söt men god glaze/sås som alla utom Isak åt av, men Isak äter sällan sås. Den här gången använde vi den som sås till grillat kött, men det fungerar även att använda den som glaze och pensla köttet med. Det var gott med en lite syrlig coleslaw gjord på turkisk yoghurt för att väga upp det söta. Ett annat alternativ är att ta en klick crème fraiche, om man nu inte vill ha det för sött.
Färdigrostad vitlök som nu har blivit mjuk och ska klämmas ut.
En vitlök blir ungefär 2 msk, dvs den mängd som ska användas.
Glazen/såsen är färdig att ätas.
söndag 29 maj 2011
Aioli och räkor
I går var jag och alla barnen på stan i flera timmar och hittade mycket sommarkläder åt dem så nu väntar vi bara på sommaren. Det viktigaste var att hitta en cykelhjälm till Isak och gympaskor till Olivia men inget av det kom vi hem med. Så det blir till att fortsätta leta.
I dag är det mors dag. Hur firar ni det, om ni firar det? Jag och Ida ska till mormor och äta lunch medan Leif, Isak och Olivia är på Nordpoolen och badar med Isaks klass. När de har badat klart i eftermiddag kommer de och fikar tårta. På spisen står en Jack Daniels Glaze och puttrar som vi ska ha till den grillade älgsteken ikväll.
Igår åt jag och Leif räkor med hemmagjord aioli. Mums. Det är verkligen skillnad på köpt och hemmagjord aioli. Har ni inte provat så gör det.
Aioli
Majonnäs:
3 äggulor
1 msk vinäger
1 msk senap, gärna osötad
2 krm salt
1 krm vitpeppar
3-4 dl neutral olja
Smaksättning:
1 vitlöksklyfta per dl majonnäs
Börja med att göra en vanlig majonnäs.
Låt alla ingredienser bli rumsvarma.
Rör ihop äggulorna, vinäger, senap, salt och peppar.
Vispa äggulorna kraftigt med elvisp medan oljan tillsätts droppvis.
När blandningen börjar tjockna kan du hälla i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.
Smaksätt med pressade vitlöksklyftor. En klyfta per dl majonnäs blir rätt bra, men smaka av hur stark vitlökssmak du vill ha.
I dag är det mors dag. Hur firar ni det, om ni firar det? Jag och Ida ska till mormor och äta lunch medan Leif, Isak och Olivia är på Nordpoolen och badar med Isaks klass. När de har badat klart i eftermiddag kommer de och fikar tårta. På spisen står en Jack Daniels Glaze och puttrar som vi ska ha till den grillade älgsteken ikväll.
Igår åt jag och Leif räkor med hemmagjord aioli. Mums. Det är verkligen skillnad på köpt och hemmagjord aioli. Har ni inte provat så gör det.
Aioli
Majonnäs:
3 äggulor
1 msk vinäger
1 msk senap, gärna osötad
2 krm salt
1 krm vitpeppar
3-4 dl neutral olja
Smaksättning:
1 vitlöksklyfta per dl majonnäs
Börja med att göra en vanlig majonnäs.
Låt alla ingredienser bli rumsvarma.
Rör ihop äggulorna, vinäger, senap, salt och peppar.
Vispa äggulorna kraftigt med elvisp medan oljan tillsätts droppvis.
När blandningen börjar tjockna kan du hälla i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.
Smaksätt med pressade vitlöksklyftor. En klyfta per dl majonnäs blir rätt bra, men smaka av hur stark vitlökssmak du vill ha.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)