Nu har Leif extrahjälp med byggandet eftersom hans föräldrar är här. Det är välkommet! Dessutom var det sån tur att Olivias dansuppvisning och Isaks musikal med klassen är med bara några dagars mellanrum så de hinner se bägge medan de är här.
I dag gjorde jag årets första rabarberpaj med egen färsk rabarber. Det är nå speciellt varje år när man för första gången får ta in sin egen rabarber och göra en god paj.
Rabarber- och hallonpaj
Pajbotten:
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
1 msk socker
0,5 krm salt
Fyllning:
250 g rabarber
0,5 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 dl hallon
Mandeltopping:
120 g mandelmassa
100 g smör, kallt
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop alla ingredienser till pajdegen, gärna i en matberedare.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
Kavla ut degen och fodra formen eller tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel och ställ in formen i frysen 1 timme.
Grädda pajskalet direkt från frysen ca 10 minuter i 200 grader.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Skär rabarbern i bitar, lägg dem i en skål och blanda med socker och potatismjöl.
Lägg rabarbern i pajskalet och strö över hallonen.
Riv mandelmassan grovt och skär smöret i tärningar. Blanda ihop allt med socker och mjöl till en smuldeg.
Strö smuldegen över fyllningen och grädda 35-40 minuter.
Smulpajer med mandelmassa är såå gott och den här varianten var inget undantag. Eftersom man gör ett pajskal blir pajen lite finare tycker jag än när man gör en vanlig smulpaj.
söndag 22 maj 2011
fredag 20 maj 2011
Kassler och ananas i ugn
Igår var elektrikern här i flera timmar igen, men nu är nog all el dragen så att vi har uttag och lampor överallt där vi vill. Nästa sak som ska färdigställas är nog golvet i förrådet så att vi kan flytta upp frysarna och tömma klädkammaren så att vi kan börja använda den till det den är till för...kläder.
I dag har vi ätit grillspett och sallad men i går gjorde jag en god gammal klassiker som jag aldrig har gjort tidigare så barnen har aldrig ätit den.
Kassler och ananas i ugn
600 gram kassler
2 små eller 1 stor burk ananasskivor
1 dl chilisås
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
riven ost
Skär kasslern i 0,5 cm tjocka skivor.
Varva kassler och ananas i en ugnsform.
Blanda ihop chilisås, grädde och sambal. Häll i formen.
Strö riven ost överst.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till ris och sallad.
Det är en oerhört enkel maträtt att tillaga. Den borde jag ha gjort förra veckan när det var snabbmatsvecka. Isak tyckte den var jättegod, Olivia var lite mer tveksam och Ida åt som vanligt lite när det serveras ris.
I dag har vi ätit grillspett och sallad men i går gjorde jag en god gammal klassiker som jag aldrig har gjort tidigare så barnen har aldrig ätit den.
Kassler och ananas i ugn
600 gram kassler
2 små eller 1 stor burk ananasskivor
1 dl chilisås
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
riven ost
Skär kasslern i 0,5 cm tjocka skivor.
Varva kassler och ananas i en ugnsform.
Blanda ihop chilisås, grädde och sambal. Häll i formen.
Strö riven ost överst.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till ris och sallad.
Det är en oerhört enkel maträtt att tillaga. Den borde jag ha gjort förra veckan när det var snabbmatsvecka. Isak tyckte den var jättegod, Olivia var lite mer tveksam och Ida åt som vanligt lite när det serveras ris.
onsdag 18 maj 2011
Basilika- och limelax med tagliatelle
Ikväll har en elektriker varit här i flera timmar så nu har vi snart el i nybyggnaden, så snart kan vi flytta upp tvättmaskinen till min nya tvättstuga. Jag tror inte det är många som förstår vilken stor renovering vi håller på med. Ibland blir man lite less tjatet när folk undrar när vi ska vara klara. I källaren bilar vi upp hela golvet, tar bort all lera, sätter dit grus, isolerar, sätter vattenburen golvvärme, gjuter nytt golv, byter all el, målar alla tak och väggar och lägger klinker eller trägolv. Samtidigt som källarrenoveringen bygger vi ut huset med nytt förråd, badrum, tvättstuga och hall. Som ni kanske förstår är det mycket som måste göras när det är nybyggnation, det ska dras el och vatten, mellanväggar och dörrar ska på plats, väggar och tak ska målas eller tapetseras och klinker ska läggas på alla golv. Sen måste det göras snyggt och passas ihop där de två husen byggs ihop. Sen är det ju förstås en massa annat som måste göras också, t.ex. garderober, diskhoar och toastolar ska på plats. Samtidigt som allt detta jobbar vi båda heltid och har tre barn med läxor och aktiviteter och dygnet har ju trots allt bara 24 timmar...och vi har inte vunnit på lotto:)
Tack och lov går det hyfsat att laga mat i alla fall, trots att en köksbänk är riven och diskmaskinen står mitt på golvet. Alla måltider intas numera i vardagsrummet eftersom det inte finns plats för nå matbord i köket just nu. Men Isak är glad för då är det nära till TVn. Idag blev det lax och pasta till middag, det känns som det var länge sedan vi åt fisk.
Basilika- och limelax med tagliatelle
500 g laxfilé
4 msk olivolja
4 msk limesaft (ca 2 lime)
2 pressade vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
4 msk basilika (jag använde fryst)
1 paprika
ca 500 g tagliatelle
salt och peppar
Blanda ihop olivolja, limesaft och vitlöksklyftor till marinaden.
Skär laxen i mindre bitar och marinera den i 15 minuter.
Bryn laxtärningarna i en stekpanna. Salta och peppra.
Strimla paprikan och stek den lite mjuk.
Häll marinaden i en kastrull, rör ner grädden och basilikan.
Sjud såsen någon minut till den blir varm. Smaka av med salt och peppar.
Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen.
Häll såsen över tagliatellen och rör om ordentligt.
Blanda försiktigt ner laxen och paprikan.
Servera genast till en tomat- och mozzarellasallad.
En riktigt god laxrätt som alla åt av. Isak bad till och med om mer, det händer inte ofta när det är fisk. Man får använda ganska mycket salt och peppar för att det inte ska bli för surt. Jag använde drygt 4 msk basilika, men smaka av så det blir gott enligt dig. Jag använde havregrädde som passar alldeles utmärkt till sådana här maträtter.
Tack och lov går det hyfsat att laga mat i alla fall, trots att en köksbänk är riven och diskmaskinen står mitt på golvet. Alla måltider intas numera i vardagsrummet eftersom det inte finns plats för nå matbord i köket just nu. Men Isak är glad för då är det nära till TVn. Idag blev det lax och pasta till middag, det känns som det var länge sedan vi åt fisk.
Basilika- och limelax med tagliatelle
500 g laxfilé
4 msk olivolja
4 msk limesaft (ca 2 lime)
2 pressade vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
4 msk basilika (jag använde fryst)
1 paprika
ca 500 g tagliatelle
salt och peppar
Blanda ihop olivolja, limesaft och vitlöksklyftor till marinaden.
Skär laxen i mindre bitar och marinera den i 15 minuter.
Bryn laxtärningarna i en stekpanna. Salta och peppra.
Strimla paprikan och stek den lite mjuk.
Häll marinaden i en kastrull, rör ner grädden och basilikan.
Sjud såsen någon minut till den blir varm. Smaka av med salt och peppar.
Koka tagliatellen enligt anvisning på förpackningen.
Häll såsen över tagliatellen och rör om ordentligt.
Blanda försiktigt ner laxen och paprikan.
Servera genast till en tomat- och mozzarellasallad.
En riktigt god laxrätt som alla åt av. Isak bad till och med om mer, det händer inte ofta när det är fisk. Man får använda ganska mycket salt och peppar för att det inte ska bli för surt. Jag använde drygt 4 msk basilika, men smaka av så det blir gott enligt dig. Jag använde havregrädde som passar alldeles utmärkt till sådana här maträtter.
tisdag 17 maj 2011
Nu ska det bakas
I går fick jag ett roligt paket från Dr Oetker med lite nyheter från dem så nu ska vi baka. Strösslet med jordgubbssmak har vi redan haft hemma och det var en storfavorit som alla barnen tyckte var jättegott. Sockermassa har jag aldrig använt men nu får jag äntligen chansen att prova. Gäller bara att komma på ett bra tillfälle att göra en god och fin tårta. Kanske gör jag den ägg- och mjölkfria prinsesstårtan igen, men använder vanlig grädde den här gången eftersom det är viktigast att den är äggfri numera. Dessutom fick jag sockerrosor och blad så att tårtan kan bli extra fin.
I paketet var även något som heter Vegegel som är liknande gelatin men som även vegetarianer kan använda. Det ska jag försöka mig på att använda också, kanske till pannacotta eller lax- och räktårta. Är det nån som redan har använt det?
I paketet från Dr oetker fanns chokladsås, jordgubbs- och chokladströssel,
sockermassa, vegegel, tårtmousse och sockerrosor och blad.
måndag 16 maj 2011
Två hus blir ett
Loppisen i lördags gick ganska bra. Skönt att få rensat och bli av med grejer man inte använder. Det som går bäst är leksaker och andra barngrejer, jag sålde bl.a. en barnbilstol, två barnmatstolar och en vagn som vi inte använder nå mer. Men köksgrejer såsom glas och skålar går inte lika bra nå mer. Men nu finns det ju så många lågprisaffärer där man kan få tag i billiga köksgrejer. Barnkläder går inte heller speciellt bra trots att jag hade en del Polarn & Pyret-kläder för 10 kr/st t.ex.
Nu är väggen mellan nya och gamla huset på väg bort så nu har vi snart ETT stort hus. Det som nu är första prioritet är att sätta en balk i taket så att det inte rasar. När det är gjort kan alla stolpar rivas. Nu börjar det bli dags att välja klinker till hallen. Jag funderar på ljusgrått eller beige, i så fall blir det samma som i källaren tror jag.
Det som är mest spännande är sedan när vi ska bygga ut golvet i köket och bygga en trapp med 3 trappsteg ner i vår nya hall. Köket kommer bli ungefär 5 kvm större och jag som tillbringar mycket tid i köket tar tacksamt emot all extra yta. Nu när allt i kökets närhet är nyrenoverat kommer det nog inte dröja länge förrän vi kommer tycka att köket ser alltför risigt ut och vill renovera det också. Kanske dags att spela (och vinna) på Lotto?
Här står jag i köket och tar kort ut mot nya hallen.
Som ni ser är det en byggarbetsplats nu.
Stolparna är det enda som är kvar av gamla ytterväggen.
Här ska köksgolvet förlängas och en trapp byggas eftersom
det är nivåskillnad på gamla och nya huset.
Ytterligare en bild på byggkaoset. Men snart blir det fint.
RobustChallenge
Tycker ni om att laga mat? Är ni sugna på att tävla?
Vill ni vinna köksmaskiner från Philips?
Vill ni vinna köksmaskiner från Philips?
Då har ni er chans nu när RobustChallenge är igång. Det är ett samarbete mellan Melker Andersson och Philips. Läs mer på http://robustchallenge.se/
lördag 14 maj 2011
Sallad
Idag ska jag stå på en Fyndmarknad (loppis) och försöka få sålt lite grejer. Vi får se hur det går! Efter den här stressiga veckan hoppas jag att det finns lite tid till vila imorgon. Sova länge, äta långfrukost, läsa lite och bara mysa i pyjamas hela dan. Men det är nog bara en önskedröm för vi måste förbereda för snickarna som kommer på måndag för att riva väggen mellan gamla och nya huset. Sen fortsätter nästa vecka i samma rasande tempo med en massa "måste-grejer". Tror ni jag längtar till semestern?
I torsdags åt vi sallad till middag, ännu en snabbmatsdag. Vi tycker om så olika saker i sallader så jag satte allt i olika skålar och sen fick var och en plocka ihop sin egen sallad på tallriken. Sådant uppskattas alltid. Pastan kokade jag på lunch när jag var hem och åt med Olivia som var sjuk och hemma från skolan.
Sallad
sallad
gurka
tomat
paprika
majs
pastahjul
skinka
rödlök
De här sakerna hade vi den här gången till salladen för det var det vi hade hemma, men det kan man ju variera hur mycket man vill med sina egna favoriter. Andra saker man kan ha är t.ex. bulgur, fetaost, avokado, bönor, groddar, broccoli osv.
I torsdags åt vi sallad till middag, ännu en snabbmatsdag. Vi tycker om så olika saker i sallader så jag satte allt i olika skålar och sen fick var och en plocka ihop sin egen sallad på tallriken. Sådant uppskattas alltid. Pastan kokade jag på lunch när jag var hem och åt med Olivia som var sjuk och hemma från skolan.
Sallad
sallad
gurka
tomat
paprika
majs
pastahjul
skinka
rödlök
De här sakerna hade vi den här gången till salladen för det var det vi hade hemma, men det kan man ju variera hur mycket man vill med sina egna favoriter. Andra saker man kan ha är t.ex. bulgur, fetaost, avokado, bönor, groddar, broccoli osv.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)