Idag har jag jobbat lite på förmiddan medans Ida fick vara med mormor och morfar. Hon är inte helt frisk än, hon är lite snorig, lite hostig och lite trött, så jag tror hon får vara hemma från förskolan hela veckan för att vila upp sig ordentligt. Sen tar vi nya tag nästa vecka och hoppas att det dröjer lääänge tills vi har nästa sjukperiod. Även imorgon ska jag jobba på förmiddan och Ida ska vara hos mormor och morfar.
Efter gårdagens härliga väder var det en besvikelse att vakna upp till dagens blötsnöande och helslaskiga vägar. Nu hoppas vi att solen och det härliga vädret kommer tillbaka. Det skulle vara så härligt att sätta Ida i vagnen och gå på en promenad imorgon så att både hon och jag får lite frisk luft. Dagens middag hade Ida önskat, det blev köttbullar, potatis, sås och äpple- och morotsallad. Igår när jag var hemma hela dan passade jag på att koka en köttgryta i flera timmar så att köttet blev riktigt mört och gott.
Långkokt köttgryta med rödvin
5 hg grytbitar
2 morötter
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk råsocker
3 dl rött vin
4 vitlöksklyftor (hela)
1-2 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
1,5 msk kalvfond
2,5 dl vatten
salt och peppar
½ kruka bladpersilja
Skala och dela morötter och lök i bitar. Bryn i lite olja i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i smör och olja i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén och sockret i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut. Häll allt över köttet och grönsakerna.
Tillsätt vitlökarna, vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock 1,5 timme.
Tillsätt sedan kalvfond och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs. Lägg i lite hackad persilja.
Vilken tur att inte Leif är hemma för all köttgryta gick åt på oss fyra som är hemma. Köttet blev så klart jättemört när det kokade så länge. Vi åt den tillsammans med bulgur och sallad.
onsdag 6 april 2011
tisdag 5 april 2011
Banankaka med ingefära i långpanna
Ida och jag är hemma i dag också trots att hon mår mycket bättre och sov hela natten utan problem. Men hon var verkligen illa däran när vi kom till läkaren igår, han såg på en gång att hon hade svårt att andas. Efter att ha inhalerat Ventoline blev hon mer talför och t.o.m. sjöng och trallade lite i korridorerna. Så skönt att se. Hon är fortfarande lite snorig och medtagen (trött) så jag tror vi är hemma imorgon också för på förskolan är det full fart och då är det bäst att vara i toppform.
Idag har solen lyst hela da'n och det såg så underbart ut så på eftermiddagen tog jag mitt glas med chai-te och nybakade banankaka och gick ut och fikade. Så underbart det var! Ida var också glad att få komma ut en sväng.
Banankaka med ingefära i långpanna
200 g margarin
6 dl strösocker
4 ägg
1 l vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk ingefära
4 tsk kanel
1 dl mjölk
4 mogna bananer
Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop matfett och socker. Tillsätt ägget ett i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Tillsätt det sedan till matfetts-blandningen och rör ihop.
Mosa bananerna ordentligt. Tillsätt mjölk och bananer till smeten och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en en långpanna och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20min.
Den här banankakan har jag gjort förut men då bakade jag den i en rund sockerkaksform. Nu hade jag så många bruna bananer så jag dubblade receptet och gjorde den i en långpanna. Den blev lagom hög och god. Den smakar mer kanel och ingefära än banan tycker jag, lite likt mjuk pepparkaka.
Idag har solen lyst hela da'n och det såg så underbart ut så på eftermiddagen tog jag mitt glas med chai-te och nybakade banankaka och gick ut och fikade. Så underbart det var! Ida var också glad att få komma ut en sväng.
Banankaka med ingefära i långpanna
200 g margarin
6 dl strösocker
4 ägg
1 l vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk ingefära
4 tsk kanel
1 dl mjölk
4 mogna bananer
Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop matfett och socker. Tillsätt ägget ett i taget.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Tillsätt det sedan till matfetts-blandningen och rör ihop.
Mosa bananerna ordentligt. Tillsätt mjölk och bananer till smeten och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en en långpanna och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20min.
Den här banankakan har jag gjort förut men då bakade jag den i en rund sockerkaksform. Nu hade jag så många bruna bananer så jag dubblade receptet och gjorde den i en långpanna. Den blev lagom hög och god. Den smakar mer kanel och ingefära än banan tycker jag, lite likt mjuk pepparkaka.
Etiketter:
baka i långpanna,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor
måndag 4 april 2011
Krispig äppelpaj
Oj vilken natt vi har haft! Ida har haft jättetungt att andas så vi har inte sovit många timmar nån av oss. Hon kunde slumra litegrann om hon fick sitta i min famn och då förstår ni ju att det inte blev mycket sömn för mig. Det vi kan trösta oss med är att hon inte har speciellt hög feber i alla fall. Efter hennes feberkramp-anfall är jag alltid orolig när hon får feber. Nu ska vi i alla fall åka till läkaren så att de få kolla hennes andning och eventuellt får hon inhalera nånting så att det blir lättare att andas för henne.
Igår gjorde jag en krispig äppelpaj som jag nog kommer tjuväta av idag också nu när jag är hemma med lill-sjuklingen.
Krispig äppelpaj
4-5 äpplen
0,5 dl råsocker
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
smuldeg:
150 g smör
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl rice crispies
1,5 dl socker
0,5 dl kokos
Smält smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienserna, häll i det smälta smöret. Rör ihop till en smet.
Skala och skiva äpplena. Lägg i en smord ugnsform.
Blanda ihop råsocker, kanel och kardemumma. Häll över äpplena och blanda om.
Strö smuldegen över äppelskivorna.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
Igår gjorde jag en krispig äppelpaj som jag nog kommer tjuväta av idag också nu när jag är hemma med lill-sjuklingen.
Krispig äppelpaj
4-5 äpplen
0,5 dl råsocker
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
smuldeg:
150 g smör
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl rice crispies
1,5 dl socker
0,5 dl kokos
Smält smöret.
Blanda ihop alla torra ingredienserna, häll i det smälta smöret. Rör ihop till en smet.
Skala och skiva äpplena. Lägg i en smord ugnsform.
Blanda ihop råsocker, kanel och kardemumma. Häll över äpplena och blanda om.
Strö smuldegen över äppelskivorna.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
Till paj serverar vi alltid mjölkfri vaniljsås så att Isak kan äta,
om vi även har vispgrädde hemma tycker jag att det blir gott
att blanda vispad grädde med den mjölkfria vaniljsåsen.
Den smakade mycket kanel och kardemumma och det tycker jag om så det här blev en riktigt god paj.
söndag 3 april 2011
Kyckling- och äppelgryta
Ute är det grått och tråkigt, men det är ändå nästan 10 grader varmt. Både jag och Ida känner oss lite småhängiga så vi är inne och försöker krya på oss. Eftersom Leif jobbar i Arvidsjaur på veckorna numera så behöver han lite matlådor att ta med sig, så idag har vi gjort storkok för att kunna fylla matlådorna. Det blev laxcannelloni och lasagne. Dessutom blev jag så sugen på en krispig äppelpaj så det slängde jag också ihop.
Kyckling- och äppelgryta
kycklingfiléer
salt och peppar
1 st stor gul lök
2-3 st stora äpplen
1,5 dl äppelcider eller äppeljuice
2,5 dl mellangrädde
1,5 msk koncentrerad hönsbuljong
1 msk dijonsenap
1,5 tsk färsk eller torkad timjan
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, bryn dem, salta och peppra.
Skala och skiva lök och äpplen i stora skivor. Lägg ner i grytan.
Häll på cider/juice, grädde och buljong. Rör ner dijonsenap och timjan.
Låt koka ihop under 15–20 minuter. Servera med ris.
En god, ganska mild gryta. Vi brukar ofta äta kryddstarkare mat men det var kul som omväxling att äta en mild kycklinggryta.
Kyckling- och äppelgryta
kycklingfiléer
salt och peppar
1 st stor gul lök
2-3 st stora äpplen
1,5 dl äppelcider eller äppeljuice
2,5 dl mellangrädde
1,5 msk koncentrerad hönsbuljong
1 msk dijonsenap
1,5 tsk färsk eller torkad timjan
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, bryn dem, salta och peppra.
Skala och skiva lök och äpplen i stora skivor. Lägg ner i grytan.
Häll på cider/juice, grädde och buljong. Rör ner dijonsenap och timjan.
Låt koka ihop under 15–20 minuter. Servera med ris.
En god, ganska mild gryta. Vi brukar ofta äta kryddstarkare mat men det var kul som omväxling att äta en mild kycklinggryta.
lördag 2 april 2011
Krämig potatisgratäng med vitlöksost
Idag har hela familjen varit i Storklinten men vi åkte inte slalom utan tittade på SM i Big Air. Vi hade hoppats få se barnens kusin tävla. Men det fick vi inte, men vi fick träffa och prata med honom. Barnen tyckte det var jättekul att träffas sin storkusin som de inte träffar speciellt ofta. Vädret var uruselt tyvärr, det regnade. Vi är alla lite trötta och sega nu, det känns nästan som att vi har åkt slalom hela da'n. Nu ska jag göra en kycklinggryta med äpplen och lök, recept och utlåtande får ni imorgon.
Till gårdagens lammkotletter åt vi en krämig potatisgratäng som var väldigt enkel att göra och att få krämig. Ibland tycker jag att potatisgratänger blir för vattniga men inte den här.
Krämig potatisgratäng med vitlöksost
potatis
gul lök
3 dl grädde
100 g vitlöksost, t.ex cantadou och crème bonjour
salt och peppar
riven ost
Skala och skiva potatisen och löken. Varva dessa i en smord ugnsform.
Koka upp grädde och ost. Salta och peppra.
Häll ost- och gräddblandningen över potatis och lök i formen.
Strö riven ost överst.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter, beroende på hur tjock potatisskivorna är och hur stor formen är.
Det här blev en jättegod och krämig gratäng med bra smak så den här kommer jag göra igen. Man får anpassa potatis, grädde och ost så det blir en bra blandning. Vill man kan man ta en annan smak på osten så har man en helt annan gratäng.
Till gårdagens lammkotletter åt vi en krämig potatisgratäng som var väldigt enkel att göra och att få krämig. Ibland tycker jag att potatisgratänger blir för vattniga men inte den här.
Krämig potatisgratäng med vitlöksost
potatis
gul lök
3 dl grädde
100 g vitlöksost, t.ex cantadou och crème bonjour
salt och peppar
riven ost
Skala och skiva potatisen och löken. Varva dessa i en smord ugnsform.
Koka upp grädde och ost. Salta och peppra.
Häll ost- och gräddblandningen över potatis och lök i formen.
Strö riven ost överst.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter, beroende på hur tjock potatisskivorna är och hur stor formen är.
Det här blev en jättegod och krämig gratäng med bra smak så den här kommer jag göra igen. Man får anpassa potatis, grädde och ost så det blir en bra blandning. Vill man kan man ta en annan smak på osten så har man en helt annan gratäng.
fredag 1 april 2011
Lammkotletter provencale
Jaha då var årets hockeysäsong över. Trots att det känns lite bittert just nu måste man var nöjd med Luleås säsong. Vi får hoppas att det går minst lika bra nästa år, gärna något bättre. Isaks hockeysäsong är också slut, de hade avslutning med diplomutdelning förra helgen. Isak fick särskild utmärkelse för säsongens träningsdeltagande (varit på flest träningar), sitt sätt all alltid vara en bra kompis, sitt tålamod att altid lyssna på tränare och ledare och sin vilja och engagemang. Isak själv kanske hade velat få pris för snyggaste mål eller liknande men för en stolt mamma var hans utmärkelser värda så mycket mer. Många pedagoger borde tänka på vilka underbara barn man kan få med rätt utmaningar så att de blir motiverade.
Jag är ofta inne på ett mat-forum där vi inspirerar och tipsar varandra om mat. Igår slängde jag ur mig en fråga om lammkotletter och blev då tipsad om den här rätten.
Lammkotletter provencale
4 stora lammkotletter, eller 8 mindre
16-20 körsbärstomater
1/2 dl bladpersilja
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 msk ströbröd
olivolja
salt och peppar
Bryn kotletterna på bägge sidor i smör eller olja, salta och peppra. Lägg över kotletterna i en ugnsform.
Skölj körsbärstomaterna och dela dem i fjärdedelar. Hacka persiljan.
Hetta upp olivolja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Tillsätt tomaterna och fräs runt så att de blir lite mosiga, blanda i persiljan och salta och peppra.
Lägg tomatblandningen på kotletterna.
Smält smöret och rör i ströbrödet. Lägg ovanpå tomatblandningen.
Sätt in kotletterna i ugnen i 225 grader i ca 10 min beroende på tjocklek, hur du gillar köttet och hur mycket du brynte på dem i stekpanna.
Det här var gott men vi fick ha inne kotletterna längre i ugnen eftersom jag bara brynte på dem lite snabbt för att få färg. Isak sa flera gånger att det var jättegott, han verkar tycka om lammkött. Undra om det beror på att han känner fårbonden?
Jag är ofta inne på ett mat-forum där vi inspirerar och tipsar varandra om mat. Igår slängde jag ur mig en fråga om lammkotletter och blev då tipsad om den här rätten.
Lammkotletter provencale
4 stora lammkotletter, eller 8 mindre
16-20 körsbärstomater
1/2 dl bladpersilja
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 msk ströbröd
olivolja
salt och peppar
Bryn kotletterna på bägge sidor i smör eller olja, salta och peppra. Lägg över kotletterna i en ugnsform.
Skölj körsbärstomaterna och dela dem i fjärdedelar. Hacka persiljan.
Hetta upp olivolja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Tillsätt tomaterna och fräs runt så att de blir lite mosiga, blanda i persiljan och salta och peppra.
Lägg tomatblandningen på kotletterna.
Smält smöret och rör i ströbrödet. Lägg ovanpå tomatblandningen.
Sätt in kotletterna i ugnen i 225 grader i ca 10 min beroende på tjocklek, hur du gillar köttet och hur mycket du brynte på dem i stekpanna.
Det här var gott men vi fick ha inne kotletterna längre i ugnen eftersom jag bara brynte på dem lite snabbt för att få färg. Isak sa flera gånger att det var jättegott, han verkar tycka om lammkött. Undra om det beror på att han känner fårbonden?
onsdag 30 mars 2011
Cake pops, kokoskaka och mörk choklad
Usch nu är det nervöst i hockeyn. Nu måste Luleå vinna de två återstående matcherna för att gå till final. Jag är obotlig opitmist så jag tror att det är helt möjligt.
I lördags bjöd jag på två olika cake pops, de här var de godare tycker jag. Men det är förmodligen för att mörk choklad är bland det bästa jag vet, medan vit choklad är jag inte speciellt förtjust i. Det var även väldigt gott att använda kokoskaka till smulorna. Här hittar ni den andra varianten av cake pops, med chokladkaka och vit choklad.
Cake pops, kokoskaka och mörk choklad
Kokoskaka:
Halva kakan används till cakepops, den andra kan du äta upp eller frysa ner.
3 dl socker
1 1/2 dl kokos
4 1/2 dl mjöl2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten
Fyllning:
100 gr philadelphiaost
Garnering:
150 g mörk choklad
grillpinnar av trä
Kokoskaka
Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Blanda allt till en smet.
Häll i smord och bröad rund form (eller liknande).
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i 50 min. Låt kallna.
Fyllning
Smula sönder ungefär hälften av kokoskakan. Obs bara halva kakan!
Blanda ihop kaksmulorna med philadelphiaost till en bra konsistens.
Rulla till bollar.
Ställ i frysen i ca 30 minuter.
Garnering
Dela grillpinnarna i tre delar.
Smält chokladen.
Doppa ena änden av grillpinnarna i chokladen, stick ner i kakbollen och låt stelna så sitter förhoppningsvis pinnen fast.
Doppa sedan hela bollen i choklad. Låt stelna.
Pinnen är doppad i choklad och nerstucken i kakbollen.
När det har stelnat doppas hela bollen i choklad...
...och då blir de så här fina.
Nu har jag gjort dem äggfria men inte helt mjölkfria. Kakan gjorde jag mjölk- och äggfri genom att jag använde mjölkfritt margarin och havremjölk. Skulle jag göra mjölkfria cake pops så skulle jag blanda mjölkfri vaniljsås med kaksmulorna istället för att använda philadelphiaost. Sedan skulle jag doppa dem i mjölkfri mörk choklad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)