måndag 28 mars 2011

Äggfria cake pops

Måndag och ny vecka! Nu ska Leif börja jobba i Arvidsjaur och veckopendla i ungefär en månad. Eftersom jag måste jobba till 17 på måndagar och tisdagar blir det långa dagar för Ida på förskolan i början av veckan. När jag berättade för henne att hon kommer vara jättelänge idag, kanske t.o.m sist blev hon jätteglad. Så det känns skönt att hon trivs där i alla fall, trots att jag själv har lite dåligt samvete för de långa dagarna. Nu behövde hon inte vara till efter 17 idag eftersom hon har världens bästa storasyster som hämtade henne.
Eftersom jag förstod att det skulle var mycket mat på syrrans kalas i lördags och att vi skulle bli ordentligt mätta gjorde jag ingen tårta till efterrätt. Istället gjorde jag cake pops, för lite sött vill man väl ändå ha efter maten på kalas.

Cake pops, kaka på pinne, är det nya trendiga efter cupcakes och är kaksmulor som blandas med t.ex. philadelphiaost, rullas till bollar och doppas i choklad.
Jag ville ju även att Isak och Ida skulle kunna äta av dem så jag bakade äggfria kakor som jag sedan smulade sönder och blandade med philadelphiaost. Först bakade jag en kokoskaka och den vita kakan doppade jag i mörk choklad. Dessutom bakade jag en chokladkaka, då använde jag receptet på äggfri drömtårte-botten som jag tidigare även har använt som tårtbotten. Den mörka kakan doppade jag i vit choklad.
Istället för philadelphiaost kan man blanda kaksmulor med nutella eller jodnötssmör, men pga nötallergi går båda dessa alternativ bort på en gång. Man borde även kunna använda sig av grädde eller (mjölkfri)vaniljsås, men philadelphiaost är en stor favorit hos mig och jag tyckte det blev jättegott. Vill man göra en snabbvariant köper man färdig sockerkaka, muffins eller Ballerina kladdkaka som man smular sönder.

söndag 27 mars 2011

Limemarinerade räkor på chilichips

I dag var jag på hockey för första gången det här slutspelet och jag var tillbaka på ståplats där jag ofta hängde för 25 år sedan. Luleå kvitterade med 12 sekunder kvar av ordinarie speltid och då skrek jag som aldrig förr. Då kändes det som att vi skulle vinna, men tyvärr gick det inte som jag ville i sudden utan Skellefteå lyckades göra mål, så nu står det 2-2 i matcher med 3 matcher kvar. Spännande!

Igår när vi firade syrran gjorde jag limemarinerade räkor på chilichips som vi serverade tillsammans med mousserande rosévin till förrätt.
Limemarinerade räkor på chilichips
0,5-0,75 dl olivolja
1 lime, både rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
chilipeppar
cayennepeppar
flingsalt
1 burk räkor i lag
crème fraiche
chilinachos

Häll bort lagen från räkorna.
Blanda ihop olivolja, rivet skal och saft från lime och sambal. Krydda med cayenne- och chilipeppar.
Lägg i räkorna och låt marinera i minst 1 timme.
Häll bort marinaden. Salta med flingsalt på räkorna.
Lägg ut chilinachos på ett fat.
Lägg en klick crème fraiche på varje nachos. Lägg några räkor överst.

Mmmm så gott det här var med smak av både chili och lime som är en perfekt kombination. Det här kommer jag göra fler gånger.

lördag 26 mars 2011

Varm smörgåstårta med skinka, zucchini, salami och paprika

Ikväll ska vi ha tacokalas för syrran som har fyllt år och jag ska ha med mig cake pops till efterrätt. Ska blir spännande att smaka dem, de var väldigt pyssliga att göra. Ska fundera ut ett drink-tilltugg med räkor också.

Igår blev jag sugen på smörgåstårta men hade inte förberett någon vanlig smörgåstårta så då gjorde vi en varm smörgåstårta istället. Jag använde mig av tre hönökakor och två olika fyllningar mellan dem. Jag har gjort varm smörgåstårta förut och då använde jag bacon, champinjoner och purjolök.
Varm smörgåstårta med skinka, zucchini, salami och paprika
3 skivor hönökakor
Fyllning 1:
10-15 skivor rökt skinka
1 zucchini
1,5-2 dl crème fraiche mexican chili
Fyllning 2:
5-10 skivor salami
1 liten paprika
1,5-2 dl crème fraiche mexican chili
Garnering:
svarta oliver
2 tomater
riven ost

Dela zucchini och skinka i småbitar. Stek så att zucchinin mjuknar. Tillsätt crème fraiche, låt puttra ihop något.
Dela salami och paprika i småbitar. Blanda med crème fraiche.
Lägg en hönökaka på bakplåtspapperklädd plåt.
Bred ut fyllning 1.
Lägg nästa hönökaka ovanpå.
Bred ut fyllning 2.
Lägg sista hönökaka överst.
Lägg på skivade tomater och oliver. Strö över rikligt med riven ost.
Gratinera i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera tillsammans med sallad.

Det här tycker jag är en bra fredagsmiddag då man kommer hem hungrig och trött men ändå vill äta nå lite mysigare. Det går fort att blanda ihop rörorna och medans tårtan är i ugnen hinner man göra en sallad och duka. Salamismaken tog över ganska mycket, så är man inte så förtjust i salami ska man kanske välja skinka i båda lagren. Vill man kan man byta ut en crème fraiche mot någon annan smak, eller ta en naturell och smaksätta den med t.ex. chilisås. Är det fler som ska äta gör man dubbel sats av en av rörorna och använder sista hönökakan också. Fast då blir den ganska hög och kan vara svåräten men jag tycker det är ganska läckert med en hög och fin tårta.

fredag 25 mars 2011

Mozzarella- och pestosallad

Fredagkväll och som vanligt är jag så himla trött. Ska gå och lägga mig när jag har skrivit klart det här inlägget. Eftersom det är våffeldagen hade jag först tänkt göra våfflor antingen till förrätt med crème fraiche, rödlök och löjrom eller till efterrätt med sylt. Men eftersom det blev en varm smörgåstårta till middag passade det inte riktigt med våfflor, det hade blivit lite väl mycket mjöl. Det får bli en våffellunch i helgen istället. Ikväll har jag gjort cake pops, recept och bilder kommer under helgen. Ni har väl inte missat att det är det nya trendiga efter allt cupcakes-bakande.

Till köttbullarna i onsdags gjorde jag en mozzarella- och pestosallad.
Mozzarella- och pestosallad
70 g ruccola
körsbärstomater
0,5 rödlök
1 boll mozzarella
2 msk grön pesto

Skär mozzarellan i bitar och blanda med peston.
Dela körsbärstomaterna, skiva rödlöken i halvcirklar.
Lägg ruccolan på ett salladsfat. Lägg ut mozzarellan på ruccola-bädden. Toppa med tomat och rödlök.

Den här salladen kändes lite matigare än vanligt och det måste väl vara pestons förtjänst.

Gilla Mat-ro på Facebook

Visst kommer ni ihåg att Mat-ro finns på Facebook. Klicka på länken till höger eller här under för att kunna "gilla" och inte gå miste om några facebook-uppdateringar.

torsdag 24 mars 2011

Köttbullar med lök och persilja

Idag har jag varit på konferens hela dagen så nu känner jag mig trött. Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man blir såå trött av att lyssna en hel dag?

Ikväll är det dags för andra hockey-semifinalen så jag och barnen bänkar oss framför tv. Leif däremot ser den på plats eftersom Luleå har hemmaplan. Undra om vi fixar lite torsdagsmys?

Igår gjorde jag köttbullar och jag provade en ny variant, men de var inte alls lika goda som mina vanliga julköttbullar.
Köttbullar med lök och persilja
5 hg köttfärs
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk balsamvinäger
0,5 dl grädde
0,5 dl finhackad bladpersilja
1 tsk salt
svartpeppar

Skala och finhacka löken. Bryn den och vitlöken, häll i balsamvinäger. Låt svalna.
Blanda färs, lök, grädde, persilja, salt och peppar.
Forma färsen till bollar eller biffar.
Stek på platta eller i ugn.

Jag steker alltid köttbullar i ugn, 225-250 grader i ca 15 minuter beroende på köttbullarnas storlek.

Mina tråkiga barn tycker ju aldrig om hemmagjorda köttbullar och de här var inget undantag. Men jag ger inte upp hoppet om att de ska förstå att hemmagjorda är sååå mycket godare än köpta.

onsdag 23 mars 2011

Torskgratäng med räkor

I går när Olivia hade friluftsdag blev hon pååkt av en som åkte madrass och kom med en väldig fart och slog undan benen på henne. Hon fick jätteont i ryggen och huvudet så hon har varit hemma och tagit det lugnt i dag.

Vilken hockeymatch det var igår och vilket underbart slut! Luleå vann i Sudden mot Skellefteå i Skellefteå den första semifinalen. Imorgon är det dags igen och då är det på hemmaplan. Men ska de fortsätta ha så här spännande matcher blir det jobbigt:)
Torskgratäng med räkor
400 g fryst torskfilé
0,5 dl gröna ärtor
0,5 dl skalade räkor
1-2 dl grädde
1,5 msk fisk- eller hummerfond
1 msk hackad dill
salt och vitpeppar
1 dl riven ost

Tina torskfiléerna. Smörj en ugnsform och lägg i de halvtinade fiskfiléerna.
Lägg ärter och räkor över fisken.
Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt fond och rör ner dillen. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken, ärterna och räkorna och strö över osten.
Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter.

Den här gratängen var riktigt god trots att den var så enkel och med få ingredienser. Barnen valde dock hellre att äta fiskpinnar som vi också serverade.