Hela förra veckan hostade Ida lite, framför allt när hon precis hade lagt sig. Eftersom hon var pigg i övrigt var hon på förskolan hela veckan. Men i helgen blev hon lite sämre, nu har hon en hemsk hosta hela dagarna och nätterna och det rinner från näsan. Tack o lov är hon feberfri så hon är ganska pigg i alla fall. Men vi är hemma och tar det lugnt och hoppas att hostan är på väg bort.
Matsedel v.4 januari 2011
Må: Korv i ugn med röd pesto och mozzarella, potatis
Ti: Kycklingchili, ris och stekta tortillastrimlor
On: Lax
To: Köttfärsomelett
Fr: Ev. After work för mig
Lö: Fläskytterfilé
Sö: Köttgryta
måndag 24 januari 2011
söndag 23 januari 2011
Kycklingpaj med fetaost
Igår var jag på Lenas 50-årsfest och hade jättekul med god mat och trevligt sällskap. Jag stannade inte så länge, jag hade ju ett helt tomt och tyst hus som väntade på mig. Så vid midnatt tog jag en nattpromenad hem. Så skönt att få frisk luft och en promenad innan det var dags att sova. Leif och Isak var på hockeyläger i Övertorneå och Olivia och Ida sov hos mormor och mormor så jag sov helt ensam i natt. Det var väldigt skönt att få vakna av sig själv och inte bli väckt av något barn som tycker det är morgon.
I fredags när jag gjorde kycklingpaj hade jag ägg, fetaost, soltorkade tomater och smaksatt crème fraiche som behövde användas upp så då var det inte så svårt att välja smak på pajen...man tager vad man haver.
Kycklingpaj med fetaost
Pajdeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten
Fyllning
4-5 hg kycklingfilé i småbitar
70 g färsk spenat
2-3 soltorkade tomater i bitar
150 g fetaost i bitar
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche Franska örter
1 dl mjölk
Blanda ihop smör och mjöl i en matberedare, kör till smulor. Tillsätt vatten och kör ett tag.
Låt pajdegen vila i kylskåp ca 30 min.
Sätt pajdegen i en pajform och nagga. Förgrädda i 200 grader i 10 min.
Stek kycklingen krydda med salt, peppar och örtkryddor.
Tillsätt spenaten när kycklingen är färdigstekt och låt steka med en kort stund så att lite vätska försvinner från spenaten.
Fyll sedan pajskalet med kyckling, spenat, soltorkade tomater och fetaost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 min tills äggstanningen har stannat.
Låt svalna något så att smakerna kommer fram. Servera sedan tillsammans med sallad och svarta oliver.
Smakrik och god paj med smaker som jag älskar. Eftersom Leif inte tycker om oliver hade jag dem på sidan om istället för i pajen, annars hade de passat perfekt i den här pajen. Vill man kan man använda vanlig crème fraiche och krydda med t.ex frysta örtkryddor.
I fredags när jag gjorde kycklingpaj hade jag ägg, fetaost, soltorkade tomater och smaksatt crème fraiche som behövde användas upp så då var det inte så svårt att välja smak på pajen...man tager vad man haver.
Kycklingpaj med fetaost
Pajdeg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten
Fyllning
4-5 hg kycklingfilé i småbitar
70 g färsk spenat
2-3 soltorkade tomater i bitar
150 g fetaost i bitar
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche Franska örter
1 dl mjölk
Blanda ihop smör och mjöl i en matberedare, kör till smulor. Tillsätt vatten och kör ett tag.
Låt pajdegen vila i kylskåp ca 30 min.
Sätt pajdegen i en pajform och nagga. Förgrädda i 200 grader i 10 min.
Stek kycklingen krydda med salt, peppar och örtkryddor.
Tillsätt spenaten när kycklingen är färdigstekt och låt steka med en kort stund så att lite vätska försvinner från spenaten.
Fyll sedan pajskalet med kyckling, spenat, soltorkade tomater och fetaost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 min tills äggstanningen har stannat.
Låt svalna något så att smakerna kommer fram. Servera sedan tillsammans med sallad och svarta oliver.
Smakrik och god paj med smaker som jag älskar. Eftersom Leif inte tycker om oliver hade jag dem på sidan om istället för i pajen, annars hade de passat perfekt i den här pajen. Vill man kan man använda vanlig crème fraiche och krydda med t.ex frysta örtkryddor.
fredag 21 januari 2011
Kycklingfredag
Nu är det fredag igen, men tyvärr är vi inte helt krya. Ida är lite snorig och har lite hosta och jag känner mig lite småhängig som att en förkylning är på gång. Jag hoppas att en god natts sömn gör att vi känner oss friska imorgon. Tyvärr blir det ingen sovmorgon, för Leif och Isak ska iväg på hockeyläger till Övertorneå redan vi halv åtta och innan dess måste de bl.a. packa bilen och äta frukost.
Idag har vi äntligen haft småplocksfredag igen och kvällens tema var kyckling
Chicken nuggets med tacosmak
Kycklingklubbor
Quesadillas med skinka och ost
Gurkstavar, tomater, färsk spenat, oliver, fetaost, crème fraiche- och thaichilisås
Tacochips och salsa
Vi hade ganska mycket i kylskåpet som behövde ätas upp, tänk att det kan bli en sån festmåltid av kylskåpsrens. Vi hade en halv brietårta som det var hög tid att äta upp, så den värmde vi i ugnen med bl.a. körsbärstomater och basilika så blev den jättegod igen. I kylskåpet fanns även fetaost, ägg och crème fraiche smaksatt med franska örter som datumet precis hade passerat på så det fick bli en god paj tillsammans med kyckling. En öppnad burk med crème fraiche blev en dip/dressing tillsammans med thaichilisås.
torsdag 20 januari 2011
God sallad på rester
Jag åt en god sallad till lunch både på söndag och måndag med rester från fredagens förrätt. Istället för att rulla in spenat och oströra i lufttorkad skinka la jag upp allt på en tallrik tillsammans med melon, gurka och tomat. Gott, enkelt och mättande!
Krångligare än så behöver inte en lunchsallad vara. Ta lite rester från kylskåpet och fyll ut med grönsaker. Man kanske har kvar en bit köttfärsbiff eller en bit från söndagssteken, det går lika bra.
Nu när jag sitter här är klockan inte ens 19 och jag har hunnit jobba, hämta på dagis, laga och äta middag, städa köket, helghandla mat och skjutsa till hockeyn. Så det känns som det snart är dags att gå och lägga sig, men det är ju flera timmar kvar av kvällen. Nu ska jag nog sjunka ner i tv-soffan med en kopp te och invänta Halv åtta hos mig.
Imorgon är det dags för fredagsmys med småplock igen. Nu var det länge sedan vi hade en småplock-middag. Jag har inte bestämt allt än, men barnen har önskat tacochips och salsa, kycklingklubbor och quesadillas. Sen är jag sugen på en paj, men jag vet inte vad den ska innehålla. Har ni nå bra tips? Vilken är er favoritpaj?
Krångligare än så behöver inte en lunchsallad vara. Ta lite rester från kylskåpet och fyll ut med grönsaker. Man kanske har kvar en bit köttfärsbiff eller en bit från söndagssteken, det går lika bra.
Nu när jag sitter här är klockan inte ens 19 och jag har hunnit jobba, hämta på dagis, laga och äta middag, städa köket, helghandla mat och skjutsa till hockeyn. Så det känns som det snart är dags att gå och lägga sig, men det är ju flera timmar kvar av kvällen. Nu ska jag nog sjunka ner i tv-soffan med en kopp te och invänta Halv åtta hos mig.
Imorgon är det dags för fredagsmys med småplock igen. Nu var det länge sedan vi hade en småplock-middag. Jag har inte bestämt allt än, men barnen har önskat tacochips och salsa, kycklingklubbor och quesadillas. Sen är jag sugen på en paj, men jag vet inte vad den ska innehålla. Har ni nå bra tips? Vilken är er favoritpaj?
onsdag 19 januari 2011
Olivias Risotto
Direkt efter jobbet åkte jag till förskolan och hade utvecklingssamtal för Ida, de bara öste beröm över henne. Eftersom Ida älskar förskolan så försökte jag ösa tillbaka lite beröm. Det är så skönt när man vet att barnen har det jättebra under tiden man är på jobbet och så är det med Ida. Hon blir lite sur och arg när det är lördag och hon "måste" vara hemma, men det brukar gå över när hon kommer på att på lördag får man äta godis. Efter utvecklingssamtalet åkte vi hem och då var middagen redan tillagad av Olivia.
Olivias Risotto
1 gul lök, finhackad
2 msk olja
3 dl ris
4,5-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk grönsaksfond
1 pkt bacon
200-300 g falukorv
1 paprika
curry
Värm oljan i en kastrull.
Lägg i finhackad lök och ris. Fräs i ca 5 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt buljongtärning eller fond och vatten.
Koka upp. Lägg på lock och sänk värmen till 1:an.
Koka med lock i ca 20 min (beroende på ris).
Klipp bacon i bitar, skär korv i tärningar och kärna ur och strimla paprika.
Hetta upp en stekpanna och stek det tillsammans.
Blanda ihop ris och bacon, korv och paprika. Krydda med curry (eller paprikapulver)
Det här var riktigt gott och vi kommer äta det fler gånger, förhoppningsvis är Olivia kock även då. Eftersom mina barn älskar curry smaksatte vi med det istället för paprikapulver. Risotton serverades tillsammans med majs, morotsskivor, gurka och färsk spenat.
Olivias Risotto
1 gul lök, finhackad
2 msk olja
3 dl ris
4,5-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk grönsaksfond
1 pkt bacon
200-300 g falukorv
1 paprika
curry
Värm oljan i en kastrull.
Lägg i finhackad lök och ris. Fräs i ca 5 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt buljongtärning eller fond och vatten.
Koka upp. Lägg på lock och sänk värmen till 1:an.
Koka med lock i ca 20 min (beroende på ris).
Klipp bacon i bitar, skär korv i tärningar och kärna ur och strimla paprika.
Hetta upp en stekpanna och stek det tillsammans.
Blanda ihop ris och bacon, korv och paprika. Krydda med curry (eller paprikapulver)
Det här var riktigt gott och vi kommer äta det fler gånger, förhoppningsvis är Olivia kock även då. Eftersom mina barn älskar curry smaksatte vi med det istället för paprikapulver. Risotton serverades tillsammans med majs, morotsskivor, gurka och färsk spenat.
tisdag 18 januari 2011
Testpilot för pizza
Smartson söker nu 3 000 Testpiloter som kostnadsfritt får testa Dr. Oetkers nya frysta stenungsbakade pizza Tradizionale. Pizza Tradizionale är en fullstor pizza och bakad direkt på stenen i en äkta stenugn. Den både ser ut, och smakar som en riktigt genuin stenugnsbakad pizza från Italien.
Som Testpilot får du en värdekupong per post som du sedan kan använda i din matbutik för att hämta din stenugnsbakade pizza. Smartson och Dr. Oetker vill sedan veta vad du tycker om “Tradizionale” och hur den smakar. Dina upplevelser delar du med dig på Smartsons blogg samt genom ett testprotokoll.
Läs mer och anmäl dig här: http://smartsontestpilot.se/tradizionale/bli-testpilot/
Som Testpilot får du en värdekupong per post som du sedan kan använda i din matbutik för att hämta din stenugnsbakade pizza. Smartson och Dr. Oetker vill sedan veta vad du tycker om “Tradizionale” och hur den smakar. Dina upplevelser delar du med dig på Smartsons blogg samt genom ett testprotokoll.
Läs mer och anmäl dig här: http://smartsontestpilot.se/tradizionale/bli-testpilot/
Omelett
Nu är det bara jag och Ida hemma. Snart ska vi mysa i soffan, jag med ett glas chai-te och Ida med en flaska välling. Leif och Isak är på Isaks hockeyträning och Olivia är med en kompis på Luleå hockeys match mot HV. Olivia har blivit riktigt hockeytokig och missar helst ingen match. Precis som jag själv var när jag var yngre.
I år har Olivia börjat med hemkunskap och börjar vilja göra mer och mer saker i köket. En av hennes specialiteter är omelett, som hon är en riktig hejare på och gärna lagar till alla som vill på helgerna.
Omelett
1 ägg
1 msk vatten
örtsalt
Knäck ägget i en liten skål, tillsätt vattnet. Rör om och krydda.
Värm en stekpanna med lite matfett. Häll i äggsmeten.
Rör runt i äggsmeten med en stekspade så att det inte bränns.
Vi tycker det blir godast att röra om i omeletten så blir den krämig och god, mer som äggröra. Den blir kanske inte så vacker. Men om den blir vacker, dvs om man låter den steka i fred, tycker jag att den blir ganska torr och tråkig. Omeletten kan man äta bara som den är eller med skinka och/eller grönsaker. Vill man ha de ännu krämigare kan man tillsätta riven ost på slutet.
I år har Olivia börjat med hemkunskap och börjar vilja göra mer och mer saker i köket. En av hennes specialiteter är omelett, som hon är en riktig hejare på och gärna lagar till alla som vill på helgerna.
Omelett
1 ägg
1 msk vatten
örtsalt
Knäck ägget i en liten skål, tillsätt vattnet. Rör om och krydda.
Värm en stekpanna med lite matfett. Häll i äggsmeten.
Rör runt i äggsmeten med en stekspade så att det inte bränns.
Vi tycker det blir godast att röra om i omeletten så blir den krämig och god, mer som äggröra. Den blir kanske inte så vacker. Men om den blir vacker, dvs om man låter den steka i fred, tycker jag att den blir ganska torr och tråkig. Omeletten kan man äta bara som den är eller med skinka och/eller grönsaker. Vill man ha de ännu krämigare kan man tillsätta riven ost på slutet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)