lördag 25 december 2010

Umekaka med äpplen

I dag har det blivit varmare här i Jämtland, nu är det bara tio minusgrader ute efter att ha varit minus 25 i flera dagar. Hoppas det inte blir kallare innan vi åker hem så att vi kan vara ute lite, kanske t.o.m åka slalom. Idag har barnen köpt var sin platt-tv för pengarna de har sparat ihop själva. Jag tycker de är så duktiga som kan spara så länge så att de till slut har råd att köpa nå riktigt bra, istället för att köpa smågrejer hela tiden så att alla pengar försvinner.

Orkade ni inte äta nå julgodis eller kakor igår efter all julmat kanske det passar med en liten äppelkaka idag istället.
Umekaka med äpplen
125 g margarin, smält
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2-3 äpplen
malen kanel
pärlsocker

Blanda de torra ingredienserna och rör ner det smälta margarinet. Rör om väl.
Dela pajdegen i och tryck ut i två mindre folieformar, eller gör en normalstor paj.
Skala och skiva äpplena och fördela i de två formarna. Tryck ner dem något i pajdegen.
Strö kanel och pärlsocker över äpplena.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter längst ner i ugnen.

Tidigare har jag använt det här receptet med rabarber och kardemumma i och det är minst lika gott med äpplen.

fredag 24 december 2010

Kavringsnittar med ostkräm och fikon

Nu är det julafton. Äntligen enligt barnen. Om ni vill prova något nytt på julbordet kan ni göra dessa kavringsnittar med ostkräm och fikon. Vi serverade dem till glögg. 

Är ni traditionella på julafton och har bara de gamla klassikerna på julbordet. Eller vågar ni prova nya saker? Vi brukar alltid försöka ha något nytt och ta bort sådant som knappast någon rör. Dessutom behöver man ju inte äta allt på julafton det går ju att sprida ut godsakerna under flera dagar. Berätta gärna hur era julbord ser ut?
Kavringsnittar med ostkräm och fikon 
1,5 dl riven Västerbottensost
150 gram philadelphiaost
svartpeppar
5 skivor kavring
3 st fikon, färska

1. Blanda Västerbottensost och philadelphiaost. Smaka av med lite svartpeppar
2. Skär varje kavringskiva i 4 bitar och spritsa eller bred på ostkrämen.
3. Skölj och skär fikonen i tunna klyftor och lägg på toppen.

Jag tycker om snittar man kan förbereda i god tid och det kan man med de här. Kavringen kan man skära och sätta i en påse el dyl och ostkrämen kan man blanda ihop och ha stående i en burk i kylskåpet. Sedan sätter man på ostkrämen och fikonen när det är dags att äta.

torsdag 23 december 2010

Pedagogpresent

Nu har Ida gått ännu en termin på förskolan och då är det dags för present till pedagogerna. Eftersom Ida trivs så jättebra på förskolan och vi alla är nöjda känns det självklart att ge dem en liten julgåva. Ida blir jättearg de gånger hon är sjuk och inte får gå dit. I år gav vi en söt liten skål med en tomte hängande på utsidan. Skålen fyllde vi med hemgjort julgodis, det var chokladfudge, Rocky Road, lakritskola(utan choklad), wienernougat och bountybollar.

Chokladfudge

Nu är det bara en dag till julafton och barnen längtar och är rastlösa. De har svårt att hitta på nå att göra utan går mest omkring och längtar. Man vill inte vara ute några längre stunder eftersom det är minus 25 grader här.

I måndags gjorde vi fudge med kakao. En av skillnaderna mellan fudge och knäck är att fudge är smulig och det blir den av att man rör mycket i kastrullen. Knäck ska man ju låta koka i fred och röra så lite som möjligt. Kakaon tillsätter man när fudgen är klar annars bränns det i botten.

Chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao

Blanda vispgrädde, socker, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter.
Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°, ca 40 min.
Rör i smeten ganska ofta.
Tillsätt kakaopulvret och häll smeten i en form, ca 13x20 cm.
Låt stelna och skär sedan fudgen i bitar.

Ett gott julgodis som är enkelt att göra. Eftersom fudge blir smuligt och inte segt behöver man inte slå in bitarna i något.

måndag 20 december 2010

Söt jullimpa

Imorgon är sista dagen på jobbet innan julledigheten. Jag hoppas jag hinner klart det mesta imorgon så det inte blir så mycket liggande till januari. Ska bli skönt med en långledighet med mycket vila och lite måsten. Ikväll har jag fortsatt med julgodistillverkning som är så kul och mysigt. Ikväll gjorde jag chokladfudge och Rocky Road. Rocky Road gjorde jag för första gången i fjol och de var så goda att jag var tvungen göra dem i år igen trots att Ida är nötallergiker. Men hon är så duktig och rör inte om man säger att det är ägg eller nötter i. Jag undrar vem som ska orka äta upp allt godis vi har gjort. Lite ska jag i alla fall ge i present till Idas suveräna pedagoger på förskolan.
Söt jullimpa
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 dl mörk sirap
0,5 dl apelsinmarmelad
4 dl rågsikt
ca 4,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke.
Värm mjölken till 37 grader. Häll lite mjölk i bunken och rör tills jästen har löst sig.
Blanda ner resten av mjölken, sirap och marmelad.
Arbeta in rågsikten och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om det behövs.
Dela degen och forma två limpor. Lägg dem på plåt med bakpapper och skär några snitt i varje limpa.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 min.

På julbordet tycker jag det är gott med ett litet sötare bröd. Den här limpan var söt av sirap och apelsinmarmelad och riktigt god. Men det är inget man vill äta till frukost varje dag, det är den för söt för.

Marknadsnougat

När jag första gången gjorde den här nougaten råkade jag ut för det jag är livrädd att ni mina läsare ska råka ut för. Nämligen ett stort skrivfel. När nougaten aldrig stelnade misstänkte jag att det var något fel på receptet. Jag sökte och hittade lite olika recept, alla var lika förutom att det receptet jag hade använt mig av stod det 3/4 dl socker, dvs de hade glömt 5:an före. Det var bara att kasta allt i soporna och börja om på nytt. Fast den blev inte mycket godare andra gången heller. Jag har läst om Marknadsnougat på alla möjliga olika sidor att det är såå gott och såå enkelt att göra. Enkelt var det men gott var det inte tyckte jag. Har ni smakat Marknadsnougat nån gång? Vad tycker ni om det?

Marknadsnougat
Sikta ihop:
6,5 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Koka ihop i en kastrull i några minuter:
125 g margarin
5,75 dl strösocker
1,75 dl vatten

Häll den varma blandningen över den siktade blandningen.
Blanda tills smeten blir jämn.
Häll sedan ut smeten på en ungsplåt med bakplåtspapper, låt stelna.
Skära sedan i kuber. Nougaten ska förvaras kallt i en sluten burk.

Det här tyckte jag inte om och kommer aldrig göra igen. Jag tror att jag hade för höga förväntningar efter allt jag hade läst. Det finns mycket julgodis som är mycket godare än det här.

söndag 19 december 2010

Lingonlax

I dag fortsätter julmyset. Vi tar det lugnt och gör lite julgodis, städar lite, ser på tv och stressar inte med nå. Precis vad hela familjen behöver just nu. I fredags var mina föräldrar och syster med familj här på middag, eftersom vi åker till Jämtland till jul är det kul att hinna träffas och få lite julmys ändå. Vi började med glögg, pepparkakor, ädelost, lingonkräm och baconlindade dadlar. Till varmrätt åt vi lingonlax, pressad potatis och sallad. Eftersom framförallt Isak blir på så dåligt humör när vi äter lax så stekte vi fiskpinnar också. När det är fest vill man ju att alla är på bra humör annars brukar jag aldrig göra olika maträtter. Till efterrätt åt vi fryst tiramisutårta och glass. Dessutom tog jag fram lite julgodis - bountybollar, lakritskola, sega corn flakesgodiskakor och skumtomtar.
Lingonlax
ca 600 g laxfilé (hel eller portionsbitar)
1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 msk konc vilt- och kantarellfond (eller viltfond)
2 msk lingonsylt
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
kantareller

1. Sätt ugnen på 225°C. Salta laxen och lägg den i en ugnssäker form.
2. Blanda grädde, viltfond, sylt, peppar och timjan. Häll över laxen.
3. Tillaga mitt i ugnen i 225°C i ca 20 minuter.
4. Stek kantarellerna i en stekpanna, salt och peppra.
5. Strö dem över laxen när det bara är någon minut kvar i ugnen.
6. Servera laxen med såsen, pressad potatis, kokta grönsaker, tex haricots verts, och gärna rårörda lingon.

Vad mycket beröm jag fick för den här laxen och den var verkligen god. Lax är ju så enkelt att göra till många också, så det är perfekt till fest. Som jag ofta gör använde jag vispgrädde och mjölk istället för matlagningsgrädde.