I dag är det kanelbullens dag. Tyvärr har jag inte hunnit baka några kanelbullar, det hade varit gott att smaska på några nybakade bullar till kvällsteet. Isaks födelsedag närmar sig och till helgen ska han ha sitt första kalas, så i veckan måste jag hinna baka lite. Kolakakor har han önskat sig och äppelpaj ska jag också göra för det brukar vi alltid ha istället för tårta på hans kalas. Sen har jag inte bestämt vad jag mer ska baka för nå roligt. Någonting med choklad lär det bli för inget fikabord är komplett om det inte finns choklad, eller hur?
Matsedel v.40 okt 2010
Må: Lasagne på Per Morbergs vis
Ti: Djungelkyckling
On: Korv
To: Kräftsoppa
Fr: Grillad kyckling
Lö: Isaks kalas - Tacos
Sö: Fransk festkyckling
måndag 4 oktober 2010
söndag 3 oktober 2010
Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt
Det har inte blivit så många inlägg den här veckan men det har varit fullt upp och i helgen har det varit hysteriskt mycket att göra. Så jag har inte hunnit laga någon rolig mat eller bakat nå smarrigt, tyvärr. Jag hoppas hinna baka nå matbröd till veckan för nu var det länge sedan. Igår städade jag hela övervåningen och tvättade en massa maskiner, när det var dags för middag varken orkade eller ville jag ställa mig i köket och stöka ner så då tog vi en promenad till McDonalds istället. Idag har jag fortsatt tvätta en hel massa maskiner, putsat fönster och skjutsat och hämtat Isak till Leos lekland på kalas. Så i dag blev det bara varma mackor till middag.
Till lunch provade jag att koka havregrynsgröt med mjölk, så kallad fusk-risgrynsgröt, som barnen sedan åt med kanel och socker.
Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt
1 del havregryn
1 del vatten
1 del mjölk
lite salt
Blanda lika delar av havregryn, mjölk och vatten. Salta lite.
Koka upp och låt koka i 5-7 min.
Servera med kanel, socker och mjölk.
Ida tyckte det var gott men hon tycker om all gröt. Olivia som inte alls tycker om vanlig havregrynsgröt tyckte inte om den här varianten heller. Isak åt men jag fick inget omdöme från honom.
Till lunch provade jag att koka havregrynsgröt med mjölk, så kallad fusk-risgrynsgröt, som barnen sedan åt med kanel och socker.
Havregrynsgröt på mjölk, fusk-risgrynsgröt
1 del havregryn
1 del vatten
1 del mjölk
lite salt
Blanda lika delar av havregryn, mjölk och vatten. Salta lite.
Koka upp och låt koka i 5-7 min.
Servera med kanel, socker och mjölk.
Ida tyckte det var gott men hon tycker om all gröt. Olivia som inte alls tycker om vanlig havregrynsgröt tyckte inte om den här varianten heller. Isak åt men jag fick inget omdöme från honom.
torsdag 30 september 2010
Bakad potatis i mikron
Nu börjar en stressig vecka att lida mot sitt slut och det känns skönt. Det har varit mycket på jobbet så jag har fått mycket plus-tid på flexen och på kvällarna har det också varit mycket så i helgen ska jag försöka vila. Tänk om man skulle kunna få lite sovmorgon också.
Till middag idag åt vi bakad potatis med olika tillbehör. Det är extra gott att göra bakad potatis av sin egenodlade potatis och det var precis vad vi gjorde i dag. Att baka potatis i ugn tar uppemot en timme men i mikron tar det betydligt kortare tid.
Tvätta 4 potatisar ordentligt. Stick flera hål i skalet så att det inte exploderar i mikron.
Lägg potatisarna på ett fat under lock.
Tillaga på full effekt i ca 10 min.
Vänd potatisarna.
Kör i 10 min till på full effekt och fortfarande under lock.
Använd provsticka för att kontrollera om potatisarna är klara. Om de inte är det så kör du några minuter till.
Tiden varierar beroende på mikrons effekt och storleken på potatisen. Tänk också på att antalet potatisar påverkar tiden. Ska du bara baka en potatis så går det fortare än 10+10 minuter.
Till bakad potatis är det gott med olika röror, t.ex:
skagenröra
kesoröra med skinka, purjo och paprika
kyckling+mangoraja-dressing
kantarellröra
Till middag idag åt vi bakad potatis med olika tillbehör. Det är extra gott att göra bakad potatis av sin egenodlade potatis och det var precis vad vi gjorde i dag. Att baka potatis i ugn tar uppemot en timme men i mikron tar det betydligt kortare tid.
Den här stora och lite konstiga potatisen åt vi inte
Bakad potatis i mikronTvätta 4 potatisar ordentligt. Stick flera hål i skalet så att det inte exploderar i mikron.
Lägg potatisarna på ett fat under lock.
Tillaga på full effekt i ca 10 min.
Vänd potatisarna.
Kör i 10 min till på full effekt och fortfarande under lock.
Använd provsticka för att kontrollera om potatisarna är klara. Om de inte är det så kör du några minuter till.
Tiden varierar beroende på mikrons effekt och storleken på potatisen. Tänk också på att antalet potatisar påverkar tiden. Ska du bara baka en potatis så går det fortare än 10+10 minuter.
Till bakad potatis är det gott med olika röror, t.ex:
skagenröra
kesoröra med skinka, purjo och paprika
kyckling+mangoraja-dressing
kantarellröra
tisdag 28 september 2010
Matsedel v.39 sept/okt 2010
Nu är det tisdagkväll och jag är jättetrött, ska försöka komma i säng i tid. Ofta på tisdagar är jag extremt kvällstrött. Varken igår eller idag har jag lagat någon mat, men imorgon är det nog min tur att stå för matlagningen. Idag åt vi palt hos mormor och morfar. Jag har faktiskt aldrig försökt mig på att göra palt. Jag måste skärpa mig.
Må: Kassler à la Leif
Ti: Morfars palt
On: Omelett och rester
To: Bakad potatis och olika röror
Fr: Marinerad rostbiff och annat småplock
Lö: McDonalds
Sö: Varma mackor
Må: Kassler à la Leif
Ti: Morfars palt
On: Omelett och rester
To: Bakad potatis och olika röror
Fr: Marinerad rostbiff och annat småplock
Lö: McDonalds
Sö: Varma mackor
måndag 27 september 2010
Taco-köttgryta
I går förberedde vi trädgården för vintern. Vi plockade upp potatisen, tog in tomaterna, ställde undan alla möbler och leksaker och städade till i största allmänhet. I natt var första frostnatten så det kändes nästan som att vädret hade väntat på att vi skulle hinna klart ute.
I lördags innan Isaks hockeyträning åt vi en köttgryta med taco-smak. Spiskummin är alltid en uppskattad krydda hemma hos oss eftersom maten då påminner om tacos.
Taco-köttgryta
500 g grytbitar eller hel bit
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk salt
1,5 tsk chilipeppar
1,5 tsk oregano
1,5 tsk spiskummin
2 msk olja
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena eller vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ungsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole
Skär köttet i småbitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja. Häll i vattnet. Låt grytan sjuda ca 60 min.
Rör ner soja. Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3-5 min. Smaka ev av med mer salt och/eller kryddor.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen. Servera med tillbehören.
Jag tyckte den var lite väl mild i smaken. Jag hade förväntat mig en starkare gryta, men grädden tar väl bort lite av hettan. Alla åt och verkade tycka om det, men så är det oftast med köttgrytor hos oss. Om du använder "finare" t.ex lövbiff eller rostbiff så behöver du så klart inte koka grytan i 60 min.
I lördags innan Isaks hockeyträning åt vi en köttgryta med taco-smak. Spiskummin är alltid en uppskattad krydda hemma hos oss eftersom maten då påminner om tacos.
Taco-köttgryta
500 g grytbitar eller hel bit
1 st vitlöksklyfta, pressad
1,5 tsk salt
1,5 tsk chilipeppar
1,5 tsk oregano
1,5 tsk spiskummin
2 msk olja
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena eller vetemjöl
10 st nachos, krossade
Tillbehör
potatisklyftor, ungsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole
Skär köttet i småbitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja. Häll i vattnet. Låt grytan sjuda ca 60 min.
Rör ner soja. Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3-5 min. Smaka ev av med mer salt och/eller kryddor.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen. Servera med tillbehören.
Jag tyckte den var lite väl mild i smaken. Jag hade förväntat mig en starkare gryta, men grädden tar väl bort lite av hettan. Alla åt och verkade tycka om det, men så är det oftast med köttgrytor hos oss. Om du använder "finare" t.ex lövbiff eller rostbiff så behöver du så klart inte koka grytan i 60 min.
lördag 25 september 2010
Äpple- och morotsallad
Som oftast på lördagar har vi riktiga slöardagar. Vi har inte gjort mycket idag förutom småplockat, diskat och tvättat lite. Känner mig lite hängig så jag har nog slagit rekord i antal te-koppar på en dag, vågar inte räkna hur många det har blivit. Olivia har kommit hem från sin minisemester med mormor och morfar och hon verkar ha haft det jätteroligt och bra.
Äpple- och morotsallad
2 äpplen
2 morötter
Skala och riv både morötter och äpplen.
Blanda ihop.
Mina barn är inte så förtjusta i morötter men den här salladen tycker de om. Det är nog Olivias favorit t.o.m. Om man har ungefär lika mycket morötter och äpplen så smakar det mest äpplen. Tänk på att äpplena oxiderar och blir bruna så gör inte salladen så långt i förväg.
Äpple- och morotsallad
2 äpplen
2 morötter
Skala och riv både morötter och äpplen.
Blanda ihop.
Mina barn är inte så förtjusta i morötter men den här salladen tycker de om. Det är nog Olivias favorit t.o.m. Om man har ungefär lika mycket morötter och äpplen så smakar det mest äpplen. Tänk på att äpplena oxiderar och blir bruna så gör inte salladen så långt i förväg.
fredag 24 september 2010
Glass i skål
I dag har jag haft sovmorgon och ätit en mysig frukost med Olivia. Hon ska på minisemester med mormor och morfar till Umeå i dag där de ska hälsa på släktingar till mormor. I morgon åker de på barndop i Robertsfors innan de kommer hem.
Om man ska servera paketglass tycker jag att det är lite tråkigt att ställa fram en stor glassbytta på bordet. Dessutom kan det vara svårt för framför allt barn att försöka få lös nå glass. Jag föredrar att lägga upp glass i skål. Då blir det både finare och enklare att ta några bitar. Vill och orkar man kan man ta med en glass-skopa så blir det fina glasskulor istället.
Om man ska servera paketglass tycker jag att det är lite tråkigt att ställa fram en stor glassbytta på bordet. Dessutom kan det vara svårt för framför allt barn att försöka få lös nå glass. Jag föredrar att lägga upp glass i skål. Då blir det både finare och enklare att ta några bitar. Vill och orkar man kan man ta med en glass-skopa så blir det fina glasskulor istället.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)