tisdag 10 augusti 2010

Kräftröra med philadelphiaost

Renoveringen i källaren fortgår och idag levde det om så mycket så jag och barnen for med några kompisar till Leos lekland. Jag vet inte om ljudnivån var nå mycket lägre där, men barnen hade i alla fall roligare än hemma. Efter leklandet for jag hem och vilade en stund innan det var dags att åka in till stan för att träffa två barndomskompisar. Vi gjorde som vi alltid gör - först går vi till pastarestaurangen och äter pasta sen går vi till ett kvällsöppet café och dricker chai-te och fortsätter surra.

Till mammas födelsedag gjorde jag en kräftröra med philadelphiaost istället för crème fraiche och majonäs. På kalaset serverade jag den i små krustader men den är nog lika god på t.ex. rostat bröd.
Kräftröra med philadelphiaost
200g philadelphiaost
0,5 dl crème fraiche
1 liten rödlök
0,5 dl dill
en skvätt citronsaft
cayennepeppar
1 burk kräftstjärtar i lag

Hacka löken och dillen.
Blanda ihop ost, crème fraiche, lök och dill. Smaka av med citronsaft och peppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och vänd ner i röran.

Det här var helt i min smak eftersom jag älskar philadelphiaost och inte är så förtjust i majonäs. Ofta när jag gör skagenröra brukar jag blanda både kräftor och räkor men den här gången hade jag bara kräftor. Det går nog lika bra att utesluta crème fraichen men eftersom jag hade lite grann hemma använde jag upp det.

måndag 9 augusti 2010

Varm brietårta

I går var det dags för ännu ett sommarkalas i släkten då det var mammas tur att fylla år. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll med mycket gott att äta och många trevliga gäster att prata med. Jag gjorde en varm brietårta med körsbärstomater och basilika som blev en ny storfavorit för mig...och för andra. Den första tårtan gick åt fort så jag for och köpte nya ingredienser och gjorde en omgång till.
Varm brietårta
500 g brietårta
1 ask körsbärstomater
2 msk basilika
2 krm salt
2,5 krm socker
1 krm svartpeppar

Lägg brieosten i en form med lite kant.
Dela körsbärstomaterna i 4 delar. Hacka basilikan.
Blanda ihop tomater, basilika, salt, socker och svartpeppar. Lägg det på brieosten.
Värm i 225 grader i 8-10 minuter.

Osten blev varm, mjuk och såå god. Den var jätteenkel att göra och resultat blev vackert, det röda och gröna på den vita osten, och lite roligare än att bara servera en brieost som den är.

söndag 8 augusti 2010

Mozarellabröd

Vilken härlig dag och kväll det var i går...varmt, soligt och vindstilla. Vi satt ute och åt länge och det var så skönt. Det har inte varit allt för många varma kvällar i sommar så jag njuter för fullt kvällar som denna. Tyvärr är det mulet i dag men vi får hoppas att molnen skingrar sig och solen tittar fram på eftermiddagen då mamma ska ha kalas. Till middag igår bakade jag ett jättegott bröd fyllt med mozzarella och soltorkade tomater. Förra och då förra sommaren bakade jag ofta focaccia men den här sommaren har jag faktiskt inte gjort det en enda gång. Men det här brödet påminner om focaccia.
Mozarellabröd
1/2 pkt jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk olivolja
ca 6 dl vetemjöl
mozarellaboll
6-8 soltorkade tomater i burk
örtsalt och flingsalt

Smula jästen och häll över det fingerljumma vattnet, rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, olivolja och så mycket av mjölet att det släpper bunken. Knåda i 5 minuter till en seg deg.
Låt sedan brödet jäsa i 1,5 timme.
Därefter kavlas degen ut, någon cm tjock. Strö lite örtsalt över den utkavlade degen och droppa över lite av oljan från de soltorkade tomaterna.
Lägg på mozarellabitar och hackad, soltorkad tomat.
Nyp ihop degen och tvinna den lite till en avlång längd, låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Strö över lite flingsalt. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna något (eller helt), skiva det och servera.
Utkavlad med mozzarella och soltorkade tomater
Tvinnad och klar för ugnen
Ett gott bröd till mat. Jag saknade oliver i fyllningen så jag satte lite tapenade på brödskivan innan jag åt och det blev jättegott. På så sätt slapp de som inte tycker om oliver sitta och peta bort dem. Nästa gång tar jag lite mer mozarella och man kan nog fylla med lite allt möjligt som man tycker om. Örtkryddor kanske?

lördag 7 augusti 2010

Abborre

Vilken god middag jag har ätit i dag. Jag åt grillad abborre som vi bara hade saltat innan grillning. Det bästa av allt var att det var Isak som hade fiskat dem. De var såå goda. Isak var så stolt och glad över fiskarna tills han insåg att han nog skulle bli tvungen att äta dem :) Men hans tre abborrar var för lite till middag för hela familjen så vi grillade även kyckling och då blev han nöjd.

Leif var i väg och fiskade i över ett dygn i början av sommaren och kom hem utan fisk. Vilken tur att vi då har en storfiskare till son så att vi får äta god färsk fisk nån gång:)

fredag 6 augusti 2010

Kyckling- och spenatlasagne

Idag har alla tre barnen varit med min kusin Susanne i deras stuga hela dagen. Vid middagstid for vi ut och skulle hämta dem. Då hade vi med oss en kyckling- och spenatlasagne som vi hade förberett hemma men tillagade i stugugnen. Vi hade en mysig middagsstund, även min moster och min kusin Lisbet med familj var där. När vi for hem ville Isak stanna och sova över så han blir hemskjutsad imorgon.
Kyckling- och spenatlasagne
4-5 st kycklingfiléer
2-4 tsk grillkrydda
350 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin, torrt
1 burk tomatsås, köpt eller hemmagjord
250 g lasagneplattor
5 dl riven ost

Skär kycklingen i smala strimlor. Fräs strimlorna, strö över grillkryddan. Lägg upp på ett fat så länge.
Fräs spenaten under omrörning ca 3 min tills all vätska kokat in. Krydda med salt och peppar.
Koka ihop grädde och vin i en kastrull ca 5 min.
Häll lite vinsås i bottnen på en ugnssäker form. Lägg på lasagneplattor, kyckling, spenat och tomatsås.
Lägg sedan ett nytt lager lasagneplattor och sen ett lager med kyckling, riven ost och vinsås.
Varva lasagneplattorna och de olika kycklinglagren.
Avsluta med lasagneplattor och vinsås överst och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225º ca 20 min.

Vill du ha en smalare lasagne kan vispgädden ersättas med matlagningsgrädde. Red då såsen med 1 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Jag använde havregrädde och maizena. Jag använde både vanliga och spenat-plattor, för att få extra smak använde jag Västerbottensost. Ida och Isak var inte så förtjusta i spenaten men vi andra tyckte det var en god lasagne.

onsdag 4 augusti 2010

Lövbiff i stark sås

Nu har jag jobbat tre dagar och det går bättre och bättre. Första dagen kändes det väldigt tungt framför allt att stiga upp på morgonen.
Lövbiff i stark sås
5 hg lövbiff
1 gul lök
2-3 dl grädde
2 msk senap
2 msk tomatpuré
2 tsk curry
1 tsk salt
svartpeppar
persilja

Skär lövbiffen i strimlor. Hacka löken.
Bryn köttet och dofta över curryn. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg köttet på en tallrik.
Fräs löken gyllenbrun på svag värme.
Blanda kött, lök, grädde, senap och tomatpuré i en panna med lock.
Låt sjuda några minuter under lock.
Strö hackad persilja över rätten.
Servera med kokt ris.

En ganska stark och smakrik kötträtt som hela familjen verkade gilla. Jag kryddade lite med cayennepeppar också för att få ytterligare lite hetta. Dessutom tillsatte jag en paprika i bitar för att dryga ut grytan.

söndag 1 augusti 2010

Dumleganache

I fredags kom vi hem från vår semestervecka i Stockholm och i morgon börjar jag jobba så det har varit fullt upp hela helgen. Vi hade en mysig och rolig semester och Olivia vill t.o.m. flytta till Stockholm. Vi hann med de viktigaste barnturistgrejerna, dvs Skansen, Junibacken, Cosmonova och Gröna Lund. Eftersom barnen inte var nöjda efter första dagen på Grönan så åkte vi dit en dag till så att de skulle kunna åka sig less på karuseller. Jag hann med lite shopping så jag känner mig också nöjd.

På mitt kalas serverade jag dumleganache med hallon i små glas. Tidigare har jag använt dumleganache på kladdkakemuffins och som tårtfyllning på vår bröllopstårta. Eftersom den är så god kan man äta den bara som den är också.
På bilden ser man även mina fina Mateus-fat som jag fick i present.
Dumleganache
3 dl grädde
200 g dumle

Värm grädden. Ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.
Smält ner dumlekolor i den varma grädden.
Låt dumlegrädden stå över natten i kylskåp.
Vispa dumlegrädden till önskad konsistens.
Spritsa i glas. Dekorera med hallon.

Det är viktigt att dumlegrädden får stå kallt över natten innan den vispas. Eftersom jag hade en efterrättsbuffé använde jag små glas så man skulle orka smaka flera saker. Men är den tänkt som ensam efterrätt kan man välja höga fina glas eller liknande.