Vilket väder vi har. Ryssvärme redan i maj. Så underbart, hoppas sommaren fortsätter på det här sättet. Känns konstigt att vi måste upp tidigt och i väg till jobb, skola och dagis imorgon. Vi har fått så mycket gjort de här dagarna, vi har tömt garaget, sålt garageporten, storstädat övervåningen, krattat klart gräsmattan, sågat ner häcken, tvättat en massa maskiner, hälsat på syrran, rensat ut barnkläder, börjat riva i källaren och bara myst i sommarvärmen. Vi älskar sitta ute o äta och försöker göra det så ofta vi kan. När det är så här fint väder vill man nästan inte att måltiden ska ta slut för det är så mysigt att sitta o äta o prata i solen. Om man inte har förberett nån efterrätt går den här supersnabba cheesecaken lätt att fixa till medan de andra dukar bort efter maten.
Snabb cheesecake i glas 4-6 port
200 g cream cheese
1 dl crème fraiche
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
8 digestivekex
100 g färska hallon eller något annat gott
citronmeliss
Rör ihop cream cheese, crème fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Krossa digestivekexen grovt och fördela i portionsglas.
Fördela hälften av krämen och hallonen över kexen i glasen.
Strö över resten av kexen, fyll på med den resterande krämen och avsluta med lite mer hallon och en kvist citronmeliss.
Servera. Vill du förbereda kan den stå i kylskåp 1-2 timmar men då mjuknar kexen upp.
Det här blev en jättegod efterrätt och så enkel den var. Olivia tyckte att jag skulle utesluta kexen nästa gång och bara ha ostkräm och bär. Det tror jag inte att jag gör men jag kanske provar med havrekakor istället. Jag använde jordgubbar istället för hallon och det var jättegott. Isaks glas vavade jag med mjölkfri vaniljsås, kex och bär.
söndag 16 maj 2010
lördag 15 maj 2010
Mjölkchokladkladdkaka
Vilken härlig långhelg vi har med högsommarvärme. Perfekt med kristihimmelfärdshelg och extraledigt, hade känts jobbigt att sitta inne på kontoret dessa dagar när sommaren äntligen kom. Känns nästan som att sommarlovet har börjat. Ida är ute och busar hela dagarna och blir så svettig så igårkväll tog jag fram saxen och klippte kort lugg på henne. Hon blev så gullig och jag tror att hon själv tycker det är skönt att slippa hår i ögonen. I dag varierade vi oss lite till middag, istället för att grilla åt vi surströmming. Efter surströmming är det extra gott med kladdkaka och eftersom jag hade en chokladkaka i skåpet som behövde användas upp gjorde jag en smarrig mjölkchokladkladdkaka.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och bär!
Jag tog ut kakan exakt rätt tid, den höll ihop men var ändå kladdig. Istället för vanlig mjölkchoklad använde jag Marabous specialutgåva som heter Vinter och har smak av bl.a. kanel och kardemumma. Det blev väldigt gott i kakan.
Mjölkchokladkladdkaka
100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen. Häll i smeten.
Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och bär!
Jag tog ut kakan exakt rätt tid, den höll ihop men var ändå kladdig. Istället för vanlig mjölkchoklad använde jag Marabous specialutgåva som heter Vinter och har smak av bl.a. kanel och kardemumma. Det blev väldigt gott i kakan.
torsdag 13 maj 2010
Smörgåstårta majonäs- och äggfri
Det är inte ofta jag gör smörgåstårta och jag förstår inte varför eftersom jag tycker det är gott och jag älskar att garnera och pynta med mat. I dag var det äntligen dags att äta en hemmagjord smörgåstårta igen efter flera års väntan. De man köper är ju inte alls lika goda. Eftersom jag inte är så förtjust i majonäs och grädde använde jag philadelphiaost och crème fraiche istället och det blev riktigt gott. Det brukar vara gott att ha ägg på eller i smörgåstårtor men eftersom jag ville att Ida och Isak skulle få smaka om de ville så uteslöt jag det idag. Men inget av barnen tyckte att det var speciellt gott så nästa gång gör jag nog någon äggröra på ett lager.
Skriver inga mått på ingredienserna. Det beror på hur stor tårta du gör, dvs hur mycket bröd du använder och hur "geggig" tårta du vill ha. Prova dig fram till goda fyllningar.
Smörgåstårta majonäs- och äggfri
landgångsbröd
fyllning 1:
leverpastej
bostongurka
mjölk
fyllning 2:
crème fraiche
philadelphiaost
pepparrot
hamburgerkött eller liknande
äpple
purjolök
fyllning 3:
räkost
räkor
garnering:
crème fraiche
philadelphiaost
gurka
räkor
konserverade mandarinklyftor
tomater
philadelphiaost
basilikablad
ostbågar
salta pinnar
Blanda ihop fyllning 1, smaka av. Bred på understa lagret av landgångsbröd.
Skär köttet, pujolöken och det skalade äpplet i mindre bitar. Blanda med crème fraiche och ost. Smaka av med lite pepparrot.
Lägg ett lager bröd på tårtan och bred på fyllning 2.
Lägg på ytterligare ett lager bröd.
Bred på räkost och strö räkor över.
Lägg på sista lagret bröd.
Vispa ihop lika delar crème fraiche och philadelphiaost. Bred över hela tårtan, även kanterna.
Krossa ostbågarna och garnera kanterna med det.
Skär av toppen på körsbärstomaterna, gröp ur innehållet och fyll med philadelphiaost. Garnera med basilikablad. Ställ tomaterna på tårtan och garnera med andra godsaker, t.ex. gurka, mandarinklyftor, räkor och/eller vindruvor.
Tänk på att tårtan blir godare om den får stå till sig någon dag. Sätt ihop den med fyllningarna dagen innan den ska ätas men garnera precis innan servering.
Skriver inga mått på ingredienserna. Det beror på hur stor tårta du gör, dvs hur mycket bröd du använder och hur "geggig" tårta du vill ha. Prova dig fram till goda fyllningar.
Smörgåstårta majonäs- och äggfri
landgångsbröd
fyllning 1:
leverpastej
bostongurka
mjölk
fyllning 2:
crème fraiche
philadelphiaost
pepparrot
hamburgerkött eller liknande
äpple
purjolök
fyllning 3:
räkost
räkor
garnering:
crème fraiche
philadelphiaost
gurka
räkor
konserverade mandarinklyftor
tomater
philadelphiaost
basilikablad
ostbågar
salta pinnar
Blanda ihop fyllning 1, smaka av. Bred på understa lagret av landgångsbröd.
Skär köttet, pujolöken och det skalade äpplet i mindre bitar. Blanda med crème fraiche och ost. Smaka av med lite pepparrot.
Lägg ett lager bröd på tårtan och bred på fyllning 2.
Lägg på ytterligare ett lager bröd.
Bred på räkost och strö räkor över.
Lägg på sista lagret bröd.
Vispa ihop lika delar crème fraiche och philadelphiaost. Bred över hela tårtan, även kanterna.
Krossa ostbågarna och garnera kanterna med det.
Skär av toppen på körsbärstomaterna, gröp ur innehållet och fyll med philadelphiaost. Garnera med basilikablad. Ställ tomaterna på tårtan och garnera med andra godsaker, t.ex. gurka, mandarinklyftor, räkor och/eller vindruvor.
Tänk på att tårtan blir godare om den får stå till sig någon dag. Sätt ihop den med fyllningarna dagen innan den ska ätas men garnera precis innan servering.
Kardemummakaka äggfri
Idag är det årets första dag med sommarvärme, i alla fall om man håller sig lite i lä. Sedan Isaks pricktest har jag funderat vad jag ska baka med lite ägg i för att han ska kunna testa. Jag vill göra nånting som ska vara länge i ugnen och inte innehålla alltför mycket ägg. En vanlig sockerkaka var inte att tänka på pga äggmängden. Då kom jag på att jag har ett recept på en jättegod kardemummakaka som är äggfri. Jag använde det receptet men tillsatte dessutom en äggula. En första liten liten tugga gick bra för honom. Lite senare ska han få en till tugga.
Kardemummakaka äggfri
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
100 g smör
2,5 dl mjölk eller grädde
pärlsocker till garnering
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Finfördela margarinet i de torra ingredienserna.
Rör ner mjölken eller grädden.
Häll smeten i en smord, ströad rund form.
Strö på rikligt med pärlsocker.
Grädda i 200-225˚ i ca 45 minuter.
Det här kardemummakakereceptet är från mamma ursprungligen, hon gjorde den lite då och då under min uppväxt. Eftersom den är äggfri i orginalet har jag också gjort kakan ibland för den fungerar lika bra som mjölkfri. Då använder jag mjölkfritt margarin och havremjölk.
Kardemummakaka äggfri
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
100 g smör
2,5 dl mjölk eller grädde
pärlsocker till garnering
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Finfördela margarinet i de torra ingredienserna.
Rör ner mjölken eller grädden.
Häll smeten i en smord, ströad rund form.
Strö på rikligt med pärlsocker.
Grädda i 200-225˚ i ca 45 minuter.
Det här kardemummakakereceptet är från mamma ursprungligen, hon gjorde den lite då och då under min uppväxt. Eftersom den är äggfri i orginalet har jag också gjort kakan ibland för den fungerar lika bra som mjölkfri. Då använder jag mjölkfritt margarin och havremjölk.
måndag 10 maj 2010
Rösta på mig!
Jag har blivit inbjuden till en Tapas-tävling tillsammans med andra matbloggare att tävla med en egenkomponerad tapasrätt. Min rätt är en rullad med bl.a. lufttorkad skinka, bladspenat, olika ostar, oliver, soltorkade tomater, jalapeños serverade tillsammans med honungsmelon och jordgubbar. Mums!! Jag har vidareutvecklat den här rätten lite som jag gjorde för första gången för någon vecka sedan.
Nu hoppas jag att ni (och alla ni känner) hjälper mig i den här tävlingen genom att rösta på mitt bidrag. Följ länken http://www.concealedwines.com/userpollmulti.asp?pollcatid=1639, bläddra ner till Matro och rösta på mitt bidrag.
Nu hoppas jag att ni (och alla ni känner) hjälper mig i den här tävlingen genom att rösta på mitt bidrag. Följ länken http://www.concealedwines.com/userpollmulti.asp?pollcatid=1639, bläddra ner till Matro och rösta på mitt bidrag.
Tack för hjälpen!
söndag 9 maj 2010
Tips från helgen
Igår fick jag äntligen sitta ute och fika på altanen i lite värme. Jag bakade en rabarber- och jordgubbspaj med mandeltäcke. Den är såå god, jag kan verkligen rekommendera den. Ta de frukter eller bär som du tycker om, den blir god till det mesta. Vi var ute nästan hela dan igår; vi började tömma garaget som ska rivas, vi krattade, vi monterade ihop hammocken och vi tog fram och skurade övriga utemöbler.
Idag har jag fortsatt krattandet trots att vädret inte var lika fint som igår. Till middag grillade vi smakrika ostfyllda köttfärsbiffar som vi åt med ugns-rotsaker, sallad och tzatziki. Imorgon är det dags för en ny arbetsvecka, men det blir en riktig kortvecka endast två och en halv dag jobbar jag sen är det fyra dagars helg.
Idag har jag fortsatt krattandet trots att vädret inte var lika fint som igår. Till middag grillade vi smakrika ostfyllda köttfärsbiffar som vi åt med ugns-rotsaker, sallad och tzatziki. Imorgon är det dags för en ny arbetsvecka, men det blir en riktig kortvecka endast två och en halv dag jobbar jag sen är det fyra dagars helg.
fredag 7 maj 2010
Brieostpaj
Solen fortsätter att skina men kylan håller ett fast grepp om Luleå ändå. Jag längtar tills vi kan sitta ute och fika o äta. Ni som följer mig här på bloggen vet att vi ofta äter lite olika smårätter på fredagar. Så blev det även idag. Jag hade en bit brieost i kylen som det var hög tid att äta upp så då passade det utmärkt att göra en god paj med den.
Brieostpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g purjolök, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 msk smör
1 tsk salt
1 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad
75 g brieost, i bitar
0,5 kruka basilika
Äggstanning:
2 ägg
2 dl grädde
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Låt stå kallt i ca 30 min.
Fräs alla löksorter i smöret. Krydda med salt och pepparfrukt.
Häll lökblandningen i pajskalet.
Fördela osten och basilikan i pajskalet över lökblandningen.
Vispa ihop ägg och grädde och häll det sedan i pajskalet.
Grädda mitt i 200° varm ugn i 30 min.
Den här pajen har jag gjort många gånger för den är så god. Om man har haft brieost ett tag i kylen och den börjar bli lite för gammal så är den perfekt att använda till pajen.
Brieostpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
125 g smör
Fyllning:
1 gul lök, hackad
150 g purjolök, strimlad
2-3 vitlöksklyftor, skivade
0,5 msk smör
1 tsk salt
1 tsk röd spansk pepparfrukt, finhackad
75 g brieost, i bitar
0,5 kruka basilika
Äggstanning:
2 ägg
2 dl grädde
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Låt stå kallt i ca 30 min.
Fräs alla löksorter i smöret. Krydda med salt och pepparfrukt.
Häll lökblandningen i pajskalet.
Fördela osten och basilikan i pajskalet över lökblandningen.
Vispa ihop ägg och grädde och häll det sedan i pajskalet.
Grädda mitt i 200° varm ugn i 30 min.
Den här pajen har jag gjort många gånger för den är så god. Om man har haft brieost ett tag i kylen och den börjar bli lite för gammal så är den perfekt att använda till pajen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)