Nu längtar jag efter lite vårvärme. Solen skiner nästan varje dag men det är ändå jättekallt ute. Det är t.o.m minusgrader på morgonen när barnen cyklar i väg till skolan.
Limelax på ruccola- o kokosbädd
4 laxfiléer
ca 50 g ruccola
2 dl kokosflingor
4 soltorkade tomater
2 lime
riven ost
Sås
3 dl grädde
1 dl vatten
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt o peppar
Koka ihop såsen i några minuter.
Täck en ugnsform med ruccolasallad och kokosflingor.
Salta laxen och lägg på ruccolan. Lägg soltorkade tomater på varje laxbit. Riv limeskal över.
Häll såsen över. Strö på riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15-20 min.
En god och smakrik lax som vi åt till pasta. Ida som i vanliga fall brukar äta jättemycket lax åt nästan ingenting. Vet inte om det berodde på att hon inte tyckte om eller om det var för att hon var så trött.
onsdag 21 april 2010
tisdag 20 april 2010
Köttgryta med vitkål
Vitkål är ofta billigt så det gäller att försöka hitta många användningsområden för det. I en köttgryta är det gott och det är ett bra sätt att dryga ut grytan lite.
1/2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, ringar eller klyftor
2 morötter i slantar
1 klyfta vitkål, ca 150 g, i bitar
1-2 dl grädde
salt och peppar
Koka ihop senap, soya, timjan, buljong och vatten.
En smakrik och god gryta, som framför allt Ida åt jättemycket av. Jag förberedde det mesta igår genom att koka grytan i ca 1 timme. På slutet tillsatte jag morötterna som fick koka med på eftervärmen. När jag kom hem från jobbet idag gick det fort att få en god och ordentlig middag på bordet.
Köttgryta med vitkål
400g grytbitar
1 msk senap
2 msk soya1/2 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, ringar eller klyftor
2 morötter i slantar
1 klyfta vitkål, ca 150 g, i bitar
1-2 dl grädde
salt och peppar
Koka ihop senap, soya, timjan, buljong och vatten.
Lägg i köttet utan att bryna det först och lök, koka i ca 45-60 minuter.
Tillsätt morötter och vitkål koka ytterligare i 15 minuter.
Tillsätt grädden. Koka upp. Salta och peppra.
Servera med kokt potatis och en grönsallad.En smakrik och god gryta, som framför allt Ida åt jättemycket av. Jag förberedde det mesta igår genom att koka grytan i ca 1 timme. På slutet tillsatte jag morötterna som fick koka med på eftervärmen. När jag kom hem från jobbet idag gick det fort att få en god och ordentlig middag på bordet.
söndag 18 april 2010
Kladdkaka med päron och After Eight
Idag har jag varit på två promenader, både med Olivia och med mamma, och det var nog tur det eftersom jag har ätit lite väl mycket kladdkaka den här helgen. Åsa bjöd på en riktig höjdarefterrätt igår. Chokladkladdkaka, mint och päron kan inte bli fel, eller hur? Både jag och Olivia längtade så efter den att vi var tvungen att baka efter middagen.
Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight
Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.
Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.
Kladdkaka med päron och After Eight
125 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade päron, 400 g
1 liten ask After Eight
Lägg en bakpappersrundel i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten.
Sila bort spadet från päronen och lägg dem i en cirkel med snittytan nedåt i formen.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull och låt chokladen försiktigt smälta i det.
Ta bort kastrullen från värmen och rör in ett ägg i taget.
Tillsätt sockret och blanda väl.
Rör ner vetemjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
Ringla smeten över päronen.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter något under mitten av ugnen.
Låt After Eight smälta på chokladkakan efter att den tagits ur ugnen.
Servera som den är eller med grädde och/eller glass och Njut.
Choklad och mint är min absoluta favoritkombination och eftersom jag tycker det är gott med frukt eller bär till kladdkaka kommer det här nog bli en stående favorit här i huset. Beroende på hur kladdig du vill ha kakan väljer du tid i ugnen. Det blir minimalt med disk, sånt tycker jag om, eftersom alla ingredienser tillsattes i kastrullen där smöret smältes. Jag använde dessutom bara en slickepott att rör om med, dvs ingen visp.
Etiketter:
choklad,
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
kladdkaka
Coleslaw
Igår hade vi en trevlig dag och kväll i Sunderbyn. Vi började med att åka till stallet till deras häst Candy. Isak älskade att rida medans Olivia inte var lika road. Strålande sol och klarblå himmel på morgonen förvandlades till blötsnö och blåst så vi var rätt blöta innan vi var klara. Den planerade fika-picnicen ställdes in och fikat intogs inomhus vid köksbordet istället. Sen blev det god middag, underbar efterrätt och mycket surr och lek.
Nu är grillsäsongen här och till grillat är det gott med olika röror, en av dessa goda röror är coleslaw med bl.a. vitkål.
Coleslaw
3 dl vitkål
3 dl morot
0.5 färsk ananas eller 1 svenskt äpple, välj efter säsong
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche eller kesella gourmet
Havssalt efter smak
Svartpeppar
Strimla vitkålen fint med kniven eller använd osthyveln och hyvla direkt från vitkålshuvudet.
Strimla moroten.
Hacka den färska ananasen fint och pressa ur juicen (kasta inte juicen, den är god att dricka), eller riv äpplet.
Blanda vitkål, morot och fint hackad, urvriden ananas eller rivet äpple med majonnäs och créme fraice/kesella gourmet.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.
Jag använde ett äpple den här gången, nästa gång ska jag prova med ananas. Tycker man om majonnäs kan man ta 2 msk istället. Men eftersom jag inte är så jätteförtjust i majonnäs-smak nöjde jag mig med 1 msk. Gott till grillat tillsammans med en sallad.
Nu är grillsäsongen här och till grillat är det gott med olika röror, en av dessa goda röror är coleslaw med bl.a. vitkål.
Coleslaw
3 dl vitkål
3 dl morot
0.5 färsk ananas eller 1 svenskt äpple, välj efter säsong
1 msk majonnäs
1 dl crème fraiche eller kesella gourmet
Havssalt efter smak
Svartpeppar
Strimla vitkålen fint med kniven eller använd osthyveln och hyvla direkt från vitkålshuvudet.
Strimla moroten.
Hacka den färska ananasen fint och pressa ur juicen (kasta inte juicen, den är god att dricka), eller riv äpplet.
Blanda vitkål, morot och fint hackad, urvriden ananas eller rivet äpple med majonnäs och créme fraice/kesella gourmet.
Blanda med slev i stora dag. Coleslawen ska kännas luftig.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.
Jag använde ett äpple den här gången, nästa gång ska jag prova med ananas. Tycker man om majonnäs kan man ta 2 msk istället. Men eftersom jag inte är så jätteförtjust i majonnäs-smak nöjde jag mig med 1 msk. Gott till grillat tillsammans med en sallad.
torsdag 15 april 2010
Kyckling- och baconsallad
Idag har jag varit på utbildning hela dan. Kul att få göra något annat än att sitta på kontoret. Utbildningen var på helt rätt nivå, jag förstod det mesta men ändå var det nytt för mig. Hur ofta är det så perfekt?
Kyckling- och baconsallad
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och babyspenat
gurka i bitar
tomat i bitar
purjolök i skivor
majskorn
paprika i bitar
fetaost i bitar
oliver
bacon
kyckling i bitar
thaichilisås
soja
vatten
Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden steker du kycklingen i stekpanna. Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera med olivolja och balsamvinäger.
Jag använde dessa grönsaker och ost idag. Men ta dina favoriter eller vad du har hemma.
salladsblad av olika sorter, jag hade isbergssallad och babyspenat
gurka i bitar
tomat i bitar
purjolök i skivor
majskorn
paprika i bitar
fetaost i bitar
oliver
bacon
kyckling i bitar
thaichilisås
soja
vatten
Stek bacon i ugn, dela sedan i mindre bitar.
Under tiden steker du kycklingen i stekpanna. Häll på thaichilisås, soja och lite vatten. Låt koka ihop.
Under tiden kycklingen kokar i "såsen" blandar du ihop salladen på ett serveringsfat.
Lägg bacon och kycklingen överst.
Servera med olivolja och balsamvinäger.
Jag använde dessa grönsaker och ost idag. Men ta dina favoriter eller vad du har hemma.
söndag 11 april 2010
Pastasallad med pesto och lök
NU har årets grillsäsong börjat på allvar. Vi har grillat lite korv tidigare men till middag i dag grillade vi karrékotletter som jag hade låtit marinera i soja och svartpeppar ett tag. Till det åt vi en "man-tager-vad-man-haver-pastasallad" och vitlöksbröd. Nu skiner solen från en klarblå himmel så jag ska ta min tekopp och gå ut och sätta mig på altan.
Pastasallad med pesto och lök
färsk spenat
rödlök i skivor
körsbärstomater, halverade
mozzarella i bitar
oliver
svartpeppar
Stek vitlök och spenat ett tag. Tillsätt färdigkokt pasta. Låt den bli lite varm. Tillsätt pesto.
Dra pannan från plattan tillsätt lite mer spenat och rödlök. Låt stå ett tag för att dra åt sig lite pestosmak och ev. bli lite varmt.
Tillsätt körsbärstomater, oliver och mozzarella och krydda.
Häll upp i fin skål och servera.
Pastasallad med pesto och lök
färsk spenat
vitlök
pasta av valfri sort, färdigkokt
pestorödlök i skivor
körsbärstomater, halverade
mozzarella i bitar
oliver
svartpeppar
Stek vitlök och spenat ett tag. Tillsätt färdigkokt pasta. Låt den bli lite varm. Tillsätt pesto.
Dra pannan från plattan tillsätt lite mer spenat och rödlök. Låt stå ett tag för att dra åt sig lite pestosmak och ev. bli lite varmt.
Tillsätt körsbärstomater, oliver och mozzarella och krydda.
Häll upp i fin skål och servera.
lördag 10 april 2010
Äppelpaj med cornflakes
Olivia är på badhuset med en kompis. Leif och Isak är på bio och Ida äter lördagsgodis så jag har det väldigt lugnt. Äppelpajen jag gjorde i måndags hade inte varit helt fel att fika lite av nu...men den är slut.
Äppelpaj med cornflakes
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smält smör
Fyllning:
4-5 skivade äpplen
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smultäcke:
2 dl havregryn
1 dl socker
2 dl cornflakes
150 g smält smör
Arbeta samman ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i en form och förgrädda 10 min i 175 grader.
Täck degen med äppelskivor pudrade med kanel och vaniljsocker.
Blanda ingredienserna till smultäcket och strö över.
Grädda pajen 25 min i 175 grader.
Jag hade inte cornflakes hemma så jag tog ricekrispies istället. Det blev en mäktig paj med både pajdeg och smultäcke så den räcker till många personer. På slutet av gräddningstiden höjde jag värmen till 200 grader. Pajdegen kan man nog förgrädda mer än 10 min eller på högre ugnsvärme. Det knastrade lite om pajdegen så nästa gång drar jag nog ner på sockret lite. För det kommer bli en nästa gång för det var en riktigt god variant av äppelpaj.
Äppelpaj med cornflakes
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smält smör
Fyllning:
4-5 skivade äpplen
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smultäcke:
2 dl havregryn
1 dl socker
2 dl cornflakes
150 g smält smör
Arbeta samman ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i en form och förgrädda 10 min i 175 grader.
Täck degen med äppelskivor pudrade med kanel och vaniljsocker.
Blanda ingredienserna till smultäcket och strö över.
Grädda pajen 25 min i 175 grader.
Jag hade inte cornflakes hemma så jag tog ricekrispies istället. Det blev en mäktig paj med både pajdeg och smultäcke så den räcker till många personer. På slutet av gräddningstiden höjde jag värmen till 200 grader. Pajdegen kan man nog förgrädda mer än 10 min eller på högre ugnsvärme. Det knastrade lite om pajdegen så nästa gång drar jag nog ner på sockret lite. För det kommer bli en nästa gång för det var en riktigt god variant av äppelpaj.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)