söndag 11 april 2010

Pastasallad med pesto och lök

NU har årets grillsäsong börjat på allvar. Vi har grillat lite korv tidigare men till middag i dag grillade vi karrékotletter som jag hade låtit marinera i soja och svartpeppar ett tag. Till det åt vi en "man-tager-vad-man-haver-pastasallad" och vitlöksbröd. Nu skiner solen från en klarblå himmel så jag ska ta min tekopp och gå ut och sätta mig på altan.

Pastasallad med pesto och lök
färsk spenat
vitlök
pasta av valfri sort, färdigkokt
pesto
rödlök i skivor
körsbärstomater, halverade
mozzarella i bitar
oliver
svartpeppar

Stek vitlök och spenat ett tag. Tillsätt färdigkokt pasta. Låt den bli lite varm. Tillsätt pesto.
Dra pannan från plattan tillsätt lite mer spenat och rödlök. Låt stå ett tag för att dra åt sig lite pestosmak och ev. bli lite varmt.
Tillsätt körsbärstomater, oliver och mozzarella och krydda.
Häll upp i fin skål och servera.

lördag 10 april 2010

Äppelpaj med cornflakes

Olivia är på badhuset med en kompis. Leif och Isak är på bio och Ida äter lördagsgodis så jag har det väldigt lugnt. Äppelpajen jag gjorde i måndags hade inte varit helt fel att fika lite av nu...men den är slut.
Äppelpaj med cornflakes
Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smält smör
Fyllning:
4-5 skivade äpplen
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smultäcke:
2 dl havregryn
1 dl socker
2 dl cornflakes
150 g smält smör

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen.
Tryck ut den i en form och förgrädda 10 min i 175 grader.
Täck degen med äppelskivor pudrade med kanel och vaniljsocker.
Blanda ingredienserna till smultäcket och strö över.
Grädda pajen 25 min i 175 grader.

Jag hade inte cornflakes hemma så jag tog ricekrispies istället. Det blev en mäktig paj med både pajdeg och smultäcke så den räcker till många personer. På slutet av gräddningstiden höjde jag värmen till 200 grader. Pajdegen kan man nog förgrädda mer än 10 min eller på högre ugnsvärme. Det knastrade lite om pajdegen så nästa gång drar jag nog ner på sockret lite. För det kommer bli en nästa gång för det var en riktigt god variant av äppelpaj.

torsdag 8 april 2010

Falsk filé

Nu vet vi att Ida förutom ägg även är allergisk mot cashewnötter. Eftersom vi är en familj med en hel del allergier har vi försökt att Ida och Isak ska undvika alla sorters nötter och mandlar. Men i lördags på påskafton tjuvtog hon en lite cashewnöt och blev röd runt munnen. Efter nån timme blev hon jättetrött och sen spydde hon dessutom. Eftersom cashewnöt är släkt med rosépeppar och mango måste hon undvika det också tills vidare.

Falsk filé
0,5 kg blandfärs
1,5 msk aromat
1 pkt bacon
8 st färska champinjoner i bitar
1 zucchini eller paprika i skivor
1 skivad rödlök
1 burk creme fraiche paprika/chili
2 dl grädde
2-3 msk chilisås
Chilikrydda
Grillkrydda

Blanda färs och aromat och rulla till en rulle som läggs i smörpapper. Lägg i frysen.
Rullen skäres halvfrusen/frusen i 1,5 cm skivor och stekes, läggs sedan i botten på en form.
Bryn bacon, svamp, skivad zucchini/paprika och skivad rödlök lätt. Lägg det över köttet.
Blanda crème fraiche, grädde, chilisås, chilikrydda och grillkrydda. Häll det i formen.
Sätt in i 200° ugn 15-20 minuter.
Servera till pasta eller potatis.

Hade tänkt lura Olivia, som inte tycker om köttfärs, att det var kött vi åt. Men det lyckades inte. Jag använde grillkrydda med salt istället för aromat till köttfärsen. Inget större fel på maträtten men vanlig eller fylld köttfärslimpa är godare tycker jag. Lite krångligt dessutom att frysa in köttfärsrullen för att sen komma ihåg att ta ut den och skära den i skivor.

onsdag 7 april 2010

Halinas gryta

Nu har skolbarnen påsklov men jag jobbar fast jag slutar lite tidigare om dagarna. Skönt att ha så stora barn så att de klarar sig ensamma hemma. Isak skulle egentligen ha gått fritids men eftersom han inte var så sugen på det fick han vara hemma tillsammans med Olivia. I måndags åt vi en god fläskfilégryta som mamma har bjudit på nån gång för länge sedan och som i sin tur blev bjuden på den av min faster som blev bjuden på den av någon bekant som.... Det är en underbart god sås till den så receptet är värt att föra vidare.

Halinas gryta
6 hg skinkstek, fläskfilé eller liknande
1 purjolök
1 paprika (röd)
200 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 buljongtärning
2 dl vatten
1-2 msk mjöl
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
ev. curry

Ø Bryn purjolöken och köttet.
Ø Lägg i en eldfast form.
Ø Hacka paprikan och strö över.
Ø Värm grädden och låt osten smälta med.
Ø Tillsätt buljongtärning, vatten och kryddor.
Ø Avred med mjöl.
Ø Slå såsen över köttet.
Ø Sätt in i ugnen 175° ca 25 min.

Enkel och god gryta i ugnen. Receptet har hängt med ett tag, framför allt för att såsen är så god. Den här gången använde jag fläskytterfilé men tidigare använde jag ofta skinkstek med lika bra resultat. Den är enkel att göra mjölkfri genom att använda sojaost av philadelphiatyp och havre- eller sojagrädde.

måndag 5 april 2010

Chokladmoussetårta

Nu är snart påsken över för i år. Vi har tagit det lugnt och laddat batterierna. Igår var det strålande sol och riktigt varmt. Vi packade matsäck och for till Udden där de har en isdrake som man kan åka i, dessutom har de en rolig lekpark. Efter fika och lek tog vi en långpromenad på isen och Ida fick åka pulka.

Ida önskar Glad Påsk

På påskafton åt vi påskbuffé med bl.a. lax, sill och lamm hos mamma och pappa. Till efterrätt hade jag gjort en chokladmoussetårta.

Chokladmoussetårta
Tårtbotten:
4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)
Chokladmousse:
2 dl grädde
200 g mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
4 dl mosade hallon
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde

Tårtbotten:
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med kakao och bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175° i ca 30 min.
Lossa kakan ur formen och låt svalna. Skiva kakan till tre bottnar.
Chokladmousse:
Smält chokladen.
Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade vitorna.
Montering av tårta:
Bred ut hälften av hallonen underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå.
Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
Ställ kallt ett tag så att moussen får stelna lite.
Glasyr:
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde.
Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.

En god chokladig tårta, jag tycker dock att vår bröllopstårta i lite samma tema var godare.

fredag 2 april 2010

Kyckling med persikor

Idag blev det riktigt soligt och fint trots att det började så molningt och snön den tinar med en väldans fart. Till påsk använder man ofta persikor eller aprikoser till garnering, förmodligen för att det ser ut som äggulor. Till långfredagsmiddag idag gjorde jag en kycklinggryta med persikor.

Kyckling med persikor
2 msk vetemjöl
2 krm chilipeppar
1 msk spiskummin
3 msk curry
1 kg kycklingfiléer
1 burk delade persikor eller aprikoser (420 g)
ev lite vatten
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde eller crème fraiche
1 msk balsamvinäger
salt
ev peppar

Blanda vetemjöl med chilipeppar, spiskummin och curry i en plastpåse.
Dela kycklingfilérna i mindre bitar, lägg dem i påsen med kryddorna och skaka om rejält.
Bryn bitarna i margarin. Lägg över i en gryta.
Häll i spadet från persikoburken, tillsätt ev lite vatten.
Pressa i vitlöksklyftor.
Låt puttra i 15-20 minuter och tillsätt sedan grädde eller crème fraiche och låt småputtra lite till. Smaka av med salt, balsamvinäger och ev peppar. Garnera med persikohalvorna.
Servera med ris och en grönsallad.

En god kycklinggryta med mycket currysmak. Den påminde en hel del om barnens favorit - djungelkyckling så de åt med god aptit.

torsdag 1 april 2010

Fläskkarré på Västerbottensost

I morse regnade det så det blev glashalt ute och alla bussar ställdes in i ett par timmar. Olivia hade tänkt ta bussen till skolan men när de hade väntat ett bra tag ringde hon efter mig så jag fick åka tillbaka och skjutsa de tre tjejerna till skolan. De kom några minuter sent men de hade ju ett giltigt skäl.

Idag är det skärtorsdag och vi har en hel påskhelg framför oss då vi ska äta gott. Vi började idag med att äta en variant på en favorit, nämligen Kött i ugn. Men i dag tillsatte jag även Västerbottensost.
Fläskkarré på Västerbottensost
4 st karrékotletter
200 g Västerbottensost
2 dl crème fraiche
1 - 2 dl grädde
0,5 dl soja
0,5-1 tsk sambal oelek

Riv osten och bred ut den i en smord ugnsfast form.
Lägg kotletterna på osten.
Vispa ihop crème fraiche, grädde, soja och sambal oelek och häll över köttet.
Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader ca 1 timme.
Servera till potatis, ris eller (stor) pasta.

Som jag har skrivit tidigare...det här är ett så enkelt sätt att tillaga kött och gott blir det. Med Västerbottensost som är en sån god smaksättare blev resultatet ett snäpp bättre. Eftersom såsen och osten är så smakrik kryddar jag inte köttet nånting. Idag använde jag karrékotletter men man kan använda i stort sett vilken köttbit som helst.