söndag 27 december 2009

Citrusgravad lax

Idag var vi på jullunch hos mamma och pappa. Det bjöds bl.a på dopp i gryta, köttbullar och äppelsill.

Citrusgravad lax
1 kg lax (mellanbit, som varit fryst 2-5 dygn )
4 msk salt
4 msk socker
2 tsk grovkrossad vitpeppar
rivet skal och pressad saft av 1/2 citron eller 1 lime

Dela laxen i halvor och skär bort ryggbenet. Ta bort alla ben.
Blanda salt, socker, peppar och citrus-skal.
Lägg laxen med skinnet nedåt i en form. Strö saltblandningen över laxen. Pressa över citron- eller limesaften.
Lägg ihop laxbitarna med köttsida mot köttsida. Täck med plast.
Låt laxen ligga i kylen i 1–2 dygn beroende på hur tjocka filéerna är.
Vänd laxen några gånger under gravningen. Häll bort saltlaken och förvara laxen i kylen.

Det här var också en god lax med smak av citrus. Den var mycket mildare än den relativt starka grönpeppargravade laxen. Jag garnerade laxen med lite extra limeskal vid servering.

lördag 26 december 2009

Grönpeppargravad lax

Årets vinnare bland de gravade laxarna är den grönpeppargravade. Den var riktigt god med tydlig smak av grönpeppar. Även Leif som inte är så förtjust i gravad lax åt med god aptit. Gravad lax är godast på hårdbrödmacka, tycker jag.
Grönpeppargravad lax
ca 1 kg mittbit av lax
3 msk salt
4 msk strösocker
1 msk sellerisalt
1 tsk kajennpeppar
1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkad, krossad grönpeppar
1 tsk torkad, smulad basilika
ca ½ dl finhackad röd lök

Skär laxen i två benfria filéer. Skinnet ska sitta kvar.
Blanda alla övriga ingredienser och fördela det över laxbitarna.
Lägg ihop bitarna. Stoppa allt i en plastpåse.
Lägg på fat och ställ in i kylen i ca 2 dygn, är det tunna filéer låter du dem stå kortare tid. Vänd på laxen ibland.

Vet inte vad som menas med sellerisalt men jag använde Hebamare örtsalt för jag såg att den innehåller ganska mycket selleri.

fredag 25 december 2009

Limesill

Här kommer julens tredje nya sill-recept.

Limesill
1 burk inläggningssill (à 420g)
Inläggningslag
1,5 lime (ca 1,5 msk pressad juice)
0,25 dl ättika (24%)
2,5 dl vatten
2 dl socker
1 msk färsk hackad koriander
0,25 dl finskuren persilja
Garnering
rivet skal av 0,5-1 lime

Riv det yttersta skalet av limefrukterna till garnering.
Dela limefrukterna och pressa ner juicen i en kastrull. Tillsätt ättika, vatten och socker.
Koka upp under omrörning. Ställ sedan kallt att svalna.
Rör ner koriander och persilja.
Skölj sillen. Låt den rinna av väl. Skär sillen tvärs över i cm-breda bitar. Lägg dem i en bunke/skål och häll över den kalla lagen. Blanda försiktigt.
Marinera i 2 dygn.
Lägg upp i en skål och garnera med limeskalet.

Smakade för lite lime tycker jag. Citronsillen jag gjorde i påskas var mycket godare.

Senapsill

Idag har det varit 20 grader kallt ute så vi har hållt oss inne nästan hela dan. Vi har bara njutit av att vara lediga och inte ha några måsten.

Senapsill
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
2 dl lätt crème fraiche
3 msk grovkornig söt senap
1/2 dl hackad dill

Låt sillen rinna av och skär den i ca 2 cm stora bitar.
Blanda crème fraiche, senap och dill. Vänd ner sillen.
Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering.

Jag tog hälften dijonsenap och hälften grovkorning fransk senap. Eftersom jag inte tycker om senap smakade jag inte själv nånting på sillen men andra verkade tycka om den. Mycket enklare går det i alla fall inte att göra en senapsill.

Svartvinbärssill

Vilken mysig julafton vi hade. Vi började med att äta en lång frukost hela familjen. Sen for Leif och barnen till Stadsparken och såg årets julkalender. Under tiden fixade jag i ordning det sista här hemma. Sedan for vi till Norrfjärden och åt julbord med syrran och hennes familj. Efter Kalle for vi hem tillsammans med mormor och morfar. Väl hemma fick vi besök av världens sötaste tomte, som var misstänkt lik Olivia.

Svartvinbärssill
1 burk inläggningssill (420 g)
ca 20 svarta vinbär
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
Lag
1 1/2 msk ättiksprit (12%)
1 1/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 lagerblad

1.Koka upp samtliga ingredienser till lagen så att sockret löser sig. Låt svalna.
2.Skiva sillen i portionsbitar. Lägg den i en glasburk med lock. Varva med svarta vinbär.
3.Blanda lagen med saften. Fyll upp glasburken så att sillen täcks.
4.Ställ kallt, helst 2 dygn.

Sillen smakade inte nå speciellt av svarta vinbär tycker jag. Om det får stå lite längre kanske den smaken kommer fram mer, men jag är tveksam. Om jag provar göra den nån mer gång använder jag nog en annan svartvinbärssaft och tar lite mer av den.

torsdag 24 december 2009

God jul

God jul på er alla!

Inför jul har jag gjort tre olika gravningar av lax, vanlig, grönpeppar och citrus. Sillen har jag lagt in på tre nya sätt förutom den vanliga Annas inlagda. De nya är svartvinbär, lime och senap. Alla recepten kommer i mellandagarna, måste ju smaka först så jag kan ge ett utlåtande. Den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge...

tisdag 22 december 2009

Våfflor - mjölk- och äggfria

Idag har jag bakat pepparkaksmuffins och kanelkäppar. Sen upptäckte jag att lingonsylten nästan var slut så då kokade jag ny. När det var dags för middag orkade jag inte göra nå avancerat utan det blev våfflor. Märkte att jag inte hade recept på våfflor på bloggen, så här kommer det. Senare på kvällen provsmakade jag lite av min nygravade lax.

Våfflor - mjölk- och äggfria 6-8 laggar
100 g mjölkfritt margarin
4 dl havremjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt hälften av mjölken och rör till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken och margarinet.
Grädda i våffeljärn.

Jag brukar göra 1,5-2 satser smet när vi ska äta, lite beroende på tillbehör och hur hungriga vi är.