söndag 20 september 2009

Popcorn-tårta

Idag är det Olivias födelsedag och hon har öppnat paket hela dagen. Till fikat hade vi pepparkakor, köpta chokladbollar, kanelbullar, vanilj-äppelpaj, dajmtårta och popcorn-tårta. Till middag hade hon önskat sig taco-pizza.

Popcorn-tårta
ca 2 msk matolja
0,5 dl opoppade popcornca
1,5 liter vaniljglass
0,5 dl kolasås
0,5 dl ljus sirap
75 g smör
100 g kex av bragotyp
100 g digestivekex

Poppa popcornen - kom ihåg att INTE salta.
Blanda kolasås och sirap. Häll sirapsblandningen över hälften av popcornen. Andra hälften sparar du till garnering. Blanda.
Ta fram en skål som har rätt form för den tårta du vill göra, t.ex. en springform. Klipp till en bit smörpapper så att den täcker formens botten på ett ungefär.
Häll i popcornmassan. Bred ut den över botten.
Sleva upp glass och tryck ut den ovanpå popcornmassan. Fortsätt så till det bara är ca 2 cm kvar till kanten. Ställ formen i frysen.
Smält smöret. Krossa kexen, för hand eller i mixer till smulor. Blanda med smöret till en jämn massa.
Ta ut formen ur frysen och tryck ut kexmassan jämnt över glassen.
Ställ in i frysen igen och låt stå där ett par timmar.
En stund innan servering, ta ut formen och lägg över den på serveringsfatet (vänd upp och ner tills den släpper). Dekorera med resten av popcornen.

Det här var en annorlunda tårta och reaktionerna var olika. Vissa tyckte den var jättegod och ville ha mer popcorn, andra tyckte den var god men skulle gärna vara utan popcorn. Jag tror den kan göra succé på många barnkalas i alla fall, för de flesta barnen tycker om glass och popcorn. Jag gjorde halv sats och till det passar en avlång sockerkaksform som rymmer 1,5 liter perfekt.

lördag 19 september 2009

Blåbärsformar

Tyvärr är inte Ida frisk ännu, i natt hade hon fruktansvärd hosta som gjorde att hon och jag var vakna i flera timmar. I morgon fyller Olivia 10 år och en present fick hon redan i går - en hårtoning. Så numera har min stora dotter guldbrunt hår. I morgon ska vi ha kalas så idag är det mycket förberedelser, jag har bl.a. gjort blåbärsformar.

Blåbärsformar
125 g margarin
0,75 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver
Fyllning:
1-2 dl blåbär

v Rör fett och socker poröst.
v Blanda ner vetemjölet blandat med potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
v Arbeta ihop degen.
v Forma degen till en längd och skär den i 16 bitar.
v Rulla dem till kulor och lägg dem i formarna.
v Gör en fördjupning i varje kaka och lägg i 1-2 msk blåbär.
v Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i 200° i ca 15 minuter.

Jag gjorde degen i matberedaren så det gick lätt och snabbt. Vill man kan man servera dem med en klick grädde, men jag föredrar dem utan.

tisdag 15 september 2009

Apelsinkyckling

Nu börjar jag bli rastlös att bara vara hemma med en ond rygg och en sjuk Ida. Jag hoppas hon är lite piggare imorgon så att vi kan gå ut en sväng i alla fall.

Apelsinkyckling
4 kycklingfiléer
1 gul lök (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde
rivet apelsinskal
pressad saft från apelsin
tabasco
ost
gräslök eller basilika

Ø Stek kycklingen i ugn eller panna.
Ø Fräs vitlök och ev. lök i smör, slå sedan över grädde.
Ø Riv apelsinskal och pressa ur saft och tillsätt till såsen. Koka ihop någon minut.
Ø Krydda med tabasco (och ev. med ost och gräslök eller basilika).
Ø Lägg i kycklingen. Låt allt bli varmt.
Ø Servera till nykokt pasta.

Den här kycklingen tycker hela familjen om, det blir en fräsch smak tack vare apelsinen. Idag använde jag Mineolas istället eftersom jag inte hade nån apelsin hemma. Jag använde lite torkad basilika också, det har jag aldrig gjort förut men det blev riktig gott av det. Gul lök brukar jag aldrig ha i den här såsen.

Ajvar-torsk

Nu har Ida fått ögoninflammation också, men hon verkar inte så besvärad av det som tur är. Olivia klagade i morse att det stack och kliade i ögat, få se om hon har blivit smittad.

Ajvar-torsk
600 g torskfiléer, eller annan vit fast fisk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl ajvar relish
2 msk persilja, hackad
1 dl ost, riven

1. Dela fisken i portionsbitar och salta och peppra. Lägg fisken i en smord ugnssäker form.
2. Vispa ihop grädde och ajvar relish. Häll det över fisken. Strö över persilja och ost.
3. Gratinera i mitten av ugnen i 225° ca 20 minuter.
4. Servera till ris.

Jag använde stark ajvar relish så därför använde jag inte svartpeppar. Hela familjen tycker om ajvar relish och det var inget undantag idag. Den här fisken var både god och enkel att göra.

söndag 13 september 2009

Morotsbullar

Efter att ha varit inne hela dagen igår så behövde både jag och Ida vara ute idag. Därför for vi till Udden där barnen kunde leka i lekparken dessutom hade vi med oss varm korv och bröd som vi åt till lunch. När vi kom hem bakade jag morotsbullar. Eftersom ryggen är bra när jag står så gick det bra trots mitt ryggonda.

Morotsbullar
1 pkt (50 g) jäst
½ dl olja
5 dl vatten
1 ½ tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special

Smula jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet och oljan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön.
Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna.
Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så att degen blir formbar och inte kletig.
Dela degen i 2 delar. Dela sedan varje del i 12 bitar och forma till runda bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Jag använde inga solrosfrön utan tog lite rågflingor istället, jag använde även vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special.

lördag 12 september 2009

Bananchokladkaka

Idag har jag jätteont i ryggen jag tror det är en muskelinflammation, jag kan inte sitta och inte ligga. Att stå går bäst, men hur kul är det!? Ida är snorig och hostig och i natt hade hon nästan 40 graders feber. Men sedan hon fick febernedsättande i natt har hon varit feberfri. I torsdag när jag var tvungen att åka hem från jobbet för att Olivia var hängig passade vi på att baka lite. Jag hade ett paket gräddfil som hade gått ut så då bakade vi en kanelbullesockerkaka och som vanligt hade vi bruna bananer så då bakade vi två bananchokladkakor av dem.

Bananchokladkaka
100 gr margarin
2 st ägg
2 dl socker
1 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 st bananer

Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Tillsätt det sedan till äggsmeten.
Häll smör- och vattenblandningen i smeten och blanda väl.
Mosa bananerna och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter.

torsdag 10 september 2009

Päronkyckling

Idag gick Olivia hem från skolan för hon kände sig lite hängig men hon mår bättre nu. Isak är på lägerskola och ska sova borta i natt. Det känns konstigt. På förskolan undrar de om Ida ska sluta sova middag för hon är så svårsövd.

Päronkyckling
3-5 tsk curry eller efter smak
1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 paprika
1,5 msk kycklingfond
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade päron
1 dl Creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
Salt

Börja med att ta upp päronen ur burken, spara spadet till sås. Låt päronen rinna av på en bit hushållspapper.
Strimla kycklingen. Hacka paprikan i bitar. Skölj och skiva purjolöken.
Börja med att "bränna" curryn med lite margarin i grytan. Lägg ner den strimlande kyckligen och bryn den.
Slå i champinjonerna med spad, tillsätt paprika och purjolök.
Tillsätt creme fraiche, grädde, päronspadet och kycklingfonden.
Låt småkoka försiktigt under lock.
Smaka av med lite salt, tänk på att päronen kan va väldigt söta.
Sist men inte minst, dela päronen i lagom mumsbitar och lägg i och slå av värmen, man vill bara få dem varma, inte så de kokar sönder.
Servera till ris och sallad.