Sommarvärmen fortsätter och det är så skönt. Idag var sista arbetsdagen innan min semester och barnens sommarlov, Leif jobbar en vecka till. Efter jobbet for jag direkt till mina föräldrar där barnen redan var och badade för fullt i älven. När de hade badat klart gick vi upp och förberedde maten - grillspett, sallad, pommes frites och tzatziki. Vi hade en mysig kväll ute på deras altan.
Tzatziki
5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja
Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.
Servera tzatzikin som förrätt med ett gott bröd och oliver. Eller som dipsås eller dressing.
fredag 26 juni 2009
torsdag 25 juni 2009
Jordgubbsmuffins med exotisk smak
Ibland är man knäpp. Idag när det varit 25 grader ute och strålande sol har jag varit i köket och bakat för fullt. Igår fick jag tag i billiga jordgubbar och hann inte ta hand om dem då, så då var jag tvungen att baka med dem idag annars hade de nog blivit dåliga. Och det vill man ju inte. Dessutom hade jag bananer som var i stort sett svarta i skalet och eftersom banankaka är bland det godaste som finns var jag tvungen att baka en sån. Dessutom gjorde jag en fryst marängtårta, jordgubbsbullar, kanelbullar och jordgubbsmuffins.
Jordgubbsmuffins med exotisk smak
100 g smör
2 dl jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk koncentrerad exotisk juice
Smält smöret och låt det svalna.
Hacka jordgubbarna i små bitar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör, jordgubbar och juice.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 3/4.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Låt svalna.
Vill man göra dem lite festligare kan man garnera med vispad spritsad grädde och skivade jordgubbar. Så gjorde jag en gång när jag fyllde år och inte orkade göra någon tårta.
Jordgubbsmuffins med exotisk smak
100 g smör
2 dl jordgubbar
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk koncentrerad exotisk juice
Smält smöret och låt det svalna.
Hacka jordgubbarna i små bitar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt smör, jordgubbar och juice.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 3/4.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Låt svalna.
Vill man göra dem lite festligare kan man garnera med vispad spritsad grädde och skivade jordgubbar. Så gjorde jag en gång när jag fyllde år och inte orkade göra någon tårta.
måndag 22 juni 2009
Vaniljsockerkaka
Igår var vi till mina kusiners stuga och hälsade på min kusin Susanne, hennes sambo Jan-E och min moster Vivi. Vi hade en trevlig eftermiddag i solen, barnen lekte för fullt med allt kul som de hittade där. Det fanns en gunga med tillhörande hopptorn, ett stort klätternät, hängmatta, frisbee och bollar. Ida vattnade blommorna, eller var det kanske gräset och sig själv. Efter en midsommarhelg förväntar man sig inte att det finns nå att bjuda på i en stuga så jag bakade två kakor som jag hade med till eftermiddagsfikat. Dels hade jag bakat en av Isaks favoriter, en mjölk- och äggfri kokoskaka och dels en vaniljsockerkaka, en enkel och god favorit för de flesta.
Vaniljsockerkaka
Kaka:
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll över det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner i äggsmeten.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning:
Smält margarinet.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite piffigare.
Vaniljsockerkaka
Kaka:
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Fyllning:
125 g margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker pösigt.
Häll över det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner i äggsmeten.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.
Fyllning:
Smält margarinet.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite piffigare.
söndag 21 juni 2009
Grillbugare
Igår grillade vi jättegoda hamburgare. Vi åt dem med bröd, dressing och grönsaker. Men de är lika goda att äta som köttfärsbiffar med t.ex. ugnsrostade rotsaker.
Grillburgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Forma färsen till burgare.
3. Grilla åtta till tio minuter. Burgarna kan även grillas i ugnen på 200 grader.
Vi hade ingen Västerbottensost hemma så jag använde parmesan istället och det går lika bra. Isak fick burgare utan ost men han var inte speciellt förtjust i den, han vill bara ha köpt hamburgare. Vi andra tyckte jättemycket om de här hamburgarna som blir så smakrika.
Grillburgare
400 gram köttfärs
1 dl chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk hackad färsk basilika
100 gram riven lagrad ost, gärna Västerbottensost
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Blanda ihop alla ingredienser.
2. Forma färsen till burgare.
3. Grilla åtta till tio minuter. Burgarna kan även grillas i ugnen på 200 grader.
Vi hade ingen Västerbottensost hemma så jag använde parmesan istället och det går lika bra. Isak fick burgare utan ost men han var inte speciellt förtjust i den, han vill bara ha köpt hamburgare. Vi andra tyckte jättemycket om de här hamburgarna som blir så smakrika.
lördag 20 juni 2009
Grillade fetapaprikor
Idag har solen lyst lite mer, men det är ändå rätt kallt. När ska det blir sommar? Igår till middag grillade vi förutom kyckling även jättegoda paprikor med fetaostfyllning.
Grillade fetapaprikor
2 paprikor
200 g fetaost
0,5 dl crème fraiche
5 soltorkade tomater
2,5 msk flytande honung
0,5 kruka basilika
Finhacka tomaterna och basilikan.
Blanda fetaost och crème fraiche med soltorkade tomater, honung och basilika.
Skär av locket på paprikorna och ta bort kärnorna.
Fyll paprikorna med fetaostkrämen, sätt på locket och klä dem med folie.
Grilla i 20-30 min.
Oj, vad gott det här var. Fetapaprikor kommer vi definitivt att grilla fler gånger i sommar.
Grillade fetapaprikor
2 paprikor
200 g fetaost
0,5 dl crème fraiche
5 soltorkade tomater
2,5 msk flytande honung
0,5 kruka basilika
Finhacka tomaterna och basilikan.
Blanda fetaost och crème fraiche med soltorkade tomater, honung och basilika.
Skär av locket på paprikorna och ta bort kärnorna.
Fyll paprikorna med fetaostkrämen, sätt på locket och klä dem med folie.
Grilla i 20-30 min.
Oj, vad gott det här var. Fetapaprikor kommer vi definitivt att grilla fler gånger i sommar.
fredag 19 juni 2009
Citruskyckling
På midsommar ska man grilla. Eller hur? I år grillade vi kycklingfiléer med en citrusglaze.
Citruskyckling
500 g kycklingfilé
Glaze:
3 msk olja
1 tsk flytande honung
1 citron (saft + rivet skal)
2 msk råsocker
1 msk apelsinmarmelad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1,5 msk sweet chilisås
Blanda ingredienserna till glazen.
Pensla kycklingfiléerna med glazen.
Grilla tills kycklingen är klar.
Det var en god kyckling att grilla men glazen innehöll lite väl många ingredienser så det blev onödigt krångligt att förereda kycklingen. Vår favoritkyckling marinerar vi i lite sweet chilisås, soja och olja. Jätteenkelt och gott.
Citruskyckling
500 g kycklingfilé
Glaze:
3 msk olja
1 tsk flytande honung
1 citron (saft + rivet skal)
2 msk råsocker
1 msk apelsinmarmelad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1,5 msk sweet chilisås
Blanda ingredienserna till glazen.
Pensla kycklingfiléerna med glazen.
Grilla tills kycklingen är klar.
Det var en god kyckling att grilla men glazen innehöll lite väl många ingredienser så det blev onödigt krångligt att förereda kycklingen. Vår favoritkyckling marinerar vi i lite sweet chilisås, soja och olja. Jätteenkelt och gott.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)