Igår hade Olivia dansuppvisning. Efter den fina showen bjöd vi mormor och morfar på lunch. Jag hade gjort en pastasallad och en enkel risonisallad, till den bjöd jag på vinmarinerad rostbiff, skinka och pepparsalami. Dessutom var det så klart olika brödsorter, smör, ostar, dressingar och dryck. Till efterrrätt bjöd jag på en underbar chokladtårta.
Basilikapastasallad
500 g pasta
15 cm hackad gurka
400 g hackade röda och gula tomater
175 g tärnad fetaost
2 msk hackad färsk basilika
5 msk hackade korianderblad
Dressing
1 msk vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
& Koka pastan i rikligt med saltat vatten och olivolja.
& Häll sedan av vattnet från pastan och spola den i kallt vatten. Låt den rinna av ordentligt och lägg den sedan i en stor bunke eller skål.
& Lägg sedan ner grönsakerna, fetaosten och basilikan och rör om.
& Blanda ingredienserna till dressingen. Vispa eller skaka tills allt är riktigt blandat.
& Häll dressingen över salladen och blanda det en aning.
& Garnera med färska korianderblad och fina körsbärstomater.
Det här är en favoritsallad som jag ofta gör, men jag använder inga koriander.
På kvällen kom Helen, Magnus och Rebecca förbi. Eftersom vi hade kvar så mycket pastasallad bjöd vi dem på middag. Men den här gången bjöd vi på grillade kotletter istället för charkuterier till salladen.
söndag 17 maj 2009
söndag 10 maj 2009
Wienerkaka
Nu när jag orkar vara i köket igen bakade jag en wienerkaka som ska kalljäsas och bara jäsa en gång. Smakar som wienerbröd men bakas i långpanna. Mycket enklare kan det inte bli.
Wienerkaka
200 gr mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
8,5 dl vetemjöl
Rör ihop.
50 g jäst
3 msk socker
Rör ihop så att jästen smälter.
Blanda ihop mjöl- och jästblandningen.
2,5 dl havremjölk (kall)
Tillsätt och knåda ihop till en deg.
200 gr mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
Blanda ihop till en smör- och sockerglasyr.
Platta ut degen i en smord långpanna.
Bred ut smör- och sockerglasyren på kakan.
Låt kakan jäsa 1 timme och 15 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter tills kakan fått gyllenbrun färg.
När kakan har svalnat kan man lägga på florsockerglasyr om så önskas.
Florsockerglasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk vatten
Wienerkaka
200 gr mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
8,5 dl vetemjöl
Rör ihop.
50 g jäst
3 msk socker
Rör ihop så att jästen smälter.
Blanda ihop mjöl- och jästblandningen.
2,5 dl havremjölk (kall)
Tillsätt och knåda ihop till en deg.
200 gr mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
Blanda ihop till en smör- och sockerglasyr.
Platta ut degen i en smord långpanna.
Bred ut smör- och sockerglasyren på kakan.
Låt kakan jäsa 1 timme och 15 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter tills kakan fått gyllenbrun färg.
När kakan har svalnat kan man lägga på florsockerglasyr om så önskas.
Florsockerglasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk vatten
Etiketter:
baka i långpanna,
bullar,
fikabröd,
äggfritt bak
Kycklinggryta med körsbärstomater och rosmarin
Nu äntligen har jag lagat lite mat igen. Det blev en snabb kycklinggryta med tagliatelle. Ida har fortfarande hög feber men jag känner mig mycket bättre.
Kycklinggryta med körsbärstomater och rosmarin
400 g kycklingfilé
10 färska champinjoner, skivade
2 hackade vitlöksklyftoren
salt
vitpeppar
2 dl vitt matlagningsvin
2,5 dl Matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 knippe salladslök (eller 1 purjolök)
2 kvistar färsk rosmarin
1 ask cocktailtomater
Strimla kycklingfiléerna. Bryn kyckling, champinjoner och vitlök i smör så de får en gyllenbrun färg. Salta och peppra.
Tillsätt vin och låt sjuda några minuter.
Tillsätt grädde och senap och låt koka upp.
Repa bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem. Rör ner rosmarinen och smaka av med salt och vitpeppar.
Skär salladslöken i bitar och tomaterna i halvor. Rör ner i grytan och låt bli genomvarmt. Servera med ris eller pasta.
Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde hela burkchampinjoner istället och det gick så klart jättebra. Alla åt och verkade tycka om det.
Kycklinggryta med körsbärstomater och rosmarin
400 g kycklingfilé
10 färska champinjoner, skivade
2 hackade vitlöksklyftoren
salt
vitpeppar
2 dl vitt matlagningsvin
2,5 dl Matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
1 knippe salladslök (eller 1 purjolök)
2 kvistar färsk rosmarin
1 ask cocktailtomater
Strimla kycklingfiléerna. Bryn kyckling, champinjoner och vitlök i smör så de får en gyllenbrun färg. Salta och peppra.
Tillsätt vin och låt sjuda några minuter.
Tillsätt grädde och senap och låt koka upp.
Repa bladen från rosmarinkvistarna och finhacka dem. Rör ner rosmarinen och smaka av med salt och vitpeppar.
Skär salladslöken i bitar och tomaterna i halvor. Rör ner i grytan och låt bli genomvarmt. Servera med ris eller pasta.
Jag hade inga färska champinjoner hemma så jag använde hela burkchampinjoner istället och det gick så klart jättebra. Alla åt och verkade tycka om det.
Vi är sjuka
Tror ni att jag har slutat blogga? Det har jag inte men vi har varit så sjuka här hemma, i alla fall jag och Ida så jag har inte orkat laga nån mat eller bakat något.
Jag har både varit jätteförkyld och haft en ganska kraftig magsjuka, men nu börjar aptiten återvända. Värre är det med Ida som har haft feber i snart 2 veckor och hon har inte bara haft lite förhöjd temperatur utan febern har legat på över 40 grader från och till. Till slut när vi gick till läkare visade det sig att hon hade öroninflammation och fick Kåvepenin. Trots penicillinet blev hon inte bättre, snarare sämre, för då gick febern upp i 41 grader allt som oftast. Alltså hade hon både en kraftig virusinfektion och bakterier. Nu hoppas vi att hon börjar bli bättre och att hon börjar dricka för snart blir hon uttorkad.
Jag hoppas jag ska ha tid att baka något idag, så har ni tur kommer det ett recept ikväll.
Jag har både varit jätteförkyld och haft en ganska kraftig magsjuka, men nu börjar aptiten återvända. Värre är det med Ida som har haft feber i snart 2 veckor och hon har inte bara haft lite förhöjd temperatur utan febern har legat på över 40 grader från och till. Till slut när vi gick till läkare visade det sig att hon hade öroninflammation och fick Kåvepenin. Trots penicillinet blev hon inte bättre, snarare sämre, för då gick febern upp i 41 grader allt som oftast. Alltså hade hon både en kraftig virusinfektion och bakterier. Nu hoppas vi att hon börjar bli bättre och att hon börjar dricka för snart blir hon uttorkad.
Jag hoppas jag ska ha tid att baka något idag, så har ni tur kommer det ett recept ikväll.
söndag 3 maj 2009
Rabarbermarmelad
Den som spar han har! I höstas frös jag in 500 g rabarber för att kunna göra marmelad under vintern. Den har blivit bortglömd i frysen, men det kändes bra att kunna ta fram den nu när alla tidningar och program är fulla med rabarber-recept. Här uppe i norr är det ett tag kvar till man kan njuta av årets första rabarberpaj.
Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa
Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Råriv morötter och äpplen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.
Jag öser upp marmeladen i lagom stora plastförpackningar och fryser ner, så att jag sedan kan ta upp en förpackning i taget. På så sätt behöver jag inget konserveringsmedel.
Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa
Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Råriv morötter och äpplen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.
Jag öser upp marmeladen i lagom stora plastförpackningar och fryser ner, så att jag sedan kan ta upp en förpackning i taget. På så sätt behöver jag inget konserveringsmedel.
lördag 2 maj 2009
Avokado- och mangosallad
Åh vad jag gillar grillsäsongen, det finns så många roliga och goda tillbehör till grillat. Hela vintern har jag samlat på mig recept som ska provas nu. Leif sköter grillningen och jag gör tillbehören. Idag bakade jag Focaccia med svarta oliver, fetaost, körsbärstomater och färska kryddor. Dessutom gjorde jag vår favoritdressing - turkisk yogurt med thaichilisås, tomat- och mozzarellasallad och en avokado- och mangosallad.
Avokado- och mangosallad
2 avokado
1 mango
0,5 pressad citron
svartpeppar
Dela, skala och skär avokado och mango i mindre bitar.
Lägg det i en skål, pressa över citronsaft, krydda med lite svartpeppar. Blanda.
Jag och Olivia som älskar avokado tyckte så klart att det här var en jättegod sallad som vi kommer göra fler gånger.
Avokado- och mangosallad
2 avokado
1 mango
0,5 pressad citron
svartpeppar
Dela, skala och skär avokado och mango i mindre bitar.
Lägg det i en skål, pressa över citronsaft, krydda med lite svartpeppar. Blanda.
Jag och Olivia som älskar avokado tyckte så klart att det här var en jättegod sallad som vi kommer göra fler gånger.
fredag 1 maj 2009
Kolakakor
Imorgon fyller min pappa år och i present har han önskat sig att vi döttrar bakar åt honom, så att inte mamma behöver baka så mycket. Sådana önskningar tycker jag om. Barnen tyckte att vi skulle baka kolakakor åt honom för de vet att det är en av hans favoritkakor.
Kolakakor
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 1o-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.
Kolakakor
100 g margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet blandat med bakpulvret, och arbeta snabbt ihop till en deg.
Rulla ut degen till 3 drygt fingertjocka längder och lägg dem på smord plåt. Platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen 1o-12 minuter i 175 grader.
Skär längderna varma i sneda bitar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)