onsdag 11 februari 2009

Spenatsås

Till fiskburgarna gjorde jag en kall spenatsås, som vi använde som dressing. Den här kommer jag göra fler gånger när vi vill ha en kall fisksås, för jag tror att den är jättegod till fisk och potatis också. Det hade varit kul att höra vad Olivia tycker om den eftersom hon tycker om spenat, men idag hade hon ingen matlust p.g.a att hon är sjuk.

Spenatsås
100 g spenat, hackad
2 dl turkisk yogurt, gräddfil eller creme fraiche
1 tsk salviasalt
1 tsk torkad basilika
1 tsk tokad oregano

Tina spenaten och pressa ur all vätska.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka av och krydda mer om det behövs.

Fiskburgare

Olivia har varit hemma från skolan i dag med hosta och allmänt hängig. Hon hade ingen matlust och Isak tyckte inte om, men Ida åt jättemycket av våra fiskburgare. Ida åt den mosad med potatis medans vi andra åt fiskburgarna med hamburgerbröd. Dessutom gjorde jag en kall spenatsås.

Fiskburgare
1 dl vatten eller mjölk
0,75 dl ströbröd
400 g torsk, sej, hoki el dyl
1,25 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gul lök
1 ägg

Blanda vätskan med ströbröd och låt svälla i 10 min.
Finfördela fisken tillsammans med salt och peppar i matberedare.
Tillsätt ströbrödsblandningen, ägg och riven lök.
Forma till 4 stora burgare eller mindre biffar. Stek dem i smör ca 3 min på varje sida.
Servera som burgare med bröd eller biffar med potatis.

Som vanligt använder jag inte ägg p.g.a. Isaks och Idas äggallergi, även den här gången går det bra att strunta i ägget.

Lantpanini

Idag hade jag en lunchgäst som jag bjöd på min goda morotsoppa med ingefära till det bjöd jag så klart på nybakat bröd - lantpanini. Till efterrätt fick hon smaka lite av blåbärskakan jag bakade igår. Tyvärr gick större delen av den åt redan igår.

Lantpanini
25 g jäst
5 dl vatten, ljummet
1 msk olja
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl.
Knåda till en smidig deg, den ska vara ganska lös.
Jäs den övertäckt ca 1 timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar.
Knåda så lite som möjligt och forma till långa bröd. Vrid dem och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa medan ugnen värms till 250°.
Pensla dem med vatten och strö över lite flingsalt och mjöl.
Grädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt bröden grädda i eftervärmen ytterligare ca 10 minuter.

tisdag 10 februari 2009

Blåbärskaka upside down

Idag gjorde jag en blåbärskaka "upside down" eftersom jag skulle få gäster till eftermiddagsfikat. När kakan var färdiggräddad och jag vände den upp och ner på ett fat trodde jag att jag hade misslyckats. Den var inte speciellt vacker, en massa skrumpna blåbär var det enda man såg. Men den var jättegod.

Till middag idag har Olivia önskat sig sin favoritkyckling, Djungelkyckling, som vi äter med olika tillbehör, t.ex. gurka, mango och avokado, som vi lägger i småskålar.

Blåbärskaka upside down
smör
farinsocker
ca 4 dl blåbär
Smet
100 gram smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 st ägg
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

1. Smörj en 20 cm form och täck den med farinsocker. Fyll botten med bär i ett 2 cm tjockt lager.
2. Vispa smör och socker tills det blir vitt och pösigt.
3. Rör ned äggen ett i taget.
4. Blanda mjöl och bakpulver med vanilj. Rör ned det försiktigt i smeten tills den blir slät.
5. Häll smeten i formen och släta ut den med en slickepott.
6. Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter. Prova med en sticka om kakan är färdig. Kakan ska vara lite kladdig i mitten men se upp så att den inte är för lös.
7. Lägg en tallrik över formen och vänd snabbt. Fastnar fyllningen i formen så är det ingen fara, ta bara bort det och lägg det på kakan.
8.Servera ljummen, gärna med en klick vispad crème fraiche eller grädde.

måndag 9 februari 2009

Bönsallad

Idag hade både Olivia och Isak kompisar som skulle äta middag här, så för att imponera på dem gjorde jag makaroner och köpta köttbullar:) Ingen mat jag gör vanligtvis, för man kan ju fundera vad dessa köpta köttbullar innehåller då 1 kg köttbullar är mycket billigare än 1 kg köttfärs. För att göra det lite godare gjorde jag en bönsallad. Ida älskar bönor i alla former, så jag och hon åt med god aptit. Jag tror inte att någon annan vågade smaka.

Bönsallad
1 brk blandade bönor
0,5 röd lök, finhackad
olivolja
balsamvinäger
salviasalt
svartpeppar

Skölj bönorna noga. Finhacka löken. Blanda ihop.
Krydda med olivolja, lite balsamvinäger, salt och peppar. Smaka av.

Jag använde ett smaksatt salt, men det går lika bra med vanligt, gärna flingsalt. Jag hade inga oliver hemma annars hade jag blandat i det, eftersom det också är en stor favorit för Ida och mig.

lördag 7 februari 2009

Kött i ugn

Nu är middagen bortdukad och barnen väntar/tjatar på att semlorna ska avsmakas. Men de får ge sig till tåls ett tag till. Till middag idag gjorde jag kött som man skivar och kokar i ugn i en smakrik och god sås. Lättare kan det nog inte bli. Jag använder älgkött och det behöver inte vara en speciellt bra bit, jag tog en vanlig stek idag och tidigare har jag använt fransyska.

Kött i ugn
ca 1 kg kött, t ex fransyska
1 brk crème fraiche
1 pkt grädde
1 tsk sambal oelek
0,5 dl soja

& Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
& Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
& Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
& Servera med kokt potatis eller ris.

Semlor

Nu håller jag på att baka semlor som vi ska äta ikväll när vi firar att årets melodifestivalmånad har börjat. Äntligen! Det sägs att semlorna blir luftigare om man använder hjorthornssalt i degen, så i år provar jag det för första gången.
Isaks vemla
Semlor
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
1 st ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 l vetemjöl
1 st ägg, till pensling

mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent. Tillsätt degspad, salt, socker och ägg. Blanda i hjorthornssalt, kardemumma och mjöl lite i taget och rör eller kör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen ytterligare på bakbord. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.

Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet. Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.

Jag använder så klart inget ägg, varken i degen eller till pensling. Isak brukar fylla sina semlor med vaniljsås och kallar dem för Vemlor.