måndag 2 februari 2009

Raggmunkar

Idag ska Leif laga mat och då blir barnen glada för han gör mer barnanpassad mat t.ex. korv och makaroner, hamburgare och dagens mat - Raggmunk med bacon.

Raggmunkar
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar (ca 700 g)

Mät upp mjöl och salt, tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klimpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget.
Skala och riv potatisen fint. Blanda genast den rivna potatisen i smeten så att den inte mörknar.
Bryn lite fett i en stekpanna. Grädda smeten som tunna pannkakor.
Servera med lingonsylt och bacon.

Vi gjorde 1,5 sats och använde oss av havremjölk och struntade i ägget.

Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås

I helgen har det inte blivit så mycket matlagande. I fredags var vi bortbjudna och i lördags åt vi lite skagenröra, brieost, baguetter m.m efter hockeyn. Men igår gjorde jag en fest-kyckling i ugn. Jag åt bulgur men de andra åt ris till kycklingen.

Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
4 kycklingfiléer, 3-4 bitar/filé
1 pkt bacon, finskuret
0,5 purjolök, finskuren
2 dl blandsvamp, finskuren
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven

Bryn purjolök, bacon och svamp. Lägg det som en bädd i en ugnsform.
Bryn kycklingfiléerna med salt och peppar och lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor. Låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.

torsdag 29 januari 2009

Viltkryddad lax

Idag har jag varit tillbaka i köket en del igen - kul! Vi hade många bruna bananer så jag bakade min favorit-banankaka, den med mörk choklad. Till middag viltkryddade jag lax som jag serverade med potatis och broccoli.

Viltkryddad lax
500 g laxfilé
1-2 dl färska kantareller
0,5-1 gul lök
1 msk viltfond
1 tsk mortlade enbär
1 tsk timjan
Salt & grovmalen svartpeppar
2,5 dl grädde
ev. 1 dl vatten

Dela laxen i bitar, ca 2x2 cm. Fräs så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg över i en traktörpanna.
Finhacka löken och fräs tillsammans med kantarellerna. Lägg över till traktörpannan.
Krydda med enbär, timjan, salt, peppar och fond.
Slå på grädde och ev. vatten.
Låt allt stå och puttra någon minut. Smaka av!


De här kryddorna använder man vanligvis till älgkött, men det blev jättegott till lax också. I och med den annorlunda kryddningen smakade det inte så mycket fisk tyckte jag. Ida åt med god aptit, Isak är alltid emot lax, men den här åt han nog mer än vanligt av. Olivia tyckte inte om kryddningen. Men hon är inte på det bästa humöret i kväll. På skolan ramlade hon och slog huvudet i isen, skolsystern undersökte henne och sa att allt var ok. Men nu oroar hon sig för hjärnskakning i alla fall.

onsdag 28 januari 2009

Italiensk kyckling

Nu äntligen orkar jag stå i köket igen. Febern är inte helt borta än, så jag blir fort matt därför passade jag på att göra en maträtt med kycklingfilé. Kycklingfilé går ofta fort och enkelt att tillaga till något gott. Idag gjorde jag en italiensk kyckling som vi åt till tagliatelle.

Italiensk kyckling
200 gram fryst bladspenat eller ca 150 gram färsk
3 kycklingfileer
1-2 vitlöksklyftor
6- 8 marinerade soltorkade tomater
10 svarta oliver
salt
svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde

Tina spenaten och krama ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomaterna och spenaten.
Skär kycklingen i bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar.
Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.
Låt koka några minuter.
Blanda i oliverna.
Servera till pasta och sallad.

söndag 25 januari 2009

Världens bästa Olivia

Nu börjar jag vakna till lite efter att ha legat helt utslagen av feber och värk i några dagar. När man mår så dåligt är det tur att man har en underbar dotter. I fredags när Olivia kom hem från skolan värmde hon lite lunch åt mig, hon la t.o.m. några tomat- och mozzarellabitar på tallriken. Sedan baddade hon min panna, lekte med Ida, gav mig vatten och isglass. Sen gick hon dessutom till affären och köpte läsk till sin törstiga mamma som var såå less vatten.

Puss min älskling!

torsdag 22 januari 2009

Kalops

Igår åt vi kalops och kokt potatis till middag. Tack o lov hade jag förberett kalopsen redan dagen innan. Igår kände jag mig riktigt hängig, ont i halsen och huvudet, så jag hade inte orkat laga den då. Men tack vare att jag hade gjort kalopsen i tisdags var det bara att värma den och koka potatisen, så det orkade jag.

Kalops
500 g grytbitar
2 msk margarin
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1,5 tsk salt
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjo eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
0,5-1 dl vatten
salt och malen vitpeppar

Bryn köttet i en stekpanna. Lägg över det i en gryta tillsammans med salt, lagerblad och kryddpeppar.
Vispa ur stekpannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan.
Koka under lock på svag värme 45-60 min. Späd ev. med resten av vattnet.
Skala och skär morötter och purjo eller gul lök.
Lägg morötterna i köttgrytan, efter ytterligare 10 min tillsätts löken.
Koka tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, ca 10-15 min ytterligare.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Servera till kokt potatis, inlagda rödbetor eller råkostsallad.

tisdag 20 januari 2009

Skinka- broccoli- och pastagratäng

Olivia ville ha broccoligratäng, men då kom jag att tänka på den här gratängen istället. Den gjorde jag ofta när jag var singel. Men sedan hittade jag en karl som inte äter broccoli och vi fick barn som är allergiska mot mjölk. Så det har inte känts så aktuellt att göra den, det är säkert mer än tio år sedan jag gjorde den senast. Men idag var det alltså dags igen. Perfekt att göra om man har kokat för mycket pasta. Isak fick äta pasta och skinka, utan sås.

Skinka- broccoli- och pastagratäng
4 port bandspagetti eller annan pasta
100 g skinka
250 g broccoli
riven ost
Ostsås
2,5 msk mjöl
5 dl mjölk
1-2 msk margarin
2 dl riven ost
kryddor

Ostsås
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull.
Häll i resten av mjölken.
Lägg i fettet och koka upp under omrörning.
Koka på svag värme 3-5 min.
Krydda.
Rör ner osten och låt såsen sen inte koka mer.
Gratäng
Koka pastan. Tina broccoli och skär i mindre bitar. Strimla skinkan.
Varva allt i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 15 min.