Våra fikagäster stannade över middagen också - trevligt. Jag gjorde en tortillatårta. Eftersom den innehåller mjölkprodukter gjorde jag tacos till Isak och då valde alla barnen att äta det istället.
Tortillatårta
8 tortillabröd
230 g tacosås
Köttfärsröra
400 g köttfärs
1 röd paprika
0,5 chilipeppar
1 pkt tacomix
Spenatröra
200 g hackad spenat
1-2 vitlöksklyftor
0,5-1 rödlök
2 dl keso
150 g philadelphiaost
salt o peppar
1 dl riven ost
Köttfärsröra:
Tärna paprikan och finfördela chilipepparn.
Stek köttfärsen, krydda med tacokrydda, vänd ner paprika och chilipeppar.
Spenatröra:
Låt spenaten rinna av väl. Finhacka vitlök och rödlök.
Fräs spenat, vitlök och lök. Smaka av med salt och peppar.
Ta röran från värmen. Tillsätt keso och philadelphiaost och blanda samman.
Lägg ett tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut lite av köttfärsröran på brödet och ringla lite tacosås över.
Lägg på nästa bröd, tryck till lätt. Bred ut spenatröran.
Varva sedan bröd och röror. Avsluta med spenatröra på toppen av tårtan och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
Servera rikligt med sallad och grönsaker till.
Det här var jättegott och roligt alternativ till tacos som jag börjar bli lite less. Vi äter det rätt ofta eftersom det är Isaks favorit. Men på det här sättet blir alla nöjda och glada - vi får lite variation och Isak får sin favoritmat. Vi som åt tortillatårta fick blanda vår egna sallad av alla grönsaker som fanns finhackade till tacos. På så sätt slapp jag extraarbetet och alla fick välja sina grönsaksfavoriter.
Om ni förbereder tortilla-tårtan genom att steka köttfärsen i förväg måste ni värma på den innan ni bygger ihop tårtan annars kommer den inte hinna bli varm på 10 minuter i ugnen. Det går inte att öka på tiden för då riskerar ni att brödet bränns.
lördag 10 januari 2009
Saffranskaka
Vi ska få fika-gäster i dag och eftersom jag har kvar några paket saffran passade jag på att baka en saffranskaka, dvs en sockerkaka med saffransmak.
Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering
1. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet, låt svalna.
3. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.
Saffranskaka
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
florsocker till servering
1. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet, låt svalna.
3. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
4. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 45 min.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.
fredag 9 januari 2009
Ägg- och mjölkfri kladdkaka
Idag lagade jag ingen "ny" mat. Vi hade så mycket rester i kylen som jag bara värmde. Däremot bakade jag en ägg- och mjölkfri kladdkaka tidigare idag. Det roligaste av allt var att Isak tyckte det var jättegod. Jag kämpar ofta med att hitta goda recept som även han kan äta, men eftersom han inte är van vid mjuka kakor så är det sällan något som faller honom i smaken.
Ägg- och mjölkfri kladdkaka
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 1/2 dl havremjölk
2 msk smält smör el margarin (mjölkfritt)
Att strö över smeten:
2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl kokande vatten (till sist)
Blanda samman de torra ingredienserna till smeten.
Häll över mjölk och margarin och rör om ordentligt.
Häll smeten i en smord men ej bröad form. Använd inte en form med löstagbara kanter, ta istället en pajform eller liknande med hög kant.
Blanda samman i en skål kakao, strösocker och farinsocker. Strö detta över smeten i formen.
Häll försiktigt över det kokande vattnet så det täcker överallt.
Grädda 175 grader i ca 45 min.
Servera med glass eller grädde!
Ägg- och mjölkfri kladdkaka
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
1 1/2 dl havremjölk
2 msk smält smör el margarin (mjölkfritt)
Att strö över smeten:
2 msk kakao
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl kokande vatten (till sist)
Blanda samman de torra ingredienserna till smeten.
Häll över mjölk och margarin och rör om ordentligt.
Häll smeten i en smord men ej bröad form. Använd inte en form med löstagbara kanter, ta istället en pajform eller liknande med hög kant.
Blanda samman i en skål kakao, strösocker och farinsocker. Strö detta över smeten i formen.
Häll försiktigt över det kokande vattnet så det täcker överallt.
Grädda 175 grader i ca 45 min.
Servera med glass eller grädde!
Etiketter:
choklad,
fikabröd,
kladdkaka,
mjuka kakor,
äggfritt bak
torsdag 8 januari 2009
Köttbullar och brunsås
Jag åt inte en enda köttbulle under hela julen, men idag var det dags. Jag ugnsstekte köttbullarna enligt samma recept som förra gången. Jag använde 1 kg älgfärs, så jag frös ner några också. Perfekt att ha i frysen till Idas lunch t.ex. Till köttbullarna åt vi kokt potatis, brunsås, lingonsylt och blandningen med rårivna äpplen och morötter. Idag lyckades jag t.o.m. få Isak att erkänna att det smakade nästan bara äpple om det. Vem vet snart kanske han tycker det är gott också.
Brunsås
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kallt vatten
0,5 buljongtärning
1-2 tsk soja
2 msk grädde
Smält margarinet. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölet.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka upp och låt koka i 3-5 minuter.
Tillsätt soja och grädde.
Smaka av. Krydda mer om det behövs.
Brunsås
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kallt vatten
0,5 buljongtärning
1-2 tsk soja
2 msk grädde
Smält margarinet. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölet.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka upp och låt koka i 3-5 minuter.
Tillsätt soja och grädde.
Smaka av. Krydda mer om det behövs.
onsdag 7 januari 2009
Kyckling med grönpeppar
Idag hade jag tänkt göra en kycklinggryta med bl.a. oliver och zucchini, men det var så mycket av ingredienserna jag inte hade hemma så jag får göra den någon annan dag. Istället gjorde jag en gryta med färre ingredienser och där allt fanns hemma. Hela familjen åt och verkade uppskatta det.
Kyckling med grönpeppar
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
2 msk fransk senap
2 msk soja
2,5 dl grädde
1 dl vatten
1,5 tsk grönpeppar, malen
Stek kycklingfiléerna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den koka ihop något.
Tillsätt kyckling och paprika.
Koka upp och smaka av.
Servera till ris och en grönsallad.
Kyckling med grönpeppar
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
2 msk fransk senap
2 msk soja
2,5 dl grädde
1 dl vatten
1,5 tsk grönpeppar, malen
Stek kycklingfiléerna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den koka ihop något.
Tillsätt kyckling och paprika.
Koka upp och smaka av.
Servera till ris och en grönsallad.
tisdag 6 januari 2009
Mjölkfri frosting
För ett tag sedan fick jag reda på att non stop-godiset är mjölkfritt. Då blev jag sugen att använda det i något jag bakade. Idag gjorde jag en frosting eller glasyr med mjölkfri philadelphiaost som jag satte på de pepparkaksmuffins jag bakade innan jul. Sedan la jag dit några non stop på varje muffins också. Såg jätteproffsigt ut och ingen trodde att det var både mjölk- och äggfritt eftersom det smakade precis som "vanligt".
Mjölkfri frosting
50 g mjölkfritt margarin
90 g sojaost av philadelphia-typ
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Mjölkfri frosting
50 g mjölkfritt margarin
90 g sojaost av philadelphia-typ
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Etiketter:
fikabröd,
jul,
julbak,
mjuka kakor,
muffins,
äggfritt bak
söndag 4 januari 2009
Lax på spenatbädd
Nu har vi kommit hem från Jämtland och det är dags att börja laga mat igen. Idag gjorde jag en av de godaste laxrätterna som finns. Jag har redan skrivit in receptet här på min blogg, men det var så länge sedan, så jag gör det igen. För er som inte har provat det här. Gör det!
4 st portionsbitar av lax
200 g bladspenat
150 g parmesanost, riven
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti.
Oftast använder jag Västerbottensost istället för parmesan så att både Isak och Ida kan äta. Ibland gör jag en helt mjölkfri vardagsvariant, då använder jag ingen ost och använder havregrädde för då kan hela familjen äta från samma form. Jag brukar använda mer spenat och ev. mer grädde. Till laxen och bandspagettin åt vi en tomat- och mozarellasallad (igen). Dessutom hade jag rårivit morötter och äpple och blandat ihop. Vad gör man inte för att få morotsvägrande barn att äta morötter.
Har lite mindre spenat och ost på ena halvan för Isaks skull
Lax på spenatbädd med parmesan4 st portionsbitar av lax
200 g bladspenat
150 g parmesanost, riven
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti.
Oftast använder jag Västerbottensost istället för parmesan så att både Isak och Ida kan äta. Ibland gör jag en helt mjölkfri vardagsvariant, då använder jag ingen ost och använder havregrädde för då kan hela familjen äta från samma form. Jag brukar använda mer spenat och ev. mer grädde. Till laxen och bandspagettin åt vi en tomat- och mozarellasallad (igen). Dessutom hade jag rårivit morötter och äpple och blandat ihop. Vad gör man inte för att få morotsvägrande barn att äta morötter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)