Jag åt inte en enda köttbulle under hela julen, men idag var det dags. Jag ugnsstekte köttbullarna enligt samma recept som förra gången. Jag använde 1 kg älgfärs, så jag frös ner några också. Perfekt att ha i frysen till Idas lunch t.ex. Till köttbullarna åt vi kokt potatis, brunsås, lingonsylt och blandningen med rårivna äpplen och morötter. Idag lyckades jag t.o.m. få Isak att erkänna att det smakade nästan bara äpple om det. Vem vet snart kanske han tycker det är gott också.
Brunsås
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl kallt vatten
0,5 buljongtärning
1-2 tsk soja
2 msk grädde
Smält margarinet. Ta kastrullen från plattan och rör ner mjölet.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Koka upp och låt koka i 3-5 minuter.
Tillsätt soja och grädde.
Smaka av. Krydda mer om det behövs.
torsdag 8 januari 2009
onsdag 7 januari 2009
Kyckling med grönpeppar
Idag hade jag tänkt göra en kycklinggryta med bl.a. oliver och zucchini, men det var så mycket av ingredienserna jag inte hade hemma så jag får göra den någon annan dag. Istället gjorde jag en gryta med färre ingredienser och där allt fanns hemma. Hela familjen åt och verkade uppskatta det.
Kyckling med grönpeppar
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
2 msk fransk senap
2 msk soja
2,5 dl grädde
1 dl vatten
1,5 tsk grönpeppar, malen
Stek kycklingfiléerna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den koka ihop något.
Tillsätt kyckling och paprika.
Koka upp och smaka av.
Servera till ris och en grönsallad.
Kyckling med grönpeppar
3 kycklingfiléer
1 röd paprika
2 msk fransk senap
2 msk soja
2,5 dl grädde
1 dl vatten
1,5 tsk grönpeppar, malen
Stek kycklingfiléerna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den koka ihop något.
Tillsätt kyckling och paprika.
Koka upp och smaka av.
Servera till ris och en grönsallad.
tisdag 6 januari 2009
Mjölkfri frosting
För ett tag sedan fick jag reda på att non stop-godiset är mjölkfritt. Då blev jag sugen att använda det i något jag bakade. Idag gjorde jag en frosting eller glasyr med mjölkfri philadelphiaost som jag satte på de pepparkaksmuffins jag bakade innan jul. Sedan la jag dit några non stop på varje muffins också. Såg jätteproffsigt ut och ingen trodde att det var både mjölk- och äggfritt eftersom det smakade precis som "vanligt".
Mjölkfri frosting
50 g mjölkfritt margarin
90 g sojaost av philadelphia-typ
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Mjölkfri frosting
50 g mjölkfritt margarin
90 g sojaost av philadelphia-typ
100 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Etiketter:
fikabröd,
jul,
julbak,
mjuka kakor,
muffins,
äggfritt bak
söndag 4 januari 2009
Lax på spenatbädd
Nu har vi kommit hem från Jämtland och det är dags att börja laga mat igen. Idag gjorde jag en av de godaste laxrätterna som finns. Jag har redan skrivit in receptet här på min blogg, men det var så länge sedan, så jag gör det igen. För er som inte har provat det här. Gör det!
4 st portionsbitar av lax
200 g bladspenat
150 g parmesanost, riven
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti.
Oftast använder jag Västerbottensost istället för parmesan så att både Isak och Ida kan äta. Ibland gör jag en helt mjölkfri vardagsvariant, då använder jag ingen ost och använder havregrädde för då kan hela familjen äta från samma form. Jag brukar använda mer spenat och ev. mer grädde. Till laxen och bandspagettin åt vi en tomat- och mozarellasallad (igen). Dessutom hade jag rårivit morötter och äpple och blandat ihop. Vad gör man inte för att få morotsvägrande barn att äta morötter.
Har lite mindre spenat och ost på ena halvan för Isaks skull
Lax på spenatbädd med parmesan4 st portionsbitar av lax
200 g bladspenat
150 g parmesanost, riven
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Smöra en eldfast form och salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen.
Lägg spenaten i botten av formen och placera laxbiten ovanpå.
Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
Ställ in formen i 200 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Servera till bandspagetti.
Oftast använder jag Västerbottensost istället för parmesan så att både Isak och Ida kan äta. Ibland gör jag en helt mjölkfri vardagsvariant, då använder jag ingen ost och använder havregrädde för då kan hela familjen äta från samma form. Jag brukar använda mer spenat och ev. mer grädde. Till laxen och bandspagettin åt vi en tomat- och mozarellasallad (igen). Dessutom hade jag rårivit morötter och äpple och blandat ihop. Vad gör man inte för att få morotsvägrande barn att äta morötter.
onsdag 31 december 2008
Helstekt älgfilé
Till varmrätt helstekte vi en älgfilé som vi hade fyllt med vitlöksost och sedan virat bacon runt. Till det åt vi sallad och potatisgratäng. Mums!
Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar
Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.
Helstekt älgfilé
800 g älgfilé i bit
1 tsk torkad örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlöksmak
Salt
Peppar
Ø Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när du ska bryna det.
Ø Klappa in filén med örtkryddan, salt och peppar.
Ø Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme.
Ø Skär en 4 cm djup ficka längs med filén. Peta in osten i fickan på köttet.
Ø Kläm ihop öppningen lite lätt och vira sedan baconskivorna runt filén.
Ø Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ø Ta ut köttet vid 65 grader.
Ø Höj ugnsvärmen till 250 °. Låt köttet vila minst 10 minuter i folie och sätt sedan in det ytterligare ett par minuter i den heta ugnen så att baconet får lite färg. Skär sedan upp filén.
Brie med fikonmarmelad
En bit brieost med fikonmarmelad serverades tillsammans med de andra förrätterna - krustader och tunnbröd.
Brie med fikonmarmelad
50 g brie
30 g fikonmarmelad
Skär upp i lagom stora bitar och lägg en klick med marmelad på.
Brie med fikonmarmelad
50 g brie
30 g fikonmarmelad
Skär upp i lagom stora bitar och lägg en klick med marmelad på.
Varma tunnbröd med ost och skinka
Även den här förrätten hörde vi receptet på Radio Jämtland.
Varma tunnbröd med ost och skinka
2 halvor mjukt tunnbröd
4 skivor parmaskinka eller liknande
20 g god ost, t ex cheddar
Lägg skinka och ost i brödet och smält smör i stekpannan och stek tills osten smält och brödet fått lite färg.
Skär upp i tårtbitar och servera.
Varma tunnbröd med ost och skinka
2 halvor mjukt tunnbröd
4 skivor parmaskinka eller liknande
20 g god ost, t ex cheddar
Lägg skinka och ost i brödet och smält smör i stekpannan och stek tills osten smält och brödet fått lite färg.
Skär upp i tårtbitar och servera.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)