Förrätten bestod av tre olika snittar med ost. Förrättsreceptet hörde vi på Radio Jämtland.
Fyllda krustader med rödvinbärgelé och god ädelost
12 st krustader - 3 var
50 g rödvinbärsgelé
50 g ädelost t.ex Skärvångens Blå-ädel
Lägg en bit med gelé i botten på krustaden och sedan en liten bit ädelost.
Gratinera i 3 minuter på 200 grader tills man ser att osten smält något.
Servera.
De här krustaderna var jättegoda, men de måste ätas varma.
onsdag 31 december 2008
Nyårsmiddag
Det har inte blivit mycket matlagning den här veckan i Jämtland, vi har blivit bjudna på mat mest varje dag. Idag har vi dock hjälpts åt med nyårsmiddag.
Till förrätt åt vi krustader med ädelost och vinbärsgelé, varma tunnbröd med ost och skinka, brieostbitar med fikonmarmelad. Till varmrätt åt vi helstekt älgfilé med potatisgratäng.
Till förrätt åt vi krustader med ädelost och vinbärsgelé, varma tunnbröd med ost och skinka, brieostbitar med fikonmarmelad. Till varmrätt åt vi helstekt älgfilé med potatisgratäng.
onsdag 24 december 2008
Whiskysill
I år var jag sugen att prova en ny sorts sill och eftersom jag är gift med en whisky-samlare passar det med whiskysill. Receptet hittade jag i Icas nyutgivna kokbok "Hela Sveriges husman".
Whiskysill
1 brk 5-minuterssill (420 g). Kom ihåg att spara lagen!
0,5-1 gul lök
0,5 dl flytande honung
0,5 dl whisky
2-3 lagerblad
20-25 hela kryddpepparkorn
5-7 stjärnanis eller kryddnejlikor
10-15 vit- eller svartpepparkorn
Skala och skiva löken. Skölj sillen och skär i bitar. Spara lagen.
Blanda honung och whisky.
Varva sill, lök och kryddor i en burk.
Slå whiskyblandningen över och vänd runt. Häll på lag tills det täcker.
Låt sillen dra i kylskåp några timmar. Garnera gärna med lite dill eller gräslök vid servering.
Sillen var verkligen god, man anade whiskysmaken utan att den tog över.
Whiskysill
1 brk 5-minuterssill (420 g). Kom ihåg att spara lagen!
0,5-1 gul lök
0,5 dl flytande honung
0,5 dl whisky
2-3 lagerblad
20-25 hela kryddpepparkorn
5-7 stjärnanis eller kryddnejlikor
10-15 vit- eller svartpepparkorn
Skala och skiva löken. Skölj sillen och skär i bitar. Spara lagen.
Blanda honung och whisky.
Varva sill, lök och kryddor i en burk.
Slå whiskyblandningen över och vänd runt. Häll på lag tills det täcker.
Låt sillen dra i kylskåp några timmar. Garnera gärna med lite dill eller gräslök vid servering.
Sillen var verkligen god, man anade whiskysmaken utan att den tog över.
tisdag 23 december 2008
Pajskal med caprese och pestofyllning
I år firar vi jul i Jämtland, bl.a. med en italienare så det är kanske lite vågat att bjuda på tomat, basilika, pesto och mozzarella. Det lär ju inte vara lika gott här, speciellt på vintern, som det är i Italien. Färsk basilika hittade jag på tredje affären jag sökte på och den var inte speciellt fin, tyvärr.
Pajskalet har jag gjort redan i kväll. Fyllning skär jag och lägger dit imorgon innan vi ska äta.
Pajskal med caprese och pestofyllning
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 msk vatten, iskallt
Fyllning:
400 g mozzarellaost
8 st tomater, gärna i olika färger
1,5 dl pesto
Tillbehör:
2 msk olivolja
2 msk basilika, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att den inte sjunker ner under gräddningen. Låt pajen vila i kylen ca 1 timme.
3. Sätt formen i mitten av ugnen i 225° och förgrädda tills den har fått fin färg, ca 12 min. Låt pajskalet svalna.
4. Fyllning: Skiva mozzarellaosten och tomaterna. Varva ost och tomatskivorna i två lager med peston i pajskalet med ostskivorna underst och tomatskivorna överst. Ringla över lite olivolja. Garnera med strimlade basilikablad. Salta och peppra.
Nu är julafton snart över och jag tänkte komma med ett utlåtande om den här pajen. Den var riktigt god, men då är jag ju helt tokig i tomat- och mozzarellasallad just nu och äter det flera gånger i veckan.
Pajskalet har jag gjort redan i kväll. Fyllning skär jag och lägger dit imorgon innan vi ska äta.
Pajskal med caprese och pestofyllning
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
1 msk vatten, iskallt
Fyllning:
400 g mozzarellaost
8 st tomater, gärna i olika färger
1,5 dl pesto
Tillbehör:
2 msk olivolja
2 msk basilika, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
1. Pajdeg: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en rundel.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Fäst en remsa aluminiumfolie runt kanten så att den inte sjunker ner under gräddningen. Låt pajen vila i kylen ca 1 timme.
3. Sätt formen i mitten av ugnen i 225° och förgrädda tills den har fått fin färg, ca 12 min. Låt pajskalet svalna.
4. Fyllning: Skiva mozzarellaosten och tomaterna. Varva ost och tomatskivorna i två lager med peston i pajskalet med ostskivorna underst och tomatskivorna överst. Ringla över lite olivolja. Garnera med strimlade basilikablad. Salta och peppra.
Nu är julafton snart över och jag tänkte komma med ett utlåtande om den här pajen. Den var riktigt god, men då är jag ju helt tokig i tomat- och mozzarellasallad just nu och äter det flera gånger i veckan.
Laxrulader
Till julbordet vill jag alltid prova lite nya saker. I år provar jag bl.a. laxrulader. I originalreceptet ska det vara rökt lax, men eftersom jag inte är så förtjust i rökt lax använde jag gravad istället. Det fanns inga sesamfrön här så det struntade jag i, men ruladerna blev jättegoda ändå.
Laxrulader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
2 tsk olja
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade
1. Mixa dillen till fyllningen. Tillsätt oljan och kör så slätt som möjligt. Blanda ner wasabi, färskost och salt. Smaka av.
2. Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
3. Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen 30 min.
4. Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
5. Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. Skär den i drygt centimetertjocka skivor.
Laxrulader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
2 tsk olja
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade
1. Mixa dillen till fyllningen. Tillsätt oljan och kör så slätt som möjligt. Blanda ner wasabi, färskost och salt. Smaka av.
2. Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
3. Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen 30 min.
4. Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
5. Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. Skär den i drygt centimetertjocka skivor.
söndag 21 december 2008
Wienernougat
Igår när vi gjorde två sorters julgodis gjorde vi vår julfavorit som vi alltid gör, nämligen wienernougat. Den är så god och så enkel att göra.
Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g mandelspån
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela chokladen i mindre bitar och smält sedan över vattenbad.
Bryt nougaten i bitar och låt den smälta med chokladen.
Blanda i mandelspån. Rör om.
Häll i en 1,5l bakform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.
Wienernougat
250 g nougat
125 g mörk choklad
100 g mandelspån
Rosta mandeln i en torr stekpanna.
Dela chokladen i mindre bitar och smält sedan över vattenbad.
Bryt nougaten i bitar och låt den smälta med chokladen.
Blanda i mandelspån. Rör om.
Häll i en 1,5l bakform klädd med bakplåtspapper.
Låt stå kallt och stelna. Skär i bitar.
Maraboufudge
Igår gjorde vi 2 sorters julgodis,vi provade bl.a. Maraboufudge. Vi hällde upp smeten i knäckformar istället för att hälla ut den i en form och sedan skära bitar.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)
Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en halv långpanna eller en annan form med smörpapper. Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)
Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Finhacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en halv långpanna eller en annan form med smörpapper. Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)