Idag ska vi bjuda mormor och morfar på middag. Barnen ville bjuda på sin favoritkyckling - Djungelkyckling! Den serverar vi tillsammans med ris, banan, mango, gurka, tomat, majs, avokado och sallad, som vi har i småskålar och var och en får ta de tillbehör som man tycker om.
Djungelkyckling
kycklingfiléer, ca 500 g
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl Matlagningsgrädde
1 1/2 msk konc kycklingfond
Skär kycklingen i strimlor. Bryn kycklingen i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
Rör i curry, grädde och fond.
Låt allt koka 3 till 4 min.
lördag 6 september 2008
torsdag 4 september 2008
Nattjästa frukostbullar
Idag blev det en lyxfrukost med nygräddade frallor som hade kalljäst i kylskåpet under natten.
Nattjästa frukostbullar
1/4 paket jäst
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
3 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
På kvällen:
Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite vatten och häll på resten.
Blanda i resten av ingredienserna. Degen kan vara lite kladdig.
Plasta bunken och ställ i kylen över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp degen och fördela den i ca 12 delar. Klicka ut bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Nattjästa frukostbullar
1/4 paket jäst
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
3 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
På kvällen:
Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite vatten och häll på resten.
Blanda i resten av ingredienserna. Degen kan vara lite kladdig.
Plasta bunken och ställ i kylen över natten.
På morgonen:
Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp degen och fördela den i ca 12 delar. Klicka ut bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Morotssoppa med röda linser
Eftersom det blev över röda linser i lördags då jag gjorde persisk köttgryta passade det utmärkt att göra morotssoppa med linser till middag i går. Som vanligt när det är soppa åt Isak med god aptit medans Olivia åt pyttelite.
Morotssoppa med röda linser, 4 port
1 gul lök
4-5 morötter
2 lagerblad
10 dl vatten + 2 grönsaksbuljong
2 dl röda linser, färdiga att äta
3-4 msk hackad koriander eller färsk timjan istället
crème fraiche
Skala och hacka löken, skala och skiva morötter.Fräs tillsammans med olja i kastrull.
Lägg i lagerblad och späd med vatten.Smula i buljong och koka upp.
Låt soppan koka på svag värme under lock 10-15 min tills morötterna är mjuka.
Skölj linserna noga och lägg i dem. Koka upp.
Blanda väl och mosa gärna sönder linser och morötter, med fördel i mixer/stavmixer.
Späd med vatten om det behövs.
Blanda i koriander/timjan och servera med klick crème fraiche.
Jag använde varken koriander, timjan eller crème fraiche och den blev god ändå.
Kom ihåg att söka buljongtärning med omsorg så ni slipper äta smakförstärkare/glutamat. Det finns sådan buljong, den är lite dyrare men väl värd sitt pris.
Morotssoppa med röda linser, 4 port
1 gul lök
4-5 morötter
2 lagerblad
10 dl vatten + 2 grönsaksbuljong
2 dl röda linser, färdiga att äta
3-4 msk hackad koriander eller färsk timjan istället
crème fraiche
Skala och hacka löken, skala och skiva morötter.Fräs tillsammans med olja i kastrull.
Lägg i lagerblad och späd med vatten.Smula i buljong och koka upp.
Låt soppan koka på svag värme under lock 10-15 min tills morötterna är mjuka.
Skölj linserna noga och lägg i dem. Koka upp.
Blanda väl och mosa gärna sönder linser och morötter, med fördel i mixer/stavmixer.
Späd med vatten om det behövs.
Blanda i koriander/timjan och servera med klick crème fraiche.
Jag använde varken koriander, timjan eller crème fraiche och den blev god ändå.
Kom ihåg att söka buljongtärning med omsorg så ni slipper äta smakförstärkare/glutamat. Det finns sådan buljong, den är lite dyrare men väl värd sitt pris.
onsdag 3 september 2008
Småfranskor
Igår bakade jag småfranskor och formbröd. Det här receptet är perfekt för småbarnsmammor som inte vet hur lång tid de har på sig att göra något innan någon vill ha all uppmärksamhet. Man bakar nämligen ut degen på en gång den är klar, den jäser inget i bunken utan bara på plåten.
Grundrecept
25-50 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
knappt 1 msk salt
1 msk honung
1-2 msk olja
2 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts. Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl. Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Baka ut degen.
Småfranskor
Forma degen till 20 runda bullar.
Låt jäsa på plåtar i 20-30 min med den större jästmängden och 0,5-1 timme med mindre jäst.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Formbröd
Dela degen i 2 delar.
Forma till avlånga limpor som läggs i smorda brödformar med raka konter. Formarna bör rymma 1,5 l.
Låt brödet jäsa i formarna 30-45 minuter med den större jästmängden eller 1-1,5 timme med mindre jäst.
Ställ formarna på ett galler mitt i ugn och grädda i 200-225 grader i ca 30 minuter.
Stjälp bröden ur formarna och låt dem svalna på galler under en bakduk.
Jag bakade dubbel sats med den mindre jästmängden, så jag använda alltså 1 jästpaket. Jag gjorde 2 formfranskor som jag skivade upp innan jag frös in den, så är det enkelt att ta upp rätt antal skivor att rosta. Av den andra deghalvan gjorde jag drygt 20 småfranskor.
Grundrecept
25-50 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
knappt 1 msk salt
1 msk honung
1-2 msk olja
2 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts. Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl. Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Baka ut degen.
Småfranskor
Forma degen till 20 runda bullar.
Låt jäsa på plåtar i 20-30 min med den större jästmängden och 0,5-1 timme med mindre jäst.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Formbröd
Dela degen i 2 delar.
Forma till avlånga limpor som läggs i smorda brödformar med raka konter. Formarna bör rymma 1,5 l.
Låt brödet jäsa i formarna 30-45 minuter med den större jästmängden eller 1-1,5 timme med mindre jäst.
Ställ formarna på ett galler mitt i ugn och grädda i 200-225 grader i ca 30 minuter.
Stjälp bröden ur formarna och låt dem svalna på galler under en bakduk.
Jag bakade dubbel sats med den mindre jästmängden, så jag använda alltså 1 jästpaket. Jag gjorde 2 formfranskor som jag skivade upp innan jag frös in den, så är det enkelt att ta upp rätt antal skivor att rosta. Av den andra deghalvan gjorde jag drygt 20 småfranskor.
måndag 1 september 2008
Pasta med skinksås
Idag blev det en enkel pastasås till middag.
Skinksås
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl buljong
1 msk vetemjöl
0,5 paprika i bitar
1 lök i bitar
200 g rökt skinka i bitar
1 krm svartpeppar
curry
tomatpuré
Koka ihop grädde, buljong och vetemjöl.
Blanda i det övriga.
Koka i 3-5 minuter.
Jag följer det här receptet med modifierar det varje gång lite efter humör. Den här gången använde jag skinka, soltorkade tomater och zuccini i såsen.
Skinksås
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl buljong
1 msk vetemjöl
0,5 paprika i bitar
1 lök i bitar
200 g rökt skinka i bitar
1 krm svartpeppar
curry
tomatpuré
Koka ihop grädde, buljong och vetemjöl.
Blanda i det övriga.
Koka i 3-5 minuter.
Jag följer det här receptet med modifierar det varje gång lite efter humör. Den här gången använde jag skinka, soltorkade tomater och zuccini i såsen.
söndag 31 augusti 2008
Fisk i ugn med chilisås
Idag hittade jag ett recept på en variant av min barndoms Ketchuptorsk. När jag öppnade ugnsluckan och kände lukten blev jag lite nostalgisk. Men numera får man använda sig av något annat fiskblock än torsk eller kontrollera att den är fiskad i godkänt vatten. Det här tyckte alla om, Ida åt mest.
Favoritfisk
400 g fiskblock, t ex Hoki, halvtinad
3-5 krm salt
1 krm citronpeppar
2 tsk flytande margarin
2 tsk vetemjöl
1,5 dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
2 tsk dill, hackad
3 msk ost, riven
Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra.
Smörj en ugnsform och pudra den med mjöl. Lägg bitarna i formen.
Blanda grädde, chilisås och dill och häll det över. Strö på ost.
Baka i mitten av ugnen i 200 grader tills osten smält och fisken precis är genomkokt, 15-20 minuter.
Jag använde så klart ingen riven ost eftersom Isak är allergisk. Till fisken serverade jag mandelpotatis, broccoli, kokta morötter och en sallad med isbergssallad, gurka, tomat och äpple.
Favoritfisk
400 g fiskblock, t ex Hoki, halvtinad
3-5 krm salt
1 krm citronpeppar
2 tsk flytande margarin
2 tsk vetemjöl
1,5 dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
2 tsk dill, hackad
3 msk ost, riven
Dela fisken i portionsbitar, salta och peppra.
Smörj en ugnsform och pudra den med mjöl. Lägg bitarna i formen.
Blanda grädde, chilisås och dill och häll det över. Strö på ost.
Baka i mitten av ugnen i 200 grader tills osten smält och fisken precis är genomkokt, 15-20 minuter.
Jag använde så klart ingen riven ost eftersom Isak är allergisk. Till fisken serverade jag mandelpotatis, broccoli, kokta morötter och en sallad med isbergssallad, gurka, tomat och äpple.
Persisk köttgryta
Nu är det hög tid att äta upp de sista bitarna älgkött som finns i frysen, för på måndag börjar årets älgjakt. Igår gjorde jag en köttgryta som uppskattades av hela familjen, förutom Ida. Den var nog både för stark och salt för henne, dessutom var det ris till och det är ingen höjdare tycker hon.
Persisk köttgryta
500 g grytbitar
4 vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl röda linser (färdiga att äta)
0,25 citron, rivet skal
1 tsk pressad citron
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 dl hackad persilja
& Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök och spiskummin i olja ca 2 min.
& Tillsätt köttet och bryn tills det fått fin färg.
& Häll över de krossade tomaterna och buljongtärningarna.
& Låt koka under lock ca 45 min tills köttet börjar kännas mört.
& Blanda ner linserna i grytan och koka ytterligare ca 15 min.
& Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av med socker, salt och peppar.
& Strö persilja över grytan. Servera med ris och grönsallad.
Persisk köttgryta
500 g grytbitar
4 vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
2 msk olivolja
1 brk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1,5 dl röda linser (färdiga att äta)
0,25 citron, rivet skal
1 tsk pressad citron
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 dl hackad persilja
& Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlök och spiskummin i olja ca 2 min.
& Tillsätt köttet och bryn tills det fått fin färg.
& Häll över de krossade tomaterna och buljongtärningarna.
& Låt koka under lock ca 45 min tills köttet börjar kännas mört.
& Blanda ner linserna i grytan och koka ytterligare ca 15 min.
& Tillsätt citronskal och citronsaft. Smaka av med socker, salt och peppar.
& Strö persilja över grytan. Servera med ris och grönsallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)