torsdag 21 juli 2016

Sara-dagen

Jag är tillbaka!

Jag har haft en underbar mini-semester från både jobbet och bloggen. Känns som jag har varit ledig i flera veckor fast det egentligen bara är några dagar. Men både vädret och våra Jämtlandsgäster gjorde att jag snabbt kom in i "semester-mode". Vi har haft långfrukostar på altanen varje morgon - det bästa jag vet och en perfekt start på dagen. Förutom trevligt sällskap så har vi Leif  fått bygg-hjälp så nu har vi kommit en bra bit på väg i byggandet av vår nya grillplats. (Bilder kommer!)

Jag har även hunnit fylla år, på Sara-dagen, och hade en underbar dag med hela altanen full med släktingar. Ida sa "Jag älskar sån'a här släktträffar" och jag håller med henne fullständigt. Och extra skönt känns det att vi hade sol och värme för det hade nog blivit liite mer trångt inomhus med alla gäster. Lite småhäftigt med åldersspridningen på kalaset. Det var gäster från 1 till 84 år och det var minst en person från varje årtionde från 1930-talet till 2010-talet.

Min födelsedag

Fikabordet

knäckig glutenfri rabarberpaj
drömmar
chokladknappar
kardemummakakor
kolasnitt
chokladcupcakes
blåbärcupcakes
grädde
Oatly vaniljsås
blåbär
hallon
hjortron

te
kaffe
sommarsaft Smultron
Hallon-blåbär-saft


För att jag inte skulle falla för frestelsen att äta massa godsaker struntade jag faktiskt i att baka en jordgubbstårta i år. Måste vara första gången det händer! Men jag kommer hinna äta många jordgubbstårtor i framtiden så ett år utan är ingen större uppoffring. Hoppas inte gästerna blev alltför besvikna :)

Mousserande rosé är lite extra gott att dricka i solen på altanen så inför maten när barnen gick ner o bada öppnade jag två flaskor vin. Min favorit, Rotari Rosé, och en nyhet för mig, Fresita ett halvtorrt mousserande jordgubbsvin. Ett riktigt sommarvin i fin flaska.


I väntan på maten-drink

Rotari Rosé
Fresita, mousserande jordgubbsvin


Till middagen dukade jag upp ett salladsbord, på samma sätt som till Idas kalas (hjälp, nu när jag ska länka till det inlägget så är det ju borta. Vad har hänt? Puuh nu är det hittat igen. Här är det återpublicerat). 

Plocka-din-egna-sallad är enkelt, går att förbereda och det finns något för alla smaker.


Salladsbord

köttbulls- och pastasallad med pasta, köttbullar, isbergsallad, gurka, tomat, paprika och majs
sallad, paprika och gurka ihopblandat i en skål
kyckling marinerad och stekt i thaichilisås och soja
baconbitar
handskalade räkor
fetaost
äggkvartar
citronklyftor
kvarngryn
tomat
purjolök
rhode island både köpt och hemgjord
brieost
tunnbröd, finn crisp, glutenfritt knäcke, havreknäcke

söndag 17 juli 2016

Mangoyoghurtglass

Sommar innebär glass! Och Ida är ett riktigt glass-monster som nog skulle kunna leva på glass. Vilken tur att hon älskar min hemmagjorda glass utan socker, för den är mycket nyttigare än all "vanlig" glass. Vill man så kan man tillsätta färska bär till glassen också, nu i sommartider.


Mangoyoghurtglass

2 dl fryst mango
1,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mjölk

Mixa alla ingredienser till en mjukglass-konsistens.
Servera på en gång.

Tillsätter man för mycket mjölk blir det smoothie men det är också gott :) Låt inte mangon tina för det är ju den frysta mangon som gör det till glass.

Freda' o middag

Sitter hemma i köket och dricker mitt kvälls-te efter en kväll på sta'n. Men min kväll på sta'n blev inte så långvarig. Som vanligt är det trevligast innan utgång, så jag cyklade hem nästan på en gång. Hem till mitt kära kök och en kopp te :)

Jag cyklade in till sta'n vid middagstid för att träffa några tjejkompisar, laga middag, dricka vin och surra och precis då jag kom till sta'n uppträdde en gammal tonårsidol. Uno Svenningson f.d. sångare i Freda' sjöng precis en av sina låtar, så jag var tvungen att stanna och lyssna på låten han sjöng innan jag fortsatte vidare.


Se'n lagade vi en kanonmiddag! Spontant bestämde vi i morse att vi skulle äta lax för det var jag så sugen på, att jag skulle ta med ett blomkålshuvud som behövde ätas upp och att jag även skulle ta med lite tzatziki som blev över från vår souvlaki-middag. Av detta blev det en sån himla god middag som jag snart ska planka och bjuda familjen på.

Ugnsstekt lax o blomkål, sallad med fetaost, tzatziki och bulgur (som jag skippade). Till det drack vi ett ekologiskt lättdrucket rödvin, Tavernello, som passade bra till denna lätta middag.

fredag 15 juli 2016

Souvlaki

I onsdags åt vi en underbart god grillmiddag, så vi har redan planerat in när vi ska äta den nästa gång. Hela familjen satt o mmm:ade för det var så gott. Vad åt vi då? Jo, souvalki på fläskytterfilé marinerad i en massa citron och till det hade Olivia gjort en jättegod tzatziki. En perfekt sommarmiddag!


Souvlaki - grekiska grillspett

ca 1 kg fläskytterfilé
0,75 dl olja
1 citron, skal + saft
1-2 vitlöksklyftor
1,5 tsk rosmarin (alt 1,5 msk färsk)
1 msk oregano (alt 3 msk färsk)
3 krm svartpeppar
1,5 tsk salt

Skär köttet i bitar, ca 2-3 cm stora. 
Blanda de övriga ingredienserna i en påse och lägg i köttbitarna. 
Låt marinera minst två timmar i kylen. 
Trä upp köttet på blötlagda grillspett av trä. 
Strö över lite salt och grilla tills de är genomstekta, ca 10 minuter.
Servera med tzatziki.

Vi åt grillspetten med tzatziki och grönsaker, men även pommes frites och/eller pita- eller libabröd passar till detta. Men så gott som köttet och tzatzikin var så behövs det inte nå mer som konkurrerar om smakerna.

Fredagen är hittad

Dags för ett sista ryck! 
Tur att solen skiner för det gjorde det lite lättare att stiga upp i morse, för oj så trött jag var när klockan ringde. Men nu är det f.r.e.d.a.g och fem dagars ledighet på gång.


Efter middagen i går cyklade vi in till Luleå hamnfestival där Rix FM festivalen var på besök med artister som Lisa Ajax, Martin Almgren, Jakob Karlberg, Wictoria, Robin Bengtsson och Molly Sandén. Ingen höjdar-uppställning, det brukar vara bättre, men det var ändå helt ok. På tivolit var det proppfullt med folk så Ida får vänta tills i dag med att åka lite. Istället för att stå i köer åkte vi hem - jag hamnade med en kopp te i soffan medan Ida (och Leif) umgicks med kompisar.

Det var en annorlunda känsla att vid 23-tiden säga åt Ida o hennes kompisar att jag går o sover så de måste vara lite tysta. Sommarlovslediga barn som har vänt dygnet. Härligt för dem och snart är det min tur att vara vaken länge på kvällarna och sova länge på morgnarna. Det bästa med att vara ledig! de lyckades faktiskt vara så pass tysta så att jag kunde somna.

torsdag 14 juli 2016

Glutenfri Cornflakespaj med rabarber

På Idas båda kalasdagar bjöd jag på denna glutenfria rabarberpaj med corn flakes. Den blev så god och krispig vid första försöket så självklart gjorde jag en till paj till nästa kalasdag. Men då nöjde jag mig inte med enkel sats utan gjorde dubbel sats så att den skulle räcka riktigt länge. Då kunde jag även glädja de få som jobbar tillsammans med mig den här veckan med lite go'fika i måndags.


Glutenfri Cornflakespaj med rabarber


7,5 dl rabarber
0,75-1 dl socker
0,75 msk potatismjöl

Smulpaj

125 g smör
5 dl glutenfria cornflakes
2 dl glutenfritt havremjöl
0,5 dl kokos
0,75 dl socker

Skiva rabarbern och lägg den i botten av en ugnsform.
Blanda socker o potatismjöl och strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda havremjöl och socker med cornflakes.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg cornflaksenröran ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Det här blev kanongott med en liten crunchig yta tack vare corn flakes. Kokosen ger en lite kolaaktig god smak och passar perfekt i smulpajer, jag tillsätter nästan alltid lite kokos i mina pajdegar numera. Pajen är superenkel att göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin istället för smör.

Den förta pajen (enkel sats) på väg in i ugnen

Nedräkning

Nu har min nedräkning börjat!

Jag ska in o jobba 2 dagar i slutet av nästa vecka så min "riktiga" semester börjar inte förrän 25 juli. Men två dagar hit eller dit, det känns faktiskt som att min semester börjar på fredag efter jobbet. Ska bli skönt att slippa dessa tidiga morgnar ett tag. Fast om jag ska vara helt ärlig så är det lite mysigt att cykla i väg före sju, det är så himla lugnt och stilla i hela sta'n så tidigt i semestertider.

onsdag 13 juli 2016

Efter regn kommer sol

Efter en solig dag öste regnet ner precis när jag skulle cykla hem från jobbet. Så himla typiskt! Men efter ett tag upphörde regnet och vi fick en solig och fin kväll med underbart god grillmiddag. Den kommer vi göra snart igen!

Leif grillade souvlaki, grillspett av fläskytterfilé, och Olivia hade gjort tzatziki. Det åt vi tillsammans med salladsmix och blandade tomater. Såå himla gott och en perfekt sommarmiddag. Tyvärr blev det inte över nånting så jag fick mig ingen lunchlåda till i morgon. Istället blir det en pizzabit till lunch, lchf-pizza så klart.


Nu är det dags för tidig sängläggning för i morgon är det både jobb hela da'n och Luleå hamnfestival med Rix FM-festivalen på kvällen som står på schemat. Se'n är det fredag och se'n är det helg och se'n har jag tre dagar semester. Jippi!

Fotbollskaka

Eftersom Ida fyllde år mitt under fotbolls-EM och eftersom jag inte tänkte göra nån vanlig tårta passade jag på att göra en fotbolls-kaka. Lite pyssel och roligt ville jag ju ha :) Den ser mycket mer avancerad ut än vad den är att göra. Fast det kanske var dumt att avslöja. Ha ha, nej nu tycker jag att ni ska göra den här till alla fotbollsälskare för det är faktiskt helt vanliga mockarutor där jag har färgat kokosen grön och sen lite extra pynt med linjer, hörnflaggor och fotboll.


Fotbollskaka

Kaka

4 ägg
5 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.

Glasyr

4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk

Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.

Fotbollsgarnering

1 påse kokos
grön karamellfärg
kristyr
fotboll
hörnflaggor

Blanda kokos och karamellfärg i en plastpåse, blanda om väl.
Strö över rikligt med den gröna kokosen, tänk på att det ska se ut som en gräsmatta så det ska täcka ordentligt.
Dekorera! Rita de vita linjerna med vit kristyr, pyssla ihop hörnflaggor och fixa en fotboll (jag använde ett tuggummi som såg ut som en fotboll)

Så enkelt var det att göra en effektfull fotbollskaka! Kul, eller hur? Den gröna karamellfärgen ger ingen smak så det smakar som helt vanliga mockarutor som brukar vara barnens favoritkaka.

tisdag 12 juli 2016

Båtkväll efter jobbdag

I dag verkar det bli en härlig sommardag med strålande sol och högsommarvärme. Äntligen! Jag planerar för lunch ute i norra hamn, några meter från jobbet alldeles vid vattnet. Älskar allt vatten runt Luleå och i gårkväll fick jag en stor portion hav då vi fick följa med våra kompisar ut med båten för grillmiddag ute på en ö.

Vi fick en härlig kväll med två ö-stopp, god middag, trevligt sällskap och barnen hann leka en massa.


Så'n lyx att efter en arbetsdag bli serverad allt. Jag gjorde i.n.g.e.n.t.i.n.g! Jag hade tänkt bidra med lite genom att betala barnens glass, men jag misslyckades även med det :) Jag har en ny mobil och har glömt fixa mobilt bank-id och swish på den och kontanter har jag aldrig på mig. Så klantigt!

måndag 11 juli 2016

Gravad lax

Till midsommar gjorde jag en omgång gravad lax. Det är ju såå gott och så himla enkelt. Har ni provat grava själv? Det är så mycket godare än att köpa färdiggravad och det är inte speciellt svårt heller. Så ni som inte har provat grava - Ni måste göra det snarast. Ni lär inte vilja köpa gravlax nå mer! Fast ibland är det bråttom och man blir så illa tvungen, men jag ångrar mig varje gång jag smakar köpt gravlax.


Gravad lax

1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad vitpeppar
0,5 dl grovhackad dill

Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
Blanda salt, socker och vitpeppar. 
Gnid in blandningen i laxens köttsidor.
Skär dill grovt och strö den över laxen. 
Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
Lägg i en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. 
Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor.

Jag älskar verkligen gravad lax och bäst är den på en hårdbrödmacka. Fast det är gott till lunch med ett kokt ägg också, eller i pastasåsen, eller som förrättssnurra med god fyllning.

Till jul gravar jag alltid lax och gör då flera olika varianter, jag gör en sån här "vanlig" och sen gör jag en smaksatt t.ex. grönpeppargravad och citrusgravad.

Morgonpigg

Efter en kalashelg är det åter dags för en jobbvecka, känns lite segt måste jag erkänna. Men det brukar bli bättre när man väl är på plats vid jobb-skrivbordet. Men det är det där att ta sig dit o inte fastna i snoozandet, i duschen eller vid frukostbordet.
I går hade vi en sån trevlig dag i solen med dubbla kalas för Ida. Kompisarna kom över på korvlunch, glass och lek (mer bilder kommer). Efter två intensiva timmar när kalaset var klart röjde vi snabbt undan för att duka fram för nästa kalas. För då dök mormor, morfar och kusinerna upp och vi bjöd på grillade hamburgare med tillbehör och rabarberpaj. Är så glad att vi äntligen fick sol så vi kunde njuta på altanen hela dagen, så mycket enklare att rymmas en massa folk där än i köket.

lördag 9 juli 2016

Sommar?

Äntligen har jag fått sova ordentligt! Är fortfarande lite chockad för klockan var strax efter 10 när jag vaknade. När hände det senast?! Men så otroligt skönt och välbehövligt det var. Nu borde jag orka göra det sista inför morgondagens kalas - röja undan lite, fixa godis, förbereda lekarna. Har ni nå roliga lekar/samarbetsövningar för 9-åringar som ni kan tipsa om?

Det lär inte bli någon vila i solstolen i dag för solen har inte hittat hit än. Men det ryktas om att den är på väg. Hoppas! Trots att jag jobbar till veckan så vill jag ha sol, sommar och värme för det är faktiskt roligare o lättare att jobba då. Fast lite längtar man kanske hem till altanen när man sitter vid jobb-skrivbordet och solen skiner :)

Älskar detta Facebook-konto!

fredag 8 juli 2016

Ida 9 år

På gårdagens kalas började vi med lite fika och det bjöds på lite smått o gott, men ovanligt lite sötsaker eftersom jag inte vill baka så mycket gott nu när jag försöker undvika sötsaker. Framåt middagstid plockade jag fram lite sallad och salladstillbehör till de gäster som var kvar. Det blev en godare och mer uppskattad middag än vad jag hade vågat hoppats på.

Ida 9 år

Fikat

kaffekakor
drömmar
rån fyllda med choklad- eller smultronkräm
fotbollskaka aka mockarutor
rabarberpaj
köpt jordgubbstårta

jordgubbar
hjortron
vaniljsås
grädde


Maten
Pasta- och köttbullssallad

köttbullar
pasta
isbergssallad
gurka
tomat
paprika
majs

Gör-din-egna-sallad

Blandat på ett fat

isbergssallad
babyspenat
gurka
tomat
paprika
purjolök

Småskålar "plocka-vad-du-vill"

räkor
ägg
citron
thaichilistekt kyckling
bacon
fetaost

Rhode Island-dressing
Brieost
Pyramid-knäcke

Åh så gott det här var och alla gäster var nöjda med att få plocka ihop sin egna sallad, och alla blev riktigt mätta. Det här kommer jag göra om fler gånger när vi har gäster!

Ugnsomelett

Jag hade tänkt visa er bilder från gårdagens 9-års-kalas, både vad vi fikade och vad vi åt. Men vi återhämtar oss fortfarande från gårdagen och planerar o förbereder inför söndagens nya kalas så därför får ni istället ett recept på ugnsomelett. Ett tillbehör som vi ofta gör numera. Medan ni läser receptet och funderar på när ni ska äta det, så forsätter jag redigera bilder från i går.

Ugnsomelett

5 ägg
2,5 dl grädde
salt, peppar

Vispa ihop ägg och grädde.
Krydda.
Smörj en ugnsform.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter tills omeletten stannat.

Ugnsomelett är ett perfekt tillbehör till det mesta. Det är ett självklart tillbehör på julbordet och nu när jag undviker kolhydrater är det ett välkommet tillbehör till mycket.

Ugnsomelett passar perfekt till bl.a. köttfärssås så man behöver inte sakna spagettin. Garnera med lite sallad och (lufttorkad) skinka så har du en god lunch att bjuda på.

torsdag 7 juli 2016

Kalas på gång

Vi kalasar hela da'n!

Födelsedagstjejen Ida
Högst på önskelistan stod en mobil....och det fick hon!
Fotbollskaka aka mockarutor
Perfekt väder för vimplar, de blåser som bara den :)

onsdag 6 juli 2016

Onsdag

Ännu en tidig morgon och ännu en dag med regn, men vet ni vad? 

I dag jobbar jag bara till lunch och se'n har jag semester i två dagar och se'n är det helg så nu får jag sovmorgon i f-y-r-a dagar. Härligt med fredagskänsla på en onsdag!


Eftermiddagen och kvällen ska jag ägna åt kalasförberedelser. Tänk att vår lilla sladdis blir 9 år i morgon! Jag tror jag säger fel varje gång jag säger att hon fyller 9 år. Det var ju nyss vi åkte in till förlossningen tidigt en kall men solig julimorgon. Jag gick några dagar över tiden men det gjorde inget för det blev som jag ville - att vår lill-tjej föddes 07-07-07. Gissa hennes lyckonummer?

tisdag 5 juli 2016

Deviled eggs

Oj vad fort tiden går! Jag har ju inte gett er alla recept från midsommarbuffén än och snart är det dags för kalas med en massa nya recept. Förutom de örtkrämsfyllda ägghalvorna hade jag med dessa deviled eggs med en lite starkare fyllningen. Styrkan avgör man dock själv med tabascon.


Deviled eggs

6 hårdkokta ägg
3 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
 droppar tabasco
salt o peppar
rädisor till garnering

Hårdkoka äggen, svalna, skala och halvera.
Ta ut äggulorna och blanda med övriga ingredienser.
Spritsa fyllningen i gropen efter gulan.
Garnera med rädisbitar.

Jag kokade inte äggen tillräckligt länge så gulan var inte hård och därför blev fyllningen lös och gick inte att spritsa fint. Men det var god smak i alla fall och passade perfekt till laxen och sillen på midsommarbordet.

För mig är ägg ett måste till sill och om man dessutom gör äggen lite roligare med en fyllning blir det extra gott och vackert på ett buffébord.

***********************

Nu har det regnat och blåst hela da'n, Gissa om jag är nå less! Känns som en riktigt dålig höstdag. Det bästa med det här vädret är att jag inte behöver ångra min sena semester, värre är det för Leif som började sin semester i går. Men snart måste det ju bli soligt och varmt. Vi väntar och längtar!

Regn hos mig

Regnet öser ner ute, här inne är det alldeles tyst för alla sover utom jag.

Jag hade gärna legat kvar i sängen under täcket och lyssnat på regnets smattrande mot rutan. För visst är det ett mysigt ljud om man inte behöver gå ut? Men i dag måste jag gå ut för jobbet kallar, än är det länge kvar till semester. Det är bara leta fram paraplyet och stövlarna och ge sig ut i regnet.


Den här veckan då vi har flera kalas och ute-aktiviteter inplanerade verkar bli en riktig skit-vecka vädermässigt. Men jag är inte bara bra på att planera, jag är även bra på att omplanera. Så inte kommer lite regn att stoppa oss från att ha en kanonvecka.

Men innan festligheterna börjar så kör vi en vanlig tisdag!
En regnig jobb-tisdag :)

måndag 4 juli 2016

Zucchinigratäng

Kalasförberedelserna fortsätter och ikväll stod paketinslagning på schemat. Extra bra att blivande 9-åringen sov hos en kompis så att vi kunde fixa med paketen i lugn och ro i vettig tid. Hade Ida varit hemma hade vi varit tvungna att vänta till mitt i natten innan hon sov och det hade varit fritt fram, för hon är en riktig nattuggla som vänder dygnet på en gång vid lite ledighet.

Nu är presenterna inslagna och jag ska bara ge er detta kanonrecept sen ska jag passa på att gå o lägga mig i vettig tid för en gångs skull. Till gårdagens grillmiddag gjorde jag en zucchinigratäng istället för potatisgratäng och det var sååå gott.


Zucchinigratäng

3 st zucchini, medelstora
3 dl grädde
3 dl riven smakrik ost (dessutom ska det vara ost uppepå)
örtsalt
svartpeppar

Skär zucchinin med mandolin i riktigt tunna skivor. 
Smörj en form med lite smör eller olja. 
Lägg ett lager zucchini i botten, salt och peppra, strö över lite riven ost och häll på en skvätt grädde.
Varva och avsluta med ett tjockare lager ost. 
Gratinera i 225 grader i ca 35-40 minuter tills den fått färg.

Jag älskar zucchini i alla former och det här hamnar nog topp 3 över godsaker med zucchini. Tack vare den här gratängen behöver jag inte sakna potatisgratäng. Ni måste prova!

Vi åt gratängen till grillad karré och en sallad - Supergott!

Vaniljdrömmar

Nu när jag har dragit ner på socker och kolhydrater är det väldigt ont om bakrecept här på bloggen, tyvärr. Men vi har några kalas framför oss och självklart kan jag inte låta bli att baka till dem, så nu har ni några bakrecept att se fram emot.

I helgen bakade jag en av min pappas favoritkakor, men som jag själv inte är så förtjust i så det blir enkelt att låta bli dem. Det gäller att vara smart :)


Vaniljdrömmar

100 g margarin
1 dl olja
2 dl strösocker
Vispas ihop så det blir vitt och pösigt

Blanda ihop i en skål
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk hjorthornssalt

Rör ihop smörblandningen med mjölblandningen.
Rulla bollar och sätt på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 150 grader i ca 12 min.

De flöt ut och blev lite för platta tyckte jag, men enligt Ida var det absolut inget fel på smaken. Fast när jag då svarade "Va' bra då kan vi bjuda på dem" så svarade hon blixtsnabbt med ett stort leende "Nej, nu när jag har smakat lite mer så var de nog inte så goda, så det är nog dumt att bjuda på dem". Vad gör man inte för att få alla kakor själv?

Det är verkligen snabbfixade kakor det här, jag blir lika förvånad varje gång. Smeten ser så himla kladdig ut men det är hyfsat enkelt att rulla bollar av den ändå. Men det luktar inte gott från ugnen medan man gräddar pga hjorthornssaltet. Tur att inte kakorna smakar likadant :)

Bollar som väntar på att gräddas
En "härlig" smör-, olja- och sockerblandning som ska blandas med mjöl bl.a.

söndag 3 juli 2016

Muffins och Minnen

Ibland är det lite extra kul med Facebook och att de påminner en om minnen. I morse fick jag se den här fina Barbie-glasstårtan som jag gjorde till Idas 4års-kalas. Kjolen var gjord av blåbärsglass och dekorerad med spraygrädde. Här kan du läsa mer om hur jag gjorde barbie-tårtan som både stor och liten tyckte om.


Snart är det dags för nya kalas för Ida men i år fyller hon nio! Den här helgen har jag ägnat åt kalasförberedelser för kommande veckas två kalas. I år blir det ingen Barbie-tårta, ja det blir nog ingen tårta överhuvudtaget som det verkar. Men fika blir det!

I dag bakar vi muffins som ska garneras och pyntas innan de serveras. Jag hittade så fina kartong-muffinsformar på Rusta. Älskar dessa stabila formar som man inte behöver muffinsplåt till, dessutom var de här i en sån perfekt storlek. Jag tror jag ska åka och köpa några fler förpackningar, de fanns i en massa olika mönster och färger.

lördag 2 juli 2016

Caesarsallad med kyckling och bacon

Vart försvann den här da'n? Jag har bakat lite, handlat lite, tvättat lite och tagit det allmänt lugnt. Precis som jag hade planerat! Men jag hade inte planerat att da'n skulle gå så fort. Nu är det familjemys i soffan som gäller resten av kvällen. Lugnt avslut på en lugn dag :)

Ni är några som har efterfrågat hur jag gjorde gårdagens kanonmiddag som jag knappt kunde sluta äta av. Och här kommer receptet!


Caesarsallad

Romansallad
grillade eller stekta kycklingfiléer
stekt bacon
skivad/riven parmesan
caesardressing (se recept nedan)

Strimla salladen tvärs över så det blir ganska stora strimlor.
Skiva kycklingfiléerna och dela baconet.
Lägg först salladen på ett stort serveringsfat, fördela sedan kyckling, bacon och parmesan på salladen.
Ringla över dressingen.


Caesardressing

(4 portioner)
2 dl kall rapsolja
1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde

Lägg alla ingredienser utom osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixers. 
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.

Det här var ett enkelt sätt att göra dressingen på men jag var hela tiden rädd för att den skulle skära sig, för i vanliga fall brukar man ju tillsätta oljan försiktigt under tiden man vispar. Men det gick galant och dressingen höll ihop fint. Den blev riktigt tjock så jag tillsatte ungefär 0,5 dl vatten och det blev då en trögflytande dressing som gick att ringla över salladen - precis som jag ville ha den.

fredag 1 juli 2016

Äntligen

Efter en katastrofal mat-vecka utan inspiration och lust till matlagning lyckades jag i dag få till en riktigt god middag. Jag kunde knappt sluta äta, men jag lyckades hejda mig så det finns kvar till lunch i morgon. Längtar!

Och den goda middagen var - Caesarsallad! Jag har faktiskt aldrig gjort det hemma förut, men nu lär det bli fler gånger. Jag har ätit det några gånger på restaurang men ofta har jag blivit besviken för det är för torr kyckling, för lite dressing o parmesan och för mycket billig sallad. Nu när jag gjorde den själv blev det en perfekt kombination och med saftig kyckling.


En efterlängtad helg har precis börjat och jag njuter av att sitta i soffan och bara ta det lugnt. I kväll ska jag inte göra nånting, bara sitta här o slöa innan jag går o lägger mig för att få många timmars sömn. I morgon då ska det bakas - äntligen. Det var riktigt länge se'n jag bakade men nu är det dags för till veckan har vi två 9-årskalas att se fram emot.

Nä nu ska jag fortsätta slöa! Ha en bra fredagkväll!

Tidig morgon, alldeles för tidig

Oj så tidigt jag var tvungen att stiga upp i morse, alldeles för tidigt. I dag drar den stora fotbollsturneringen Piteå Summer Games igång och Isak hade samling redan klockan sex för vidare färd mot Piteå och första matchen. Hoppas killarna har hunnit vakna till matchstart.

Efter att ha skjutsat Isak till samlingsstället åkte jag själv hem för att vänta in att jobbet ska börja. Så nu sitter jag här vid köksbordet med en kopp te, det lär bli några koppar i dag.


I tröttdimman är det lätt att glömma bort att det är fredag i dag. Jihoo! Fredag innebär att jag har två härliga lediga dagar att se fram emot. Fast så himla ledigt blir det nog inte för jag har två kalas att planera. På torsdag fyller nämligen vår minsting, Ida, 9 år. Men helg betyder att morgnarna inte behöver börja så tidigt och det gör mig mer än nöjd.

Nu kör vi jobb i några timmar och sen tar vi helg!

torsdag 30 juni 2016

Piggelin päron-drink

D.R.I.N.K.T.O.R.S.D.A.G
Bästa sättet att börja uppladdningen inför helgen! 

I dag ska ni få receptet på en riktig sommardrink, den var så fräsch och god så jag drack flera stycken i det fina sommarvädret som vi hade i helgen. En sockerchock i glas :) Efter att knappt ätit socker på flera månader så fick jag en rejäl socker-dos av den här drinken - men det var det värt.


Piggelin päron-drink

4-6 cl Absolut Pear
ca 2 dl Schweppes Pear Lime
1 piggelin

Blanda vodkan och läsken i ett glas.
Sätt i glassen, med pinnen kvar, i glaset.
Garnera ev. glaset med någon frukt.
Drick och njut.
(Ta bort glasspinnen när glassen smält)

Så himla god denna drink var! Och det bästa av allt, den var ju så enkel att göra! Ingen sockerlag att koka, ingen citron eller lime att pressa och egentligen inget mätande heller. Det går bra att bara hälla lite päronvodka i ett glas och sen fylla upp med läsken och sen i med glasspinnen.

Jag längtar redan till nästa gång jag ska dricka den.

onsdag 29 juni 2016

Dålig dag

Jag har lite dåligt med inspiration och ork att laga middagar den här veckan. När jag kommer hem från jobbet är jag såå trött så jag orkar inte tänka på mat och se'n är det fullt upp hela kvällen så jag hinner inte hämta ny inspiration eller förbereda nån mat heller. Suck, hatar verkligen dessa dagar. Men det brukar bara hålla i sig i några dagar sen är jag full med inspiration igen. Bara jag får lite tid...

Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön

På mina buffébord finns det oftast marinerat kött eller kyckling som serveras kallt. Det är ju så gott men framför allt så skönt att inte behöva laga mat när gästerna väl har dykt upp. Då är det bara att ta fram det marinerade köttet ur kylskåpet, lägga upp det, garnera och servera. Speciellt vid bufféer har man fullt upp med att duka fram allt, så då är ett hett tips att inte behöva tillaga så mycket precis på slutet. Förberedelser, förberedelser, förberedelser - är nyckeln till ett bra buffébord och lyckad fest.


Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön

1 fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,5 dl oliv- eller rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,75 msk soja
2 msk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix

Putsa filén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 70°C, det tar ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Låt köttet svalna något så att du klarar skära det.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Häll över marinaden. 
Låt stå kallt i minst 4 timmar, men gärna under natten.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera.
Skeda över lite av marinaden.

Godaste ingredienserna i marinaden gör att detta kött är underbart gott. Och det blir så otroligt mört så jag är glad att jag använde fläskytterfilé istället för fläskfilé, är rädd att den skulle falla sönder helt o hållet.

När jag serverar kallt kött lägger jag det oftast på en salladsbädd - gott och snyggt.

tisdag 28 juni 2016

Slö lyx

Ibland orkar man bara inte laga mat. Men man vill ändå äta gott. Då finns det några snabbfixade favoriter jag brukar ta till. En av dem är - löjrom! Finns inte många saker som är godare eller känns lyxigare än löjrom. Enkelt och gott - bästa kombinationen :)

Blanda löjrom med lite crème fraîche och ät tillsammans med avokado!


I dag känns det som att sommaren börjar på riktigt när både Allsång på Skansen och Morden i Midsomer har säsongspremiär. Synd bara att semestern inte har börjat. Men den som väntar på nå gott...