måndag 7 april 2014

Hallonbellini

Då var denna vecka igång och som den rivstartade. Det har gått i ett på jobbet och telefonen har ringt hela tiden och det var ovanligt många konstiga frågor idag dessutom. Vissa dagar ringer knappt telefonen men i dag var det ingen sån dag. Isak skulle ha gjort spagetti o köttfärssås till middag men vi var så trötta o hungriga när vi kom hem så vi värmde rester istället. Snabbt o smidigt! Men då har vi kvar att steka köttfärsen :( Måste bara vila en stund först.

Måndag är inte min favoritdag men vi kan muntra upp den med dessa härliga bilder på lördagens goda drink. En riktig Bellini innehåller persikojuice, men i brist på det så använde jag hallon och gjorde en hallonbellini. Och det var ingen nackdel, så gott det blev.


Hallonbellini
5 dl hallon (blir ca 2,5 dl hallonsaft)
5 tsk florsocker
Prosecco eller annat vitt mousserande vin

Pressa ur hallonen i en sil för att bara få saften.
Rör ner florsocker och rör tills det löst sig.
Ställ kallt tills det är dags att servera.
Häll hallonsås i ett glas fyll på med vin.
Proportionerna ska vara ca 1/3 hallonsås och 2/3 mousserande vin.
Garnera ev. med några frysta hallon.

Visst har jag vackra glas? Jag älskar dem!

Jag skulle inte bli förvånad om detta blir sommarens drink. Den var så fräsch, vacker och god så den är definitivt värd att bli det.

Tycker du om sött så kan du ta mer florsocker till hallonsåsen eller använda ett sötare vin. Men jag vill inte ha så söta drinkar så det här blev perfekt för mig.

Sponsrad video - För nya Alcro Bestå finns inget dåligt väder

Ni som följer mig har väl inte missat att vi har renoverat köket, anledningen till det är två. Dels var det ganska gammalt och behövde en uppfräschning men framför allt så beror det på att vi har byggt ut huset och köket har då blivit några kvadratmeter större.


Förutom att vi har byggt ut huset har vi även bytt panel på "gamla" huset från liggande till stående. Så då förstår ni att vi har varit tvungen att måla en hel del. Självklart valde vi Alcro Bestå när det var dags att måla utomhus. Husfasaden får utstå rätt mycket, så som vind, regn, snö och sol, då känns det skönt att Alcros nya färger klarar det mesta när det kommer till väderförhållanden.

Vi fick mycket välbehövlig hjälp, inspiration och råd inför målararbetet. Det finns många kulörer att välja på men med hjälp av färgsättnings-förslag valde vi till slut en vit-grå nyans på huset och mörkgrå färg på knutarna och runt fönstrena. Jag är sååå nöjd.


Sponsrat inlägg

söndag 6 april 2014

Matsedel v. 15 april 2014

Så skönt det har varit med en hemmahelg med bara småsaker inplanerade. Precis vad vi behövde! Som det ser ut nu verkar även nästa helg bli en lugn och skön helg. I love it! Nu när Isaks hockeysäsong är slut så har vi även mer tid på veckorna, skönt, ja nästan ett måste, eftersom Leif jobbar borta på veckorna numera.


Matsedel v. 15 april 2014
Må: Spagetti och köttfärssås (Isaks matdag)
Ti: Jag äter på stan
On: Balsamkyckling och bulgursallad
To: Älgstek och potatismos
Lö: Köttgryta och ris
Sö: Grillad röding

Söndagsfrukost

Söndag och solen skiner! 
Undra vad man då ska hitta på. Ida som tog fram cykeln igår vill ut och cykla. Tyvärr har de inte sopat gatorna än och efter denna isiga vinter är det hur mycket grus som helst på gatorna så man måste vara väldigt försiktig.

Isak behöver nya fotbollsskor och vill att vi åker och köper det och jag har ett möte på eftermiddan så vi verkar ha fullt upp även denna "lediga" dag.


Vi började i alla fall dagen med en mysfrukost med hela familjen, t.o.m Olivia orkade sig upp men när frukosten var klar var hon snabbt tillbaka i sängen och där lär hon förbli ett bra tag. Det går inte att ta miste på att hon är en tonåring :) Vaken på nätterna och sover på dagarna.


Nä nu är det dags för tekopp nummer två och planera dagen för att hinna med både nytta och nöje.

lördag 5 april 2014

Lördagsmiddag

Jag lovade er kvällens meny och här kommer den. 
En nyhet bjöd jag på, i övrigt blev det gamla beprövade receptfavoriter.

Välkomstdrinken var en fräsch hallonbellini med lite crostini och röd pesto eller tapenade. Hallonbellini var en nyhet för mig men jag tror den kommer drickas en hel del i sommar.

Varmrätten var gamla godingar (klicka på namnen så kommer ni till recepten)
och till det drack vi ett gott rödvin från Sydafrika.
Sallad

Till efterrätt blev det lite smått o gott. Vi vuxna åt den äggfria chokladmoussen som vi även åt för någon vecka sedan. Ida ville hellre ha hallon och vaniljsås och Isak ville ha en vemla 
(semmelbulle med vaniljsås) och då fick de det.

Middag på gång

Vi ska ha middagsgäster i kväll så större delen av dagen har jag tillbringat i köket. Det var så länge sen jag gjorde nån festmiddag så det har varit så kul att ha en heldag i köket igen. Jag ska inte avslöja menyn än för jag vet att gästerna är in och läser här. Men här kommer lite bilder så kanske ni kan gissa er till några saker i alla fall.


Men nu har jag nog förberett det som kan förberedas så nu ska jag ta min kopp te och gå ut o sätta mig i solen, som precis kom fram. Bra tajming!

Vi hörs senare då ni får veta hela menyn.
Ha en bra lördag så länge!

Balsamstekt kyckling i ugn

Härliga lördag är här och jag ska tillbringa större delen av dan i mitt favoritrum - köket! Vad har ni för planer i dag? Idas planer verkar vara att äta godis hela da'n :)

Vad har ni för favoritkryddor och smaker? Något av de godaste jag vet är balsamvinäger. Allt blir lite godare med en skvätt, eller två, balsamvinäger. Till såser, marinader, sallader, ja till det mesta. Så då förstår ni att jag tyckte att gårdagens middag var såå god - kyckling stekt i balsamvinäger.


Balsamstekt kyckling i ugn
1 kg kycklingfilé
1-2 paket bacon eller lufttorkad skinka
färsk salvia
salt o peppar
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
0,75 dl olivolja
0,75 dl balsamvinäger

Dela kycklingfiléerna i 2 delar.
Krydda runt om med salt o peppar.
Lägg några salviablad på kycklingen och vira bacon eller lufttorkad skinka runt om.
Lägg i en ugnsfast form.
Lägg skalade hela vitlöksklyftor och lagerblad runt om.
Blanda olja o vinäger och häll över kycklingen i formen.
Stek mitt i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.
Kontrollera att kycklingen är genomstekt.


Jag använde 1,5-2 baconskivor till varje kycklingbit. Jag som älskar lufttorkad skinka hade hellre valt det, men nu hade vi bacon hemma och då var det smidigare att använda det. Jag åt kycklingen till en sallad som jag hällde lite av balsamvinäger-skyn över. De övriga åt risoni, men jag tror att det skulle ha varit riktigt gott med bulgur.

Härlig Salvia

fredag 4 april 2014

Veckans bästa timmar

Fredagkväll är nog de bästa timmarna på hela veckan. 
Det är så härlig känsla, man är lite småtrött efter en hel veckas jobb, lite god mat och kanske ett glas vin men det är ingen stress att få barnen och mig själv i säng för vi kan sova imorgon. Underbar känsla!


Kvällens goda middag blev balsamstekt kyckling med god smak av balsamvinäger, vitlök och salvia som jag åt tillsammans med en sallad och ett glas vin. Mums!

Förutom att sova funderar jag på att baka imorgon, jag har samlat på mig några många recept som jag är sugen att testa. Vad har ni för helgplaner?

torsdag 3 april 2014

Underbara produkter

Jag älskar goodie bags! Både att ge och få. 

När vi i Astma- och Allergiföreningen i Luleå började planera årets familjeläger i Kåbdalis sa jag på en gång "Vi måste fixa goodie bags". Jag var nog mest ivrig så det blev min uppgift att skaffa fram bra produkter till alla deltagare. Oj så jag njöt varje gång jag fick ett "Ja vi är gärna med" och vår bag började växa fram.

Jag utgick från produkter och företag som jag själv tycker om och jag är väldigt nöjd med mixen av produkter. Familjerna som fick ta del av produkterna verkade också uppskatta våra goodie bags för jag fick så mycket beröm för dem.

Matmagasinet och Elle Mat&Vin från Aller media
Matmagasinet har jag prenumererat på i flera år men Elle Mat&Vin har jag aldrig läst.
Av nån konstig anledning har jag trott att det är en tidning med mycket reklam och få recept,
men så fel jag hade. Den innehöll en massa inspirerande recept och fina bilder.
Jag har inte ens hunnit läsa ut den än. Den kommer jag definitivt att köpa fler gånger.
Så kul att bli glatt överraskad!

Dryck från Vitamin Well
Vitamin Wells goda vitamindrycker är en favorit här hemma och vi är glada att få prova ytterligare några smaker. De finns både med eller utan kolsyra och sötade med eller utan Stevia och i en massa goda smaker. Vilken är din favorit?

Skogaholms Frukostlimpa från Fazer Bageri
Frukostlimpan var en annan positiv överraskning för jag hade inga större förhoppningar på limpan eftersom köpeslimpa inte brukar vara någon favorit. Men det här är ingen vanlig limpa utan den innehåller även lite nyttigheter. Den var god som den var men underbar att rosta (och sen med ost och paprika som pålägg, mums) och kommer finnas på vårt frukostbord fler gånger.

Solstift, solkräm och hudkräm från Apotek Hjärtat
Från Apotek Hjärtat fick alla familjer tre olika produkter som passar nu när solen börjar visa sig mer och mer. Solskyddskräm/spray spf 30, solstift spf 50 och en hudkräm. Hudkrämen provade jag på en gång för jag blev så torr om händerna i stugan. Perfekt att på en gång kunna plocka upp hjälpen från min Goodie bag.

Plamils mjölk- och nötfria choklad från Kung Markatta
Plamils choklad använder vi i Astma- och Allergiföreningen ofta när vi bakar,
t.ex. när vi gjorde våra populära tryfflar, eftersom de är garanterat mjölk- och nötfria.
Annars innehåller nog all choklad spår av både mjölk och nötter.

Disktrasor med scrub från Flower Scrub
Jag är så glad att fler får prova dessa fiffiga disktrasor med inbyggd scrub som jag har skrivit om här. Jag kommer nog inte övergå till vanliga trasor nå mer, nu när jag har vant mig vid dessa.

Nötfri müsli från Frebaco kvarn
Jag har redan skrivit om denna goda müsli som tillverkas i en helt nötfri miljö.
Här kan ni läsa om det.
En familj hade glömt att packa ner flingor till sitt fil inför resan,
så de blev väldigt nöjda att de fick ett paket müsli. Bra tajming!

Tusen tack alla sponsorer för era underbara produkter 
som gjorde vår goodie bag så variationsrik och populär. 
Jag hoppas på fortsatt bra samarbete med er!

onsdag 2 april 2014

Festligare vardag

En helt vanlig onsdag gjorde vi lite festligare genom att duka lite roligt och äta lite gott. 
Helt plötsligt kändes det som helg :)


Jag gjorde egna chicken nuggets och klyftpotatis som jag serverade tillsammans med sallad och dipp-såser. Och när det är plockmat är det ju så mycket roligare att få maten serverad i korgar istället för på tallrik. Dessutom kan man drömma sig bort till Burger King som brukar servera maten i plastkorgar.

Jag undrar vad Idas kompis tänkte när jag inte dukade fram några tallrikar och när jag sa att det var helt ok att skippa besticken och äta med händerna istället om man ville.

Lördagkväll med lottdragning i Kåbdalis


På lördagkvällen var det återigen dags för oss att låna festlokalen i den nötfria restauranganläggningen i Kåbdalis. På kvällens agenda stod fiskdamm, chipsutdelning och lottdragning.


Kön till fiskdammen ringlade sig lång av godissugna barn som sen kunde mumsa på godisnappar. När det var dags att dela ut chipspåsar erbjöd sig Ida att hjälpa till.


Men kvällens store happening var dragningen på vårt lotteri. Tack vare givmilda sponsorer hade vi ett stort vinstbord som lockade till många lottköp. Alla pengar (över 2000 kr) som vi fick in går oavkortat till Barnallergifonden. Känns bra! Tack sponsorer och lottköpare!

Första priset var en eltandborste från Oral-B, tjejfavoriten var nog Monster High-gympapåsarna, Leif ville vinna raksetet från Gilette, många mjölkallergiker hoppades på att vinna korgen med produkter från Plamil och framöver kommer flera lulebor ha blå-turkosa buffar och mössor med Luleå-tryck.

Lotterna ligger redo för att ha full koll!
Kolla vinsterna!
Många nyfikna lottköpare och många glada vinnare.
Våra vinster!

tisdag 1 april 2014

Våfflor - äggfria

Nu har lugnet infunnit sig hemma hos oss, pyjamasbyxorna är på, middagen är bortplockad, tvätten hängd och barnen roar sig på olika håll. Så jag försöker planera middagarna för resten av veckan. Något jag inte hann med i söndags då vi kom hem från vår slalomhelg i Kåbdalis.

Ni som följer mig på Instagram (@matro_sara) har redan sett att vi har firat våffeldan idag, en vecka för sent. Men förra tisdagen åt jag på stan så det blev inga våfflor hemma hos oss. Och en sån bra anledning till att äta våfflor vill man ju inte missa, så därför firade vi Våffeldan idag istället. Bättre sent än aldrig!


Våfflor - äggfria ca 10 laggar
150 g smör eller margarin
6 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt hälften av mjölken och rör till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken och margarinet.
Grädda i våffeljärn.

Det här våffelreceptet har jag alltid använt mig av, även innan jag fick äggallergiska barn. Så det är ett väl beprövat recept för våfflor var en storfavorit för mig när jag var yngre (och än i dag). Vill du ha våfflorna mjölkfria använder du mjölkfritt margarin och t.ex. havremjölk.

Sponsrad video: ICA glasses

Har ni hört talas om Icas nyhet?
ICA Glasses heter det och är ett revolutionerande shoppingverktyg.

ICA använder sig redan idag av digitala lösningar som exempelvis smarta mobilappar och självscanningskassor. Och nu tar de nästa stora steg och lanserar ICA glasses.

Se filmen om Ica glasses här!


ICA glasses 
- bärs som glasögon och styrs med hjälp av bärarens ögonrörelser samt en användarvänlig knappsats. 
Undra hur man ska använda dem om man redan har glasögon?

- kommer kunna hjälpa kunder såväl i butik som i hemmet. Glasögonens ir-scanner ger bäraren möjlighet att få matinspiration samt information om varors pris och ursprung. 
Jag som tycker ursprunget är viktigt är glad om jag får den informationen snabbt och enkelt. Och vem vill inte få matinspiration när man går i affären och försöker komma på middagsmat.

- ger dig erbjudanden. 
Perfekt att få erbjudanden samlade på ett ställe, hoppas de slutar med kuponger som man lätt glömmer hemma.

- planerar smarta inköpslistor samt kontrollerar ditt kostintag.
Om glasögonen håller reda på mitt kostintag kan jag sluta skriva ner allt jag äter i Viktväktar-programmet.


Är det inte otroligt vad ny teknik kan göra?!

Sponsrat inlägg

Korvlunch i Kåbdalis

På lördagen vaknade vi till strålande sol och jag trodde på en kanondag. Tyvärr försvann solen och blåsten tog över, fy tusan vad det blåste. Men vår korvlunch var trevlig och välbesökt och man kunde sitta inomhus och gömma sig från blåsten. Jag som hatar när det blåser befann mig inomhus mest hela tiden (kanske en av anledningarna till att jag har så få kort från lunchen).



Efter att ha fyllt på magarna med varm korv med tillbehör, bullar och dryck fortsatte de flesta att åka slalom medan jag började förbereda vår familjemiddag och kvällens träff med lottdragning.

Vi bodde i stugan högst upp i mitten. Perfekt ski-in-ski-out-läge!

måndag 31 mars 2014

Fredagsmys i Kåbdalis

Nu ska jag försöka sammanställa vår helg i Kåbdalis med Astma- och Allergiföreningen i Luleå. Vi hade hyrt 14 stugor i Blåfjell som rymde upp emot 20 familjer med barn som har astma och/eller allergier och var sugna på en skidhelg i denna slalompärla i norr.

På fredagkvällen hade vi ordnat lite Fredagsmys i festlokalen högst upp i restaurangbyggnaden Kårleone. Jag tror aldrig jag har varit med om en sån gästfrihet och omtanke som Kåbalis crew har visat den här helgen. Förutom att vi har fått låna lokalen gratis har de sett till att hela byggnaden har varit helt nötfri i en hel vecka för att på bästa sätt göra lokalen tillgänglig även för de mest allergiska. Tänk om fler pubar, restauranger och barer skulle våga ta bort nötterna!


Tack vare underbara sponsorer kunde alla familjer gå hem med en välfylld goodie bag. Där fanns frukostlimpa från Fazer bageri, Matmagasinet och Elle Mat&Vin från Aller media, nötfri müsli från Frebaco, disktrasor från Flower scrub, Plamils mjölk- och nötfria choklad från Kung Markatta, flera produkter från Apotek Hjärtat och god dryck från Vitamin Well. Mer om alla dessa produkter kommer i ett senare inlägg, för många saker var nyheter men blev favoriter.


Till fredagsmyset bjöd vi på vårt populära "Ett fika för alla", det var gluten-, mjölk-, ägg- och nötfri hallonpaj med vaniljsås från Oatly och chokladbollar som också var "utan allt", utan allt förutom god smak förstås. Till det drack vi kaffe, te eller festis.


Jag tror att alla deltagare hade sökt sig till vårt fredagsmys för kön ringlade sig lång åt alla håll för att få smaka vårt goda fika och köpa lotter till vårt lotteri där alla pengar oavkortat skänks till Barnallergifonden. Men mer om det senare.

söndag 30 mars 2014

Hemma….till slut

Borta bra men hemma bäst, stämmer mer än vanligt i dag. Efter en härlig helg i Kåbdalis, där vädret tyvärr inte riktigt var med oss, var det i dag dags att åka hem. Alla satt i den färdigpackade bilen medan jag skulle skura klart det sista i stugan. 

När jag var klar satte jag mig i bilen o pustade ut och Leif skulle starta bilen för att vi skulle bege oss hemåt. Men det hände ingenting. Bilen var stendöd. Suck, vad skulle vi göra nu? Efter lite mekande och meckande fick vi till slut igång bilen med hjälp av långa startkablar för vi stod ju inte optimalt till med bilen.


En timme senare än beräknat kom vi hem till ett nystädat och fint hus. Så skönt att vara hemma och så skönt att det var städat och fint. Så mycket roligare att komma hem till ett fint hus men det hör inte till vanligheten för oss. Och gissa hur gott de smakade med köpt pizza. Vi åt t.o.m direkt från kartongen att för att minimera disken och för att det skulle gå riktigt fort.

lördag 29 mars 2014

Korvlunch

Tyvärr var det inte så varmt o skönt som jag trodde för det var riktigt blåsigt. Nu är korvlunchen över o jag ska ta det lite lugnt i stugan innan kvällsaktiviteterna drar igång. 


Vi har serverat drygt 100 korvar, 70 bullar, 50 festisar och en himla massa kaffe. 

Ut i solen

Så underbart att vakna upp till strålande sol och ännu bättre känns det när jag vet att dagen kommer tillbringas utomhus. 


Men nu är det först dags för frukost innan vi ska klä på oss o gå ut. Medan övriga familjen åker slalom ska jag fixa korv o fika till lunch för alla deltagare på vårt familjeläger. 


Hoppas solen skiner på er också!

fredag 28 mars 2014

Fullastat

Nu är bilen fullastad för våra två dagar i Kåbdalis. Man skulle kunna tro att vi ska vara borta flera veckor. Men jag har med mig en massa roliga saker till goodie bags och en massa fina vinster till vårt lotteri. 


Vi (Astma- och Allergiföreningen i Luleå) upprepar alltså fjolårets succé med familjeläger i Kåbdalis med skidåkning, goodie bags, fredagsmys, lunch i backen och en massa annat skoj. Jag ska försöka hålla er uppdaterade under hela helgen. 

onsdag 26 mars 2014

Tidsbrist

Märker ni att jag har fullt upp? Det blir inte så många nya recept den här veckan. 

Jag har precis kommit hem från ett intressant möte där jag blev så ledsen över att förståelsen för allergiker är så låg. Jag tror det beror på okunskap och hoppas att alla vill lära sig mer om detta dolda handikapp som jag hatar.

Tro mig, jag vill nog mer än många andra att alla ska kunna äta nötter och ägg, ja allt, överallt. Tänk vilken underbar värld det skulle vara för det skulle innebära att det inte finns några allergier. Men i väntan på en värld utan allergier kan vi väl försöka underlätta livet för de som är allergiska. Allergier kan visa sig på så många olika sätt och ingen vet hur en annan reagerar. Det bästa tipset jag kan ge är att "Fråga istället för att gissa vad som går bra och vad som inte går bra".


Nej nu är det dags för dagens middag (en kopp chai-te och en macka) och se hockeyn. Men nu får Luleå se till att vända detta, de ligger under med ett mål och förlorar de så är det slutspelat för i år.

tisdag 25 mars 2014

Våffelbrist

Har ni ätit våfflor i dag? Det har inte jag! Tyvärr, för det är ju bland det godaste som finns. 

Men jag åt gott och hade trevligt, trots uteblivna våfflor, för jag hade middagsdejt med en kompis. Vi hann med en grillad kyckling-panini, en godsak, flera koppar te och en massa surr innan det var dags att åka hem. Jag får passa på att ha kvällsaktiviteter nu när Leif är hemma för de veckor han jobbar på annan ort är det lite svårare/besvärligare.


I går ugnsstekte vi två hela kycklingar till middag där vi satte mycket vitlökssmör under skinnet som gav ordentlig smak till kycklingen (receptet finns här). Det tar lite väl mycket tid att helsteka en kyckling på en vardag då man kommer hem hungrig, speciellt eftersom jag inte hade förberett nånting. Men när middagen väl står på bordet är det så värt väntan för det blir så saftigt o gott och hela familjen äter med god aptit.

måndag 24 mars 2014

Tacogryta VV

Nu är middagen bortplockad och jag blev sååå trött. Måste nog lägga mig på soffan i några minuter för att orka göra nå vettigt i kväll. Annars är risken stor att jag fastnar framför tv:n eller datorn och då blir inget gjort. Mina kvällsplaner var att röja i tvättstugan för det kan inte skjutas upp nå mer. Men först två minuter i soffan.

Nu är det dags för ännu ett viktväktarrecept, den här gången är det en god köttgryta med smak av tacos som vi åt i lördags.


Tacogryta VV 
(4 portioner 11 propoints/portion)
500 g bog/märgpipa nöt
3 msk soja
1 msk margarin flytande 80%
1 röd lök
1 röd chilipeppar
1 burk krossade tomater
1 påse taco kryddmix
Tillbehör
2 dl ris okokt
sallad
paprikor, olika färg
banan
2 dl majs
Dressing
2 dl matlagningsyoghurt 8%
1 klyfta vitlök

Strimla köttet och blanda med sojan.
Bryn det i margarin och lägg över i en gryta.
Strimla löken, kärna ur och finhacka chilin, lägg det i grytan.
Tillsätt tomater, kryddmix och låt grytan sjuda 25-30 minuter tills köttet är mört.
Koka riset.
Blanda samman dressingen och krydda med salt och peppar.
Servera grytan med ris, sås och grönsaker.

Alltså det här var riktigt gott och det lär inte dröja innan det står på bordet igen. Barnen älskar när jag serverar tillbehör i småskålar på sidan om, precis som man gör till tacos, och köttgryta går ju också oftast hem hos oss.

söndag 23 mars 2014

Matsedel v.13 mars 2014

Det blir en annorlunda matvecka. 
Till helgen åker vi slalom i Kåbdalis, så fredag och lördag vill jag ha nå som är lättlagat men ändå helg-gott. Jag vill inte göra det helt klart hemma heller, utan vill ha nå nylagat. Kycklinggryta är perfekt för då steker jag klart kycklingen hemma och sen är det enkelt att få till en god gryta med få ingredienser.

Vardagskvällarna fram till helgen är fulla med möten, hockey och dans, men som det ser ut nu jobbar Leif i Luleå hela veckan, tack o lov.


Matsedel v.13 mars 2014
Må: Helstekt kyckling och rotsaker i ugn med hemmagjord mangoraja
Ti: Ravioli 
(Isaks matdag och jag har middagsdate på stan)
On: Stekt korv, potatis och ägg
To: Chili med tillbehör
Fr: Pasta och kycklinggryta
Lö: Planksteksgratäng
Sö: Pizza

Chokladmousse äggfri och lchf

Nu ska ni få tips på en superenkel och supergod efterrätt/godsak som inte innehåller speciellt mycket socker, lite beroende på vilken choklad ni använder. Jag ger er receptet så här tidigt på da'n så hinner ni köpa ingredienserna och avsluta helgen med en smarrig efterrätt. Jag har ett annat lchf-recept på chokladmousse som innehåller ägg. Gissa om jag blev glad när jag lyckades med den här varianten som är både socker- och äggfri.


Chokladmousse äggfri och lchf
100 g mörk choklad
2 dl grädde
250 g kvarg (10%)
1 tsk vaniljsocker/pulver

Finhacka chokladen. Vispa grädden. 
Blanda kvarg och vaniljsocker med drygt hälften av chokladen. 
Använd elvispen på låg hastighet. 
Rör ihop kvargblandningen med den vispade grädden till en fluffig mousse. 
Fördela smeten i portionsglas. Strö över resten av chokladen. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär innan servering.


Jag var lite rädd att det skulle smaka för mycket kvarg/yoghurt om chokladmoussen men tack vare mycket choklad blev den perfekt och så underbart med det krispiga av all choklad. Vanligtvis smälter man ju chokladen och får en len mousse.

Jag använde Marabous mörka choklad som bara har en kakaohalt på drygt 44%, för den hade jag hemma, och då behövde man definitivt inte söta moussen något mer. Nästa gång ska jag använda en 70%-ig choklad och se om det blir lika gott eller om man vill ha lite florsocker för att tona ner den syrliga kvarg-smaken.

lördag 22 mars 2014

Kvällsmacka

Go'kväll! Har ni en bra lördagkväll? 
Luleå vann och har kvitterat i matchserien så här är allt på topp. Vi firade segern med lite vickning med baguetter, brieost, räksallad, räkor och grönsaker.


Alla som är hemma har gått och lagt sig, vissa kollar på iPad och vissa sover, så jag sitter o njuter av lugnet med en kopp te. Det lär dröja någon timme till innan Olivia kommer hem, så jag håller mig vaken. Det är ingen idé att jag försöker gå och sova om inte alla är hemma för jag kan ändå inte somna (hönsmamma?!)