Nu har vi precis kommit hem från Duved där vi åt god pizza med trevligt sällskap. Rättare sagt så åt Olivia hamburgare, Ida grillkorv o pommes (å så gott det såg ut, jag åt alltid det på restaurang när jag var barn) och alla vi andra åt pizza.
Det var så himla bra för man kunde beställa en liten pizza - perfekt storlek, oftast brukar det bara vara en stor storlek på pizzorna eller så får man beställa en barnpizza. Men här fanns alltså alla pizzor som stor eller liten. Så skönt att inte vara proppmätt efter pizzaätandet. Barnen åt glass o chokladsås till efterrätt så de blev dock väldigt proppmätta.
Nu är det Sveriges mästerkock som gäller innan sängdags och i morgon blir det sista skidda'n för på fredag börjar vi åka hemåt igen innan skola och jobb drar igång.
onsdag 5 mars 2014
A room with a view
Vilka härliga dagar vi har! Strålande sol från en klarblå himmel, lite vind och några plusgrader. Kan inte bli bättre! I morse var det dock mulet och blåsigt men strax före lunch sprack det upp till ännu en härlig dag.
Jag jobbar undan lite bloggrelaterade mejl, svarar på en del frågor och förfrågningar och smider planer för våren. Vad tycker ni om mitt kontor? Från mitt jobbkontor hemma har jag en underbar utsikt över Stadsparken i Luleå, men det här slår nästan det. Här får jag ju dessutom sitta ute.
Jag har precis dukat bort lunchen som i dag, till barnens stora glädje, var tacos. Ännu en enkel fjällstuge-rätt (tips, tips). Och ikväll blir vi bjudna på pizza på en pizzeria i Duved. Vilken drömdag för Isak. Två favoriter på samma dag. Det är han inte bortskämd med. Så nu håller vi tummarna att de inte har ägg i sin pizzadeg.
Jag tror faktiskt bara att det är på en pizzeria jag har varit med om att de har ägg i pizzadegen och självklart är det ju den som ligger närmast oss hemma i Luleå. Vet ni hur vanligt/ovanligt det är? På ett ställe där jag frågade tyckte han att de som har ägg i degen är lite småkorkade eftersom ägg kan bli dåliga och förstöra hela degen. Det är alltså bättre hållbarhet utan ägg.
Jag jobbar undan lite bloggrelaterade mejl, svarar på en del frågor och förfrågningar och smider planer för våren. Vad tycker ni om mitt kontor? Från mitt jobbkontor hemma har jag en underbar utsikt över Stadsparken i Luleå, men det här slår nästan det. Här får jag ju dessutom sitta ute.
En dator och en kopp te. Vad mer kan man behöva? |
Jag har precis dukat bort lunchen som i dag, till barnens stora glädje, var tacos. Ännu en enkel fjällstuge-rätt (tips, tips). Och ikväll blir vi bjudna på pizza på en pizzeria i Duved. Vilken drömdag för Isak. Två favoriter på samma dag. Det är han inte bortskämd med. Så nu håller vi tummarna att de inte har ägg i sin pizzadeg.
Jag tror faktiskt bara att det är på en pizzeria jag har varit med om att de har ägg i pizzadegen och självklart är det ju den som ligger närmast oss hemma i Luleå. Vet ni hur vanligt/ovanligt det är? På ett ställe där jag frågade tyckte han att de som har ägg i degen är lite småkorkade eftersom ägg kan bli dåliga och förstöra hela degen. Det är alltså bättre hållbarhet utan ägg.
Ännu en dag
Efter en god frukost med lite smått o gott har nu övriga familjen tagit på sig skidor och gett sig ut i backarna. Själv ska jag ta en promenad, det lär bli ordentlig backträning och inte som hemma i platta Luleå. Men jag ska försöka ta det lite lugnt för jag är inte helt återställd efter influensan (gissa hur less jag är).
I går hade vi middagsgäster och då bjöd jag på den enkla och goda kötträtten vi åt för någon vecka sedan. Eftersom det inte behövs så många ingredienser är det perfekt bjudmat när man inte har ett fullproppat skafferi och kylskåp som man har hemma.
Vad tror ni det blev till efterrätt?
Självklart blev det semlor, det är ju bara fettisdag en gång per år.
tisdag 4 mars 2014
Ni missar väl inte
Nä, ni missar väl inte att det är fettisdag idag?
Efter att vi har ätit frukost och jag har skickat i väg övriga familjen ut i skidbacken ska jag baka en omgång semmelbullar så de får nygjorda semlor i en skidpaus. Vilken lyx, va?!
Det viktigaste för att få goda semmelbullar är att det är ordentlig kardemummasmak.
Visst håller ni med mig?
Vilken tur då att jag malde jag kardemummakärnor redan när vi var hemma och blandade med sockret.
För en mortel är nog inte det första som man utrustar ett fjällstugekök med.
Och som vanligt blir det både semlor och vemlor. Vet ni inte vad vemlor är så kan ni klicka här.
Och kom ihåg att inte göra dem för stora! Det är bättre att göra många och små.
måndag 3 mars 2014
Vi drar till fjällen...
….fest hela kvällen! Eller vad är det Markolioo sjunger? Nu har vi i alla fall installerat oss i Åre som välkomnade oss med strålande sol. Så härligt! Nu längtar vi tills i morgon då vi ska ut i backarna, vissa med skidor och andra utan.
Vi firade, att sportlovet nu har börjat på riktigt, med en bastu (varmt o skönt), ett fruktfat (gott o fräscht) och lite Prosecco (bubbligt o festligt).
Nu ska vi duka fram middag så vi hinner äta innan vi ska mysa ner oss i soffan till Familjen Annorlunda.
Vi firade, att sportlovet nu har börjat på riktigt, med en bastu (varmt o skönt), ett fruktfat (gott o fräscht) och lite Prosecco (bubbligt o festligt).
Nu ska vi duka fram middag så vi hinner äta innan vi ska mysa ner oss i soffan till Familjen Annorlunda.
söndag 2 mars 2014
Salamipaj
Vasaloppsöndagen är här! Är det någon av er som åker vasaloppet? Jag, som inte åker skidor, blir så imponerad över alla de som åker alla dessa mil. Jag nöjer mig med att se dem på tv :) Som jag misstänkte blev det en riktig slöardag i går, få se om vi är mer aktiva i dag eller om vi sparar oss till Åre.
Jag upptäckte att jag har glömt ge er receptet på salamipajen jag gjorde på Alla hjärtans dag i hjärtform och med hjärtan av pajdeg som garnering.
Jag upptäckte att jag har glömt ge er receptet på salamipajen jag gjorde på Alla hjärtans dag i hjärtform och med hjärtan av pajdeg som garnering.
Salamipaj
Pajbotten:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g kallt smör
1 dl kesella
Fyllning:
100 g salami i skivor
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade tomater
Äggstanning:
3 ägg
2 dl crème fraiche mexican chili
1 dl mjölk
salt, peppar (chili och svart)
riven ost
Hacka samman alla ingredienser till degen.
Lägg i en plastpåse i kylen 1 timme.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Spara ev. lite deg till garnering.
Spara ev. lite deg till garnering.
Nagga botten och låt den stå kallt i minst 10 minuter.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter. Låt svalna.
Dela de soltorkade tomaterna i mindre bitar och dela salamiskivorna i kvartar.
Fördela det tillsammans med oliver i pajskalet.
Strö riven ost över.
Strö riven ost över.
Vispa samman ägg, mjölk och crème fraiche. Smaka av med kryddor. Häll i pajskalet.
Lägg ev. på garneringen av pajdeg.
Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Tills pajen fått fin färg och stelnat.
Jag sparade lite pajdeg som jag gjorde hjärtan av som jag la på äggstanningen innan gräddning. Lite snygg och rolig extra effekt. Jag gjorde en lättare variant av pajdeg där man drar ner på smöret och använder sig av Kesella istället. Ni har väl inte missat min sammanställning på olika pajdegar. Klicka här så kommer ni till det.
Dags för frukost och dag-planering!
lördag 1 mars 2014
Varma fyllda baguetter
Vi hade lite som behövde ätas upp innan vi åkte på sportlovsemester, bl.a. skinka, zucchini och god smaksatt crème fraiche. Eftersom vi dessutom hade ett paket bake-off-baguetter passade det ju perfekt att göra en roligare och godare variant av varma mackor.
Så mycket godare än vanliga varma mackor. Ida och Isak däremot valde vanliga varianten med bara skinka och ost istället för detta goda. Jag använde crème fraiche Mexican chili den här gången, tidigare har jag använt Tomat och basilika. Välj din favorit!
Vi kom fram ganska sent till Jämtland igår så vi missade Let's Dance så nu tänkte jag bänka mig framför Tv4Play för en mysstund. Vi är alla rätt sega efter resan och vädret är inte det bästa så det blir nog en slö-dag inne i dag.
Varma fyllda baguetter
rökt skinka ca 100 g
1 liten zucchini
1 bit purjolök
2 dl smaksatt crème fraiche
6 baguetter "bake-off"
riven ost
Skär skinka, zucchini och purjolök i mindre bitar och fräs i smör i en stekpanna.
Börja med zucchini som behöver längst tid, fortsätt med purjolök och tillsätt skinka sist.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Skär ett djupt snitt, som en kil, i bröden. Lägg i fyllningen och strö över ost.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 6 min i 225-250 grader.
Servera med sallad.
Så mycket godare än vanliga varma mackor. Ida och Isak däremot valde vanliga varianten med bara skinka och ost istället för detta goda. Jag använde crème fraiche Mexican chili den här gången, tidigare har jag använt Tomat och basilika. Välj din favorit!
Vi kom fram ganska sent till Jämtland igår så vi missade Let's Dance så nu tänkte jag bänka mig framför Tv4Play för en mysstund. Vi är alla rätt sega efter resan och vädret är inte det bästa så det blir nog en slö-dag inne i dag.
fredag 28 februari 2014
På väg
Nu är vi äntligen på väg till Jämtland där vi ska vara hela sportlovet. Vi hoppas på finväder så att barnen o Leif kan åka slalom och jag kan sitta o sola :)
Det här är mitt första mobilinlägg så vi får väl se om jag lyckas publicera det också. Hörs senare för både kamera o dator är nedpackade.
torsdag 27 februari 2014
Kyckling- och nudelwok
Gissa vad! I dag är alla tillbaka på jobb och skola. Jippi! Oj så långdraget det var och så less vi alla var att vara hemma. Helt otroligt och himla skönt att Olivia klarade sig och slapp denna influensa. Leif har ju jobbat borta stora delar av tiden så det är inte lika konstigt att han klarade sig.
I tisdag när det var Olivias tur att laga mat bjöd hon oss på en god kyckling- och nudelwok och än en gång får jag tacka skolans hemkunskap. Gjorde vi så här mycket gott på vår tid?!
Olivia använde tunnaste spagettin istället för nudlar på min inrådan eftersom jag tycker att det är mycket godare. Men Ida och Isak blev besvikna och hade hellre velat ha nudlar. Det är inte lätt att göra alla nöjda. Det behövs inte så mycket marinad utan precis att det täcker kycklingbitarna.
I tisdag när det var Olivias tur att laga mat bjöd hon oss på en god kyckling- och nudelwok och än en gång får jag tacka skolans hemkunskap. Gjorde vi så här mycket gott på vår tid?!
Kyckling- och nudelwok
6 hg kycklingfiléer
1 röd paprika
1 liten påse minimorötter
1 bit purjolök
thaichilisås
nudlar/tunn spagetti
Marinad
soja
pressad vitlök
riven ingefära
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Strimla kycklingen och lägg ner i marinaden.
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Genomstek kycklingen i olja.
Ta sedan upp den på en tallrik.
Woka grönsakerna.
Lägg ner kycklingen igen och låt allt bli varmt.
Krydda med thaichilisås till bra styrka.
Rör ner nykokta nudlar till det övriga.
Servera!
Lägg kycklingen i lite marinad medan du... |
…skär grönsakerna i mindre bitar |
Woka kyckling och grönsaker |
Blanda ner nykokta nudlar. |
onsdag 26 februari 2014
Bullfrossa
Hittade ett paket jäst i kylskåpet som jag använde till kanelbullar. Så himla snabbt och enkelt det var att bara baka enkel sats bullar, oftast när jag bakar bullar använder jag två paket jäst. Dessutom blandade jag ihop degen för hand istället för att dra fram maskinen. Eftersom bullar är godast när de är nybakade så är det ju bättre att baka ofta och få än sällan och många. Men jag vet hur jag är så risken är stor att det blir dubbel sats nästa gång. Ni får väl påminna mig :)
Kanelbullar
Deg:
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
0,5-1 dl socker
1 krm salt
1-2 tsk stött kardemumma
14-15 dl (ca 850 g) vetemjöl
Fyllning:
120 g smör
2 msk malen kanel
1 dl strösocker
Garnering:
pärlsocker
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och nästan allt vetemjöl,
spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela i två delar.
Kavla ut varje del till en avlång, ca 0,5 cm tjock kaka.
Blanda ihop fyllningen och bred på den på degen, rulla ihop från långsidan.
Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.
Nybakade kanelbullar kan vara bland det godaste som finns, eller hur? För att inte tala om hur gott det luktar i hela huset.
Pga Isaks äggallergi penslar jag inte bullarna med ägg och som ni ser så sitter pärlsockret fast ändå. Vill man ha mjölkfria bullar använder man sig av mjölkfritt margarin och havremjölk eller vatten och de blir exakt lika goda ändå.
Blanda ihop smör, kanel och socker innan det smöras ut på degen, så blir bullarna saftigare. |
Fina formar, lite pärlsocker och sen är de redo för ugnen. |
Hemmafrukost
God morgon!
Ännu en hemma-dag och då kan man passa på att göra frukostmackan lite roligare. Jag blev så sugen på en räkmacka när jag ställde i ordning denna macka. Men tyvärr har jag inga räkor hemma, men det är ju inte långt till affär'n…I dag blir det en tvätt- och städdag här hemma. Måste passa på att göra lite nytta när jag väl är hemma för nu hoppas jag att det blir jobb och skola i morgon. Det har blivit mycket soffliggande senaste veckorna men det är väl det som behövs för att bli av med influensan och återfå lite ork.
Dags att kicka igång dagen ordentligt! Vi hörs senare med ett recept.
tisdag 25 februari 2014
Olivia - kock och bloggare
Barnens matdag som egentligen är på måndagar flyttades till i dag då vi hade mer tid. Så nu har vi precis avnjutit en god kycklingwok som Olivia gjorde. Måste dock vänta ett tag på receptet för Olivia rusade i väg med en kompis. Men den som väntar på nå gott…
På tal om Olivia så har hon börjat blogga igen, klicka här så hittar ni hennes blogg. Himla bra när ens tonåring bloggar så att man vet vad de gör när de inte sover :)
Jag vågar knappt skriva det men det verkar som att febern är på väg bort från vårt hus. Men nu börjar de mest kritiska timmarna för det är ju oftast på kvällen den objudna gästen brukar dyka upp som mest intensivt. Men nu är vi rejält less på att vara hemma och längtar efter en vanlig dag med skola, jobb och lite aktiviteter.
På tal om Olivia så har hon börjat blogga igen, klicka här så hittar ni hennes blogg. Himla bra när ens tonåring bloggar så att man vet vad de gör när de inte sover :)
Jag vågar knappt skriva det men det verkar som att febern är på väg bort från vårt hus. Men nu börjar de mest kritiska timmarna för det är ju oftast på kvällen den objudna gästen brukar dyka upp som mest intensivt. Men nu är vi rejält less på att vara hemma och längtar efter en vanlig dag med skola, jobb och lite aktiviteter.
Semlor och Vemlor
Tisdag, men inte fettisdag! Men nu är det bara en vecka kvar till årets godaste tisdag.
Bakar ni egna semlor eller köper ni dem? Varje år bakar jag minst en sats semmelbullar så att vi kan göra egna goda semlor och vemlor. Vemlor är Isak påhitt. Han fyller sin semmelbulle med vaniljsås och då blir det en Vemla. Smart, va? Ett tips till er som vill ha mjölkfria godsaker.
Semmelbullar 15-20 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor, stötta
1 l vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt degspad, salt, socker och kardemumma.
Blanda i mjöl lite i taget och rör tills degen är smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen ytterligare på bakbord. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-8 min.
Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
I år har jag redan hunnit baka två omgångar, första gången gjorde jag 15 st och de blev lite väl stora. De blev nästan i samma storlek som de man köper men det tycker jag är för stort, man börjar nästan må illa. Andra gången gjorde jag 20 st och då blev det perfekt storlek enligt mig, för små enligt Isak.
Tidigare använde jag hjorthornssalt till degen för att bullarna skulle bli luftigare men eftersom jag gröper ur nästan all bulle för att blanda med mandelmassan så känner man ingen skillnad.
Gröp ur stora hål |
Fyll med mycket mandelmassablandning |
Semlor
semmelbullar
mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker
Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Riv mandelmassa grovt och blanda med inkråmet.
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålen i bullarna.
Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker.
Jag vill ha mycket mandelmassa, varje tugga ska innehålla mandelmassa och inte bara tråkig bulle. Semla är semla och ska innehålla mandelmassa annars äter jag hellre en kanelbulle, därför tar jag bort nästan allt bröd som är invändigt i bullan och blandar med mandelmassan. Då blir det dessutom en härlig kardemumma-smak på mandelmassan.
Till höger är Isaks vemla |
Vemlor
semmelbullar
vaniljsås
florsocker
Skär av locken på bullarna och gröp ur det mesta av inkråmet.
Häll vaniljsås i hålet.
Lägg på locken och pudra med florsocker.
Jag behåller lite mer bulldeg till vemlorna än semlor, men inte mycket. Ida har ytterligare en annan variant och hon fyller hålet med vaniljsås och sen vill hon ha spritsad grädde dessutom. Hon byter alltså ut mandelmassan mot vaniljsås.
måndag 24 februari 2014
Blåbärscheesecake med citron
Jag orkade bara med en liten promenad till Hälsocentralen (för att hämta läkarintyg för Ida) sen var jag alldeles varm och trött. Men det kan ju ha berott på att det var en massa plusgrader ute och att jag hade en aning för mycket kläder på mig.
Här kommer receptet på den goda cheesecake som mamma kom hit med till oss sjuklingar. Tyvärr tog den slut för snabbt så jag tror jag måste göra en egen snart :)
Här kommer receptet på den goda cheesecake som mamma kom hit med till oss sjuklingar. Tyvärr tog den slut för snabbt så jag tror jag måste göra en egen snart :)
Blåbärscheesecake med citron
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1,25 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner
Topping
Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull.
Låt småkoka ca 10 minuter.
Ta från värmen och låt svalna.
Ställ i kylen så att det kallnar något.
Botten
Mixa kexen till fina smulor i en matberedare.
Eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel.
Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret.
Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Fyllning
Vispa mascarpone och crème fraiche till en slät blandning.
Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev mer florsocker.
Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en kniv eller slickepott.
Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen.
Låt kakan stå i kylen minst 3 timmar tills den har stelnat.
Åh så god den var. Så syrlig och fräsch utan att vara sur. Perfekt att den var äggfri också, annars tycker jag att cheesecake-recept ofta innehåller ägg eller gelatin. Eftersom jag trodde att den innehöll ägg fick inte Isak smaka och jag fick en större bit :) Men Isak är inte så mycket för sötsaker och med över 39 graders feber var han inte speciellt sugen att provsmaka så det gjorde inte så mycket att jag "ljög".
Solen sägs ska lysa imorgon också i så fall ska jag ta med mig en tekopp ut i solen och njuta. Tänk att det bara är februari men det känns som april. Man skulle nästan kunna tro att det är påsklov och inte sportlov nästa vecka.
Soffläge
Vilket härligt väder! Solen skiner och snön glittrar.
söndag 23 februari 2014
Kött i ugn med godaste såsen
Dagens enkla men otroligt goda middag blev en gammal klassiker som vi gör lite då och då (men nu var det länge sedan) med lite olika smaksättningar, i dag valde vi den "vanliga" enkla varianten. En perfekt bjudrätt då den är så enkel att göra till många. Man skär köttet i skivor innan tillagning, blandar ihop såsen och häller över köttet sen är det klart efter en timme i ugnen. Kan det bli enklare?
Kött i ugn
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.
Det finns nog inget enklare sätt att tillaga en stek på dessutom blir det otroligt mört och gott. Såsen blir i en klass för sig, såå god trots få och enkla ingredienser. Vi äter oftast potatis till köttet för att kunna mosa ihop med såsen. Mums!
Jag har inte hört av mig på hela da'n för jag tänkte att ni skulle slippa höra om vår sjukstuga, för det händer inte så mycket här hos oss. Vi hostar, vi kollar feber, vi slumrar och vi oroar oss. I morgon blir det i alla fall läkarbesök för barnen för nu har de haft hög feber i en vecka och jag har vabbat lika länge så det är även dags för läkarintyg.
lördag 22 februari 2014
Mello-disco
Glitter och glamour, schlager och disco!
En annorlunda men ganska bra mellokväll. |
Så här glad blir Ida när termometern visar "bara" 38,2 grader. |
God överraskning
Strax efter lunch kom mamma o pappa förbi med en hemmagjord Blåbärscheesecake. Den var fräsch, syrlig och underbart god, precis vad jag var sugen på. Och äntligen börjar te smaka lite godare igen. Livet blir så mycket roligare med gott te :) Det är inte perfekt än, men nu finns det hopp om att mina smaklökar är på väg tillbaka.
Jag tog en lugn promenad till affären, precis som jag sa, åh så skönt det var. Nån plusgrad, vindstilla, nysnöat så det var vitt o fint, det enda som saknades var solen men det gjorde inte så mycket för det var ändå helt underbart att vara ute. Men jag orkar inte med nån längre promenad än för jag vill inte ha nå influensa-bakslag.
Visst ser den smarrig ut? |
Jag tog en lugn promenad till affären, precis som jag sa, åh så skönt det var. Nån plusgrad, vindstilla, nysnöat så det var vitt o fint, det enda som saknades var solen men det gjorde inte så mycket för det var ändå helt underbart att vara ute. Men jag orkar inte med nån längre promenad än för jag vill inte ha nå influensa-bakslag.
Chicken red curry
Det verkar vara ett härligt väder ute och jag ska försöka mig på en kort promenad till affären idag. Efter att ha legat i soffan mest hela veckan känner jag att jag måste försöka få tillbaka lite ork. Lite ljus och frisk luft hjälper nog till en aning…hoppas jag. Vi läste om influensa-symptom igårkväll och Isak småskrattade hela tiden för allt stämde in på oss. Det som är mindre roligt att läsa är att man ofta känner sig trött i 2-3 veckor efter febern har försvunnit. Vi som har sportlov om en vecka.
Trots sjukstugan här hemma försökte vi oss på en lite mysigare och godare familjemiddag i går med thailändsk mat.
Mmmm så gott, var det inte bara jag som sa runt bordet. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag fick dryga ut såsen med vatten och det gick bra men det hade kanske blivit snäppet godare och krämigare med en till burk kokosmjölk och struntat i vattnet. Smaka av med röd currypasta tills du får den styrka du vill ha. Tänk på att riset tar bort mycket av styrkan.
Jag tycker det är perfekt att ha olika frysta grönsaker i frysen och sen slänga ner en näve i grytor. Just broccoli och minimorötter är mina favoriter.
Trots sjukstugan här hemma försökte vi oss på en lite mysigare och godare familjemiddag i går med thailändsk mat.
salt o peppar
fryst broccoli
frysta minimorötter
1 vitlöksklyfta
1 burk kokosmjölk
1-2 dl vatten eller 1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypasta
1,5 msk kycklingfond
Skär kycklingfilén i mindre bitar eller strimla den.
Stek dem i olja i stekpanna. Salta och peppra.
Krydda med currypasta och pressa i vitlöken.
Rör om.
Häll i kokosmjölk och kycklingfond.
Koka upp.
Lägg i fryst broccoli och frysta minimorötter.
Låt puttra 15-20 min tills grönsakerna är mjuka, rör om då och då.
Servera med jasminris.
Mmmm så gott, var det inte bara jag som sa runt bordet. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag fick dryga ut såsen med vatten och det gick bra men det hade kanske blivit snäppet godare och krämigare med en till burk kokosmjölk och struntat i vattnet. Smaka av med röd currypasta tills du får den styrka du vill ha. Tänk på att riset tar bort mycket av styrkan.
Jag tycker det är perfekt att ha olika frysta grönsaker i frysen och sen slänga ner en näve i grytor. Just broccoli och minimorötter är mina favoriter.
fredag 21 februari 2014
Sjuk fredag utan smak
Då är det åter igen fredagkväll men vi går miste om den härliga fredagskänslan eftersom vi har varit hemma o sjuka hela veckan och vi är inte helt friska än. Nu börjar vi bli ordentligt less denna förkylning eller influensa, eller vad vi nu har haft. Hur vet man om det är en kraftig förkylning eller influensa? Och vem bryr sig egentligen?
Jag försökte göra lite fredagsmysigt till middagen mitt i all sjukdoms-tråk. Eftersom allt smakar konstigt och inget smakar speciellt mycket tänkte jag att jag gör en riktigt stark maträtt så jag får känna lite smak i alla fall. Smart, va?
Inte ens te smakar gott nu och jag som älskar te och dricker flera koppar om da'n i vanliga fall. Åh vad jag längtar tills det börjar smaka gott igen.
Jag försökte göra lite fredagsmysigt till middagen mitt i all sjukdoms-tråk. Eftersom allt smakar konstigt och inget smakar speciellt mycket tänkte jag att jag gör en riktigt stark maträtt så jag får känna lite smak i alla fall. Smart, va?
Inte ens te smakar gott nu och jag som älskar te och dricker flera koppar om da'n i vanliga fall. Åh vad jag längtar tills det börjar smaka gott igen.
Nu ska jag bädda ner mig i soffan för lite fredagsmys,
hoppas ni alla har en riktigt bra fredag!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)