fredag 3 januari 2014

Clarion hotel Sense

På annandag jul hade jag och Leif förmånen att bo en natt på Luleås nya stolthet - det nybyggda Clarion hotel Sense. Kanske extra kul för Leif som under ett helt år har jobbat på bygget.

Det första som möter en är den mysiga och rymliga lobbybaren intill receptionen.

Efter incheckning åkte vi upp till hotellrummet, som så klart var nytt och fräscht. Barnen fick följa med upp och kolla in hotellrummet innan vi skjutsade hem dem.
Olivia och Ida tittar på utsikten och Isak chillar :)

I en låda på rummet fanns olika sorters kuddar - med eller utan dun, höga eller låga. Perfekt för mig som är lite kräsen när det kommer till kuddar. Dessutom är jag allergisk mot dun och det är alltför ofta jag upptäcker försent att det är en dunkudde i sängen. Det är inte kul att gå ner till receptionen för att byta kudde när man helst av allt bara vill sova.

Min plats!
Observera (i spegeln) att det bara ligger en uppsättning handdukar på hyllan. Vi var ju två!
Jag såg till att duscha först på morgonen :)

På våning 9 med en underbar utsikt över Luleå centrum (uppifrån) och havet ligger en restaurang (Kitchen & Table) och Skybar. Tyvärr var dessa julstängda så vi kunde inte prova restaurangens utbud, men vi hoppas att vi kommer tillbaka nångång när det är öppet.

Men som tur var serveras även frukosten däruppe så efter en god natts sömn fick vi i alla fall njuta av utsikten och den mysiga atmosfären.
Luleå sett uppifrån med isbrytarna en bit bort.

Det verkar alltid svårt att få till en bra logistik i frukostmatsalar, eller så är det jag som vill ha "fel" tillbehör och tycker att saker är på fel ställen. Efter att ha letat ett tag hittade jag dock det mesta jag ville ha, bröd, pålägg, frukt, te, pannkakor, äggröra mm.
Brödbordet hade finaste uppläggningen
Fräsch frukt är ett måste på ett bra frukostbord.
Inget överflöd bland påläggen men det mesta fanns ändå. Fast jag saknade leverpastejen.
Känns väldigt lyxigt att bo på hotell i sin egen stad. Det var ett skönt avbrott för oss och jag hoppas det blir fler tillfällen till det.

Mysfrukost serverad!

I morse var vi tvungna att stiga upp tidigt så att Isak skulle få i sig en ordentlig frukost innan dagens alla hockeymatcher. Strax före åtta kom Olivia ner o väckte mig för då hade hon redan fixat frukost till hela familjen. Och det var inte vilken frukost som helst. Där fanns allt! Hon hade, förutom att duka fram mackor och pålägg även, stekt de godaste pannkakorna, gjort skink- och osttoast och fixat en krämig äggröra. Förstår ni hur gott det var?!


Att Olivia är duktig i köket när hon vill är ingen nyhet men att hon kan vara vaken redan klockan sju en ledig dag Det är en nyhet. Undra om det någonsin har hänt tidigare :)

torsdag 2 januari 2014

Dags för vardagsmat igen

Det känns som det var riktigt länge sedan vi åt vardagsmat. Det har varit mycket jul- och festmat den senaste tiden. Men idag var det dags för spagetti och köttfärssås och jag gjorde ett riktigt storkok köttfärssås i min stora emaljerade gjutjärnsgryta. Perfekt mat att ha färdigt i frysen eftersom det blir lika gott, och kanske ännu godare, att värma.


All mat blir så mycket festligare att laga med ett glas vin bredvid sig, eller hur? En skvätt i grytan och en skvätt i glaset :) Jag är inte så mycket för att dricka alkohol till maten, för den absolut godaste måltidsdrycken är vatten. Men ett glas innan maten tackar jag sällan nej till (förutom när jag viktväktar).


Nu hägrar tv-soffan igen för det är junior-vm-hockey-dags. Vår nya soffan har verkligen blivit välanvänd det här jullovet. Oj, så mycket tid vi har tillbringat där :)

Fylld fläskytterfilérulle

Första vardagen på det nya året och det känns som måndag men det är torsdag. Inte lätt att hålla koll på dagarna. Är ni många som har börjat jobba nu? Vi är fortfarande lediga hela familjen så våra slappardagar fortsätter. I dag väckte jag dock Ida och Isak strax efter 9 för nu måste vi försöka vända tillbaka dygnet. Isak steg upp på en gång för han förstår att han måste somna i tid i kväll för i morgon börjar en hockeycup. Ida, vår 6-åriga tonåring, däremot var lite mer svårväckt.

Nyårsaftonens goda varmrätt - fylld bakpotatis och fläskytterfilérulle som vi fyllde med godsaker.

Fylld fläskytterfilérulle
1 kg fläskytterfilé
1 boll mozarella
röd pesto
babyspenat
soltorkade tomater
basilika
örtsalt, peppar
1 msk smör
salt och peppar

Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Bred pesto på köttet, lägg på skivad mozarella, soltorkade tomater och babyspenat.
Krydda med örtsalt, basilika och svartpeppar.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek i 175-200 grader till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.

Detta fyllde jag fläskytterfilén med den här gången men man kan ju variera hur mycket man vill och fylla med det man själv tycker om t.ex. fetaost, lufttorkad skinka, inlagd paprika, oliver, tomatpuré. Eller vad har ni mer för förslag? Det här är en storfavorit hos hela familjen och ändå äter vi det alldeles för sällan.
Skär upp, fyll, rulla ihop, bind ihop.
Skiva, ät och njut!

onsdag 1 januari 2014

Sambalkräm

Förutom en hyfsad lång promenad har det blivit mycket soffhäng med många tekoppar idag. Till middag följde vi trenden med nyårsdagspizza till barnens stora glädje och för mig var det den första pizzan sen i somras. Nu blir det nog ett halvårs uppehåll igen.

Igår gjorde vi en kall sås/kräm med sambal och crème fraiche. Kan inte blir mycket lättare eftersom vi nästan alltid har dessa saker hemma dessutom.


Sambalkräm
1 dl crème fraiche
1 tsk sambarl oelek
örtsalt

Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

Jag älskar kalla röror som är så enkla att slänga ihop inför middagen. Den här varianten kommer jag göra många gånger till sommarens grillkvällar. Jag tyckte den blev lite mild i smaken så jag tog lite extra, men smaka av hela tiden så att det blir bra för just din smak.

Nyårsmiddagen

God morgon! Har ni vaknat än? Här har vi hunnit äta frukost trots en lång och skön sovmorgon. Det är såå skönt att vakna av sig själv och inte av någon väckarklocka eller av något barn.

Vi hade en bra nyårsafton som avslutades på samma sätt som varje år - med att se kommunens stora fyrverkeri. Vi bor så bra till så vi behöver bara gå nån minut så har vi kanonplatser för att se det stora fyrverkeriet inne i stan.


Nyårsmiddagen
Drinktilltugg/förrätt
En liten flaska till mamma och en stor till barnen :)
varma krustader med brie och fikonmarmelad
vitlöksbröd
räkor
Prosecco
Pommac

Varmrätt
fylld fläskytterfilérulle
sambalkräm
sallad
öl
Pommac
rödvin

Efterrätt
blåbärs- och whiskyglass 
blåbärs- och vaniljglass
kardemumma- och digestiveströssel
te
julmust

tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR

Nu är det bara drygt en timme kvar av 2013. 
Hoppas ni är nöjd med året, men visst tror vi att 2014 blir ännu bättre. 
Det tror i alla fall jag! 


Nu är vi proppmätta efter vår 3-rättersmiddag och orkar inte mycket mer än att sitta/ligga i soffan. Förutom Ida då som har dansuppvisning och rockar loss till alla möjliga musikvideos som vi ser via vår Apple-tv. Det är The Fooo, KKV, Justin Bieber, Timber och Mark Owuya.


På eftermiddan fick vi fin-besök så då passade vi på att bjuda på lite av vårt julgodis och andra godsaker. Vi hade en mysig eftermiddag och det var perfekt för Ida med eftermiddagsbesök för då blev inte hennes väntan på nyårskvällen så lång.

måndag 30 december 2013

Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås

Efter att tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter i flera olika inlägg har jag nu haft tid att fundera på vad vi ska äta imorgon på nyårsafton. Och nu äntligen börjar vår egna meny att ta form. Varmrätt, potatis och efterrätt är i alla fall klart.

I väntan på nyårsafton åt vi en festmåltid redan idag. För denna kyckling passar bättre till fest än vardag.


Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
1 kg kycklingfiléer
1 pkt bacon
0,5 purjolök
2 dl blandsvamp 
(jag använde kantareller idag)
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven
Örtsås
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja

Skär purjolök, bacon och svamp i mindre bitar.
Knaperstek bacon och lägg i purjo och svamp på slutet för att bryna på det lite. 
Lägg det sedan som en bädd i en ugnsform.
Dela kycklingfiléerna i 3-4 bitar. 
Bryn dem och krydda med salt och peppar. 
Lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.

Den här kycklingen är så himla god och smakrik. Alla örtkryddor i såsen ger en otroligt god och mustig smak och sen Västerbottensost på det. Perfekt! Vi åt kycklingen till bulgur och ris som suger upp den goda såsen. Det blir inte så jättemycket sås, så vet man med sig att man är en "sås-familj" kan man nog behöva lite mer sås till 1 kg kyckling.

Älgsteksmiddag med Caravan Durif

Igår åt vi en god helstekt älgstek, potatigratäng, sallad (som Ida gjorde helt själv) och drack ett gott rödvin. Kändes nästan som nyårsafton :)

Vinet vi drack, Caravan Durif från Australien, lanserades i september i Systembolagets fasta sortiment. Druvan Durif, uppkallad efter fransmannen Francois Durif, är en korsbefruktning mellan Syrah och Pelarousin och är sedan 2011 även en godkänd synonym till Petit Sirah. Petit Sirah och Durif är alltså till 100% samma druva! Eftersom jag vill lära mig lite mer om viner och druvor, tycker jag att sån här druv-information är intressant. Men det är jag kanske ensam om :)


Jag vill även lära mig mer om smaker och dofter för det skulle vara kul att kunna förklara hur ett vin smakar, istället för att bara säga att det är gott. Caravan Durif beskrivs som ett ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörkblåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner.

Nu har jag i flera inlägg efter varann tipsat er om drinktilltugg, förrätter, varmrätter, potatis och efterrätter till nyår. Men jag har helt glömt bort att fundera på vad vi ska äta. Eftersom vi åt helstekt kött igår är jag sugen på nå annat imorgon, trots att det oftast är det vi äter på nyårsafton.

söndag 29 december 2013

Nyårstips - efterrätter

Nu har jag kommit fram till efterrättstipsen till nyår. Hoppas ni hittar nå gott!
(Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Pannacotta har blivit en väldigt populär efterrätt och den kan man variera hur mycket som helst, beroende på smaksättning. Använder man gelésocker Multi istället för gelatinblad går det nog inte att hitta enklare efterrätt. Jag som älskar mint och choklad tycker så klart om mintchokladpannacotta.


Pepparkakspannacotta är populär kring jul. Vitchokladpannacotta är en annan favorit. Men den jag oftast gör är vaniljpannacottan som blir lika bra om man gör den mjölkfri med hjälp av Oatlys iMat. Till vaniljpannacottan är det såå gott med limemarinerade bär.


Pannacotta kan man även göra i paj-format, den här hallonpannacottapaj är riktigt god.


Glass eller parfait är en fräsch efterrätt efter en kraftig middag. Den här blåbärs- och whiskyglassen med kardemumma- och digestiveströssel blir alltid uppskattad när jag bjuder på den.


En god hjortronparfait är aldrig fel, servera gärna med extra hjortron och tunna mandelflarn.


Den frysta tiramisu-tårtan är otroligt god men blir lite mastigare eftersom man även använder sockerkaksbotten.


En annan tårta är sommarens stora favorit - kladdkaksbottnar med jordgubbar, men den fungerar nog lika bra på vintern bara man får tag i goda bär. Vill man inte ha jordgubbar fungerar det med blåbär eller hallon eller någon annan favorit.


Den lena kanel- och lingonkakan är en favorit som jag gör alldeles för sällan.


Enkla havreformar som man kan baka i förväg går att fylla med valfria godsaker. Här fyller jag dem med citronkesella och blåbär.


Vacker, gott och fräscht passar in på dessa vanilj- och saffranspäron som serveras med köpt eller hemmagjord vaniljsås.


Äter man enligt lchf men vill ha en efterrätt så passar denna Lchf-Chokladmousse, gjord på äggulor, vispgrädde och mörk choklad.


Nej, nu är det bäst att jag slutar tipsa om efterrätter för jag blir ju så sötsugen. Men om ni klickar här så kommer ni till alla mina recept i kategorin efterrätter.

Nyårstips - potatis

Tänkte tipsa om några olika sorter potatis som ni kan variera er med. Annars är det lätt att det blir potatisgratäng, ugnsrostade rotsaker eller hasselbackpotatis, eller hur? (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Isaks stora favorit och enklaste potatisrätten är dessa potatishalvor där man bara delar potatisen, penslar med lite fett och kryddar innan tillagning i ugnen.


Sen har jag några olika recept med mosad potatis, men det är inte potatismos. Fylld bakpotatis blir väldigt gott och lite rolig servering i potatisskalen.


Vill man ha ett annat "skal" kan man man använda sig av smördeg och göra potatispuckar med hjälp av smaksatt ost. Och än en gång säger jag det "smördeg på rulle är väldigt smidigt att använda".


En mer genomarbetad potatisrätt är den italienska potatiskakan som man förbereder dagen innan.


En lite nyttigare variant är potatisstubbarna där du blandar potatis med örter och lite smör.

Nyårstips - varmrätter

Då har vi kommit till varmrättstipsen. Kött eller fisk? (Klicka på orden med annan färg så kommer ni till recepten)

Vi börjar med laxtipsen där Leifs storfavorit är den laxfyllda cannelloni i vitvinssås som han säkert skulle vilja äta på nyår. Men det får han inte :)


Det är gott att fylla lax med ost t.ex. fetaost eller mozzarella blir perfekt tillsammans med lax.


Den lax med mest lyxkänsla (och det vill man ju ha på nyårsafton) är nog Lax Walewska.


De år vi har älgfilé i frysen äter vi oftast den på nyårsafton då vi helsteker den. Att fylla älgfilén med färskost och bacon är en favorit hos oss och det sätt vi oftast tillagar älgfilén på.


Vi har även provat, med gott resultat, att fylla älgfilén och entrecôten med bacon och örter.


Har man inte tillgång till älgkött så är det även gott att fylla fläskfilé eller fläskytterfilé och sedan helsteka den. Ett av mina populäraste recept här på bloggen är den helstekta fläskytterfilén fylld med mozzarella, soltorkade tomater och bacon.


Plankstek är mångas favorit vid festligare tillfällen. Här har jag ett enklare recept då man tillagar planksteken som en gratäng.

Äter man kött som man vill servera med sås har jag två favoritsåser som jag ofta gör och vill tipsa er om. Och oftast gör jag dem samtidigt för de är så olika och passar perfekt tillsammans. Den ena är en kantarellostsås som är så enkel att göra och får en kraftig kantarellsmak tack vare osten.


Lite längre tid att göra tar balsamicosåsen som ska reduceras, dvs stå och puttra på spisen ett tag.