onsdag 6 november 2013

Proteiner, träning och allergi

Efter träning ska man få i sig proteiner så fort som möjligt, har jag förstått. Jag kan ju inte säga att det är mitt bästa område. I dag när Isak packade hockey-trunken såg han till att få med sig lite proteiner, han tog nämligen med sig Arlas nyhet med dubbelt så mycket protein som i andra mjölkdrycker.


Jag har precis kommit hem från ishallen för jag var tvungen att prata med Isaks tränare som hade skickat ut ett recept som jag inte riktigt tycker om.  I all välmening har det skickats ut ett recept på hemmagjorda proteinbars. Jättebra med hemmagjort för de köpta varianterna innehåller ofta för mycket socker. Men det jag inte tycker om och som jag blev riktigt, riktigt orolig över var att detta recept innehåller jordnötssmör.

Vad händer om Isak får i sig en smula av misstag? Lätt hänt om alla lag-kompisar börjar äta detta till höger och vänster. Skulle Ida få i sig en smula av misstag då är det ambulansfärd som gäller.

Isak visar ett nötfritt alternativ
Åh vad jag känner mig ledsen just nu. Varför måste just mina barn drabbas av dessa allergier och all okunskap? Varför kan inte mina barn få äta allt? Varför måste mina barn känna sig utanför? Varför måste mina barn alltid tänka på vad de äter? Varför?

Och sen börjar jag tänka på alla jag känner som har värre/allvarligare allergier än oss och då blir jag ännu mer ledsen för allt de måste utstå och alla kamper de måste ta.

Två olika smaker som båda blev uppskattade här hemma.

Janssons frestelse VV

Jag har varit till läkaren med Isak som har ont i handleden efter en hockeytackling förra veckan, och när jag ändå var i krokarna så passade jag på att äta lunch hemma. Det blev lite rester från lördagens julbord, bl.a den goda och krämiga Janssons. Jag är positivt överraskad att den blev så krämig trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Känns ju helt onödigt att använda vispgrädde.


Janssons frestelse VV(6 portioner 6 propoints/portion)
ca 10 potatisar
1-2 gula lökar  

1 tsk flytande margarin
125 g ansjovisfilé
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl lättmjölk
2 msk ströbröd



Strimla löken och fräs den mjuk, utan att den tar färg, i margarin. 
Strimla potatisen i matberedaren. Dela ansjovisfiléerna.
Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsform. Börja och sluta med potatis. 
Blanda samman mjölk, grädde och ansjovisspad, häll det över potatisen. 
Strö över ströbröd och tillaga i ugn 200° ca 50 min.

När man äter detta på ett julbord så räcker det definitivt till fler än 6 portioner och då blir det färre propoints/portion också. Den blev inte det minsta vattning, utan otroligt krämig och god trots att jag använde matlagningsgrädde och lättmjölk. Vissa maträtter blir lite väl vattniga med lågfett-alternativen, men här passade det utmärkt med dem.

Dagens lunchtallrik och sen en kopp chai-te på det.

Nu är det dags att åka tillbaka till jobbet och jobba dagens sista timmar. Det var bara en kraftig stukning för Isak, så han ska ta det lite lugnt några dagar. Hur tar man det lugnt på hockeyträning och match? Jag tror inte Isak kommer ihåg de råden när det väl är dags att kliva in på isen.

tisdag 5 november 2013

Pusselpyssel

Jag och Isak har roat oss med ett pussel de senaste dagarna. Det är ju såå roligt! När jag bodde hemma hos mina föräldrar la vi alltid pussel på jullovet, nu tror jag att det är dags att återuppta den traditionen. Måste kolla igenom mina lite enklare pussel om det finns nå roligt som skulle passa här hemma. Pusslet vi la nu var runt och det är nog första gången jag la ett runt pussel.


I morse vaknade vi till ett fint vinterlandskap men tyvärr var det nollgradigt så det blev en väldigt slaskig och blöt promenad till jobbet istället för en promenad med ett härligt knaster under skorna. Det får gärna komma lite mer snö för det är så skönt med snön som lyser upp den annars ganska grå och tråkiga november.

måndag 4 november 2013

Skinklasagne - pizzalasagne VV

Ibland är det snabba ryck! Före fem hade vi lagat mat, ätit klart, diskat undan och Isak var på väg till hockeyträningen. Men så fort kan det gå när det är korv, köttbullar och makaroner till middag. Igår åt vi lite godare, men det var inte så mycket svårare tillagning. Vi åt en skinklasagne men det smakade som pizza så vi funderade på att döpa om den till pizzalasagne.


Skinklasagne - pizzalasagne 4 portioner (6propoints/portion)
Tomatsås
1 zucchini
1 gul lök
1 paprika 
1 bit vitkål
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 förp krossade tomater 
3 msk tomatpuré
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
1 tsk basilika
0,5 tsk sambal oelek
Lasagne
200 g rökt skinka
8 lasagneplattor
4 tomater
2 dl riven ost, max 17%

Skär grönsakerna och löken i mindre bitar. Fräs alltsammans i olja. 
Krydda med salt och peppar. 
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vatten, buljongtärning och sambal, låt det puttra samman till en röra. 
Smaka av med örtkryddor. 
Skiva skinkan. 
Varva grönsaksröra, lasagneplattor och skinka. 
Avsluta med grönsaksröra, skivade tomater och riven ost. 
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. 

Överraskande gott! Jag var inte helt övertygad att det här skulle bli jättegott men eftersom vi hade mycket skinka som behövde ätas upp provade jag. Och vilken tur för det här kommer jag göra snart igen. Perfekt mat i matlåda också för den var lika god efter att ha blivit värmd i micron. Jag skulle nog säga att receptet räcker till 5-6 stycken istället för bara 4 portioner eftersom man förmodligen äter en god sallad till. (Om det räcker till 6 portioner så blir det istället 4 propoints/portion) 

söndag 3 november 2013

Matsedel v.45 november 2013

Efter en bra söndag, då vi har hunnit lite allt möjligt, är det nu dags att bänka sig med en kopp te i tv-soffan för att se Bron. Höstlovet är slut och skolbarnen sörjer en aning, men vi är snart inne i vardagen igen och snart är jullovet här.

Dags för en matsedel igen efter en veckas uppehåll.


Matsedel v.45 november 2013
Må: Köttbullar, prinskorv och makaroner
Ti: Köttgryta
On: Pizza
To: Fiskpinnar
Fr: Hel kyckling i ugn med rotsaker
Lö: Älgstek och potatisgratäng
Sö: Laxcanelloni 

God middag ger god frukost

Det bästa med julbord till middag är att frukosten blir så otroligt god!


Jag har inte ätit godis, förutom mörk choklad, på över två månader. Men i dag låg en liten stackars hallon-lakrits-skalle ensam kvar i den stora godisskålen och väntade på att bli uppäten av mig. Det är inte lätt att ha karaktär när favoritgodiset kallar.


Vad har ni för favoritgodis?

lördag 2 november 2013

Julbord i november

Nu sitter vi alldeles för mätta i tv-soffan och ser Luleås bortamatch mot Färjestad. 
Men såå gott vi har ätit. Jultokig som jag är så dukade jag upp ett litet julbord redan nu. 
Varför vänta?


Julbord i november
löksill
gravad lax
ägghalvor med och utan majonnäs o räkor
janssons frestelse
potatis

köttbullar, både hemmagjorda och köpta
prinskorv
skinka
sallad
senap
rödbetssallad

hårdbröd
smör
ost
brieost

och självklart drack vi julmust till maten


Sen provlagade jag en ny och enkel efterrätt som de vuxna åt - kolatrifle med lingon. 
Barnen (Ida o Isak) valde vaniljsås och blåbär istället, som är ännu enklare att göra.



God jul på er! Eller trevlig allhelgonadag kanske passar bättre än så länge :)

fredag 1 november 2013

Bus eller Godis

I kväll fick Ida äntligen gå en "Bus eller Godis"-runda, igår kom vi ju hem så sent så det var sängen som gällde på en gång. Det blev en lyckosam runda i kväll med två klasskompisar och hon har nu godis för hela helgen.


Mina duktiga barn var ensamma hemma på förmiddan när vi vuxna jobbade. Vilken lyx att barnen klarar sig själva i några timmar. Jag hade gjort i ordning halloween-påsar till dem som en överraskning när de vaknade. Påsarna innehöll halloween-skål med physalis, dricka, tidning/bok, tuggummi, trisslott, chokladboll och lite godis. Överraskningar och presenter uppskattas alltid.

1 november är här



1 november! 
Tänk, nu är det precis en månad kvar till första advent
som inleder årets mysigaste månad. 
Julmusik, ljus överallt, goda dofter o smaker, förväntan -
åh vad jag längtar








Efter en kort dag på jobbet är jag nu hemma och ska försöka röja lite här hemma så vi får lite helgfint. Konstigt hur det kan "förfalla" på några dagar med höstlovslediga barn. Det borde ju vara tvärtom - att det är extra fint hemma då de har all tid i världen, eller hur?

torsdag 31 oktober 2013

Luleå i nytt ljus

I kväll var det dags att inviga Luleås årliga ljusfestival
Förväntningarna var stora efter de två senaste årens fantastiska shower, som inte går att beskriva i ord.


Vi i Astma- och Allergiföreningen är så klart med på ett hörn när det händer saker i Luleå. Nu hade vi sån tur att årets ljusshow visades utanför vårt kansli, så vi dukade återigen upp vårt fikabord med allergivänligt fikabröd, kaffe och varm choklad. Det var många frusna lulebor som blev glada när de såg vårt varma kaffe. Dessutom anordnade vi populärt pyssel, inne i värmen, för barnen som fick göra en egen ljuslykta.

Tyvärr blev jag, och många med mig, besvikna på årets ljusshow som inte var i närheten av de tidigare showerna.

onsdag 30 oktober 2013

Bröd med lingon?

Nu behöver jag er hjälp!
Eftersom vår frys håller på att svämma över av lingon skulle jag gärna vilja baka limpor, tekakor, långpannebröd eller liknande med dessa röda härliga bär. Men jag hittar inget recept som jag fastnar för. Har ni något bra recept på matbröd med lingon? Jag vill inte ha bikarbonatbröd utan jag vill baka med jäst.


Bröd med bär brukar bli så saftigt och gott. Nu har jag precis hittat Fazers nyhet Lingonkusar. Har ni provat det? Det är ett mörkt portionsbröd bakat på råg och vete och innehåller dessutom lingon, tranbär och solrosfrön. Mums!

Kan man säga nej?

När Ida kommer med en sån här fin lapp kan man inte säga nej. Eller hur?

Mamma kan jag låna din dator

Det är mycket bokstaverande hemma hos oss nu och intresset för bokstäver ökar, precis som det brukar vara när de börjar skolan. En helt ny värld öppnar sig för dem.

Vad ska ni äta till helgen? Jag var lite sugen på kalkon men skippade den planen och nu har jag en annan rolig idé som jag funderar på. Få se om jag orkar genomföra den.

tisdag 29 oktober 2013

Enkelt halloweenpyssel

Vi fortsätter halloweenpyssla lite smått, i väntan på julen. 


På förmiddan när jag och Ida handlade hittade vi sånt fint dekorationsströssel i småpåsar från Dr Oetker som vi inte kunde motstå. Perfekt till julpepparkakorna men det fungerade även till Halloweenpeparkakor. Jag blandade lite kristyr (vatten o florsocker) med orange färg för att det skulle bli lite mer Halloween än jul över pepparkakorna med vita snöflingor och rosa hjärtan.


Med kakor, kristyr och strössel kan man ha väldigt roligt väldigt länge. Och resultat blir ju så gott (men sött). Med en tandpetare är det enkelt att göra fina mönster med kristyr och sen är det bara att fästa dekorationerna.

Visst blev de fina?

måndag 28 oktober 2013

Röding i ugn med kryddgrönt

Första höstlovsdagen är snart slut och det blev lite ändrade planer. Jag hade tänkt ha en shoppingdag på Storheden, men när jag kom ut till bilen så var det punktering. Det var inte mycket annat att göra en att hålla sig hemma hela dan och det var ju inte så dumt för då började jag städa och röja i en massa skåp i källaren istället. Välbehövligt!

Till middag åt vi fjällröding och vips kom Olivia och Isak på att de hade viktigare saker att göra. Tur att åtminstone Ida älskar fisk.

Röding i ugn med kryddgrönt
1-1,5 kg röding, hel och rensad
1,5-2 tsk salt
1 dl hackat kryddgrönt (dill och persilja t.ex.)
1 dl finstrimlad purjolök
smör
ev. 2-3 dl grädde

Salta och fyll fisken/fiskarna med purjolök och hälften av det kryddgröna.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Täck med folie.
Koka i ugn ca 20 min i 200 grader.
Tag av folien.
Pensla fisken med smält fett och strö över resten av det kryddgröna.
Häll ev. i grädde.
Stek ca 10 min tills fisken är klart.
Servera med potatis eller ris.


Fjällröding eller öring som inte är så stora är enklast att tillaga hela och slippa filéa dem. På sommaren är det självklart grillen som gäller men annars tillagar vi dem i ugnen och ofta på det här enkla sättet.

Loppi blogbag

Godmorgon alla bloggvänner! I dag är det mycket snack om väder, och den väntade stormen, i tidningar och på tv. Hur är det hos er? Här är det kring sex grader varmt och regnet slår mot taket. Men det verkar ljusna lite så vi håller tummarna att regnet snart har dragit förbi.

I helgen hämtade jag ut ett paket från Loppi med lite smått och gott i.

Loppi blogbag

Croodarna kommer vi se senare i dag, perfekt med en ny film nu när regnet vräker ner ute och vi är höstlovslediga. Deo för känslig hud är alltid mina favoriter, så självklart kommer jag prova Barnängens nya Sensisitive Deo.

Santa Marias nya kryddblandning Coriander & Chili i kvarn låter som en spännande och användbar kombination. Nån som har hunnit prova? Reztart, ett mellanmål med lågt GI, som Olivia får ta med till skolan. Perfekt att fylla på med lite energi en lång skoldag. SweetDrops Stevia med chokladsmak från SweetLeaf är smaksatt flytande stevia för att smaksätta t.ex. glass, bubbelvatten eller yoghurt. Känns konstigt eller kanske praktiskt - Nån som har provat?

I samarbete med Loppi

söndag 27 oktober 2013

Tekakor till Halloween

Ni som följer mig på Instagram (där jag heter matro_sara) har fått följa mig på förmiddan när jag och Ida bakade Halloween-tekakor.


Jag har så fina Halloween-formar men som ni förstår så används de inte så ofta. Men idag var det dags igen. Istället för att baka fikabröd (som jag försöker undvika) så bakade jag Halloween-tekakor i form av pumpor, fladdermöss och spöken.


Tekakor till Halloween
3 dl + 2 dl mjölk
1 dl linfrön
1,5 dl havregryn
50 jäst
2 dl crème fraiche eller gräddfil
1 tsk salt
3 msk brödsirap
0,5-1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl

Koka en gröt av 3 dl mjölk, linfrön och havregryn. Låt den svalna.
Värm 2 dl mjölk till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll lite av mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av mjölken, gröt, crème fraiche/gräddfil, salt, sirap, bakpulver och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. 
Kavla ut en del av degen i taget och ta ut tekakor med pepparkaksformar. Jag använde en fladdermus, en pumpa och ett spöke.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Nagga bröden och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler.


Så populära dessa blev och jag blev nöjd själv också! Se till att ha ganska mycket mjöl i degen för att den ska vara enklare att hantera, dvs både att kavla och ta ut med mått. Är den för kladdig lär du bli tokig. Det blev jag i början :)

Ser ni att det är pumpa, fladdermus (Batman) och spöke?

Matro_Sara på Instagram

Äntligen finns Mat-ro på Instagram och där hittar ni mig som Matro_Sara. Följ mig gärna! 
Det tog sin lilla tid innan jag äntligen tog tag i saken. Men bättre sent än aldrig...



Än så länge finns där två kort, men jag hoppas att det kommer fyllas på i snabb takt.
I dag har jag planer på att baka Halloween-tekakor, vi får väl hoppas att jag kommer ihåg att lägga ut några bilder på vårt brödbak så ni kan följa oss under bakningens gång och inte bara få se resultatet.

Välkommen att följa Matro_Sara på Instagram!

lördag 26 oktober 2013

Kvällsväntan

Kom ihåg att ställa om klockorna i natt! Så underbart med en extratimme.

Som vanligt på lördagkvällar sitter jag småtrött i soffan och väntar på att Olivia ska komma hem. Men jag lär få vänta nån timme till. Klarar ni att gå o lägga er innan alla barnen har kommit hem? Det klarar inte jag! Jag känner mig inte trygg förrän alla barn är hemma. Jag lär ha några jobbiga år framför mig, eller vad tror ni?


Barnen hade önskat storfavoriten kycklingtortilla till middag idag och självklart lyssnade jag på dem eftersom jag inte hade något bättre förslag. Vi gjorde en ordentlig omgång så nu har vi flera matlådor i frysen. Perfekt!

Nej nu är det nog dags för en kopp te och fortsätta vänta :)

Två månader med viktväktarna

Jag är så glad att jag "hittade" ViktVäktarna för det här är verkligen min grej för en lyckad viktnedgång.
Första månaden åt jag inget fikabröd och var inte på restaurang för att jag skulle veta exakt hur mycket jag åt för att fylla i exakt rätt antal propoints.
Allt för att jag ville följa ViktVäktar-programmet till punkt och pricka och få en bra start.


Den här andra månaden har jag "fuskat" lite mer. Men vet ni vad det bästa är? 
Det går knappt att fuska med viktväktarna eftersom allt är tillåtet. 
Så det korrekta vore väl att säga att jag har ätit lite mer. 
Det är just det som är en av framgångsfaktorerna för mig - att man inte behöver känna sig misslyckad. 
Tidigare har jag lagt av med mina viktminskningsförsök om jag har ätit "fel" nån dag, 
knäppt tänkt kanske men jag vet att jag inte är ensam om att "ge upp" efter något felsteg.

Mycket sallad fyller jag min tallrik med.

Med mitt nya viktväktar-tänk så har det gått bra för mig trots att den här månaden har varit full med kalas och godsaker, men jag ser alltid till att fylla tallriken med sallad, frukt och grönsaker. Jag fortsätter min viktnedgång på ungefär 1 kg/vecka, mer vill jag inte gå ner för då sägs det att det inte är en hälsosam viktnedgång och risken för att gå upp ökar...och det vill jag ju inte.

Dessutom har jag fått in en bra rutin med lunchpromenader 3-4 gånger i veckan, då jag får motion, frisk luft och ljusterapi. Jag verkligen älskar mina lunchpromenader runt vattnet i Luleå, jag t.o.m väljer det framför gratis restauranglunch. Tyvärr har jag inte kunnat gå på en enda promenad den här senaste veckan pga förkylningen. Men jag hoppas jag är "back on track" snart igen.

En fin blomma är jag värd (tycker jag själv i alla fall) för att jag lyckas med detta. 























De största förändringarna jag gjort är att:
Jag väljer knäckebröd istället för mjukt bröd.
Jag undviker såser.
Jag har dragit ner på (inte slutat med) alkohol och fikabröd.
Jag äter inte godis, förutom mörk choklad.

Nu är jag redo för min tredje månad med ViktVäktarna!

fredag 25 oktober 2013

Fläskfilé i ädelostsås

Sitter ni bänkade framför Idol? Det gör vi! 
Eller rättare sagt så sitter vi i soffan och Idol är på, men ingen av oss är särskilt engagerade i det, utan vi alla pysslar med annat. Men allra mest njuter vi av att höstlovet är här och jag tänker lyxa till det med två dagar ledigt, så nu har jag en fyra-dagars-helg :) Perfekt med några extra dagar ledigt för nu vill ska jag bli frisk. Jag har inte varit på en enda promenad den här veckan...och jag saknar det!

Till dagens middag hade vi tagit fram en fläskytterfilé som vi tillagade med fransk ädelost som vi köpte på den internationella matmarknaden.


Fläskfilé i ädelostsås
1 fläsk(ytter)filé
50 g ädelost
2,5 dl mellangrädde
1-2 msk mango chutney

Putsa och skär filén i skivor.
Bryn skivorna, salta o peppra. Lägg i en ugnsform.
Lägg i osten i stekpannan, häll på grädden och mango chutney.
Låt osten smälta på låg värme och låt sedan koka någon minut.
Häll såsen över köttet i formen.
Ställ in i ugnen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med ugnsstekt potatis och sallad.


Det går lika bra att lägga tillbaka köttet i stekpannan med såsen och låta allt bli varmt. Men eftersom ugnen var på för att vi tillagade potatisen där så var det skönare och (klimat)smartare att ha maten i ugnen istället för på plattan. Ni vet ju att jag dessutom älskar när maten klarar sig själv i ugnen :)

Det blev en söt touch på såsen tack vare/pga mango chutneyn så smaka av så det blir bra för just dig. Ädelost finns ju i en massa olika styrkor, men för vår ädelost var det perfekt med 50 g. Man kände en ädelost-smak, men den tog inte över.

Lunch nu, pynt snart

Lunchen är framdukad framför tv:n och jag har sjunkit ner i soffan. 


Nu ska jag äta och vila innan det är dags att hämta Ida, med hon ville stanna lite längre idag eftersom det var dags för Halloween-fest på fritids. Sen ska vi städa klart det sista här hemma innan det är dags för Halloween-pyntning, dvs jag ska plocka fram en orange duk, två orange ljuslyktor med svarta dekorerade värmeljus och en dörrprydnad. That's it! Men fram ska det varje år.

torsdag 24 oktober 2013

Bullbagare

Har ni sett Hela Sverige Bakar? De bakade bullar i alla de smaker och former. 
Gissa om jag blev bull-bakar-sugen. Oj, oj, oj hur ska det här gå i helgen. 

Jag längtar efter både bullar och sol

Vilken är er favoritbulle? Det mesta med vetedeg blir gott enligt mig, eller hur? 
När jag var yngre älskade jag min kompis mammas bullar. De var stora och utan papper. 
Jag kommer ihåg att jag tyckte att de kändes lyxiga :)
Min kompis tyckte om min mammas chokladbullar så ibland bytte vi bullar med varann. Fiffigt va?

onsdag 23 oktober 2013

Pasta- och kycklinggratäng à la kylrens

Eftersom jag har känt mig förkyld (igen? fortfarande?) så trodde jag att det skulle bli en lååång och seeg vecka. Men så blev det inte! Tänk, det är redan onsdagkväll. Vart försvann de tre arbetsdagarna? Idag försvann då hela dan i föreläsningar och möten som bara avlöste varann, jag hann sitta på mitt rum några minuter bara och sen avslutades dagen med ett brandlarm. Men i morgon tror jag att jag kommer sitta på mitt rum vid datorn hela dan. Den ena dan är inte den andra lik.

I dag såg jag till att rensa lite i vårt kylskåp. Det som var mest akut att användas upp var en bit grillad kyckling, makaroner, crème fraiche, grädde, några baconbitar och lite krossade tomater. Vad hade ni hittat på med det? Jag gjorde en pastagratäng.


Pasta- och kycklinggratäng à la kylrens
kokt pasta
grillad kyckling
knaperstekt bacon
riven ost
gratängsås
1,5 dl crème fraiche
2 dl mellangrädde
1 dl krossade tomater
1 msk kycklingfond
1 msk curry
0,5 msk grillkrydda
salt och peppar

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp och låt koka ett tag.
Blanda pasta, kyckling och bacon i en smord ugnsform.
Häll såsen i formen.
Strö över osten.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter, tills allt är varmt och osten har fått färg.
Servera till en sallad.

Snabbt och enkelt är middagen fixad och kylskåpet rensat. Är ni bra på att ta hand om rester? Använder ni dem i så fall till nya maträtter eller värmer ni på samma maträtt igen. De få gånger vi får kvar rester efter midda'n och matlådor så försöker jag hitta på nå nytt med dem. Ibland blir det mer lyckat än andra gånger. I dag blev det lyckat...enligt dem som har smaklökar :)

tisdag 22 oktober 2013

Lugn kväll

Inga träningar, inga möten, inga tider att passa. 
Vilken lugn och skön kväll vi ska ha!

Efter jobbet åkte jag raka vägen till Olivias skola för utvecklingssamtal. Inga problem...som vanligt, så på 10 minuter var vi klara. Fort var det gjort. Olivia hade önskat Spagetti Carbonara till middag som jag snabbt slängde ihop, själv åt jag fil och en hårdbrödmacka (färre propoints än carbonara som innehåller alldeles för mycket propoints enligt min smak).


Nu ska jag göra en insats i tvättstugan innan tröttheten tar överhand. Just nu ser det mer ut som en lagerlokal än en ren och fin tvättstuga. Ha en skön kväll!

måndag 21 oktober 2013

Köttgryta med ingefära och kanel

Då var vi förkylda igen! Det känns som vi har varit sjuka hela hösten. Jag är såå less. Himla skönt att jag gjorde en köttgryta redan igår som jag bara behövde värma på idag samtidigt som jag kokade ris. För jag tror inte jag hade orkat laga nån mat idag. 

Köttgryta med ingefära och kanel
1 gul lök
3 morötter
600 g grytbitar av nöt, älg eller lamm
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)

Skala och skär löken i bitar. Skala och skär morötterna i bitar.
Bryn köttet i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek lök och ingefära tillsammans med spiskummin i olja i pannan 2–3 minuter. Flytta över till grytan.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, vatten, fond och tomater.
Låt grytan småkoka under lock ca 1 timme. 
Tillsätt morötterna och låt koka ytterligare en halvtimme.
Servera med bulgur eller ris.

Det äts alltid bra av köttgrytor här hemma, så även idag trots att jag inte hade några smaklökar att smaka av med. Det viktiga är att koka köttet tills det är riktigt mört. Stirra er inte blinda på tiden i receptet, för det beror ju på hur stora bitar man har och vilken typ av kött som används. Smaka och känn!

Nu ska jag ta en kopp värmande te och sjunka ner under en filt i väntan på att jag ska byta soffan mot sängen. Tyvärr orkar jag nog inte se Homeland idag. Men allvarligt...inte har den här säsongen börjat speciellt bra. Eller vad tycker ni?

söndag 20 oktober 2013

En dag i köket

Idag har jag haft en heldag i köket allt för att underlätta kommande vecka. 


Jag började med att göra en stor sats chili sin carne, den vegetariska grytan som vi hade på Olivia och Isaks kalas och som var så god. Perfekt att äta som den är till lunch eller som ett nyttigare tillbehör till middag. Visst passar ni på att äta rotsaker nu när de är billiga? Jag gjorde en sats råkostsallad och ställde i kylen (inte många kronor jag la på den salladen). Så bekvämt att bara ta fram salladen från kylskåpet istället för att ställa sig och göra ny varje dag.

På senaste tiden har vi, framför allt jag, ätit en hel del havregrynsgröt med lingonsylt därför kokade jag en ny omgång lingonsylt. Hälften hamnar i kylskåpet och hälften i frysboxen. Vi har otroligt mycket lingon i frysen. Har ni nå bra tips vad man kan göra med dem? Mat, kakor eller nå annat gott? Jag måste börja göra av med lite lingon nu.

Morgondagens köttgryta kokade jag redan i dag så behöver vi bara värma på den imorgon när vi kommer hem trötta från jobbet. Efter att ha förberett en massa till kommande vecka så var det dags att fixa dagens middag som blev röding i ugn.

Nu blir det soffa, tv och te resten av kvällen!

Matsedel v.43 oktober 2013

Förra veckan gjorde jag ingen matsedel och då blev middagarna verkligen inget att blogga om. Vi åt korv, köttbullar och gröt, sånt man tar till när inte tiden räcker till. Kommande vecka har jag planerat lite bättre, t.ex. så gör jag en köttgryta redan i dag som vi bara behöver värma imorgon när tiden är knapp från det vi har kommit hem till Isak ska på träning.


Matsedel v.43 oktober 2013
Må: Köttgryta och ris
On: Ugnspannkaka
To: Korv
Fr: Fläskytterfilé
Sö: Röding

Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost

Godmorgon! Här myser vi framför morgon-tv och jag funderar på om jag ska koka morgonens andra kopp te redan eller om jag ska vänta ett tag. Stora problem :) På dagens agenda står de vanliga söndags-bestyren, planera kommande veckas middagar och aktiviteter, tvätta, småplocka/städa och ta en långpromenad i solskenet.

Gårdagens gooooda middag var älgfilé med tillbehör. Såå gott! Vilken tur att jag har kvar en matlåda till lunch i veckan.


Helstekt älgfilé fylld med bacon och ost
ca 1 kg älgfilé i bit
2 msk smör
140 g bacon
150 g färskost med t.ex. vitlök-, ört- eller kantarellsmak
Salt
Peppar

Ta fram köttet i så god tid som möjligt. Det bästa är om det hunnit få rumstemperatur precis när det ska brynas.
Bryn runt om i smöret i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra.
Knaperstek bacon i småbitar. Låt svalna.
Blanda ost och bacon.
Skär en djup ficka längs med filén. Peta in ostblandningen i fickan på köttet.
Knyt ihop filén med steksnöre.
Lägg köttet i en ugnsform och stoppa in en ugnstermometer så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen. Sätt in i ugnen i 125°.
Ta ut köttet vid 65 grader.
Låt köttet vila ca10 minuter i folie. Skär sedan upp filén.


Vi serverade köttet till potatisgratäng, sallad, stekta kantareller och extra-bacon. Köttet blir så mört och gott när det tillagas på låg temperatur. Ni måste prova nästa gång ni har en hel köttbit. När jag steker rostbiff har jag bara 90 grader i ugnen och det blir en underbar rostbiff av det. Prova, prova, prova!

Nu ska jag planera veckans middagar, återkommer med veckomatsedeln lite senare. Ha det så bra till dess och njut av det vackra vädret. Har ni lika underbart väder som vi? Här skiner solen på ett tunt snölager. Så vackert!

lördag 19 oktober 2013

Älgfilémiddag

Det blev en sen middag idag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge. Vi helstekte en stor älgfilé på låg värme och det tog sin lilla tid, men det var så värt all väntan. Kött blir så otroligt gott när man ugnsteker det i låg ugnstemperatur. Rostbiff tillagar vi alltid på riktigt låg värme, men i dag var det alltså älgfiléns tur fast den fick några grader varmare ugn.


Köttet fyllde vi med vitlöksost och knaperstekt bacon innan vi satte in det i ugnen. Olivia beskrev köttet så bra när vi åt "Det var perfekt, det smälter i munnen fast det är även lite tuggmotsånd". Till köttet åt vi potatisgratäng, smörstekta kantareller, knaperstekt bacon och sallad. Vilken kanonmiddag!


Nu ska jag fortsätta mysa med hela familjen men jag tror det blir en tidig kväll idag när jag inte behöver vänta uppe på att Olivia nå barn ska komma hem. Så skönt att ha alla barnen hemma och inte ute på vift.

Löööördag

Härliga lördag är här med lugn o ro och hela familjen hemma. Det är inte ofta alla barnen är hemma samtidigt på helgerna nu för tiden så jag njuter de gånger det händer. 

Rödvinet är upphällt, älgfilén är i ugnen så snart är det dags för en god lördagsmiddag och jag ska sitta länge, äta o dricka mycket och bara njuta. 


Trevlig lördag på er alla!