torsdag 22 augusti 2013

Långkokt kalops

Har ni haft en bra dag? Och imorgon är det fredag... 

Ida mår mycket bättre, tack o lov. Skönt att hon blev så mycket bättre på en dag, igårkväll lät hennes andning riktigt dålig och jag funderade på att åka till akuten för att hon skulle få inhalera. Men nu är andningen nästan normal och hon har bara kvar den hemska hostan. Men lyckan blev kortvarig för nu känner jag mig förkyld, men inget som inte lite te och en god natts sömn kan fixa, hoppas jag.

Idag kokade jag en kalops i min Crock Pot en slow cooker som fixar underbart god mat med minimal ansträngning från mitt håll.
Långkokt kalops
1 gul lök
3 morötter
1 kg grytbitar
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
2 dl vatten
Senare
maizena
salt o peppar

Skala och skiva lök och morötter. Lägg de i Crock Poten.
Lägg grytbitarna över. Salta.
Lägg i kryddpepparkorn, lagerblad och vatten.
Sätt på locket och koka på låg värme i 7 timmar.
Vill du ha lite tjockare sås så reder du med maizena i slutet av kokningen.
Smaka av med salt och peppar. Servera till kokt potatis och rödbetor.

Innan jag serverade kalopsen plockade jag bort lite lök för att slippa alla protester från barnen :)
Har du ingen slow cooker har jag ett recept på kalops som tillagas i kastrull på spisen här. Jag hade ganska små grytbitar och de fick koka lite drygt 7 timmar så de var väldigt möra, nästan sönderkokta.

Alla ingredienser ligger i grytan för att sju timmar senare vara en god kalops.
Ida övervakar att vår CrockPot sköter sig

Mat på gång

Usch vilken hemsk hosta Ida har, inte trodde jag hon skulle bli hemma så här länge när förkylningen bröt ut. Nu däremot undrar jag om hon ens är frisk till nästa vecka. Trots all hosta och att det är tungt att andas så är hon hyfsat pigg. Nu ligger hon i soffan och ser på sina nya favoriter The Fooo och favoritlåten "Build a Girl". Länk till YouTube hittar du här, så kan även du höra och se låten och killarna.


Idag får min Crock Pot (slow cooker) fixa middagen. Jag har fyllt den med grytbitar, morötter, gul lök, kryddor och vatten, så nu hoppas jag att vi har en god kalops lagom till middagen. Så himla skönt att slippa tänka på maten, trots att jag ska vara hemma hela dan. Istället ska jag göra rödavinbärsmarmelad och müsli.

onsdag 21 augusti 2013

Fusilligratäng med köttfärs och curry

God morgon! Är in en snabb sväng innan jag ska cykla till jobbet för i dag är det Leifs tur att vara hemma med förkylda Ida. Tyvärr börjar jag känna av min hals. Vill inte bli sjuk, vill inte bli sjuk.... Nu ska det ätas c-vitamin och vilas mycket för att det inte ska bryta ut. Har ni några bra tips på att hålla förkylningar borta?

Idag är det Isaks skolmatsfavorit på skolan. Oturligt nog så har han friluftsdag och missar Fusilligratängen. Men för att göra honom lite gladare fixade jag likadan gratäng hemma till middag igår, för när Isak gick i trean såg han till att få receptet av skolmåltidspersonalen. Smart, eller hur?
Fusilligratäng med köttfärs och curry
5 hg köttfärs
5 hg pasta, fussili
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipeppar
2 tsk salt
2 tsk kalvfond
1 dl chilisås
2 dl grädde
4 dl mjölk
3+3 dl riven ost

Koka pastan ca 2 minuter kortare tid än paketets anvisningar. Spola pastan i kallt vatten.
Bryn curry och köttfärs. Tillsätt övriga kryddor, fond, chilisås, grädde och mjölk. Koka ihop ett kort tag.
Tillsätt 3 dl ost och låt den smälta ner men inte koka.
Blanda ihop pasta och köttfärsröra i en ugnsform.
Strö mer riven ost överst.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad.


Det är faktiskt en riktig god gratäng och den är enkel att göra eftersom man blandar ihop allt, istället för som i lasagne där man gör en köttfärssås och en vitsås. Förra gången jag gjorde gratängen så gjorde vi den nästan mjölkfri eftersom Isak då precis hade börjat prova mjölkprodukter i mat, men igår gjorde jag som i receptet.

Olivia som inte är så förtjust i köttfärs tycker också om den här rätten mycket tack vare all smält ost, både i och på gratängen. Som alltid när man gör pastagratäng blir det så mycket godare om man inte kokar pastan helt klar för då slipper man överkokt sladdrig pasta efter en tid i ugnen.

tisdag 20 augusti 2013

Matsedel v.34 augusti 2013

Under semestern tar man ju dagen mest som den kommer och enda middagsbekymret är vad som ska läggas på grillen till kvällen. Men nu är det andra tider när jobb, skola och en massa kvällsaktiviteter har dragit igång och då gäller det att planera middagarna i förväg. Men lite grillat klämmer jag nog in på matsedeln några veckor till.


Matsedel v.34 augusti 2013
Må: Stekta grillkorvar (chorizo, kolbász och bratwurst) med potatismos
Ti: Fusilligratäng
On: Köttgryta och ris
To: Good ugnslax med pressad potatis
Fr: Pestokyckling med bulgursallad
Lö: Grillat kött om vädret tillåter
Sö: Grillade/stekta hamburgare (inte många minuter över mellan alla aktiviteter)

Planerar ni mat för en hel vecka eller bara för nån dag framåt eller bestämmer ni maten strax innan det är dags att äta?

Snabblagad festmiddag - Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök

Då var det dags igen! En vecka ungefär klarade Ida på fritids innan första förkylningen var här. Men vi får väl hoppas att vi gör bort höstförkylningen nu på en gång och är friska resten av året. Men man får se det positiva i det hela eftersom jag nu har tid att tipsa er om en kanonprodukt. Till vår "bröllopsmiddag" i söndags när jag bara hade en timme på mig att fixa en god festmåltid använde jag Keldas middagspanna. En smart produkt som innehåller både grädde och god smaksättning i ett o samma paket (eller egentligen två paket som sitter ihop).
Jag tycker ju om att fixa det mesta själv men ibland måste även jag ta till genvägar och då var Kelda en bra genväg. Vi valde middagspannan med smak av Balsamico & Rostad vitlök som beskrivs så här av Kelda "En komplex och lyxig smak som är lite mer avancerad att göra själv från grunden, samtidigt är det en populär smak till kötträtter". Bra beskrivet, tycker jag!

Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
5-700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna Balsamico & Rostad vitlök
250 g körsbärstomater

Putsa och skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Stek dem i smör och salta o peppra. 
Häll i grädden från middagspanne-paketet, rör sedan ner smaksättningen.
Låt koka i ca 5 minuter.
Lägg i körsbärstomaterna och servera till ugnsrostad potatis.

Väldigt smidigt och väldigt gott! Jag trodde jag skulle bli tvungen att krydda lite extra för att få en god smak, men det behövdes verkligen inte. Jag använde salt och peppar när jag stekte köttet men sen kryddade jag inget mer.

Jag brukar vara lite skeptisk till färdiga smaksättningar, men det här var väldigt gott och vi kommer nog använda oss av det igen när tiden inte riktigt räcker till. Kanske redan kommande vecka då vi har flera aktiviteter per kväll och kommer ha ont om tid till matlagning men då provar vi nog någon av de andra smakerna, Skogssvamp eller Lingon & Timjan.

måndag 19 augusti 2013

Blåbärspaj i portionsformar

Då var skola och jobb igång för hela familjen. Det var inga problem att komma upp i morse för barnen, men det brukar ofta gå bra första da'n. Jag räknar med att det går tyngre o tyngre desto längre veckan går. Ida har ju gått fritids i en vecka men nog är det ändå nå speciellt när skolan kommer igång på riktigt. Fast som 6-åring är det lite svårt att förstå skillnaden på fritids och skola, jag hoppas det har klarnat lite för henne idag.

Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.

Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form. 
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen. 
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären. 
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.


Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Blåbär underst och sen pajdeg ovanpå.
Eftersom vi åt pajen medan den fortfarande var varm serverade jag den till glass, hade pajen hunnit svalnat hade jag nog valt vaniljsås. Vad tycker du är godast till blåbärspaj?

Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.

söndag 18 augusti 2013

Femårsfirande

En bra dag slutade på bästa sätt! I dag är det fem år sedan vi gifte oss hemligt med endast barnen närvarande. Vi hade inte förberett något firande i dag förutom att vi skulle äta en god middag hemma hela familjen. Trots ont om tid (som vanligt) lyckades vi få till en riktig festmiddag. Hjälper alla till går det galant.


Vi började med fläskfilé i rostad vitlök- och balsamicosås, ugnstekt potatis o morötter, gurk- o paprikasalsa och vitlöksbröd. Till det drack vi vuxna ett gott rödvin (favorit i repris, vi drack det även när våra sommargäster var här) och barnen drack sommarmust (de reades ut på Kvantum. Betyder det att sommaren är slut?)

Till efterrätt åt vi varm blåbärspaj och glass, serverade i mina fina portionsformar.


Barnen hade spelat in varsin hälsning till oss, på en iPad, som de spelade upp vid middagen. Gullungarna grattade oss och berättade att de har de bästa föräldrarna. Det gäller att suga åt sig så gott det går för det är ju inte varje dag man får höra nå sånt.

lördag 17 augusti 2013

Mangoraja

Åh vilken lugn och skön dag jag haft i dag. Jag har gått i myskläder hela da'n, städat/plockat lite, tvättat några maskiner, druckit några koppar te och bara njutit av att vara hemma. Vilken hemma-gris jag är :) några dagar med för få timmar hemma och jag får panik. Ha, ha, men det är ju tur att man trivs hemma. Motsatsen är inte kul! Jag har även provat att bo där jag inte trivs och det var ingen höjdare. Men det gjorde vi något åt fort.

Eftersom det var min mys-städ-tvätt-och-inte-gå-utanför-dörren-dag idag kände jag inte för att laga så mycket mat heller, så jag skickade Leif på affären för att köpa en grillad kyckling. Sen blandade jag ihop den godaste Mangorajan jag någonsin ätit.
Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.


Lova att ni aldrig mer köper färdig Mangoraja för nu har ni ett kanonrecept att använda er av. Inga konstiga ingredienser och inte det minsta svårt att tillaga - bara röra ihop. Finns nog inget som är godare till grillad kyckling. Men undra om Mangoraja kan passa till något annat? Känns inte som det. Eller har ni nå tips?

Kusinmysdag
Barnens kusin Henry har varit här nästan hela dan och lekt med Ida. De har längtat ut till studsmattan men eftersom det har spöregnat har det fått sysselsätta sig inne med lego, bilar, koja, film och glass. Men när regnet slutade och solen kom fram då sprang de ut till studsmattan....och blötte ner sig eftersom hela mattan var dyngsur. Sen kom de in torkade sig, bytte om....och sprang ut igen o blötte ner sig.

Lollo & Bernie kalasar på Ica Maxi

Igår efter jobbet for vi iväg till Ica Maxi som hade stort 20-årskalas. Utanför entrén bjöd de på grillkorv med bröd, tortillapizza från Santa Maria, festis, bullar och kakor. Det var tävlingar och fiskdamm, men framför allt skulle Lollo och Bernie komma på besök. Lollo och Bernie är Vings "maskotar" och Idas storfavoriter efter våra Turkietresor.

Det blev ett kärt återseende och hon kramade både Lollo och Bernie lääänge.

Myskram med Bernie

Goa Lollo
Sen var det dags för deras sång o dans och Ida både sjöng och dansade med. Undra om hon nånsin glömmer den sången och den dansen? Även jag stod och nynnade med (man har ju hört den sången ett antal gånger - en riktig sommarhit hos oss). Till slut fick hon t.o.m. dansa både med Lollo och Bernie. Vilken lycka!

Först stod Ida framför dem o dansade....
...sen tog Lollo tag i Ida och de dansade/hoppade tillsammans och sen kom även Bernie.
Samtidigt som vi var på Ica Maxi var Kungen och Silvia i Stadsparken, men vi valde våra favoriter istället :) 

Nu är det städdax, men jag återkommer med ett recept lite senare för nu var det länge sen ni fick nå nytt recept av mig. Det har ju varit en aning stressigt den här veckan så jag har knappt ätit, än mindre lagat nån mat eller bakat. Men idag är det äntligen dags igen. Ha en bra lördag så hörs vi lite senare!

fredag 16 augusti 2013

Stoppa tiden

Just nu känns det faktiskt som att jag skulle vilja stoppa tiden för de här sista dagarna har jag inte hunnit nå av allt jag vill och måste. Att börja jobba efter semestern brukar vara nog jobbigt innan man kommer in i rätt tider och rutiner, men inte nog med det utan då har jag varit tvungen baka i onsdags, stå i Notas-kiosken igår (och sälja det jag bakat och lite annat) och ikväll är det Musikens Makt som gäller. Jag som älskar att bara vara hemma och gå runt i myskläder. Gissa vad jag ska göra hela helgen :)


Men så här blir det när man är en engagerad förälder. Kvällsjobbet i går var för fotbollsföreningen och kvälljobbet i dag är för Astma- och Allergiföreningen. Så alla som är lediga och i närheten av Luleå ikväll - Kom till Gültzauudden på Musikens Makt. Lyssna på bra musik, träffa folk och fika gott allergi- och veganvänligt fika av oss. Eller fiska lite fiskdamm.

onsdag 14 augusti 2013

Röda söta bär

Åh så trött jag är! Jag är inte van att stiga upp före sex på morgonen. Men i morse var det dags igen att stiga upp tidigt, göra sig i ordning och åka i väg på jobbet. Det har gått ganska bra på jobbet, hade en liten dip precis efter lunch. Men nu är jag riktigt trött och längtar till sängen.


När vi satt ute och åt middag var det så himla varmt. Känns lite jobbigt att jobba när det är finväder, fast det är himla mysigt att komma hem till en solvarm altan efter en dag på jobbet. Efter middagen gick vi till trädgårdslandet och plockade in några jordgubbar. Vilken lyx! Ida som älskar jordgubbar tog så klart den största och den näst största och.....

Den ryms nästan i mun :)
När jag satt o halvslumrade i soffan kom jag på att jag måste ju baka till imorgon. Jag hade helt förträngt glömt bort att det är vår tur att stå i Notas-kiosken. Fotbollsföräldrar turas om att stå där o sälja fika som man har bakat. Tur att jag har några enkla välbeprövade recept på långpannekakor, som jag vet går fort att baka och är goda att äta. Idag blev det kaka med chokladhavreströssel, så nu luktar det underbart chokladigt i köket. Extra bra är att den är äggfri så imorgon kan även ägg-allergiker fika från Notas-kiosken.

Ida visar stolt upp skålen med jordgubbar.
Mmmm

tisdag 13 augusti 2013

Tjejträffar

Vissa dagar har man det bra! Bara fara runt och träffa vänner och äta gott. Inte nog med att jag träffade två tjejkompisar till lunch. Till middag träffade jag två andra tjejkompisar. Lunchens goda hemlagade räkpaj byttes ut mot en kycklingciabatta på ett fik/restaurang. Friends by B.O har en av Luleås bästa och största uteserveringar, tyvärr var det inte så jättevarmt ikväll men vi satt ute ett tag i alla fall. Till efterrätten flydde vi dock blåsten och flyttade in i värmen.


Oftast tycker jag att hemlagad mat är såå mycket godare än restaurangmat gjord av proffs (borde vara det i alla fall). Jag vet inte om det beror på att jag har tur och känner många matlagningskunniga, eller vad tror ni?

Imorgon börjar jag jobba igen så nu måste jag förbereda och packa i ordning matlåda, passerkort, almanacka, kläder och frukost. För tidigt i morgonbitti lär jag inte kunna tänka så mycket pga trötthet så det är bäst att förbereda så mycket som möjligt redan i kväll.

Myslunch

Nu sitter jag bara o väntar på att få gå och hämta Ida på fritids efter hennes andra inskolningsdag utan mamma. Precis som vi har trott hela tiden så är det inga problem utan det går hur bra som helst. Det jobbigaste är att stiga upp på morgonen och imorgon måste vi stiga upp ännu tidigare då jag börjar jobba och måste vara på jobbet klockan åtta. Vid den tiden brukar vi sova.

Jättegod räkpaj och sallad bjöds jag på idag. Inte illa en tisdagslunch!
Idag har jag varit på en mysig lunch. Får passa på medan jag är ledig och barnen är aktiverade (på fritids och med kompisar). När jag var mammaledig med de stora barnen så var vi fyra tjejer från mitt dåvarande jobb som var mammalediga samtidigt i flera år och vi träffades riktigt ofta hemma hos varandra på dagarna. Barnen lekte eller sov (beroende på åldern) och vi fikade :) Vi fortsätter att träffas men det blir inte alls lika ofta, nu får vi vara glada om det blir 3-4 gånger per år. Och ännu mer sorgligt är det att en avled hastigt och tragiskt för några år sedan. Usch det är så hemskt och tårarna börjar rinna på mig nu medan jag skriver.

måndag 12 augusti 2013

Fotbollstjejen

Nu har vi två fotbollspelare i familjen för i går var det dags för Idas första fotbollsträning...och hon älskade det. Kul om även hon fastnar för en boll-lagsport. Olivia har inte varit mycket för bollsporter, hon har brunnit för sång och dans i alla år.


Nu är Ida på fritids för första gången ensam utan förälder och det var inga problem att lämna henne, vår stortjej. Jag ska hämta henne om någon timme och då ska vi direkt cykla ner till mormor och morfar för i natt kom kusinerna Henry och Vera hit. Kul med ännu mer kusinbus.


Nu ska jag sätta igång med lite hemmajobb innan Ida ska hämtas. Disk, tvätt och att svara på mejl står på dagens agenda och veckans matsedel måste skrivas för på onsdag drar mitt "riktiga" jobb igång med långa dagar.

söndag 11 augusti 2013

Kycklinglasagne med tacosmak

Redan söndaglunch, dagarna går alldeles för fort så här i slutet av semestern. Isak har precis gett sig i väg på fotbollsmatch i Arvidsjaur, 16 mil enkel resa för att spela några minuter. Vansinne tycker jag. Kul tycker Isak. Vad har ni för söndagsplaner? Vi tar det mest lugnt och plockar o donar lite här hemma.

I måndags gjorde jag en kycklinglasagne, perfekt med lasagne, gratäng eller grytor när man är många som ska äta. Eftersom vi inte hade nån köttfärs blev det en lasagne av kyckling istället...och det är minst lika gott.
Kycklinglasagne med tacosmak
700 g kycklingfilé
1 broccoli
1 röd paprika
0,5 zucchini
2 påsar taco kryddmix (à 40 g)
1 dl vatten
3 dl crème fraiche
200 g färskost (av philadelphiatyp)
2 dl mjölk
lasagneplattor
2 dl riven gratängost

Skär kycklingen i strimlor. Stek kycklingen. Lägg över i en gryta, tillsätt taco kryddmix och vatten.
Skär broccolin och zucchinin i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. 
Fräs grönsakerna lite lätt, tillsätt dem till grytan.
Rör i crème fraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingröran.
Täck bottnen på en smord ugnssäker form med ett tunt lager kycklingröra. 
Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva kycklingröra och plattor. Avsluta med ett lager kycklingröra. Strö över osten.
Ställ in i ugnen i 175°C ca 30 minuter. Servera med en grönsallad.


Som ni vet så älskar jag mat som klarar sig själv i ugnen och går att förbereda. Den här lasagnen blev riktigt god, men se till att kycklingröran är riktigt blöt (fyll på med mjölk om det ser för torrt ut) för lasagneplattorna suger åt sig mycket vätska och en torr lasagne vill ingen ha. Förut har jag gjort en kycklinglasagne med spenat, som ni också borde prova.

lördag 10 augusti 2013

Grillad röding

Sista semester-lördagen börjar lida mot sitt slut och vi ligger utslagna i varsin soffa. Så fort Ida har lagt sig ska vi fortsätta vårt Homeland-maraton, vi hann precis se klart säsong 1 innan våra gäster dök upp i måndags så nu ska vi börja med säsong 2. Längtar! Hoppas den fortsätter vara lika bra som säsong 1 och jag vet att säsong 3 snart börjar visas så vi har måååånga avsnitt kvar.

Från Jämtland fick vi några fjällrödingar, så dagens grillmiddag var självklar.

Grillad röding
röding
gräslök
citron
citronpeppar
salt

Salta och peppra i och runt fisken.
Fyll med gräslök och skivad citron.
Grilla några minuter på varje sida.


Fisken åt vi med mandelpotatis, sommarsallad och romsås. Mums! Ida kunde knappt sluta äta, röding är hennes nya favoritfisk. Röding och fisk överhuvudtaget blir oftast gott på grillen och man kan använda sig av det man har hemma. Idag tog jag lite gräslök från trädgårdslandet o några citronskivor och la in i fisken, som vi valde att behålla hel med skinnet kvar. Men bara lite salt och peppar blir också gott om man har bra fisk.

Monster High


Ida har precis kommit hem från sin kompis Nova som har haft sitt 6-årskalas idag. Det var Monster High-tema så Ida ville bli sminkad till en av monster-tjejerna. Vilken tur att hon har en storasyster som mer än gärna tar fram sina sminkgrejer och hjälper till.


Det var mycket svart och rosa hemma hos Nova i bästa Monster High-stil. Tårtan, som jag tjuvkikade på, var så fin - rosa och svart med en bild/oblat på Monster high-dockorna. Så kul med tema-kalas! Jag har aldrig provat ha en oblat på tårtan men jag blev väldigt sugen på att prova det snart. Men nu är det ju ett tag kvar till nästa födelsedag. Risken är stor att jag har hunnit glömma det till dess :)


När sminket var framme ville Ida, så klart, sminka Olivia lite också :) och snälla storasystern lät henne göra det (trots resultatet).

fredag 9 augusti 2013

Full dag och mage

Det är en trött Ida som just nu kämpar med att inte somna :) Hon har haft fullt upp i dag på kusin Emelies sista dag här hos oss. De började med att åka till Teknikens hus där de hade kul i nästan fyra timmar. När de kom hem bytte de om till badkläder och vi åkte till Aronsbadet, ett utomhusbad på andra sidan stan där de roade sig med att bl.a. åka vattenrutchkana i över en timme.


Till dagens avskedsmiddag bjöd vi på grillade kycklingfiléer som jag fyllt med röd pesto, salami och mozzarella. Ni som har missat det receptet får det här igen, det är så gott så det tål att upprepas.

Grillade fyllda kycklingfiléer
4 kycklingfiléer
4 salamiskivor
pesto
1 boll mozzarella
salt o peppar

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och vik upp dem.
Stryk på ett lager pesto på båda insidorna.
Lägg dit en skiva salami och skivad mozzarella.
Vik ihop kycklingen.
Salta och peppra.
Grilla några minuter på varje sida. Skär i kycklingen så att du är säker på att den är genomstekt som är så viktigt när det gäller kyckling.


Till det bjöd vi på krämig pestopasta som vi har ätit minst en gång i veckan den här sommaren för den är så enkel och så god. Precis som man vill ha det, eller hur? Det som blir över (om man lyckas att inte äta upp allt) är perfekt att göra en pastasallad av.

Krämig pestopasta
pasta
pesto
grädde
turkisk yoghurt
svartpeppar

Koka pastan. Häll bort vattnet.Blanda i några matskedar pesto.
Häll i lite grädde och turkisk yoghurt.
Låt allt bli varmt.
Smaka av med nymalen svartpeppar och ev. mer pesto.

Dessutom gjorde jag en somrig sallad med bl.a. nektariner. Det gäller att passa på att använda nektariner nu när de är som godast...och billigast. Det blir supergott i en sallad.

Sallad med nektariner
sallad
2 tomater
2 nektariner
gräslök

Täck ett fint fat med sallad.
Tärna tomater och nektariner. Lägg ovanpå ruccolan.
Klipp gräslök över.


En avskedsmiddag måste innehålla en efterrätt. Eller det kanske den inte måste men vi låtsas det :) Jag gjorde i alla fall en krispig och knäckig hjortonpaj eftersom vi hade kvar så mycket grädde från veckans tidigare efterrätter.

Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron

Täck en pajformsbotten med hjortron.
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen.
Grädda i 200 grader i 35 minuter.
Servera med grädde eller glass.

Vi har ätit alldeles för mycket dessa dagar men det blir lätt så när man har gäster och det är semestertider. Nu får vi skärpa till oss när vardagen drar igång med skola och jobb. 

torsdag 8 augusti 2013

Födelsedagsbufféer hos mamma

Ännu en solig dag. Lovely! Den här sommaren då solen inte har visat sig alltför mycket i Luleå njuter jag mer än vanligt såna här dagar då man kan sitta ute ganska sent i alla fall. På eftermiddagen åkte vi till mamma som bjöd på en födelsedagsfikabuffé deluxe, det godaste var, så klart, en kladdkaka med kraftig chokladsmak. 


Vi hade en mysig stund på deras altan med underbar utsikt. Den skulle jag inte tacka nej till! Ida och Emelie badade i älven, men Ida badade nog mer i sanden än i vattnet kändes det som när vi försökte få bort all sand från henne efter badstunden. 

Vad säger man om den här utsikten från altanen?
På kvällen var den sen dags för champagne och mamma dukade fram ännu en buffé den här gången bestod den av mat (som jag inte fotograferade, för jag vill ju inte vara i vägen hela tiden :) ). Vi bjöds på Astrids ugnskyckling Ketjap Manis, Västerbottensostpaj med löjrom, morotspaj, sallad och stenugnsbakat surdegsbröd.

En dag på Ikea

I går tog vi med oss våra gäster och åkte 12-13 mil norrut till Ikea i Haparanda där vi tog en heldag därav bloggtystnaden. Vissa tyckte det var roligare än andra :) Gissa vilket kön som tyckte det var roligast? Vi köpte bänkskivor och diskho så nu är det inte mycket som är kvar innan köket kan kallas klart. Dessutom kompletterade jag med lite lådinredning och annat smått och gott. Alltid kul att vara på Ikea!


När vi kom hem drog vi igång grillen på en gång och grillade kött och potatispaket, som vi åt till en sallad. Karlarna stod ute vid grillen och kvinnorna var inne köket och gjorde resten. Inte så ovanligt att det är så. Eller hur är det hos er?


Nu har två av gästerna åkt hem till Jämtland och de övriga är med Ida och Isak på Leos lekland så nu är det väldigt tyst (och tråkigt) här hemma. Jag har plockat undan lite, satt igång en tvättmaskin, dammsugit och nu tar jag mig en avokadomacka med tomat och ett glas chai-te till lunch. Snart ska jag cykla ner till mina föräldrar där det blir kalas i dag för mamma fyller år. Hipp hipp hurra!

tisdag 6 augusti 2013

En dag i matens tecken

Det blev ganska sent igår innan alla hade hittat sig en sovplats, täcke och kudde (vi fem och fem gäster), men vi rymdes...och några till skulle vi nog kunna klämma in också. Ännu bättre blir det när gamla tvättstugan är färdigrenoverad med fler sängplatser.

Finns det nå bättre än att äta frukost ute på altanen? Det kunde vi göra i morse! Jag dukade upp allt inne på köksbordet i skydd från solens värmande strålar. Vi hade bl.a. fil, yoghurt, müsli, kaffe, te, o'boy, 3 sorters hårdbröd, 3 sorters mjukbröd, smör, brieost, ost, skinka, ägg, kaviar och egenplockad sallad. Undra hur frukostbuffén ska se ut imorgon?


Efter att tjejerna hade badat ett tag på två olika stränder (kusin Emelie var ju tvungen att prova båda våra stränder) gick vi hem och åt lunch. Jag slängde ihop en ugns-bondomelett med bacon, två sorters korvar och potatis som vi åt tillsammans med sallad och bröd. Perfekt lunchmat när man ska bjuda många...och det ska gå snabbt. Sen blev det kaffe på maten med en havre-russin-kaka.

Och snart är det dags för surströmming innan vi ska iväg på fotbollsmatch...igen. Inte nog med att Isak spelade n-i-o matcher under helgen, nu är det dags igen.