torsdag 18 juli 2013

Ostfyllda baconlindade korvbröd

Nu har vi äntligen fått vår ugn och häll installerad. Kanske inte den bästa tajmingen eftersom jag bakar för fullt inför morgondagens kalas. Men bättre nu än efter helgen :) När elektrikern kom hade jag en tårtbotten i ugnen så han fick vänta i en kvart innan han fick bryta strömmen. Tur att vi har en snäll elektriker som mest skrattade åt "eländet". Men nu känns det lite nervöst att fortsätta med bakningen och matlagningen och använda de nya grejerna som jag inte känner till...och inte vill smutsa ner.

Igår till lunch åt vi ostfyllda baconlindade korvbröd. (Smart av mig att tillaga bacon i den gamla ugnen och inte den nya) Visst låter det knäppt? Och inte speciellt gott? Men så förvånade vi blev när vi smakade!
Ostfyllda baconlindade korvbröd

8 korvbröd
0,5-1 pkt mjukost med smak (400 g)
2 pkt bacon 

Smöra korvbröden rikligt med mjukost. 
Linda två bacon runt ett korvbröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. 
Lägg dem med lite mellanrum. 
Grädda i 225 gr i ca 20 min. 
Servera med en god sallad. 

Som sagt var så var jag (och Olivia) väldigt skeptisk till detta, men vi gav det en chans i alla fall eftersom vi hade korvbröd över och både mjukost o bacon är ju gott. Till vår stora förvåning var det väldigt gott, en roligare variant på varma mackor så det här kommer vi nog göra fler gånger. Nästa gång kanske det blir till en fredagsmysmiddag i höst, då man vill ha nå gott som går fort att fixa. Smaken är lätt att variera genom att använda olika smak på mjukosten, t.ex. räk-, kräft- eller skinkost.

Nu måste jag gå och läsa lite instruktionsböcker så jag lär mig mina nya "leksaker" för jag har mer saker att förbereda inför imorgon.

onsdag 17 juli 2013

Friterad pommes frites

Ida har redan växt ur sin cykel som hon lärde sig cykla på i våras. Vilken tur att vi då hade en större att hämta fram från förrådet. Hon blev så nöjd och glad över den. Och den passar perfekt till henne.

Fotograf: Olivia

Vi har ofta pratat om att köpa en fritös men det har aldrig blivit av. Förrän idag! När vi for till Storheden (shoppingområde utanför Luleå) för att köpa lite cykeltillbehör till Idas nya cykel gick vi även in på Elgiganten och Media Markt och slog till slut till på en fritös. Så det blev goda pommes frites till dagens grillade svartvinbärsmarinerade älg-entrecôte. För vilken skillnad det blir om man tillagar dem i en fritös eller i ugnen. Har ni provat?



Det urusla vädret i morse har bytts mot solsken och en underbar kväll. Hoppas det här finvädret fortsätter för det är vi värda efter den senaste tidens dåliga väder. Nu vill vi ha sommar med sol och bad igen!

Konstig lunch

Nu är lunchen precis bortplockad och i dag åt vi en konstig lunch. När jag såg detta första gången tyckte jag det lät för konstigt för att ens testa. Sen har jag sett det några fler gånger och till slut tänkte jag att det nog var värt ett försök i alla fall. Barnen var väldigt skeptiska under tillagningen och det var nog jag också. Men tänka sig det smakade riktigt bra. En rolig variant på varma mackor var dessa ostfyllda och baconlindade korvbröd.


Nu ska jag passa på att göra två matpajer till mitt kalas på fredag, för Ida cyklade precis i väg till en kompis. En efterlängtad kompis som har varit på semester i flera veckor men nu äntligen har kommit hem.

tisdag 16 juli 2013

Stekta/grillade grönsaker - gott grilltillbehör

Trots det dåliga vädret - regn och alldeles för få grader på termometern för att få kallas sommar - grillade vi en köttbit till middag. Till det stekte jag (hade tänkt grilla) lite grönsaker. Det är så gott tillbehör till kött.
Stekta/grillade grönsaker - gott grilltillbehör
1 röd paprika
1 zucchini
1 röd lök
olivolja
örtsalt

Dela grönsakerna i mindre bitar.
Stek dem var för sig i lite olivolja, krydda med örtsalt. Stek dem inte för länge för det blir godaste om de behåller lite tuggmotstånd.
Blanda ihop och servera varma.

Anledningen till att man steker dem var för sig är att grönsaker har olika stektid och man vill ha alla lite krispiga för bästa resultat. Broccoli passar också bra till detta men eftersom det är några killar i familjen som inte tycker om broccoli serverar jag den på sidan om. Det finns många grönsaker som blir gott till detta så det är bara att variera hur mycket du vill med dina favoriter.


Usch jag kollade precis väderprognosen och det ser inte ut som det kommer bli nå sommar-väder på ett bra tag. Jag som ska ha kalas på fredag och som ni vet (efter allt tjat inför Idas kalas) vill jag duka för sommarkalas utomhus. Ser dock ut som att det blir ett inne-kalas och det hör faktiskt inte till vanligheterna när jag fyller år.

Att slippa sneda muffins

Att baka fina muffins kan vara svårt. Vem har inte varit med om att muffinsen har runnit ut och blivit platt eller sned. Inte speciellt snyggt, eller hur?

Såna här vill man inte bjuda på, eller hur?

Använder man en muffinsplåt är det inga problem men jag vill ofta ha några fler i mindre storlek. Tycker att de blir alldeles för stora (och få) när man använder en muffinsplåt. För att få lite stadga för pappersformen ställer jag dem därför i lösa muffinsformar av silikon. Då blir de runda och fina i bra storlek och antal.

Med en silikonform utanför pappersformen är det inga problem.

Runda och fina (fast i lite för stora formar)

De här bilderna tog jag när jag bakade de goda chokladmuffins med havregömma. Har ni provat dem än? Kanske dags i dag? I alla fall här i Luleå är det bakväder med helt igenmulen himmel.

måndag 15 juli 2013

Ugn och häll avklarat

Äntligen har vi bestämt oss för vilken häll och ugn vi vill ha. Det tog sin lilla tid men nu har vi äntligen köpt och får det hemlevererat på torsdag. Så nu är det bara att kasta sig över nästa beslut och det är att välja kakel och bänkskiva. Puuh! Det tar på krafterna för mig med min beslutsångest.


Men till middag var det inte så många beslut att ta. Inget regn så då grillas det! Till det grillade köttet åt vi fransk potatissallad med rödlök, dill och vinägrett med lätt senapssmak. Jag tycker ju inte om senap så jag har bara en liten uns för att ge lite extra touch till salladen.

söndag 14 juli 2013

Feja, putsa, diska, skura....

Jag hittade, på Ica tror jag, sån fin disktrasa. Ibland känns det som man inte gör något annat.


I morgon ska vi ha städdag och hela familjen ska hjälpa till. Då kommer den verkligen till användning, i alla fall till barnen så att de kommer ihåg allt som ska göras :)

Vi är nyss hemkomna från Norrfjärden där vi har haft födelsedagsfirande för syrrans dotter och nu ska jag sätta mig i soffan och se Kronprinsessans födelsedagsfirande och fundera på mitt egna födelsedagsfirande.

Myshemmakväll

God söndagmorgon på er! Har ni vaknat pigga och utvilade? Det har jag! Med tanke på att Luleå hamnfestival håller på så är det nog många Lulebor som inte vaknade lika pigga som jag.

Vi hade en lugn och skön hemmakväll igår efter flera kvällar (och dagar) på språng. Det känns som det var evigheter sen jag var hemma.


Vi dukade upp lite lördagsmysgodis framför tv:n. Kvällens goda bestod av chokladbollar, bilar och vindruvor.


I dag ska vi på kalas till barnens kusin Sanna men innan dess ska jag hinna med att planera lite av veckans middagar och handla. Dessutom har jag ytterligare ett kalas som närmar sig med stormsteg som jag måste planera. I går började jag leta inspiration till en jordgubbstårta och jag tror jag kom på hur jag vill ha den.

lördag 13 juli 2013

Festivalfika

Oj så trött jag är i fötterna efter att ha gått och stått på asfalt flera timmar per dag i flera dagar. I dag var Luleå hamnfestivals sista dag och då hade vi i Astma- och Allergiföreningen ett café med gott allergi- och veganvänligt fika, fiskdamm och glass. Det är alltid lika kul att se glädjen hos allergiska barn och vuxna när de inser att de för ovanlighetens skull kan köpa fika på stan. "Musikens Makt" i augusti är nästa gång vi öppnar upp vårt café.


På borden till vårt café ställde vi ut våra rökfritt-skyltar som vi hoppas att fler uteserveringar vill använda sig av. För visst skulle det vara skönt att slippa cigarettrök även när man sitter ute och äter o fikar?


Tack vare Oatly kunde vi dessutom bjuda alla barnen på mjölkfri glass. Gratis är gott (och uppskattat). Isaks favorit är vanilj, Idas är jordgubb och min är choklad. Och det är ingen ovanlighet att vi har helt olika smak i vår familj.


På eftermiddan smet jag iväg nån timme för att vara med familjen på Nickelodeondagen. Ser ni på Ida vilken låt vi lyssnar på? Ja visst är det Gosa från Melodifestivalen med "Gosa-dansen". Eddie från Idol-09 (bra låtar, gullig kille) och Markoolio (hög igenkänningsfaktor på hans låtar) uppträdde också.


Nu ska jag ta ett glas vin, lägga upp fötterna och invänta Leifs grillmiddag. Sen blir det i soffan jag tillbringar resten av kvällen.

fredag 12 juli 2013

Festkväll på hamnfestivalen

Kvällen har tillbringats på Luleå Hamnfestival och Rix fm festivalen, som i år bara hade med sig bra artister till Luleå. De flesta av Idas favoriter var med så hon var riktigt nöjd och bra bilder fick jag på två av dem när de var på väg till bussen.



Vi började med att äta lite mat men det var ingen höjdare. Som vanligt kan man göra det mesta bättre själv :)


Nu ska jag gå och lägga mig för imorgon ska jag upp tidigt för att jobba några timmar på Café Svalan, även det på hamnfestivalen.

Pågen med RIX FM Festival

I dag kommer Rix fm festival till Luleå med massa bra artister t.ex. Danny, Eric Gadd, Robin Stjerberg, Zara Larsson m.fl. Gissa var vi kommer vara ikväll? Ja, vi kommer nog hänga på festivalområdet redan på eftermidda'n då artisterna kommer vara där för signering och sen händer det en massa annat kul med deras samarbetspartners.

Pågen Gifflar kommer vara på plats och utmana besökarna att själva göra den bästa musikvideon med mobilen utifrån favoritmusiken – hip hop, schlager, pop och rock. Har man tur kanske man får ett smakprov på en giffel också :)

Det är en helt ny musikapp från Pågen Gifflar som släppts lagom till festivalsäsongen där man kan skapa egna musikvideos direkt i mobilen. Oavsett om man gillar hip hop eller house kan man få sin musikvideo till sin favoritmusik. Perfekt att battla med kompisarna om vem som kan göra den bästa videon! Såhär kan det se ut: http://pagengifflar.tumblr.com/ Appen finns att ladda ner hos App Store och Google Play (sök ”Gifflar”). Alla musik-Giff-lar som skapas laddas upp på Tumblr-sidan www.gifflar.se. Så in och gör er egen musikvideo nu för vem har inte drömt om att bli pop- eller rockstjärna?!

torsdag 11 juli 2013

Semesterkänsla

Snart semester. Solen skiner. Luleå hamnfestival är igång. Kan det blir bättre? 

En halv dag kvar att jobba innan jag får semester igen och den här gången blir det längre än en vecka, men det känns som semester redan nu. På lunchen gick jag en sväng på stan och det kändes inte som en vanlig jobbardag. Då solen äntligen har hittat hit igen och hamnfestivalen med tivoli, matstånd och restaurangtält dragit igång gör att det kryllar av folk på stan. Så härligt!

När jag kom hem efter jobbet hade Leif redan dragit igång grillen så det blev en god grillmiddag och ett glas rosé på altanen. Till efterrätt blev det chai-te och rabarberpaj. Ja, ni hör ju vilka semesterfasoner jag har. Nu ska vi snart cykla in till stan för att lyssna på Louise Hoffsten, se på folk och få ännu mer semesterkänsla.

onsdag 10 juli 2013

Nu är det dags igen...

Ja då var det dags att baka banankaka igen för nu har vi en skål full med bruna bananer ännu en gång. För ni vet väl att bananerna nästan ska vara svarta och riktigt mjuka för att de ska vara som bäst att baka med.


Såna här tråkiga bananer vill ingen äta men de blir perfekta att baka med. Kom ihåg det nästa gång ni har bruna bananer. Inte slänga! Bara baka! Prova gärna min favorit-banankaka http://mat-ro.blogspot.se/2008/09/banankaka.html Har man många bananer kan man baka den i långpanna och vill man göra den riktigt smaskig då tillsätter man lite mörk choklad också.

Vill ni höra nå roligt? Det var verkligen Isaks stulna cykel som var inlämnad till Polisen. Blir så glad att det finns ärliga och hjälpsamma människor. Det är ju faktiskt lite jobbigt att frakta iväg en cykel till polisen, det är mycket enklare att låta den ligga i diket och tänka att nån annan lämnar nog in den. Så nu efter lite drygt en månad har Isak en cykel igen.

Havrekakor med russin

Men var är solen som jag hade förväntat mig? Igårkväll var jag ut på en promenad och det var så skönt väder ute med ljumma vindar så jag var helt säker på att det skulle vara kanonväder idag. Men icke! Nu kommer det t.o.m. några droppar regn. Det blir till att cykla fort till jobbet. I dag är en spännande dag för efter lunch ska vi åka till Polisen och se om den gula cykel de har fått in är Isaks stulna. Håll tummarna för oss!

På Idas kalas bjöd vi på den här gamla favoriten.
Havrekakor med russin
125 g smör
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl russin
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 msk vatten

Smält fettet i en kastrull och rör ner havregrynen i det heta fettet. 
Blanda sedan i de andra ingredienserna.
Klicka med två små skedar ut smeten glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ca 20 stycken ryms på en plåt. Kakorna flyter ut lite under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 8-10 minuter. Lossa kakorna innan de kallnat.

Havrekakor är så gott, både med och utan russin. Den här gången var jag sugen på russin så då blev det den här varianten. De här kakorna, liksom de flesta småkakor, är äggfria och de är även enkla att göra mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin. Bli inte förskräckt när ni öppnar ugnsluckan för när man bakar med hjorthornssalt luktar det inte gott.

tisdag 9 juli 2013

Våra favoritfrukter

Jag får många pressmeddelanden, vissa mer roliga än andra. Listor är alltid roliga! Det här listan visar vilka frukter som har störst andel av den totala fruktförsäljningen i ca. 1 400 ICA-butiker och visar att svenskarna köper sina favoriter år efter år samtidigt som de är nyfikna på mer exotiska frukter.

Svenskarnas topp 10 favoritfrukter (kommentarerna är Stefan Martinssons, fruktexpert på ICA)
1. Banan
”Idag äter vi färre bananer än vi gjorde på 90-talet, men bananen är fortfarande en ohotad etta på frukttoppen.”
2. Äpple
”Äpplet ligger på en stabil andraplats. Idag äter vi ca. 11 kg äpplen per person och år.”
3. Apelsin
”Apelsinen har stärkt sin tredjeplats i och med att säsongen har förlängts med nya goda sorter.”
4. Småcitrus
”En spännande kategori som innehåller många olika frukter. Här ingår alla sorterna i de tre grupperna satsumas, clementiner och tangeriner. Det engelska samlingsnamnet är mandariner, vårt svenska är småcitrus.”
5. Päron
”Svenskarna vill ha sina päron söta. Sött vinner nästan alltid över t.ex. mer syrliga smaker.”
6. Melon
"Svenskarna älskar melon, speciellt på sommaren, när solen skiner.”
7. Vindruvor
”För ungefär 30 år sedan introducerades den kärnfria vindruvan och idag står den för en absolut majoritet av de vindruvor som säljs.”
8. Nektarin och persika
”Nektarin och persika är ett område som det händer mycket inom. Den platta persikan är ett populärt exempel, en söt frukt med en koncentrerad smak.”
9. Avocado
”Stenfrukten avocado ökar ständigt i popularitet, speciellt de som säljs färdigmogna.”
10. Kiwi
”Kiwin har gjort en stabil resa på topplistan. För 20 år sedan var det en lite exotisk frukt som inte
många kände till.”

Bubblare
Persimon
”Persimon är en släkting till sharonfrukten som introducerades på ICA för tre år sedan och blivit enormt omtyckt.”
Physalis
”Physalis är en liten frukt som haft en svacka i popularitet men nu är på väg tillbaka, bland annat tack vare att den har börjat säljas utan skal.”
Mango
”Mango är den exotiska frukt som ökar allra mest på ICA runt om i landet. I kategorin exotiskt kommer den på andra plats efter ananasen.”

Physalis är Idas nya favorit och hon har nog hellre en låda physalis än en godsskål på lördagarna. Mango är också en favorit hos oss men eftersom den är släkt med cashewnötter, som Ida är jätteallergisk mot, vågar vi inte ha mango så ofta. Småcitrus, som benämningen visst var, jag tycker mandarin är ett mycket bättre samlingsnamn, köper vi oftare än apelsiner, mycket för att de är så mycket enklare att skala. Den här årstiden blir det mycket nektariner och vattenmelon, både i sallader och äta som de är. Riktiga sommarfrukter!

Vilken frukt är er favorit och vilken köper ni mest av? Det behöver ju inte alltid hänga ihop.

Kronfågels Beer Can Chicken

Jag har varit med i en hemmaspotting anordnad av Spot and Tell där jag fick möjlighet att testa Kronfågels nyhet Beer Can Chicken. Det har väl inte undgått någon att en av våra sommar-kyckling-favoriter på grillen är att grilla en hel kyckling på ölburk. Jag brukar krydda min kyckling själv men i år har Kronfågel underlättat genom att ha en färdigkryddad kyckling som man sen ska trä på en halvfull/halvtom ölburk. De kanske har tjuvkikat på min blogg :)


Så här ska Kronfågels Beer Can Chicken tillagas:
Drick ur hälften av ölet ur burken. 
Fördela gärna kolen längs kanterna av grillen så att du inte bränner kycklingen med direkt grillning. 
Sätt en plåt/skål under gallret så att du samlar upp köttsaften eller ställ kycklingen i en plåt på grillen. 
Om du grillar med gasolgrill, tänd sektionerna på sidan om kycklingen. 
Sätt kycklingen på en ställning eller ställ den på en öppnad ölburk. Burken skall vara inuti kycklingen. 
Grilla i grillen med locket på ca 1–1,5 timmar. Kontrollera gärna med en stektermometer. Låret ska hålla en innertemperatur av 82 °C när kycklingen är klar.

Vi följde den anvisningen men la även till en del från mitt recept, bl.a. så fyllde vi ölburken med vitlök, chili och färska kryddor.


Båda varianterna ger en riktigt saftig och god kyckling med krispigt skinn, men mitt recept ger en kryddstarkare kyckling. Att köpa en färdigkryddad kyckling minimerar arbetsinsatsen och det vill vi väl alla ibland. Förmodligen kommer vi köpa en färdigkryddad kycklingen från Kronfågel någon mer gång för det är ju himla smidigt.


Jag har ju tjatat på er att ni måste prova detta, nu har t.o.m Kronfågel förstått hur gott det är och hjälpt er på traven så nu blir det kyckling på ölburk nästa gång ni grillar. Eller hur?

måndag 8 juli 2013

Muffinsmums av Mia

Ibland har man tur! Olivia kom precis hem med två muffins, en till mig och en till Ida, som hennes kompis mamma hade bakat och hon ville ha ett utlåtande av mig. Mia - de var otroooligt goda. Måste tigga receptet.


Det är en variant av de här godsakerna som jag bakade förra veckan. De här var också såå saftiga. Undra om kakan var gjord på samma sätt, dvs koka upp mjölk och socker. Jag som älskar choklad blev glatt överraskad för jag trodde inte att en kaka helt utan kakao kunde vara lika god som en med massa kakao. Men det kunde den! Havregömman var smaksatt med kanel och därför påminde den i smak om den här favoriten.

Idas fikabuffé

Jag fick en fråga vad det var för olika kakor på kakfatet igår på Idas 6-årskalas. Självklart ska ni få veta det, liksom vad jag Ida i övrigt bjöd på.


Idas fikabuffé
Havrecookies med choklad
Syltkakor
Havrekakor med russin
Smultronwafers (Göteborgskex)
Chokladwafers (Göteborgskex)
Grädde
Vaniljsås (mjölkfri, Oatly)



Första dagen av fem avklarad på jobbet och det gick riktigt bra, efter förra veckans arbetsvecka hemma känns det ju nästan som avkoppling att komma på arbetet. Det svåra är att komma i säng i vettig tid på kvällarna, jag har ju hunnit få semesterrutiner.

söndag 7 juli 2013

Idas 6-årsdag

Oj vilken trött familj vi är nu efter en hel dag med kalasande. Isak som hade en sovkompis i natt sov nog inte så mycket för han somnade i soffan för ett bra tag sedan och det hör inte till vanligheterna. Ida har nyss somnat nöjd och glad över allt firande och alla presenter. Vi andra ligger utslagna i sofforna.


På eftermidda'n hade vi fint väder och jag hade dukat (precis som jag ville) i trädgården med små bord, det blev jättemysigt. Som det trädgårdcafé jag drömmer om. Men jag var en urusel bloggare för jag tog inte ett enda kort på dukningen. Skärpning! Ida hann även med lite mer paketöppning, mycket kläder men även en klocka och en skolväska fick den blivande skoltjejen (och en Justin Bieber-handduk som nog storasyster kommer försöka stjäla).

Jag bjöd på bullar, småkakor av alla de slag (eftersom mina barn ofta föredrar köpta kakor framför mina hemgjorda fanns även det), två tårtor och rabarberpaj.


Till middag mulnade det på och det kom till och med någon regnskur så då flyttade vi in och fick provsitta många i vårt nyrenoverade kök. Det var inga problem att rymmas 13 personer, med bättre planering (vi hade ju tänkt sitta ute) och nytt köksbord kan vi nog få in fler runt bordet nästa gång. Till middag bjöd jag på den gooda ugnslaxen som blir så saftig och är så enkel att göra till många. Även middagen glömde jag fotografera. Har jag tagit blogg-semester :)

Imorgon är det dags för jobb igen för mig så det är nog bäst att jag försöker komma i säng i tid så jag inte försover mig. En vecka ska jag jobba innan det återigen är dags för semester då jag är ledig i drygt fyra veckor...och då är det dags att planera ytterligare ett kalas. Åh vad jag älskar dessa kalas-somrar.

Grattis finaste Ida

Snart drar 6-årskalaset igång. Väntan har varit lång för en liten tjej här hemma som vi nog väckte för tidigt. Hon sov djupt och var lite svårväckt men sen kom hon på att hon hade paket att öppna. Efter litet paketöppning i sängen åt vi frukost utomhus igen. Jippi det blev en riktig sommardag idag precis som vi har önskat.

Efter frukosten blev det skattjakt efter ytterligare några paket. Men sen har vi varit såå tråkiga som har dukat, gjort klart tårtorna, diskat, förberett bål och allt annat som behöver göras inför ett kalas.


Nu ska jag skära bulla, ta fram kakor, ladda kaffebryggaren och sen ska jag pussa Ida lite innan alla gäster kommer.

Ha en bra söndag så hörs vi ikväll då ni ska få veta vad vi har bjudit på i dag.

lördag 6 juli 2013

Kokoskakor

Nu har jag två tårtor i kylskåpet som bara ska garneras imorgon, en med marsipanlock och en med grädde och jordgubbar. Eftersom jag har ganska mycket fyllning är det alltid lite smånervöst om bottarna ska glida isär under natten. Det har aldrig hänt men det känns som att det skulle kunna hända.

Både yr.no och smhi.se säger att det ska vara drygt 20 grader och sol i morgon. Hoppas de har rätt för då kan vi ha ett riktigt sommarkalas i trädgården och slipper försöka hitta bord och sittplatser till alla inomhus.

Det var länge sen jag bakade kokoskakor eftersom jag i flera år har undvikit att baka med ägg. Men nu när Isak inte är lika allergisk nå mer så bakar jag mer o mer med ägg. Efter tips på Facebook (Ni har väl gillat "Få lite matro" på Facebook) kom jag ihåg kokoskakorna som jag nästan hade glömt bort.
Kokoskakor
50 g smör
2 ägg
1 dl socker
200 g kokosflingor

Smält smöret. 

Blanda ägg och socker. Vispa inte, då flyter kakorna ut. 
Tillsätt kokos och det smälta smöret. 
Låt smeten stå cirka 10 minuter så att kokosflingorna sväller, då behåller kakorna formen.
Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på en plåt med bakplåtspapper eller i småbrödsformar. 
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 10 minuter. 
Lossa kakorna innan de kallnat om du har klickat ut dem på bakplåtspapper.



Jag använder oftast formar för det gottaste fastnar ju annars på bakplåtspappret. Det är bättre att ha det i sin form. Vissa kallar dessa för kokostoppar men jag kallar de för kokoskakor för då behöver man inte vara lika noga att få till toppar utan behöver bara klicka ut smeten. Hi hi, fiffigt va? Vill man så kan man doppa topparna i smält choklad men det orkade jag inte göra den här gången.

Sommarfrukost

God morgon! Precis som jag önskade igår lyser solen idag. Jag vaknade strax efter sju, smög mig upp och gick sen ut på en långpromenad genom ett soligt och stilla Luleå lyssnande på en ljudbok. Så härlig start på dagen. På väg hem gick jag in på Kvantum och köpte med mig nybakade frallor till frukost. Sen njöt vi av att kunna sitta ute o äta frukost igen för nu var det några veckor sedan.


Nu ska det bakas tårtbottnar, men sen tror jag det är färdigbakat inför morgondagens kalas. Oj, nu kom jag på att vi har ju inte slagit in paketen. Det måste vi smyga undan o göra under da'n.

fredag 5 juli 2013

Fredagkväll

Go'kväll på er. Är ni många som börjar er semester idag? Själv börjar jag jobba på måndag, men bara i en vecka sen har jag ytterligare fyra veckors ledighet att se fram emot.

Hela den här veckan har gått åt till att städa och baka, så även idag. Jag har haft tur med vädret eftersom det inte har varit speciellt mycket sol, utan mer moln och blåst hela veckan. Men nu kan gärna sommaren komma på allvar för på söndag ska vi ha 6-årskalas och jag dukar gärna ute för ett riktigt sommarkalas.


Jag hade planerat in lite hjälp med städningen av Isak och Olivia men de tog en rejäl sovmorgon (medvetet eller omedvetet?) så jag hann med att baka både havrekakor med russin och kokoskakor innan de vaknade och vi satte igång med städningen.

Till middag var det återigen dags att grilla hel kyckling på ölburk (Visst har ni provat det nu?) och till den åt vi sommarens favorittillbehör som vi redan har hunnit äta flera gånger - krämig pasta.

Viltgryta med apelsin och svarta vinbär

Isaks cykel blev ju stulen den 6 juni och nu har jag fått mejl av polisen att de har fått in en liknande cykel som den vi har anmält som stulen. Åh jag blir så ivrig och vill åka o titta på den på en gång, men de ville ha fler kännemärken på cykeln så de kunde avgöra om det är Isaks eller någon annans. Cykeln blev stulen dagtid så jag tror det är nå rackarungar som har cyklat iväg en bit på den och sen slängt den i diket. Stölden skedde på ett bostadsområde på andra sidan stan. Gissa vad Isak tycker om det området nu?

En påse grytbitar låg överst i frysen så då plockade jag upp den och gjorde en god köttgryta till middag i går.
Viltgryta med apelsin och svarta vinbär
600 g grytbitar av älgkött
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
pressad saft av 1 st apelsin
0,5 dl konc vinbärssaft
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1 msk kinesisk soja
tunt skal från 0,25 st apelsin
Till garnering:
färsk persilja
apelsin

Bryn köttet i smör i en stekpanna. 
Lägg över i en gryta och strö över mjölet. Krydda med peppar och timjan. 
Häll på apelsinsaft, vinbärssaft, crème fraiche, kalvfond och soja. 
Låt grytan sjuda under lock ca 1,5 tim tills köttet känns mört. (Späd med lite mjölk eller vatten om det blir för tjock eller för lite sås)
Strimla apelsinskalet och rör ner det i grytan på slutet. Garnera med apelsin och persilja.

Gott med en riktig köttgryta trots att det är sommar och köttgrytor mest hör hösten till. Vi tömde kastrullen så det måste väl betyda att alla tyckte om den här köttgrytan. Det var en väldigt god smak och jag lät grytan koka drygt 2 timmar eftersom jag var ut på en promenad så köttet var mörare än mörast. Så synd att den var så god så att det inte blev över några rester, hade suttit fint till dagens lunch.

torsdag 4 juli 2013

Idas kompiskalas

Nu har Ida haft sitt kalas för kompisarna och både hon o jag är nöjda. Hon är nöjd över alla fina presenter och all rolig lek på Leos lekland, hon fick t.o.m en kram och en present av Leo. Jag är nöjd för jag slapp städa både innan och efter kalaset. Så skönt att bara stänga dörren o gå därifrån och lämna allt presentpapper, all disk och alla grisiga bord.


Discorummet var bokat där vi började med att äta marängsviss och popcorn och se'n öppnade Ida alla fina paket. Hon fick så mycket bra grejer, inget svammel. Sen var det dags för lek och som de lekte, de sprang omkring och åkte rutchkanor, klättrade, hoppade och hade så kul alla tillsammans.


Jag tror det var många barn som var rätt trötta och nöjda i kväll när de gick och la sig. Hos oss var det i alla fall en väldigt glad blivande 6-åring som gick och la sig (med benvärk).

Chokladmuffins med havregömma

Tror ni jag har en pirrig liten tjej här hemma? I dag är det nämligen dags för hennes kalas med kompisarna och discorummet på Leos lekland är bokat. Känns skönt att inte behöva ha kalas hemma eftersom vi inte är klar med köksrenoveringen än. Hade man kunnat lita på att det skulle vara kanonväder hade jag gärna haft våffelkalas hemma i trädgården, som ifjol. Men prognoserna verkar lite osäkra och Ida blev överlycklig som fick ha ett Leos-kalas.

Här kommer receptet på de godaste muffinsarna som jag smakat på länge.
Chokladmuffins med havregömma
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Havregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Muffins
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. 
Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen.
Havregömma
Smält smöret. 
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser. 
Fördela massan jämnt över alla muffins. 
Grädda i 175 gr i ca 18 min.



Såå goda muffins! Dessa måste ni prova. Jag tycker ofta att muffins har en tendens att bli för torra men de här var saftiga och goda med en rolig twist tack vare havregömman. Även utan havregömman bli det en saftig och god muffins när man blandar ihop smeten på det här sättet. Jag har tidigare använt receptet  när jag bakar chokladkaka i sockerkaksform men aldrig till muffins....förrän nu.

Det blir en ganska lös smet som inte går att klicka ut i formarna, så jag tog en såsslev och hällde med istället. Som ni ser så har jag en aning för stora formar, men nu ville jag använda dessa formar och ändå inte göra alltför stora muffins. Så då fick det bli så här. Jag gjorde 18 normalstora muffins istället för 12 muffinsplåts-stora-muffins.

onsdag 3 juli 2013

Köket i hallen

Äntligen tog jag mig in på stan för att kolla på rean, men som vanligt är det på icke-rean man hittar kläder.

Annars så är det en del bakning dessa dagar (som jag nu har tjatat om i några inlägg). Tror ni jag längtar till vi har en ny spishäll och ugn på plats och installerad? Sen några veckor tillbaka och fortfarande står spisen i hallen med gamla köksbordet som enda avlastningsyta.


Så här rent och fint brukar det inte vara på bordet utan där trängs kryddor, vattenkokare, brödrost, bröd, redskap, post, grytlappar och mycket annat.


Vi har tittat en del på hällar och ugnar, men det finns ju så många märken och modeller så vi kan inte bestämma oss. Alla försäljare framhäver (och snackar skit om) olika märken så just nu vet vi varken ut eller in. Ska vi köpa på nätet eller i butik i Luleå? Är märket viktigt eller ska vi satsa på ett "okänt" märke som vissa säger är bra? Vilka finesser måste man ha t.ex, pyrolys, stektermometer, slide-reglage? Vad ska vi ha för bredd, djup, volym för att inte tala om färg?

God lunch

Spagetti och köttfärssås är bland det godaste jag vet. Så enkelt men så gott. Olivia har alltid tyckt om det mesta i matväg men spagetti och köttfärssås har hon aldrig gillat därför har vi ätit det alldeles för sällan de senaste åren. Men igår var det dags igen och när jag gör köttfärssås gör jag alltid en stor laddning så därför blev det även en god lunch idag.


Salladen bestod av lite isbergssallad och mycket tomat, rödlök och fetaost. Godaste blandningen till köttfärssås.

Nu lyser solen så nu ska vi passa på att ta en promenad in till stan. Hörs senare!

Härlig sovmorgon

God morgon på er, här är vi nyss uppstigna. Härliga sommar. Jag älskar sovmorgon och sen få ta det lugnt ytterligare nån timme. Bland det värsta jag vet är att ha saker inbokat före lunch på lediga dagar. Olivia och Isak var riktiga morgonbarn (med betoning på var) och man blev glad när man fick sova till sju, Ida däremot har alltid kunnat sova på morgonen. Fast då är hon lite svårare att få i säng i vettig tid.

Bild lånad från internet

Efter flera dagar hemma med att städa och baka tror jag att jag ska ta en sväng på stan idag. Jag är en riktig hemmagris och älskar att vara hemma, men ibland kan man få för mycket av det goda.

När jag har fixat med korten ska ni få recept på riktigt goda chokladmuffins som jag bakade igår. De var riktigt saftiga med en annorlunda twist.