På kalas måste det finnas bullar (och vi har många kalas på gång), idag gjorde jag en snabb-variant där man slipper kavla, rulla och portionera ut i formar.
Snabb-butterkaka
Bulldeg:
50 g jäst
150 gr margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
0,5 tsk salt
1-2 tsk kardemumma
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr margarin
100 gr cream cheese
2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Pensling:
ägg
pärlsocker
Smält margarinet och häll i mjölk. Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen och häll i degspadet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen smidig i bunken.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Stjälp upp och knåda på bakbord. Bred ut i 4 smorda runda folieformar.
pärlsocker
Smält margarinet och häll i mjölk. Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen och häll i degspadet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen smidig i bunken.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Stjälp upp och knåda på bakbord. Bred ut i 4 smorda runda folieformar.
Låt jäsa igen ca 25 minuter.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.
Gör sedan gropar eller diken att sätta fyllningen i. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. med papper mot slutet.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.
Gör sedan gropar eller diken att sätta fyllningen i. Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. med papper mot slutet.
Jag penslade inte mina bullar med ägg eftersom Isak pga sin ägg-allergi är rädd att äta saker med ägg i, trots att ägg-penslade bullar går bra för honom nu för tiden. Men jag förstår att han är rädd eftersom han har haft några kraftiga reaktioner tidigare. Bullar i nästan alla de former går alldeles utmärkt att göra mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk.
Ett himla enkelt sätt att baka bullar då man inte behöver någon kavel utan bara plattar ut degbitarna direkt i formarna. Vill man så går det lika bra att platta ut all deg i en långpanna istället för att göra fyra runda formar.
Jag gjorde ett dike runt hela bullen men det går lika bra att göra gropar lite här och där som man sen fyller med fyllningen.