lördag 8 december 2012

Frukost, lunch och snart middag

Oj, redan eftermiddag och det börjar mörkna. Vi tog lite sovmorgon i morse så istället för frukost blev det mer likt en brunch. Jag dukade fram extra mycket bröd och pålägg och man kunde även göra varma mackor i mackjärnet. Själv valde jag en av de godaste mackorna som finns - hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Efter frukosten eller lunchen eller vad det nu var vi åt, så satte jag igång med bakning. Dels till oss själva och dels betar jag av några beställningar.

Saffranssnittar paketerade och redo för frysen

Havrekex ligger på torkning.

Gårdagens lunchdejt var väldigt trevlig, som alltid när vi träffas, och vi åt väldigt gott. Som vanligt hade jag beslutsångest när jag skulle välja mat men till slut valde jag en pestopasta med handskalade räkor och det var så gott som jag hade hoppats. Det andra alternativet, fläskfilé, klyftpotatis och bearnaisesås, lät också jättegott men eftersom jag inte var så hungrig kändes det som lite väl mycket mat till lunch. Betyget på restaurangen dras dock ner drastiskt av att de bara hade en te-sort, och den värsta av alla dessutom, gula Lipton. Jag förstår inte varför restauranger envisas med denna vidriga te-smak.

Jag älskar fina uppläggningar på fina fat

fredag 7 december 2012

Jaume Serra Brut Nature

Jag har fått lite frågor om det mousserande vinet vi drack innan julfesten i går. Här kommer lite info om cavan som vi tyckte var prisvärd - mycket bubblor för lite pengar. Det är ett torrt vin utan sötma, så självklart tyckte de som gillar lite sötare viner att det var för torrt. Själv älskar jag de flesta mousserande vinerna, bara det inte blir för sött, så jag är ingen bra "betygsättare". Så fort det är lite bubblor inblandat så känns det som fest och partystämningen höjs. Rosévarianten, Jaume Serra Brut Rosado, sparar jag till nyår.


Cava var förr känd som spansk champagne men sedan EU inrättade lagar om ursprungsskydd är det inte längre tillåtet att kalla det spanska mousserande vinet för champagne. Cava framställs genom traditionell champagnemetod, vilket betyder att den andra jäsningen sker på flaska. Druvorna som främst används är Parellada, Macabeo och Xarel-lo, som tillsammans ger den elegans, mjukhet, friskhet och styrka som är utmärkande för Cava. I Sverige har cava utmärkt sig som en favorit bland mousserande viner.

Jaume Serra är en av Spaniens största cavatillverkare och kan, tack vare sin storlek och expertis, erbjuda hög kvalitet till ett mycket bra pris. Jaume Serra grundades 1890 och är en av de ledande producenterna i Penedés, Spaniens i särklass största cavadistrikt beläget utanför Barcelona.

Jaume Serra Brut Nature
Torr, ungdomlig, mycket frisk smak och inslag av gröna äpplen.
Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo
Alkoholhalt: 11,5 %
Pris: 60 kr
Artikelnr: 7884
Passar utmärkt som apéritif, till fiskrätter och skaldjur.
Finns på utvalda Systembolag men kan också beställas på www.spanskcava.se

I samarbete med PrimeWine Group

Nu sitter vi få som är hemma bänkade framför tv:n och inväntar finalen av X-factor. Olivia är ute med kompisar och Leif är på julfest. Min lediga dag i dag blev inte så ledig, jag for hemifrån halv elva och kom hem igen halv sex. Men å andra sidan hann jag med en del, inte allt, under da'n så då blir det kanske lugnare i morgon.

Julfest à la jobb

God morgon! Här har vi vaknat till ett vitt landskap för i natt har det kommit lite snö och det fortsätter falla lite flingor. Eftersom det fortfarande är ganska kallt ligger snön som ett lager fluffigt dun på marken. Ser så mysigt ut. Förskolan är stängd i dag eftersom det är planeringsdag för pedagogerna, så jag och Ida är hemma och tar en lugn morgon. Känns skönt med en lugn morgon eftersom jag var på julfest med jobbet i går.


Vi blev bjudna på julbord precis som jag önskade, men jag saknade ett viktigt tillbehör - hårdbröd. Både sillen och laxen blir så mycket godare med hårdbröd. Det var ett ganska enkelt julbord utan det lilla extra, som en rolig sillinläggning eller ny kryddning på laxgravningen. I och för sig fanns det löjrom och det måste man ju kalla för lite extra, men jag hade hellre haft lite roligare saker i övrigt (för att få inspiration till mitt kommande julbord). Åsa Persson, komiker från Piteå, underhöll och drev bl.a. med pitebor och sånt är alltid uppskattat i Luleå.

Nu ska jag sätta lite fart för jag har en lunchdejt inplanerad och vill gärna hinna göra lite nytta också när jag nu fick en extradag på helgen.

torsdag 6 december 2012

Julbubblor

Nu är det snart dags för jobbets julfest men vi börjar med lite vita bubblor - Jaume Serra Brut Nature. Rosén sparar jag till nyår.

Har ni provat Cava, "spansk champagne", nångång?

Som vanligt hoppas jag på julbord till middag. Årets första, men inte sista, i så fall. För något år sedan var det inte julbord, utan vi fick en trerättersmiddag istället. Men jag är så konservativ så jag vill ha julbord när det är julfest :)

Nej, nu ska jag åter till bubblorna men återkommer senare med dagens middag för jag har kameran i högsta hugg (så klart). Mina kolleger lär inte bli glada :)

onsdag 5 december 2012

Världens bästa skolmat

I går fick jag ett mejl från Svenska Celiakiförbundet med information som jag gärna delar med mig av. Ni vet ju att mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn.

Svenska Celiakiförbundet jobbar med en medvetandegörande-satsning för Gluten- och Laktosintolerans och Mjölk- och Sojaallergi i skolmaten. Det är många skolbarn som får sämre skolmat eller måste hämta "specialpaket" hos mattanterna. Ibland får de vänta på sin mat medan kompisarna hinner äta upp sin skolmat.
Nu finns det en facebooksida där vi alla, elever, föräldrar och skolpersonalen, kan bidra med idéer och tips. För vi vill väl alla ha världens bästa skolmat? Här trillar det in recept, berättelser och tankar kring skolmaten: https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat

Det behöver inte vara svårt att servera allergivänlig mat, det handlar många gånger om att vara inspirerad! Och för att just inspirera morgondagens kockar har det dragits igång en tävling - Sveriges unga GLMS-kockar, som riktar sig till restaurangelever i årskurs 1 på gymnasiet. Eleverna går ihop i lag och tävlar om att skapa den godaste GLMS-rätten, självklart anpassat för skolmatkök. Syftet är att inspirera och medvetandegöra morgondagens kockar i GLMS. Tävlingen avgörs på FASTFOOD & CAFÉ OCH RESTAURANGEXPO i Stockholm i januari. Mer om tävlingen kan du läsa här: https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat/app_122362781244515

Jag tog bort den röda fina julfärgen på bloggen för det var för svårt att läsa texten och vad är det för mat- och bakblogg om man inte kan läsa recepten :)

tisdag 4 december 2012

Korv och rotsaker i ugn

Ida sover och de andra är på hockey, själv sitter jag i soffan och bestämmer över både tv-fjärrkontrollen och datorn. Vilken lyx och vääldigt ovanligt. Sitter med kalendern i högsta hugg och planerar in när jag ska baka till mig själv och när jag ska baka till mina kunder för leverans i god tid före jul. Fast leverans i god tid kan vara svårt att fixa eftersom det är julafton om mindre än 3 veckor. Snart är kalendern full så vill ni beställa bröd för leverans före jul så är det här sista veckan jag tar emot beställningar.

I dag blev den en god och enkel korvmiddag. Efter att ha varit småbarnsförälder i 13 år börjar jag bli en aning less korv, framför allt korv och makaroner som var en favorit tidigare. Så jag tar tacksamt emot nya goda korvrecept, för barnen vill äta korv minst en gång i veckan och jag vill gärna variera korvmiddagarna lite.
Korv och rotsaker i ugn
potatis
morötter
korv

Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar.
Häll olja över rotsakerna och salta. 
Stek i 200 grader i ca 20 min (beroende på rotsakernas storlek), tills potatisen har blivit mjuk men inte fått färg.
Skär korven i bitar och lägg in i ugnen på rotsakerna. Stek ca 10 minuter till.

Tidigare åt vi den här maten jätteofta för alla äter den med god aptit, men nu var det faktiskt ett tag sen. Det går lika bra att lägga på förstekta kycklingfilér eller fläskfilé, köttbullar, kryddiga korvar eller annat man är sugen på. Men nu var det en korvmiddag vi skulle ha i dag så då blev det korv. Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen och såna här allt-i-ett-rätter är himla praktiska.

En dag som denna är det svårt att inte prata väder. Vi har drygt 20 minusgrader men ingen snö. Kylan vill jag gärna slippa och byta mot snö. Jag vill ju ha snö nu när det är jultider, det är så mycket lättare att känna riktig julstämning när det är vitt och fint ute nu är det bara kallt. 20 minus är väääldigt kallt i början av vintern, jag har inte varit ute mer än nödvändigt i dag.

Ser ni att det har blivit jul på bloggen? Jag bytte bakgrundsfärg till rött. Vad tycker ni? Blev det fint? Kan ni läsa vad det står? Min färgblinde man tycker inte om svart text på röd bakgrund.

måndag 3 december 2012

Enkel saffransdeg med god fyllning

Det känns som jag precis har kommit hem, måndag innebär lång arbetsdag för mig, hann knappt innanför dörren innan Olivia ville till Storheden och köpa en lite gran till sitt rum. När jag ändå var i farten åkte jag till Kvantum och storhandlade, så nu har vi fulla kylskåp igen ändå har jag inte kommit på nån bra middagsmat till imorgon. Kom gärna med tips! Nu är mitt huvud fullt med julinspiration så det är svårt att komma på vardagsmiddagar och så brukar det vara varje december för mig.

Jag har provat alla möjliga varianter på saffransdeg, med grädde o smör, med mandelmassa eller med kesella men eftersom jag inte känner nån större skillnad från år till år provade jag en deg utan konstigheter i år. Och vet ni vad? Den blev lika god ändå!
Enkel saffransdeg
50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1,5 dl vit baksirap eller socker
1-2 pkt saffran
1 kg mjöl (12-15 dl)
God fyllning 
100 g margarin/smör
75-100 g riven mandelmassa
2 msk socker
vaniljsocker eller kanel

Deg
Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda ner mjölk. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

Stöt saffran i mortel med lite socker.
Blanda ner baksirap, saffran och mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.

Vill du ha lussekatter utan fyllning bakar du ut dem och sätter på plåtar.
Fyllning
Vill du ha bullar med fyllning blandar du ihop margarin, mandelmassa och socker till en smidig smet.
Kavla ut degen och bred på hälften av fyllningen.
Strö på valfri smaksättning, kanel eller vanilj.
Rulla ihop, skär i bitar och sätt i bullformar.
Jäs och grädda
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla ev. med ägg, strö pärlsocker över bullarna och ev. lite strösocker över lussekatterna.
Grädda i 225 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek.
Låt svalna på galler under bakduk.


I år gjorde jag tre varianter, dels bullar med både kanel- och vaniljsmak och dels lussekatter. Alla blev lika goda så när det väl är dags för fika blir det beslutsångest de luxe för mig. Jag gjorde dubbel sats deg och använde då tre paket saffran. Om man strör på lite strösocker på lussekatterna innan gräddning blir de fint glittriga och passar perfekt till allt julglitter. Ett litet tips i jultider!


Usch vilken kyla vi har, inget roligt väder alls. Minus 15 grader, blåsigt och ingen snö. Nu är det hög tid för kvällens obligatoriska kopp te, det blir kanske två pga kylan, och sen ska jag slötitta på CSI medan jag letar inspiration både till morgondagens middag och till nya julrecept. 

söndag 2 december 2012

Pestopasta med lax

Söndagkväll, barnen har lagt sig eller är i alla fall på väg att lägga sig, jag och Leif sitter med varsin kopp te och njuter av de sista helgtimmarna medan vi slötittar på tv. Vi har påbörjat planeringen för nästa vecka så vi har lite koll på träningar, skjutsningar, middagar, hockey, julfester och andra aktiviteter. Nu är det helt plötsligt bara tre veckor kvar till jul, helt otroligt. Hur går det med julförberedelserna för er? Än så länge känner jag mig ganska lugn, till veckan tänkte jag göra julköttbullar och baka jullimpor som båda klarar sig bra i frysen fram till julafton.

I dag till middag åt vi jättegod pestopasta med lax eller pestolax med pasta.
Pestopasta med lax
4 laxfiléer
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
3-4 msk pesto
Salt o Peppar
ruccolasallad
körbärstomater
nykokt pasta

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg, pressa i vitlöken och stek med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.


Mums så gott det här var, till och med Leif berömde maten flera gånger. Ni som har hängt med här ett tag vet att han inte överdriver berömmandet (Eller så blir han less att varje dag säga att jag gör god mat) :) Eftersom Ida och Isak inte är så förtjust i sås ugnstekte jag all lax men använde inte allt till pastan utan lät några bitar lax liksom lite pasta vara "naturella".

Adventsfrukost

Vi fick vår långa härliga stora adventsfrukost med hela familjen. Olivia var lite svårväckt men till slut kom även hon och åt frukost med oss. Som tack för att jag hade gjort en stor frukost precis som hon hade önskat hjälpte hon mig att städa köket efter frukosten.


Vi hade tre olika sorters bröd, ost, brieost, marmelad, skinka, leverpastej, gurka, sallad, apelsinklyftor, ägg, kaviar, te, juice och varm choklad. Nästa gång hon önskar frukost får jag kanske försöka hinna baka scones också. Mmmm, tänk vad gott med nybakat bröd.

Nej, nu måste jag hoppa in i duschen och kicka i gång den här söndagen på riktigt. Ha en bra första adevent!

Vitvinsmarinerad älgstek

God morgon första advent! Då var äntligen första advent här och julmånaden har börjat på riktigt. Bästa månaden på året?! Nu ska det bakas, göras godis, läggas in sillar, gravas lax, pysslas, pyntas, shoppas...och stressas. Men visst kommer ni ihåg att njuta under tiden? Gör det ni vill och hinner, resten kan ni göra nån annan gång.

I torsdags la jag en älgstek i vitvinsmarinad som vi sen tillagade på fredagkväll.
Vitvinsmarinerad älgstek
600 g benfri älgstek
Marinad
4 dl torrt vitt vin
1 stor gul lök i bitar
1 knippe persilja
Sås
1,5 dl finhackad gul lök
300 g färska, skivade champinjoner
2 dl tomatjuice
2,5 msk mjöl
2 msk soja
2 msk konjak
1,5 dl hackad persilja
1,5 tsk salt
1,5 krm nymalen svartpeppar

Lägg steken i dubbla plastpåsar.
Häll på vin, lägg i lök och grovhackad persilja. 
Ställ i kylen i 1 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.
Ta upp och torka steken. Spara marinaden. 
Gnid in med salt och peppar. Bryn väl runt om. 
Sila över marinaden. Låt puttra under lock ca 1,5-2 timmar. 
Känn med sticka att den känns mör och fin.
Tag upp steken. Skiva den vackert och lägg på fat.
Sås
Fräs löken gyllene i smöret. Tillsätt skivade champinjoner och låt det steka med tills all vätska har kokat in. 
Pudra över mjölet. Späd med tomatjuice och vinskyn (ca 3 dl) från grytan.
Smaksätt med konjak och soja, lite salt och nymalen peppar. Blanda i finklippt persilja.


Eftersom vi hade så mycket att göra i fredags när vi tillagade och åt den här steken så kokade vårt kött drygt två timmar och var jättemört och gott. Annorlunda men god smak på såsen, oftast använder jag rödvin till kötträtter. Och oftast är det whisky, inte konjak, jag kryddar maten med, eftersom Leif har ett helt skåp med whisky i källaren. Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och rödbetor till köttet. Rödbetor i ugn blir så söta och goda. Visst har ni provat det?

Nu är det dags för kalendern på tv och jag ska göra i ordning en stor adventsfrukost. Olivia sa att vi kunde väcka henne när vi äter frukost om vi har en massa pålägg, bröd och tända ljus. Så då fixar jag det för det är inte varje dag man får se Olivia uppe före lunch :) Sen har vi inte så mycket planerat i dag förutom Idas dans. Skönt! Eventuellt åker vi en sväng på julskyltningen innan dansen, men om det är lika blåsigt och kallt som i går då struntar vi i det.

lördag 1 december 2012

Myskväll

Nu har vi precis avslutat vår goda julmustkycklingmiddag. Vi har som tradition att kring första advent, oftast lördagen före, äta julmustkyckling. Det är en jättegod kycklingrätt som förutom julmust även kryddas med ingefära. Har ni inte provat, så måste ni göra det. Perfekt i jultider och en anledning till att få köpa hem julmust :)


Har ni sett första avsnittet av årets julkalender på tv? Vad tyckte ni? Barnen verkade tycka den var bra, fast det gör de varje år. Förra kalendern med Mysteriet på Greveholm har vi på DVD och den har alltid varit en favorit så vi har höga förväntningar i år.


Äntligen kan jag koppla av med en kopp te och en kanel-saffransbulle i ett städat adventpyntat hem. Såå skönt. Nu ska jag njuta i tv-soffan resten av kvällen!

Gult, gult, gult

Vad tror ni jag har gjort i dag?


Jag har bakat lussekatter och två varianter av saffransbullar, dels med kanel och dels med vanilj. När man bakar dubbel sats så tar det lite tid så nu känner jag mig lite trött, men inget som inte en kopp te och provsmakning av bullar kan fixa. Men undra vilken sort jag ska välja? 

Lussekatter måste man ha för det hör julen till, men barnen tycker bäst om de med fyllning och eftersom jag inte kunde bestämma om jag ville att de skulle smaka vanilj eller kanel gjorde många olika sorter. 

Nu ska jag städa köket och hallen sen är äntligen hela huset rent, fint och adventspyntat och då ska jag njuta hela kvällen.

fredag 30 november 2012

Trött men fint

Nu har vi jul här i vårt hus.....

Nja, men lite adventsfint har vi i alla fall. Jag har inte hunnit pynta klart men några stjärnor och adventsljusstakar hann jag plocka fram innan klockan hann bli för mycket och jag för trött. Efter att ha storstädat 4 sovrum, 3 toaletter, 2 vardagsrum och 1 tvättstuga funderar jag på om vi inte ska flytta till en etta nästa år :) Hall och kök har jag dessutom kvar eftersom vi ska baka lussekatter i morgon kändes det lite onödigt att skura köksgolvet som ändå kommer bli nermjölat i morgon.

Längtar tills imorgon då jag äntligen 
ska få äta nybakade lussekatter igen.

Mitt i allt städande var Leif tvungen att åka och hämta griskött som vi hade beställt och som nu var färdigstyckat. Så då var det bara att börja paketera en halv gris och dra fram köttkvarn för att mala lite fläskfärs. Dessutom hade jag förberett en älgstek som låg i en marinad och skulle kokas klar i dag. När jag stod där med dammsugar'n framdragen, fläskkött i hela köket, älgstek kokandes på spisen, rotsaker som skulle skalas och sås som skulle göras, då funderar jag varför jag inte hade varit så förutseende så att jag hade planerat in hämtmat till middag. Det hade underlättat lite! Fast vi fixade det ju i alla fall, men det hade varit skönt att slippa matlagning i dag. Å andra sidan fick vi en riktigt god fredagsmiddag.

Lingonpannacotta

Godmorgon härliga men kyliga fredag. Ett tunt tunt lager snö ligger på marken men vi vill har mer, det sägs att det ska snöa i helgen. Hoppas! Det är drygt minus 10 grader så det finns chans till snö som inte tinar bort. På söndag är det första advent så i dag är det storstädning och adventspyntning som står på programmet. Jag hade även velat hinna baka lussekatter men det får vi nog vänta med till i morgon.

Igår provade jag göra lingonpannacotta och självklart använder jag gelésocker istället för gelatin. Jag velade om jag skulle smaksätta den med vanilj eller kanel och det slutade med att jag inte valde någon smaksättning alls.
Lingonpannacotta
1,5 dl lingon
2,5 dl grädde
0,5 dl gelésocker

Koka ihop lingon och grädde i någon minut. Mosa lingonen mot kastrullkanten med en sked så att grädden färgas rosa.
Sila lingongrädden så att alla skal försvinner.
Koka lingongrädden med gelésocker i en halv minut.
Häll upp i små glas eller skålar.
Ställ kallt att stelna några timmar.

Med facit i hand så ångrar jag att jag inte lät en kanelstång koka med i grädden för det hade nog varit gott med en smaksättning och kanel är mer jul än vanilj. Det var som att något saknades. Jag tycker att pepparkakspannacottan jag gjorde i fjol var godare än den här lingonvarianten. Vill man ha en mjälkfri variant så går det alldeles utmärkt att göra pannacotta av Oatlys iMat (havregrädde) det har vi gjort flera gånger.

I går somnade barnen i omvänd åldersordning, Olivia som är äldst kom hem trött och med huvudvärk vid 6-tiden och gick och la sig och har sovit nästan hela natten. Isak somnade efter hockeymatchen medan 5-åringen Ida inte somnade förrän efter tio. Vet inte vad som har hänt henne som alltid somnade enkelt i vettig tid förut. Ska försöka få liv i henne nu så vi kan kicka igång den här dagen och förhoppningsvis har vi adventsfint innan vi går och lägger oss i kväll.

torsdag 29 november 2012

Julgodistips

Nu är det snart dags för årets roligaste pyssel - julgodistillverkning! Planeringen har i alla fall börjat men själva tillverkning väntar vi ett tag med så att de fortfarande är goda på julafton. Jag kommer nog baka julkakor ett tag framöver eftersom man fryser ner fikabrödet och det då håller sig längre. Om man inte vill bör äta upp allt godis själv så är det en perfekt julklapp till förskolepedagoger t.ex.

För två år sedan fick Idas pedagoger på förskolan 
en fin tomteskål med några olika sorters godis.

Vi har några stående favoriter...som utökas varje år för vi hittar alltid nya favoriter men har svårt för att välja bort gamla godingar. Knäck är väl något som hör julen till men det är nog den julgodissort vi oftast slopar i förmån till godare sorter.

Två av våra absoluta favoriter innehåller nötter och det känns ju inte så kul att göra dem med tanke på Idas nötallergi. Men det har gått bra, för hennes allergi är inte luftburen och hon är så duktig att hon inte rör godisarna om vi säger att det är nötter. Men självklart känns det ändå tråkigt.


Wienernougat är nog vår äldsta favorit som vi inte kan vara utan, som innehåller nougat. Jätteenkla att göra och såå goda. Rocky road är nog min huvudfavorit, jag tycker det är så god blandning mellan sött och salt (jordnötter). I år tror jag att jag faktiskt ska prova göra dem med saltade solroskärnor istället för jordnötter, för Idas skull.


Lakritskola har blivit en favorit på senare år liksom bountybollarna, och nu känns de självklara på vårt julgodisbord. Jag tycker inte om Bounty och andra kokoschokladgodisar, men trots det tycker jag att de egengjorda bountybollarna är riktigt goda. Konstigt, eller hur?


Brukar ni göra julgodis eller köper ni bara en Aladdinask? Eller ni kanske inte äter julgodis överhuvudtaget?

onsdag 28 november 2012

Plättar eller pannkakor?

Nu äntligen har jag en stund över och kan sätta mig vid datorn. Det har varit fullt upp i dag med att spela spel, rita, skriva och leka, jag har alltså varit hemma med en krasslig Ida. Vi har även hunnit med att vila lite (det bästa med att vara hemma med ett sjukt barn). Ida mår bättre men är, tyvärr, inte redo för dagis än så hon blir nog hemma hela veckan. 

Småplättar utan ägg

Till middag hade Ida önskat sig plättar, dvs det vissa kallar för småplättar som görs i en plättlagg. Eftersom de gick åt i ett nafs gjorde jag sen lchf-pannkakor till mig och Leif. Eller var det lchf-plättar? Vad kallar ni det man gör i en vanlig stekpanna? Är det tunnpannkakor eller plättar? Förut kallade jag det alltid för plättar men nu har jag ändrat mig och säger pannkakor. Känner mig som en svikare :)

Tunnpannkakor eller plättar med flera ägg

Ida och Isak fick en äggfri variant som är rikigt bra trots frånvaron av ägg. Jag och Leif åt raka motsatsen, dvs en variant med en massa ägg. Lchf-varianten innehåller inget mjöl men är riktigt goda ändå. Prova ni kommer bli förvånade?

tisdag 27 november 2012

Tips på fika inför jul

Har ni börjat baka inför advent och jul? Det har inte jag men till helgen ska jag sätta igång att fylla frysen, i alla fall med lussekatter. Innan vi har bestämt var vi ska fira jul vill jag inte baka för mycket men några saker måste jag ha inför jul oavsett var vi är.

Det finns många recept på själva degen till lussekatter och saffransbullar och sen finns det lika många varianter på fyllningar. Hur gör ni era? Jag gör nog olika varje år. Undra hur jag gör i år.


I fjol bakade jag en variant med mandelmassa i själva degen och sen hade jag kanel och mandelmassa som fyllning. Här hittar du det receptet med kanel. Ibland har jag fyllt saffransbullarna med mandelmassa och vaniljsocker istället.


Sen har jag en variant på lussekatter utan fyllning som är mjölk- och äggfria. När jag var mammaledig med Ida var jag ofta på ett mat- och barn-forum där verkade det här receptet vara det optimala som alla pratade om. Jag tror faktiskt att jag har ännu fler lussekattsrecept men nu får det räcka med såna tips. Måste ju hinna tipsa om annat gott fika till jul.


Man behöver inte bara använda saffran till att baka lussekatter/saffransbullar, utan saffran är även jättegott i mjuka kakor då jag tycker saffransmaken kommer fram ännu mer. Jag har en variant på saffranskaka med kanelfras på toppen, kanel är ju också en julsmak. I fjol bakade jag goda muffins med saffran och mandelmassa. Det blir mycket mandelmassa för mig kring jul.


Pepparkakor måste man ju ha till jul och vi bakar alltid egna och vi håller på att drunkna i pepparkaksformar, men det är så roligt att göra kakorna i olika former och figurer. Vi har de traditionella formarna, men även Pippi Långstrump och Nalle Puh och liknande. Jag har ett jätteenkelt recept på en pepparkaksdeg som inte blir så stor och är lätt att kavla ut. Sen har jag två recept på lite krispigare och smakrikare pepparkakor, Ekstas och Riddarbageriets. Jag har inte bestämt vilken variant det blir i år, men snart måste jag bestämma mig eftersom degen ska vila i kylskåpet rätt länge.

Pepparkakor behöver inte alltid vara hårda, utan man kan även göra mjukpepparkaka och där har jag ett jättegott recept på en variant som är mjölk- och/eller äggfri som även går att göra muffins av.


Kanel är en riktig julsmak och passar perfekt ihop med lingon, den här kanel- och lingonkakan är underbart len och god.


På jul är det många som äter mandelmusslor med grädde och hjortron, en annan (enklare) variant är att göra en hjortrontoscamuffins som man eventuellt kan servera med grädde.


Om man vill ha något mer dessert-aktigt passar det med pepparkakspannacotta eller fryst pepparkakscheesecake.


Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna som finns framför allt om man använder gelésocker istället för gelatinblad. Fryst cheesecake är ju också enkelt men det är väldigt mycket vispande.


Varje år blir det nån ny sort för mig eftersom jag älskar prova nya recept, de närmaste dagarna kommer jag prova göra lingonpannacotta. Har ni provat det nån gång? Vad har ni för måsten till jul- och adventsfikat? Bakar ni egna kakor eller köper ni det ni vill ha?

måndag 26 november 2012

Sovande sjukling

Hur har ni det så här på måndagskvällen? Här hos oss är det lite krassligt. I morse när Ida vaknade hade hon knappt nån röst, men efter lite hostande kunde hon prata. Hon klagade dock över ont i halsen men eftersom hon inte hade nån feber trodde jag att det bara var morgontröttheten som gjorde sig påmind. Det hade gått bra på förskolan men nu i kväll har astman kommit så imorgon blir hon hemma från förskolan. Så nu håller vi alla tummarna att det är något som snabbt går över.

Är det någon i sängen eller är det bara mjukisdjur?

Är det inte ett lite huvud med ljust hår där också?

Ja det var en Ida bland alla hundar och en räv.

Tyvärr klagar även Isak på halsont nu i kväll. Men han brukar sällan vara sjuk nå länge, har vi tur går det över efter en natts sömn. Det är faktiskt flera gånger som han har varit riktigt risig på kvällen men frisk på morgonen. Så vi håller tummarna för Isak också, för i morgon är det både teori och isträning på hockeyn och sen är det a-lagsmatch, så inte har han tid att vara sjuk.

söndag 25 november 2012

Gooda biffar

Då är det söndagkväll igen och vet ni vad? I dag har jag inte haft nån söndagsångest. Jippi! Kanske beror det på att jag har hunnit så mycket i helgen så det känns helt ok att börja jobba igen. Eller så beror det på att jag har haft fullt upp så jag har inte haft tid att tänka på att det är söndag.


Dagens middag blev köttfärsbiffar kryddade med dill och basilika. Dill förknippar man kanske mest med fisk men det blir jättegod smak på de här biffarna. Mina barn tycker ju absolut bäst om köpta köttbullar och brukar rata våra hemmagjorda men dessa biffar gick hem hos dem, även Olivia som aldrig brukar tycka om mat med köttfärs åt dessa med god aptit.


Jag ser på Facebook att det är många som har tjuvstartat advent med att pynta och baka lussekatter. Är inte det lite fusk? :) Jag håller stenhårt på första advent, eller lördagen innan advent då åker allt adventspynt fram. Men då går jag "All in" med mycket pynt och ljus, granen och tomtarna däremot får vänta ytterligare nån vecka. Kvällarna den här veckan lär gå åt till att stryka alla julgardiner och dukar.

Chilikycklingpaj - lchf

Oj vad fort det blev mörkt i dag och jag hann inte gå på nån promenad. Vi har fortsatt med städandet av förråd och vi har även frostat av ena frysen för till veckan får vi griskött och även årets julskinka så då behöver vi inte en massa is som tar plats i frysen. Nu är det bara en vecka kvar till första advent och i går när jag gick och la mig funderade och planerade jag allt jag vill ha gjort till dess. Städa, pynta, lussekatter och julmustkyckling är absoluta måsten till första advent. Vad har ni för måsten?

När jag handlade i veckan hade de smaksatt crème fraiche till riktigt bra pris pga kort datum. Jag hade tur för det var en av mina favoritsmaker, så i går gjorde jag en kycklingpaj med crème fraiche paprika och chili. Jag använde ett pajskal utan mjöl men självklart kan man använda "vanlig" pajdeg. Ni har väl inte missat min sammanställning på olika pajdeger?
Chilikycklingpaj - lchf
Lchf-pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl crème fraiche paprika och chili
3 ägg
2+2 dl riven ost

Lchf-pajdeg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer/blender – lägg i resterande ingredienser och kör till en deg. 
Lägg degen att vila i kylskåp ca 30-60 minuter.
Tryck ut i form.
Förgrädda skalet i 8-10 minuter i 175 grader.
Fyllning
Skär kycklingen i mindre bitar.
Strimla purjolöken.
Stek kycklingen, salta och peppra. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med.
Låt svalna något.
Kärna ur och tärna paprikan.
Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 35-40 min. Servera med sallad.


Olivia och Leif tyckte att pajen var jättegod men jag tyckte den var lite för torr så nästa gång tar jag 3 dl crème fraiche och 2 ägg. Den här smaksatta crème fraichen är så himla god så vi åt den som en dressing till pajen för att få extra mycket smak och på så sätt kändes inte pajen lika torr. Det är inte ofta jag använder smaksatt crème fraiche men nu har det blivit två gånger den senaste veckan och jag måste erkänna att det är smidigt.

lördag 24 november 2012

Lördagsmys

Efter att ha städat förråd i flera timmar följde jag Ida på kalas hos dagiskompisen Emma. Jag var så less allt städande så jag stannade kvar och surrade med andra mammor och drack glögg. Så skönt med lite avkoppling o bara sjunka ner i en soffa.


När kalaset var slut gick vi hem och såg hockey. Killarna såg den på plats medan vi tjejer såg den på tv. Vilken match det blev! Luleå utklassade Brynäs med 8-1 så det var två glada killar som kom hem till midda'n. Isak blev, om möjligt, ännu gladare när han såg att det serverades tacos till middag. De som inte ville äta tacos kunde äta chilikycklingpaj med lchf-pajskal istället. I morgon har Isak match så vi får hoppas det går lika bra för dem som för a-laget. Heja, heja!


Receptet på pajen kommer i morgon för nu ska jag skynda mig till tv-soffan och Så mycket bättre. Lördagsmys!

Knäckig kladdkaka

Ännu en grådisig småregning dag. Ser på skidåkningen från Gällivare på tv, och där snöar det. När ska snön komma hit? Nu vill vi ha ljust och fint!  Vi håller tummarna att det kommer snö under vecka så vi får en vit första advent. Hela morgonen har jag städat och röjt i ett av våra förråd i källaren. Väldigt välbehövligt! Vi är helt otroliga på att spara saker, kan ju vara bra att ha.... Nu har jag precis avslutat en välförtjänt te-paus, så nu ska jag ner i källaren igen.

Igår bakade jag en kladdkaka som jag såg på Arla.se för ett tag sedan. Det som lockade mig var kladdkakan (så klart) men även att den bestod av en knäckig topp med havre. Havre är en bakfavorit hos mig som brukar ge god smak. Havrekakor och havreformar är exempel på några av mina havre-favoriter.
Knäckig kladdkaka
Chokladsmet:
50 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
0,5 dl sirap
Knäcksmet:
100 g smör
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Chokladsmet:
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. 
Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. 
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.
Knäcksmet:
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 30 min. 
Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.


Oj, oj, oj det här måste ni prova! Eller köpa av mig! För det här ska in i mitt försäljningssortiment. Den påminner lite om kladdkakan med kokostäcke (falsk toscakaka), men den här var godare. Det tycker jag just nu i alla fall, men tycke och smak brukar ju variera lite från dag till dag. Snart är jag kanske less den här för jag har en känsla av att jag kommer göra den några gånger den närmaste tiden.

fredag 23 november 2012

Fredagslugn

Har fredagslugnet infunnit sig hos er? Här har det infunnit sig riktigt ordentligt för det är bara jag och Ida hemma. Leif har skjutsat Isak till badhuset där han ska träna (prova på) kanotpolo med hockeylaget och Olivia är på fritidsgården.

Men innan alla for i väg hann vi äta en lugn middag tillsammans (njuter de gånger det inträffar nu för tiden). Dagens middag var en familjefavorit som jag har skrivit om flera gånger. Har ni testat det än? Lövbiff med ostsås och pommes frites. Ostsåsen är så enkel att göra att ni måste prova. Jag kokar ihop grädde och smaksatt ost, idag valde jag Philadelphiaost med vitlök och örter, sen smakar jag av med lite salt och peppar. Klart!


Nu ser Ida Barda på tv och jag sitter vid datorn med det obligatoriska chai-teet. Tror jag ska lyxa till det med en kladdkakebit, jag bakade nämligen kladdkaka tidigare i dag. Ett riktigt smarrigt recept som jag ska ge er i morgon så ni också har möjlighet att fika riktigt gott. Eller ska ni kanske baka äppelmuffins med mandelmassa och kardemumma?


Nu slutar snart Barda och då tror jag att det är dags för Ida att gå och sova för så gnällig som hon är nu brukar inte min glada tjej vara. Det börjar märkas att det blev för få sömntimmar i natt för henne.