tisdag 19 juni 2012

Sill till midsommar

Nu är det bara några dagar kvar till midsommar. Har ni planerat vilken sill ni ska ha? Köper ni färdig eller lägger ni in själv? Det finns så otroligt många goda kombinationer till sill. Varje jul, påsk och midsommar försöker jag göra minst en ny sort. Men ett stående inslag är min inlagda sill som alltid blir uppskattad, receptet har jag fått av min barndomskompis som i sin tur har fått det av sin farmor.

Här hittar ni det receptet: http://mat-ro.blogspot.se/2009/04/annas-inlagda-sill.html Den blir extra god om man har mycket rödlök i den, tycker jag.

Västerbottenssill gjorde jag för första gången för ett år sedan och den var riktigt god, trots att jag brukar föredra inläggningar med klar vätska. Men vem tycker inte om Västerbottensost?!

Inlagd sill och Västerbottenssill

Om man liksom min man tycker om whisky måste man prova whiskysill, som faktiskt var godare än jag trodde.

Örtsill med god smak av bl.a. persilja och basilika kanske blir din nya favorit. Den är jag faktiskt lite sugen att göra till midsommar.

Örtsill och inlagd sill med mycket rödlök.

Citronsill är väldigt gott och fräscht och passar perfekt på sommaren. Föredrar man lime gör man en limesill istället. (Men då bör man nog använda mer lime än vad som står i receptet)

Väldigt fin uppläggning, framför allt på ett buffébord, blir det om man varvar matjessill, potatis mm i portionsglas.

Matjessill,potatis mm serverade i portionsglas.

Eller så gör man en stor skål med nubbesallad och ställer fram på midsommarbordet.

Nubbesallad

För att sillen ska komma till sin rätt och vara riktigt god måste den, enligt mig, serveras med kokt ägg och hårdbrödmacka.

Vad har ni för favoritsill och favorittillbehör?

måndag 18 juni 2012

Fullt upp i Turkiet

Eftersom vi bodde på ett Sunwing-hotell var det fullt upp för barnen, framför allt för Ida. Det var skattjakter, After Beach, vattengympa, shower, mini-disco m.m. De större barnen hade också aktiviteter t.ex. fotboll och pizza- och filmkväll. Men mest var det bad i poolen som gällde för alla.

Badtjejen Ida som nästan bosatte sig i vattnet.
Hon ville inte simma, utan det som var absolut roligast
var att doppa huvudet och allt under vattnet.

Vi bodde nära havet, men var inte där så ofta.
Första gången doppade vi bara fötterna
och en annan gång badade vi en kort sväng
innan barnen längtade tillbaka till poolen.

Innan vi for stod ett par Ray-Ban pilotglasögon högst upp på Isaks önskelista.
Vilken tur att vi hittade ett par första da'n på marknaden i Manavgat.

En DC-munkjacka stod också högt upp på önskelistan.
Isak tyckte det var kul att spela biljard och hängde en hel del vid biljardbordet.

Jag har alltid velat åka till Ullared
men det lär aldrig bli av eftersom det ligger i fel del av landet.
Vilken tur att jag då fick shoppa på Turkiska Ullared
som låg en kort promenad från hotellet.

Idas nya favoriter är Lollo och Bernie...

...här får hon en kram av Bernie efter Mini-discot.

På fredag-kväll var Ida med i Mini-stars och uppträdde
med Sean Banans melodifestival-låt Sean den förste bananen.
Här visar hon stolt sitt Backstage-pass.

Under vår vecka hade vi ca 35 grader varmt, ganska behagligt. Da'n vi åkte hem hade vi 43 grader innan lunch så det kändes rätt skönt att få åka hem då och slippa den otroliga värmen.

söndag 17 juni 2012

Hemma efter en vecka i Turkiet

Efter en vecka med tidsinställda inlägg skriver jag nu ett "riktigt" inlägg. Igår kväll kom vi hem från en vecka i Turkiet där vi har solat, badat, ätit, shoppat och haft det bra. Men nu är vi tillbaka i verkligheten med en överfull tvättstuga, tomt kylskåp och jobb i morgon.

Det är alltså här vi varit i en vecka och solat o badat.

Vi hade havsutsikt åt ena hållet...

...och utsikt över bergen åt andra hållet,
som ni ser lite grann av över balkongräcket.

Det var ett härligt poolområde där vi tillbringade större delen av dagarna
och då var det inte så här tomt som det var på kvällen då poolen var stängd.

Det fanns många vackra blomplanteringar,
den här var på väg ner till mini-market och spelhallen.

En dag for vi på marknad till Manavgat där vi åt turkisk kebab.
Ni ser kebabköttet till vänster och till höger grillar han på brödet en aning.

Mums tyckte Ida...

...och Isak....och vi andra.

För det mesta åt vi på hotellet.
Så här fina dekorationer hade de när det var turkisk buffé.
Allt är gjort av frukt och rotsaker, även fågeln och blommorna.

Oj, en bild på mig slank med också.
Undra om det någonsin har hänt tidigare på bloggen :)

fredag 15 juni 2012

Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka

Precis en vecka kvar till midsommarafton. Har ni börjat planera menyn eller är det samma varje år? Lite sill, lite gravad lax och sen grilla något, eller? Undra hur många som inte äter jordgubbar på midsommarafton? Om ni har buffé kanske ni ska prova dessa goda bruschettas.
Bruschetta med kronärtskockskräm och lufttorkad skinka
4 skivor lantbröd eller 8 snedskurna skivor baguette
0,5 dl olivolja
kronärtskockskräm (klicka så kommer ni till receptet)
8 skivor lufttorkad skinka

Pensla lite olivolja på brödskivorna.
Grilla dem i övre delen av ugnen i 250°C eller rosta dem gyllenbruna i en stekpanna.
Toppa med en klick kronärtskockskräm och lufttorkad skinka.

Det här är smaker som jag älskar. Jag la dessutom "mackorna" på en bädd av ruccola så det var många goda italienska smaker placerade på samma tallrik. När jag bjöd på dessa hade jag även gjort bruschetta med tomat och basilika som också är jättegoda.

torsdag 14 juni 2012

Många läskande nyheter från Kiviks musteri

Har ni hängt med i alla nyheter från Kiviks musteri? De har många nya smaker på törstsläckare till sommaren. Här följer ett urval.
Fläderblomsdryck med rabarber är en nyhet.
Sedan tidigare finns Fläderblomsdryck med citron eller jordgubb.

Hallon- och rabarbersoppa

Jordgubb- och melondryck - Visst låter det gott?

onsdag 13 juni 2012

Kyckling- och ajvargryta

Jag har det lugnt och skönt på min första semestervecka (nästa vecka är det jobb igen), inga tider att passa utan tar da'n som den kommer. Jag läser, vilar och njuter av att hela familjen är ledig tillsammans. Få se hur många veckor det är så den här sommaren.

Det har inte varit många dagar man har kunnat sitta ute och äta men på mors dag var det varmt och vi satt ute och åt pasta och kycklinggryta smaksatt med ajvar relish.
Kyckling- och ajvargryta
ca 7 hg kycklingfilé
purjolök
2,5 dl grädde
1 dl ajvar relish
1 liten burk majs
1 liten burk kidneybönor
Stek kycklingen i bitar, salta och peppra.
Tillsätt strimlad purjolök på slutet.
Tillsätt ajvar relish och grädde. Låt koka någon minut.
Skölj bönorna väl och häll bort vattnet från majsen.
Tillsätt till grytan och låt allt bli varmt.
Servera till pasta.

Ida gör fint på sin tallrik för att kunna ta kort på den.

Ajvar relish finns både i svag och stark variant och är paprikapasta med väldigt god smak. Jag och Ida tycker om bönor de övriga petar bort dem.

tisdag 12 juni 2012

Risonisallad med röd pesto

Nu är första sommarlovsveckan igång för barnen och de njuter. Själv har jag min första semestervecka men sen ska jag in och jobba två kort-veckor (4 da'r/vecka) innan jag får flera långa sköna veckor semester.

På förskolans knytkalas i förra veckan hade jag med mig kycklingspett som barn älskar, så fort jag bjuder på dem så går de åt fort. De är så enkla att göra och perfekta att förbereda. Dessutom hade jag med mig en risonisallad.
Risonisallad med röd pesto
risoni
röd pesto
ruccola
gurka
körsbärstomater
färsk basilika

Koka risonin enligt förpackningens anvisningar.
Häll bort vattnet och blanda med peston.
Låt svalna något eller helt tills du tillsätter de grönsaker du vill ha i salladen.

Eftersom jag hade med risonisalladen på förskolefesten använde jag "barnvänliga" grönsaker, hade jag gjort en mer vuxenvariant hade jag nog använt oliver, soltorkade tomater, fetaost eller mozzarella och rödlök.

De flesta pesto-varianter innehåller nötter men Icas röda pesto är nötfri viket jag uppskattar enormt mycket. Men kom ihåg att läsa innehållsförteckningen om du ska bjuda en allergiker.

söndag 10 juni 2012

Fudgekaka

Ida skadade ju handleden på torsdagmorgon, när hon fortfarande hade ont på fredagmorgon tyckte vårdcentralen att vi skulle komma så de fick kolla på handen. Väl där skickades hon på röntgen på Sunderby sjukhus. Eftersom det var Leif som följde henne blev det en orolig väntan för mig innan han ringde och sa att röntgenplåtarna inte visade på någon spricka eller brott i något av alla småben som finns vid handen. Nu ytterligare någon dag senare verkar handen mycket bättre, tack o lov.

Ska ni baka en chokladig kaka kan jag tipsa om den här Fudgekakan som även brukar kallas Skärtorsdagskaka för man ska baka den på onsdag och skära den på torsdag.
Fudgekaka
Kaka:
300 g smör
4 dl strösocker
3 ägg
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör


Kaka:
Smält smöret i en ganska stor kastrull för allt ska ner där i eftersom.
Rör i socker och ägg.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner i kastrullen och rör om.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädda i 175° i 15-20 min. Låt svalna.
Glasyr:
Koka allt, utom smör i 15 min.
Rör inte så mycket, så stelnar det bättre sen.
Blanda i smöret.
Bred den varma, ev. lite avsvalnade, glasyren över den kalla kakan.
Låt gärna stå till dagen efter innan ni skär den i rutor.

Choklad, choklad, choklad, tycker ni om choklad måste ni prova den här kakan, som dessutom är enkel att göra. Eftersom man tillsätter alla ingredienser i kastrullen som man smälter smöret i så blir det inte speciellt mycket disk.

lördag 9 juni 2012

Melon- och gurksallad

Oj vad trött jag har varit idag, man kan nästan tro att det var jag som tog studenten igår. Vår studentdag började med att vi firade Irma på skolgården när de "sprang ut". Medan hon sen åkte lastbilsflak åkte min familj och mormor o morfar på restaurang för sommarlovslunch, sen bar det av på studentfika med de godaste biskvier. Saknar dem redan. Det fanns så klart mycket gott, men biskvier är ändå biskvier. Efter att vi hade firat dagens student med en skumpa-skål så längtade vi hem och avvek innan middagen dukades fram. Det har varit en stressig vecka med många aktiviteter så det känns skönt att "bara" vara hemma med familjen.
Melon- och gurksallad
0,5 honungsmelon
1 gurka
20 rädisor
0,5 citron
3 msk olivolja
150 g fetaost
1 kruka gräslök

Skär av skalet från melonen. Dela den i halvor och gröp ur kärnorna.
Skala och kärna ur gurkan.
Skölj och ansa rädisorna.
Skär melon, gurka och rädisor i tunna skivor.
Pressa ur citronjuicen och blanda med olivolja.
Häll marinaden över melonen och grönsakerna.
Skär fetaosten i bitar, hacka gräslöken. Strö över melon- och gurksalladen.

En fräsch och god sallad att bjuda på en varm sommardag. Perfekt tillbehör till grillat. För nu har väl grillsäsongen kommit igång hos er alla?

fredag 8 juni 2012

Marängtårta med blåbär

Nu är Ida och Leif på väg till vårdcentralen för igår morse hoppade Ida studsmatta och landade på handen och har ganska ont fortfarande. De tyckte att vi skulle kolla upp för säkerhets skull. Jag hoppas och tror att det inte är någon spricka.

Redan igår eftermiddag hade barnen skolavslutning och självklart var vi tvungna att fira det med en tårta. I år blev det en blåbärsmarängtårta. Så nu har skolbarnen sommarlov i 10 härliga veckor och de hoppas på mycket sol och bad.
Marängtårta med blåbär
1 paket marängtårtbottnar
3 dl vispgrädde
240 g blåbär

Vispa grädden.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat.
Täck med hälften av grädden och strö på hälften av bären.
Lägg på nästa botten.
Täck med resten av grädden och blåbären.

Den här tårtan brukar jag göra på somrarna men då använder jag jordgubbar. Den blev minst lika god med blåbär. Jag har sagt det förut men jag säger det igen: De flesta köpta maränger är äggfria. Konstigt men sant! Så det här är en jättebra tårta att bjuda ägg-allergiker på. Jag använder helt osötade bär eftersom köpta marängbottnar är så söta i sig.

Skolavslutningsfina!
Olivia gick ut 6:an och Isak 4:an.
Ida har ett år kvar på förskolan innan hon blir en skoltjej.

Idag ska vi på studentfirande då mitt kusinbarn tar studenten. Ska bli mysigt o nostalgiskt att se glada studenter. Det var många år sedan jag tog studenten men glädjen jag kände den da'n glömmer jag nog aldrig.

Självklart ville barnen att jag skulle ta en "Duckface"-bild också.

torsdag 7 juni 2012

Present till världens bästa pedagoger

Trots att Ida var ledig idag var vi en sväng till förskolan med sommarpresenter till pedagogerna, som vi är så nöjda med.


Med tanke på mitt mat- och bakningsintresse så tycker jag om att ge presenter med anknytning till det. Ifjol sommar fick de rabarbersaft och i julas fick de fikonmarmelad, havrekex och en bit brieost. Nu fick de "Smulpaj på burk" och rabarber.


De får själv göra smulpajen genom att skära rabarbern i bitar och sätta i en form, sen smälter de margarin och blandar med burkens innehåll som de sen smular över rabarbern och gräddar i ugn.


Burken med innehåll blir så fin då man sätter de olika ingredienserna i lager. Pedagogerna Ida hade på sin första avdelning fick "limpa i burk" i julpresent det året. 

Havreformar med citron och blåbär

I dag är det skolavslutningsdag för mina barn. Jag kommer inte ihåg senast det var dåligt väder på en skolavslutning, vi brukar alltid ha strålande sol och varmt. Men så verkar det inte bli idag. Fast det regnar inte och det är inte helt igenmulet så solen kanske orkar sig fram. De har skoldag fram till lunch och sen är avslutningen i kyrkan kl.15.30. Olivias skoldag består endast av restaurangbesök med klassen så hon sover fortfarande. Jag, Leif och Ida är lediga så det var bara Isak som var tvungen att gå upp i tid och ta sig i väg på morgonen. När jag kom upp strax före sju för att väcka honom hade han redan stigit upp och klätt på sig och var redo för frukost. Tack väckarklockan!

Igår gjorde jag en snabbvariant på nationaldagsbakelse efter middagen.
Havreformar med citron och blåbär
Havreformar
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl socker
Fyllning
250 g Kesella citrus
125 g blåbär

Smält smöret.
Ta från värmen och rör ner mjöl, havregryn och socker.
Låt ev. svalna något. Tryck ut degen i 8 mazarinformar.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8 minuter.
Låt kallna.
Klicka i kesella och toppa med blåbär.
Det gick jättesnabbt att blanda ihop degen till havreformarna och platta ut dem i formarna. Sen var det enkelt att bara klicka i kesella och blåbär. Kesella är så smidigt att använda till efterrätter och finns ju i många olika smaker nu, hallon är nog favoriten men eftersom det var nationaldag var det passande med gult och blått (citron och blåbär). Havrekakor är en småfavorit hos mig så jag älskar dessa havreformar som man lika gärna kan fylla med vispad grädde och bär. Alla åt och tyckte det var gott, även Isak som inte brukar vara så mycket för efterrätter med mjölkprodukter. Jag förstod att han skulle tycka om havreformen eftersom han tycker om havrekakor men jag blev förvånad att han även tyckte om kesellan. Ida tyckte bäst om fyllningen och lämnade halva havreformen.

tisdag 5 juni 2012

Banankaka med mörk choklad i långpanna

Känns nästan som fredag eftersom vi är lediga för Nationaldagen imorgon. Ska ni fira den? Jag har dessutom tagit ledigt tordag och fredag för skolavslutningarna. Så nu är det minisemester för mig. Hoppas solen och värmen hittar hit nu. Vårt utebord är slipat och inoljat och såå fint, jag hoppas jag får åter-inviga det i helgen.

Nu har vi precis kommit hem från Olivias klassträff. Först fick vi se 6:ornas konsert, sen var det brännboll och sen var det go'fika. Det fanns en massa sorters kakor, som några av föräldrarna hade bakat, så man kunde äta sig mätt och lite till. Självklart hjälpte jag till att baka och mitt bidrag var Banankaka med mörk choklad.
Banankaka med mörk choklad i långpanna
200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Vispa ihop smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna, grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter. 

Resterna som var kvar när vi kom hem.
Det tråkiga med florsocker är att det inte blir så fint när det smälter.

Jag dubblade mitt favoritrecept på banankaka och gjorde den i långpanna så att det skulle bli många bitar. Dessutom satte jag i mörk choklad för då blir det en riktigt god banankaka, för banan och choklad passar så bra ihop. Jag pudrade lite florsocker över inför servering för att det ska bli lite finare.

Astma- och allergiföreningen i Luleå

För någon vecka sedan blev jag kontaktad av Astma- och allergiföreningen i Luleå, som är Astma- och allergiförbundets lokalförening i Luleå. De hade hittat min blogg med alla allergivänliga recept och ville att jag skulle engagera mig med dem för att öka tillgängligheten och förståelsen för de hinder som människor med astma, allergi och annan överkänslighet kan möta i sin vardag. Eftersom jag har haft allergiska barn i över 12 år och är matintresserad så har jag många tips och mycket inspiration att dela med mig av till andra. Eftersom dessa frågor är något jag brinner för så tackade jag ja på en gång och längtar tills jag får vara med och göra nån nytta.

Vill ni också bli medlemmar i Astma- och allergiförbundet så passa på nu när de har ett billigt sommarerbjudande  http://www.astmaoallergiforbundet.se/medlem/ När man väl är medlem har man tillgång till deras "allergikort" där man kan få olika födoämnen översatta till en massa olika språk. Perfekt för oss som har en resa till Turkiet inbokad i sommar. Jag har redan skrivit ut kort åt både Ida och Isak som vi kan visa upp på restauranger.
 
Astma- och allergiföreningen i Luleå är religiöst och partipolitiskt obunden och de stödjer forskningen inom astma- och allergiområdet. De har en egen blogg där de skriver mer om sin verksamhet http://astmaochallergiforeningenlulea.wordpress.com/ Titta gärna in där lite då och då för de har mycket roligt på gång.

måndag 4 juni 2012

Förskolefest

Ikväll har vi haft knytkalas på Idas förskola, med mycket god mat. Olika sallader var ett populärt inslag, verkar som de flesta hade med sig det, även jag. Olivias favorit var en nudelsallad med bl.a. purjolök, hon säger att jag måste få tag i receptet. Gäller bara att komma på vem som hade med sig den.

Ett av borden med mat, det fanns ett till.

Populärast hos barnen var nog plättar med sylt (i flaska) och spraygrädde. Jag hade med mig kycklingspett som tog slut nästan på en gång, de brukar vara populära både hos vuxna och barn. Dessutom hade jag gjort en risonisallad med bl.a. röd pesto och ruccola, och självklart tog jag med vår favoritsås, turkisk yoghurt och thaichilisås.

Risonisalladen

Halva gänget börjar skolan nästa år och blev avtackade med blommor, men Ida går kvar ett år till. Tyvärr hade vi lite otur med vädret, bara kring 10 grader och lite småstänk mest hela dan och kvällen. Tänk om det hade varit strålande sol och varmt så man hade kunnat sitta ute. Det var så vi hade tänkt oss kvällen när den planerades :) Men vi rymdes inne trots att vi var många och att all mat tog mycket plats.

Bli testpilot på My Moment


Vill du bli testpilot på My Moment som är en ny drickyoghurt från Lindahls Mejeri, med aktiv bakteriekultur? Ansök i så fall här: http://smartsontestpilot.se/mymoment/bli-testpilot/

söndag 3 juni 2012

Grillmiddag trots regn

God morgon på er. Här verkar det bli en städ- och speldag, barnen spelar spel och föräldrarna städar. Leif och barnen spelade Monopol igår kväll. I början gick det inte så bra för Isak och han blev lite småsur och ville börja om, men det gjorde de ju inte så klart. Men turen vände och Isak utklassade de övriga, gissa vem som var gladast resten av kvällen?


På eftermiddagen igår började det regna och sen regnade det hela kvällen. Men inte stoppar lite regn oss från att grilla. Till det grillade köttet åt jag en somrig gurk- och melonsallad. Barnen fick en variant på pommes frites som var grillkryddade och hade en annorlunda form som Isak tyckte påminde om chips. Lite kul med variation.


Nej, nu ska jag återgå till städandet innan jag helt kommer av mig med det. Det finns nog inget tråkigare än att städa så det är lätt att hitta på en massa annat som är viktigare.

lördag 2 juni 2012

Olivia sjunger Sarek

Sarek var Olivias första idoler och den första kärleken glömmer man inte. Sarek kommer nog alltid ha en speciell plats i Olivias hjärta. När min syster gifte sig var Olivia knappt 4 år och vid middagen ställde hon sig på scenen och sjöng Sareks "Genom eld och vatten" i mikrofon. När hon hade sjungit klart och alla applåderade såg hon nästan skräckslagen ut, hon hade nog inte förstått att alla hörde och såg på henne.

Ett år senare var lyckan total när hon fick träffa alla medlemmarna i Sarek innan deras konsert på Jamtli i Östersund, hon fick en pratstund med dem och såg sen till att få autografer på alla sina skivor. Hela konserten satt Olivia längst fram och sjöng med till alla låtar. Efter konserten fick Sarek varsin ros av arrangörerna, sångerskan Zara gav sin ros till Olivia. Oj vilken glad tjej man möttes av sen.

Än idag tycker Olivia om att sjunga och ofta väljer hon en gammal Sarek-låt.

fredag 1 juni 2012

1 juni - sommar?

Idag är det första juni och jag tror att min mat- och bakblogg har blivit en väderblogg. Det är knappt ett inlägg utan att jag skiver om vädret. Juni är väl den första av sommarmånaderna men idag är det då ingen sommar och ser man på prognosen verkar det inte var mycket sommar i sikte. Till veckan är det studentbaler och skolavslutningar så jag hoppas att solen lyser och regnet håller sig borta. Nu lyser i alla fall solen men i morse vräkte regnet ner, jag hoppas att barnen inte blev allt för blöta på väg till skolan.


Hela familjen älskar vattemelon och på somrarna brukar vi alltid ha (minst) en melon hemma. Perfekt att få i sig vätska varma sommardagar. I veckan hade vi vattenmelonspremiär för i år och barnen var saliga. Men nu är den slut och det är dags att köpa en ny så att vi har att mumsa på i helgen. Tänk att det redan är helg och i kväll är det ju Let's Dance-final. Vem hejar ni på? Det är våra två favoriter i final så vi blir glada vem som än vinner.

torsdag 31 maj 2012

Lövbiffgryta Texmex

Idag var det sista dagen på över två och en halv månad som vi var allihop på jobbet, 13 augusti är nästa gång, så därför bjöd jag på sötsur lingonkaka till fikat. Imorgon är jag ledig för Idas förskola är stängd pga planeringsdag för pedagogerna, men på måndag är jag tillbaka på jobbet för ännu en kortvecka. Att jag är ledig var väl att ta i för jag har fullt upp imorgon med en massa tider att passa, men jag är alltså ledig från mitt ordinarie jobb.
Lövbiffgryta Texmex
500 g lövbiff
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
10 st nachos, krossade

Tillbehör
potatisklyftor, ugnsstekta
majskorn
tomat
sallad
guacamole

Skär köttet i små bitar. Blanda det med vitlök, salt och kryddor. Bryn köttet i olja.
Häll i vattnet. Låt grytan sjuda 10 min. Rör ner soja.
Tillsätt grädde blandat med mjöl och låt grytan sjuda 3 min. Smaka ev av med mer salt.
Krossa nachosen och strö dem över grytan vid serveringen.
Servera med tillbehören.

Alla åt med god aptit så då tar jag för givet att de tyckte om det. Det är så praktiskt att använda lövbiff i grytor för då behöver det inte koka så länge som om man använder "vanliga" grytbitar. Jag hade tagit upp lövbiff redan till igår men då åt vi annat till middag, men jag stekte ändå köttet igår och då gick det jättefort att fixa dagens middag.

Nu kom Isak hem från dagens fotbollsträning och klagade över halsont. Han får inte bli sjuk nu! Hoppas att det bara är sömn han behöver. Han har lovat att gå och lägga sig direkt efter att han har fått i sig lite mat och duschat. Håll tummarna att han är bättre redan imorgon för då ska de cykla till Teknikens hus med skolan.

onsdag 30 maj 2012

Årets rockvin

Men vart försvann värmen? Nu har vi ju riktigt kallt igen. Usch! Idag hade vi en vårträff på jobbet och höll till i Hamnförvaltningens lokaler som ligger så vackert i en av Luleås hamnar. De hade ordnat så att vi fick gå ombord och få en rundvandring på en av bogserbåtarna. Det var faktiskt riktigt kul och intressant, Isak hade nog velat följa med.

Sweden Rock Festival Edition Chenin Blanc.
Ett fruktigt vitt vin med äppeltoneroch inslag av tropisk frukt.

Åkessons rockvin ifjol blev en stor succé och därför lanserar de i år både ett rött och ett vitt rockvin i samarbete med Sweden Rock Festival. Vinerna som finns i en begränsad upplaga ingår i Systembolagets beställningssortiment och kostar 69 kr/st. Flaskorna är av plast så de är perfekta att ta med på en sommarpicnic. Fjolårets röda rockvin var riktigt gott så jag har höga förväntningar på årets vin.


Sweden Rock Festival Shiraz.
Ett medelfylligt fruktigt rödvin med jordgubbstoner och liten örtighet.

I dag är det onsdag och det innebär den stora plockardagen hos oss, dvs vi plockar o plockar o plockar så att allt hamnar där det hör hemma. Jag hoppas att alla i familjen snart lär sig att det är mycket enklare och bekvämare om man sätter sakerna på sin rätta plats på en gång. När allt väl är på sin plats så är det enkelt att dammtorka, dammsuga och skura imorgon och sen är det fint hela helgen....i bästa fall.