Och ännu mer julkänsla fick jag i torsdags då jag bakade med saffran. Det luktade helt underbart i köket av saffrans- och bulldoften. Isak som nyss fyllt år skulle komma på middag och han älskar philadelphiabullar och jag älskar saffran så då gjorde jag en kombination av dessa två.
Snö och saffran. Nu börjar jag längta till jul.
Philadelphiabullar med saffran
Bulldeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
2 påsar saffran
0,5 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
Philadelphiafyllning
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
100 g färskost, t ex Philadelphia
Pensling o garnering
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan.
Tillsätt socker, saffran och salt.
Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta in det i degen som ska vara ganska lös.
Strö lite vetemjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.
Platta ut degen med mjölade händer i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm.
Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min.
Blanda ingredienserna till fyllningen under tiden.
Gör gropar i degen och fördela fyllningen i dem.
Låt den jäsa i ytterligare ca 15 min.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 220 grader 15–20 min.
Låt svalna innan du skär dem i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar