lördag 22 december 2012

Mjukpepparkaka

Da'n före da'n före Doppareda'n, ja nu är det inte länge kvar till julafton. Kylan har oss i ett järngrepp så man är inte gärna ute några längre stunder men det gör inget för vi har pysslat på inne i köket....och där är det varmt. Vi har bakat pepparkakor, doppat bountybollarna i choklad, gjort polkatryfflar o laktritskola och nu står lagen till sillen på kylning. 

I onsdags bakade jag fyra mjukpepparkakor som vi sedan hade med som present till Idas pedagoger. I går bakade jag en till oss själva också.
Mjukpepparkaka
100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
0,5-1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver


Smörj och bröa en form. 
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. 
Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt. 
Rör ner gräddfil och sylt. 
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. 
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 30-60 min beroende på form.

Enligt receptet skulle kakan gräddas i 50-60 minuter men min kaka var klar efter 30 minuter så de måste ha tänkt sig någon annan form. Jag använde, som ni ser på bilden, en rund form med hål i mitten. Till pedagogpresenten använde jag vanligt strösocker men till min kaka använde jag farinsocker men jag kände inte nån speciell smak med farinsockret så nästa gång tar jag vanligt socker istället.

De senaste åren har jag bakat mjukpepparkaka utan ägg eftersom jag har äggallergiska barn och den varianten är saftigare och minst lika god som den här äggvarianten.

Pedagogernas julklapp från Ida

Det verkar vara fler som håller på i köket i dag för min läsarstatistik har ökat med väldigt många läsare just i dag. De sökord som används flitigast är pepparkakspannacotta och Rocky road. Hoppas många nya läsare har hittat hit och att ni gillar det ni ser så ni vill stanna här hos mig.

Vit jul

Nu är det minus 26 grader ute så det lär inte komma nån snö i dag. Men vi behöver inte oroa oss för att det inte blir en vit jul för vi har gott om snö och den lär inte tina bort i den här kylan. Vår fina utegran såg man knappt under snötäcket, men Isak kämpade sig dit och tog bort lite snö så nu lyser den fint igen.


Eftersom det blåste så mycket samtidigt som det snöade så hänger det ner snö från taket. Så man får akta sig för att gå för nära husväggarna så man inte får snö och ev. is på sig.

Mittenfönstret, det smala avlånga, är vårt nya fönster 
som vi inte har hunnit måla mörkgrått runt än. 
Tidigare var det vår entre så det satt en dörr där.

Leif har inte använt sin "skrotbil" på ett tag så den har blivit nästan dubbelt så hög....och vit istället för röd.



Alla de här korten tog jag igår när det bara var minus 15 grader. Hade det inte varit så kallt nu hade jag gått ut och tagit lite nya kort för det är otroligt vackert ute med rimfrost överallt. Men nu ska vi dra igång pepparkaksbaket med alla våra 50 pepparkaksformar :)

fredag 21 december 2012

Efterlängtad macka

Äntligen! Äntligen har jag ätit julens första skinkmacka med hemlagat äppelmos. Åh så gott det var och vad jag har längtat.

Nygriljerad skinka på hårdbrödmacka och äppelmos

...och en kopp te till det. Fredagsmys i jultider!

Jag har hunnit med en hel del idag, men inte allt som jag hade hoppats. Men laxen ligger på gravning, wienernougaten står på kylning, bountybollarna är rullade och väntar på att doppas i choklad, fikonmarmeladen ska svalna innan den hälls upp på burkar och jag hann även med att baka en mjukpepparkaka enligt receptet som som vi använde till Idas pedagogers present.

Flagad mandel till wienernougaten, bountybollar i väntan på choklad, 
mjukpepparkaka och fikonmarmelad

Men nu är det mys i tv-soffan med jullovslediga barn som gäller resten av kvällen. Undra om man vågar se Svenska hjältegalan på Tv4 eller gråter man alldeles för mycket över alla otroliga historier. Hur ligger ni till i planeringen inför jul? I morgon blir det pepparkaksbak och julgodistillverkning och på söndag blir det mjukkakebak, handling och städning, så det ser bra ut.

torsdag 20 december 2012

Lammrostbiff, potatis och vitlökssmör i ugn

En dag kvar i skolan till jullovet. Det märks att barnen är ovanligt trötta och en långledighet känns välbehövlig. När jag stod och lagade mat spelade Ida spel på datorn och förmodligen gick det inte så bra för hon kom in i köket la sig på golvet och skrek att det var mitt fel för jag störde henne. Då stod jag alltså flera rum ifrån henne och lagade mat i tystnad. Stackars liten! Men efter lite mat och vila (tv-tittande) är hon återigen vanliga glada Ida, men det blir nog en tidig kväll för henne och förhoppningsvis även för mig.

Jag hittade en lammrostbiff i frysen i helgen som jag tog upp och stekte på för någon dag sedan sen har den fått vila i kylskåpet tills idag och när jag kom hem från jobbet gick det riktigt fort att få in maten i ugnen.
Lammrostbiff, potatis och vitlökssmör i ugn
lammrostbiff
800 g potatis, skalad, skivad
olja
2 krm rosmarin
1 krm timjan
Vitlökssmör
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl finhackad persilja
100 g mjukt smör
flingsalt
svarpeppar

Salta och peppra köttet och bryn det i smör runt om. 
Skiva potatisen. Blanda med olja, salt, rosmarin och timjan. 
Lägg köttbiten i mitten i en långpanna. Bred ut potatisen runt om.
Stek i 175 grader i ca 20-30 minuter tills potatisen är klar och köttet är så genomstekt som du vill. 
Använd ev. en stektermometer - lammrostbiffen är rosa vid 55-60, medium 60-67 och välstekt runt 67-70 grader.
Gör vitlökssmöret under tiden. 
Blanda smör, vitlök och persilja med lite flingsalt och peppar.
Ta ut och låt köttet vila övertäckt på potatisen i 5 minuter.
Skär upp köttet i skivor på en skärbräda, lägg tillbaka det på potatisen och klicka vitlökssmör över köttet, höj värmen i ugnen något och ställ in plåten tills smöret nästan smält.
Lägg upp på ett fat och servera.

Tänk på att ta ut köttet i tid eftersom det steks några minuter i skivor också. Vi tog ut köttet när det var 58 grader, sen steg det till 60 när det vilade och sen stektes de i skivor i ugnen några minuter och blev perfekt. Det här blev verkligen gott och potatisen blev jättebra men tänk på att ta mer potatis än vad ni tror går åt för man äter mer än man tror. Men nu luktar nog hela familjen rejält av vitlök.


Nu har jag jullov, jippi! Det firar jag med te i min julmugg och en saffransbulle. Eftersom jag har vetat ett tag att jag ska vara ledig i morgon har jag skjutit upp det mesta och tänkt att det gör jag på fredag. Jag tänkte inte på att dygnet inte har mer än 24 timmar trots att det är före jul och man är ledig.

onsdag 19 december 2012

Pedagog-julklapp

Snart är det jullov för Ida och det innebär julklapp till pedagogerna så i kväll har jag bakat mjukpepparkakor i parti och minut. Det blev lite sent för det var så mycket annat som behövde fixas innan jag kunde börja med bakningen. När de väl hade svalnat plastade vi in dem och satte dem i en jul-brödkorg, för att sen paketeras med cellofan (som tog slut, liksom batteriet till kameran) och snören. Nu måste vi bara komma ihåg dem i morgonbitti så Ida får överlämna dem till sina "fröknar" och önska dem God Jul.


Jag använde inte mitt vanliga recept på mjukpepparkaka (som är äggfri) utan jag modifierade ett recept jag hittade på Arla.se. Så jag hoppas den är god och smakar mycket jul. Får baka en till oss själv nån annan dag för jag måste ju testa om det är ett lyckat recept. Pinsamt om den inte är god. Fast det är väl tanken som räknas!


Nu är det nedräkning på allvar till jullovet! Jag har en dag kvar och barnen har två dagar kvar. Fast det är ju inte mycket till skola för dem just nu, det är filmvisning, julpyssel, innebandyturnering, sovmorgon, sluta tidigt osv. Det bästa med jullovet och all ledighet det är att få ta det lugnt på morgon, jag älskar att få gå i pyjamas till lunch, äta frukost länge och bara mysa på utan tider att passa.

tisdag 18 december 2012

Earl Grey muffins med frosting

Nu är det två dagar kvar innan det är jullov för mig, sen är jag ledig i sex dagar, jobbar i två dagar för att sen vara ledig i nio dagar. Det är inte många dagar kvar av 2012 nu! Precis när man har lärt sig att skriva 2012 så är det dags att börja skriva 2013 :) 2013 innebär lite förändringar på bloggen, men förhoppningsvis blir det bara positiva förändringar. Men mer om det sen nu ska vi njuta av slutet på 2012 först.

Jag tog en paus i alla traditionella julkakor och bakade muffins med Earl Grey-smak i söndags. Det förstår ni väl att en som dricker alltför många koppar te per dag inte kan låta ett sådant recept passera oprövat.
Earl Grey muffins
3 dl strösocker
100 g rumstempererat smör
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 st tepåsar Earl Grey
1 tsk strösocker (att mortla med)
2 dl mjölk


Vispa smör och socker poröst, vispa ner ett ägg i taget.
Mortla téet från tepåsarna med 1 tsk socker.
Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker, salt och det mortlade téet i en bunke.
Sikta ner blandningen till äggsmeten.
Rör ner mjölken och rör till en jämn smet.
Häll upp i muffinsformar och grädda i 175 grader i 10-18 min beroende på storlek. Mina minimuffins gräddade jag 12 minuter och de i vanlig storlek gräddade jag i 15 minuter.

Minimuffins nyss uttagna ur ugnen.

Cream cheese frosting
1 st tepåse med Earl Grey
1 tsk strösocker (att mortla med)
150 g Philadelphiaost
30 g mjukt smör
1,5-2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Mortla téet från påsen med strösockret (precis som tidigare).
Vispa alla ingredienser till en jämn smet.
Spritsa på muffinsen när de svalnat


Av en sats blev det 24 minimuffins och 8 vanliga muffins. Det smakade faktiskt te om dessa muffins, jag var lite osäker om det verkligen skulle göra det. Det svartprickiga både i kakan och i frostingen är alltså te. Rätt coolt! Nu blir jag ju sugen att fixa Afternoon Tea och bjuda på dessa muffins som faktiskt var riktigt goda, inte bara roliga.

Muffinssmet med svarta prickar som är te!

Hur ligger ni till i julplaneringen? Vi ligger lite efter med julgodiset, för vi har bara gjort en sort än så länge men det går rätt fort att få ihop några sorter när vi väl börjar med julgodispysslet. Inga pepparkakor har vi heller och det tar ju lite längre tid att fixa än julgodis, men degen står redo i kylen så på lördag hoppas jag vi tar fram alla våra pepparkaksformar. Nu blev jag ju nästan lite stressad när jag börjar tänka på allt som inte är gjort :)

måndag 17 december 2012

Kyckling i stark apelsinsås

Kan ni tänka er att efter flera dagars snöande så är det nu uppehåll, men prognosen säger att det börjar snöa i morgon igen. När det stod som mest i tidningarna om snökaoset i södra Sverige hade vi knappt fått snö här i Luleå, men det har vi nu tagit igen med råge. Kommer det slås snörekord i år? Den här helgen har vi fått jättemycket snö och än är det länge kvar på vintern.

Medan Leif steker raggmunkar till dagens middag ger jag er receptet på gårdagens kycklingmiddag.
Kyckling i stark apelsinsås
4 kycklingfiléer
salt o peppar
Sås:
1 apelsin
1 lime
2 dl crème fraiche
1 msk konc kycklingfond
1 tsk soja
1 msk honung
1-2 tsk sambal oelek

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek i smör och krydda med salt o peppar.
Tvätta och riv skalet från apelsin och lime. Pressa ur saften. 

Koka upp skal, saft, crème fraiche, kycklingfond, soja, honung och sambal oelek i en panna. 
Lägg ner den stekta kycklingen i såsen. Låt koka på svag värme ca 5 min.


Det här blev en god sötstark sås som passar perfekt till kyckling. Ida tyckte inte såsen var nå god men jag tror det kan bero på att den blev lite väl stark för hennes smak, trots att hon är van vid stark mat. Vi åt ugnsstekt potatis till kycklingen och det passade riktigt bra. Jag tycker det är gott med citrus i mat och kryddar gärna med apelsin, mandarin, lime eller citron.

På kvällens jul-agenda står äppelmos-kokning...om inte alla äpplen har hunnit bli uppätna. Åh vad jag längtar till att äta en god skinkmacka, på lördag tror hoppas jag det är dags. I kväll ska jag dessutom planera hur sillarna ska läggas in. Vilka sill-favoriter har ni?

söndag 16 december 2012

En dag inomhus

Som jag sa redan i morse har jag tillbringat dagen inomhus förutom en kort sväng när jag var ut och tog bort lite snö så att Leif kunde köra in bilen på garageuppfarten när han kom hem från Piteå. Det har fortsatt snöa hela da'n och ingen plogbil har varit här så ni kan ju gissa hur mycket snö det är på gatan och hur stor snövall det kommer bli när plogen väl kommer. Det blir nog att promenera till jobbet i morgon för vi sover hellre än skottar på morgonen.

Före lunch bakade jag och Ida julkakor med kanelmandelmassa, en spröd och god småkaka som jag ofta bakar till jul. Ser ni på den översta bilden att kanelmandelmassan ser ut som ett hjärta? Den kakan ville Ida så klart ha.


Efter lunch gjorde jag pepparkaksdegen som jag aldrig orkade göra i går. Man gör degen på ett litet annorlunda sätt då man häller en varm sockerblandning över smör och kryddor, när det har svalnat tillsätter man mjölet. Nu får den stå i kylskåpet några dagar innan vi bakar ut den. Åh det luktar så gott när man bakar pepparkakor så jag längtar tills hela huset luktar jul.


Jag hann även med att baka Earl-grey-muffins i dag. Te-tok som jag är, så var jag ju bara tvungen att prova det här receptet som jag hittade hos Starwoman, men jag modifierade det en aning. Jag var lite osäker på om det verkligen skulle smaka Earl grey, men det gjorde det. Jag använde min minimuffinsform för att de inte skulle bli så stora, så man kan äta flera :)


Förutom all bakning hann jag även med att laga middag - kyckling i en kryddstark apelsinsås, som vi åt till ugnsstekt potatis.


Yes, där blev Luleå hockey Europamästare för klubblag. Då är det bara att se till att det blir sm-guld om några månader.

Saffranscheesecake på chokladbotten

Helt otroligt så snöar det igen eller fortfarande är nog ett bättre ord att använda. Men vi tänker hålla oss inne idag och då är det ganska mysigt med ett snöoväder utanför fönstret. Vi ska baka kakor, göra äppelmos och nån julgodissort, riktigt julmys. Men vi ska börja med att ställa fram alla tomtar. Leif och Isak har åkt i väg till Piteå för slutspelet i hockeycupen, hoppas det går bra både på isen och på vägarna. Känns inte så kul att ha dem ute på vägarna en sån här dag.

Här är receptet på den goda efterrätten som mamma bjöd på i går, som finns med i senaste numret av Allt om mat. En perfekt efterrätt i jultider.
Saffranscheesecake på chokladbotten
0,75 krm saffran
1 msk apelsinlikör
1 msk vatten 
Blanda saffran med likör och vatten.

2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.

10 digestivekex
100 g mörk choklad (70%)
50 g smör
Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant, 24 cm, med bakplåtspapper.
Smula sönder digestivekexen.
Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck fast blandningen i botten på formen och ställ i kylen.

400 g naturell färskost
250 g kesella (10%)
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden.
Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostensmeten. Blanda väl. 

Bred ut blandningen över chokladbottnen. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.

10 kumquats
0,5 dl strösocker
1 granatäpple
Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Låt kallna.
Skär granatäpplet i klyftor. Peta ut kärnorna.
Garnera kakan med kumquats och granatäppelkärnor.


Mamma garnerade tårtan med bara granatäppelkärnor och serverade sen hallon, mer granatäppelkärnor och vispad grädde bredvid så man kunde ta om man ville. En god och inte alltför söt efterrätt som passar på ett efterrättsbord kring jul. Jag tycker det är så gott när det serveras extra bär till kakor o tårtor för det gör de flesta efterrätter både fräschare och godare.

Nu tycker Ida att hon har väntat länge nog på att få julpynta det sista, dvs att ställa fram tomtarna, så nu är det bäst att jag stänger ner datorn. Återkommer senare efter bakningen så ni får se "dagens skörd" :)

lördag 15 december 2012

God middag o mycket snö

Nu är vi nyss hemkomna från mamma och pappa där vi blev bjudna på god middag. De som ville kunde äta lutfisk men själv valde jag, liksom resten av min familj, ugnsstekt lax, potatis och citronsås.

Åh vilken god middag vi blev bjudna på!

Till efterrätt åt vi en god saffranscheesecake på chokladbotten, serverad med granatäppelkärnor, hallon och grädde. Riktigt gott, så jag ska tigga till mig receptet imorgon.

God och julfin efterrätt!

Snöandet har fortsatt hela dan. Ska all vinterns snö komma under en helg? Helt otroligt hur mycket snö det har kommit under de senaste dagarna och det bara fortsätter och fortsätter.

Man ser knappt granen och ljusen under all snö.

Isak och Leif har varit på hockeycup i Piteå hela da'n och det hade gått bra för Isak och hans lag så imorgonbitti spelar de semifinal som vi hoppas de vinner så de får spela final lite senare. Nu håller vi alla tummarna.

Nu blir tv-soffan, en kopp te och Persbrandt som Hamilton. Vi ses i morgon!

Tomten, jag älskar paket

Nu är det ordentligt vitt ute efter all snö som har kommit, de senaste dagarna, och fortsätter komma. Jag håller mig inomhus tills det är dags att gå till mina föräldrar som bjuder på lutfisk i dag, fast som tur är blir det lax också. Tycker ni om lutfisk? Inte jag.

På morgonen har jag möblerat om och storstädat Idas rum, hon har haft sängen mot ytterväggen och nu när vintern är här på riktigt blir det onödigt kallt för henne på natten. Nu är sängen inflyttad och vi hoppas det blir varmare för henne när hon får ligga mot en innervägg.


Jag fick ett roligt paket för några dagar sen, jag älskar paket och blir lika glad och nyfiken varje gång det händer. Hoppas tomten tycker att jag har varit snäll under året så att jag får många paket på julafton :) I paketet jag fick dolde sig lite utav varje, bl.a. jordnötsmör och surkål. Surkål åt jag för några år sedan på en oktoberfest men kommer inte ihåg hur det smakade. Men det passar nog på julbordet där man har lite allt möjligt.


Honung använder vi lite då och då i matlagningen framför allt under grillsäsongen när vi gör marinader mest varje dag. Men även till honungsgriljerade revbensspjäll, som blir riktigt goda och smakrika. Nya tesorter är perfekt för mig som dricker minst fem, oftast fler, koppar te per dag.

Nu ska jag vila ett tag innan jag ska börja promenera iväg till mamma och pappa. Ha en bra lördag så hörs vi lite senare.

fredag 14 december 2012

Julköttbullarna som blev rätt trots fel

Ibland är det tur att man gör fel. Köttbullarna vi åt i dag var enligt vårt vanliga recept som jag oftast använder ändå berömde Leif dem jättemycket och tyckte att de var ovanligt goda. Även tjejerna åt med god aptit trots att de inte brukar tycka om hemmagjorda köttbullar. Självklart tyckte jag att det var kul med allt beröm men tyckte det var konstigt att de blev så bra just i dag.

Men till slut kom jag på det....jag hade ju tänkt fel. Vi brukar frysa ner älgfärs i 5-hg-påsar men i fläskfärspåsarna är det bara 3 hg. Jag tog upp 4 påsar, 2 påsar av varje, av gammal vana räknade jag med att det var 2 kg och kryddade köttfärsen som om det var 2 kg men det var ju bara 1,6 kg. Så nu måste jag ju ändra receptet så det blir så här bra i fortsättningen också.
Julköttbullarna som blev rätt trots fel
1 kg älgfärs
6 hg fläskfärs
4 dl mjölk
3 dl ströbröd
3 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 dl kalvfond
1 st gul lök, riven
3-4 tsk salt
3 tsk svartpeppar

Blanda ihop mjölk, ströbröd, senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 minuter så det tjocknar till lite.
Blanda i köttfärsen och rör så att allt blir blandat, men inte för länge för då blir köttfärsen seg. 
Rulla smeten till köttbullar.
Sätt in en långpanna med en klick smör i ugnen. Ta ut när smöret smält.
Lägg i köttbullarna och stek i 225-250 grader i ca 15 min, beroende på köttbullarnas storlek. Vänd ev. köttbullarna efter halva tiden.


Det var nog inte bara kryddningen som gjorde att de blev extra bra i dag. Jag tror att de blev extra saftiga tack vare att jag blandade i fläskfärs i älgfärsen som är ganska torr. I dag åt vi köttbullarna med kokt potatis och gräddsås, men på julafton blir det rödbetssallad till köttbullarna istället, i alla fall för mig. Köttbullarna enligt det här receptet räcker nog till tre middagar, förutom det vi åt i dag frös jag ner två lådor.

Visst har ni slutat steka köttbullar i stekpanna på spisen? Det är så smidigt att steka i ugnen, det går fort och man slipper stekoset. Har ni inte provat än så lova mig att ni provar steka köttbullarna i ugnen nästa gång.

Rocky road utan nötter

Äntligen är jag hemma och jag tänker hålla mig inne resten av da'n för här snöar det på tvärsan, dvs det blåser så mycket så snön singlar inte lite fint rakt ner. Jag tog bilen i morse och det satt jag och ångrade hela dan på jobbet för det hade varit skönt att få ta bussen hem. Tack o lov slutade jag redan vid ett-tiden så bilen och vägarna hann inte bli helt igensnöade. Men nu ska jag vara hemma resten av da'n och njuta av att det är fredag.

Igår provade jag att göra mitt favorit-julgodis, Rocky road, fast utan jordnötter. Dessutom satte jag chokladsmeten med allt gott i småformar istället för att hälla i en form och sen skära bitar.
Rocky road utan nötter
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %
15 st dumlekolor
1-2 dl mini-marshmallows
1-2 dl salta och torrostade solroskärnor

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Klipp dumlekolorna i 4-6 bitar.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Fyll i småbrödsformar, sätt ev. en minimarshmallow högst upp.
Ställ kallt att stelna.

Vill du inte fylla småformar kan du hälla smeten i en avlång form (ca 1,5 liter) och låta det stelna i kylskåp innan du skär i bitar. Mina marshmallows och dumlekolor hann smälta av den varma chokladen men det gjorde inte så mycket, men nästa gång väntar jag nog ett tag innan jag tillsätter alla godsaker. I vanliga rocky roads kyler kanske jordnötterna ner smeten ordentligt för jag har aldrig varit med om att det har smält tidigare. Nog är det gott med salta jordnötterna till choklad men det här är ett fullgott alternativ och det bästa av allt är ju att jag slipper vara orolig att Ida ska få i sig nån smula.

Nu ska jag baka jullimpa och steka julköttbullar, som förutom att de ska finnas på julbordet även blir dagens middag. Ha det bra i snöyran!

torsdag 13 december 2012

Luciafirande

Har ni sett nån Lucia i dag? Jag har sett flera luciatåg, det började tidigt på morgonen med luciafirande på förskolan. Det var riktigt duktiga sångare som var med i det tåget, de sjöng högt och tydligt. Ibland har det en tendens att kunna bli lite tyst sjungande på förskolan för barnen blir blyga inför alla föräldrar. Men inte i år.



Jag hann även med lite luciafika med glögg innan jag var tvungen att rusa till ett morgonmöte på jobbet. Barnen skulle lite senare ta bussen till Storheden och en restaurang där de skulle lussa för lunchgästerna, sen blev de bjudna på varm korv och fika innan de åkte tillbaka till förskolan. Vilket roligt äventyr för dem!


Efter mitt möte fick jag även i år se Norrbottens lucia på jobbet och de sjöng också riktigt bra och jag fick sen höra att i år var det sångprov för att få vara med. Det märktes för det var hög klass på tjejerna, vi trodde först att det var nån kör som var och lussade för oss.

Rocky road med solroskärnor i portionsformar

Ikväll har vi påbörjat julgodis-tillverkningen här hemma. Vi brukar hinna med många sorter innan jul, både gamla favoriter och några nyheter. I år provar jag att göra Rocky Road med solroskärnor istället för jordnötter för att även Ida ska kunna smaka och de var just dem vi gjorde i kväll. Dessutom portionerade jag upp smeten i småbrödsformar istället för att hälla i en form och sen skära i bitar. Recept och utlåtande kommer under helgen för nu måste de för stelna.

Både Olivia och Isak hjälpte till både med att göra julgodis och med att slicka skålarna :) Undra vad de tyckte var roligast?



Nu ska jag stänga ner datorn och sätta mig i tv-soffan för nu ska vi se film, Johan Falk, bra avslutning på kvällen. Och i morgon är det fredag, jippi!

onsdag 12 december 2012

I väntan på pepparkaksbak

Julstressen kommer smygande. Det är så mycket jag vill hinna och tiden fram till jul krymper för fort och jag får inte glömma njuta under tiden. Ibland är det bara stress, stress och åter stress och sen helt plötsligt är julen förbi och man glömde njuta. Tänk på det nu när det bara är 12 dagar kvar till jul. Njut! Snart är det helgledigt, Leif och Isak kommer vara i Piteå på hockeycup mest hela helgen, men jag och tjejerna ska vara hemma o baka lite och göra julgodis. Pepparkaksbaket väntar vi dock med till mästarkavlaren Leif är hemma. Fast Olivia har faktiskt redan bakat lite pepparkakor och en dag kom hon hem med en fint pyntad pepparkaka till Ida som blev såå glad att hon fick en egen pepparkaka.




I dag har det varit mycket snack om detta magiska datum 121212, folk har gift sig, många gjorde en statusuppdatering på facebook precis kl.12.12 osv. Men jag som lyckades föda ett barn 070707 har redan prickat in det bästa datumet med den bästa grejen så jag är helt lugn i dag :)

Nu ska jag ta fram strykbrädan och stryka Idas lucialinne till i morgon sen blir det nog en tidig kväll för oss alla eftersom vi måste vara på dagis strax efter sju i morgonbitti för luciafirandet.

tisdag 11 december 2012

Tryfflar med och utan smak

Varning för långt inlägg! Om ni inte orkar läsa så titta på bilderna och inspireras. Tänk så mycket gott man kan göra trots att man tänker på allergiker.

Vid pralinpysslet, som Astma- och allergiföreningen i Luleå anordnade i söndags, använde alla samma grundrecept på tryfflarna men vi smaksatte på olika sätt i de olika skålarna. Vi hade förberett så att alla fick varsin skål, smaksättning och garnering (som vi skrev på post-it-lappar för att komma ihåg de olika varianterna). Alla fick börja med att bryta chokladen i småbitar, sen hälldes varm grädde på och det var bara att röra för fullt tills det var en härlig chokladsmet.

Tryffeltillverkning. 
Kul att vara många så kan man surra samtidigt 
som man rör chokladsmeten.

När chokladsmeten hade svalnat var det dags att rulla små tryfflar och sedan rulla dem i garnering och sätta i fina små formar.

Tryfflarna garneras.

När allt godis hade stelnat och var klart placerades de på ett bord och alla fick fylla en ask med goda och fina tryfflar.

Ett bord fyllt av tryfflar. Tyvärr var inte allt mitt :)

Sen la vi tryfflarna i askar. Inte helt olikt en vanlig chokladask.

Det fanns cellofan, snöre och klistermärken så att man kunde göra sin egna fina personliga chokladask.

Paketinslagning

Olika varianter på chokladaskar

Tryffel grundrecept (ca 20-30 st)
200 gr mörk choklad av valfri sort (Plamil är helt mjölkfri)
1 dl grädde (antingen vanlig eller någon allergivänlig variant, vi har provat både ris- och havregrädde med utmärkt resultat)

Exempel på smaksättning till en grundsats tryffelsmet:
0,5 dl ojämnt krossad turkisk peppar
1 dl ojämnt krossad polkagris
1 tsk snabbkaffe
0,5-1,5 tsk smakessens t.ex. rom, arrak, pepparmint

Exempel på garnering:
Florsocker, kakao, råsocker, strösocker, chokladströssel, flingsalt

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i smaksättningen.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i valfri garnering. Tänk på att inte göra dem så stora för de smälter fort när man håller dem i handen.

Nu har jag ju tyvärr inte smakat alla varianter än, men favoriten hemma hos oss blev smaksättningen med polkagris rullat i florsocker. Jag har lovat barnen att vi ska göra en omgång polkagris-tryffel hemma men då rullar vi dem nog i polkagrissmulor för att få riktigt mycket mintsmak. Ni kommer väl ihåg att choklad och mint är min favoritkombination?

Polkatryffel rullad i florsocker

Turkisk peppar tyckte jag och Leif om men barnen tycker inte om lakrits så den tryffel får vi har för oss själva, hi, hi. Jag skulle nog bara ha satt lite flingsalt uppepå för syns skull, är rädd det blir för salt att helt rulla dem i salt. Eftersom vår favoritkola är smaksatt med turkisk peppar, så nöjer jag mig med den istället för att smaksätta även tryffel med turkisk peppar.

Turkisk peppartryffel rullad i turkisk peppar eller flingsalt.

Att rulla tryfflar i kakao är nog det vanligaste sättet och det gjorde även vi. När man åt tryffeln som smaksattes med kanel och rullades i kakao och kanel blev man torr i munnen tyckte vi, då vet vi inte om det var kanelen eller kakaon som gjorde det, men kanel kan ju ha en tendens att bli torr/dammig eller hur man nu ska förklara det. Kanel eller pepparkakskrydda är ju annars en perfekt tryffelsmaksättning till jul.

Kaneltryffel rullad i kakao och kanel

Barnen tyckte även om de naturella sorterna där man kan variera sig mig garneringen, t.ex strössel eller socker.

Tryffel utan smaksättning rullad i strössel

De vackraste tryfflarna blev nog de som rullades i rör- eller strösocker för de glittrar så fint och passar perfekt till allt julpynt.

Romtryffel rullad i rörsocker. Visst glittrar de fint?

Om man ensam ska göra tryfflar och inte vill hålla på med så många olika skålar så kan man använda sig av en smaksättning och sen rulla tryfflarna i olika garneringar för att på så sätt få lite variation.

Arraktryffel rullad i strösocker som också glittrar så fint.

Förutom alla olika tryfflar gjorde vi även två andra julgodis-sorter - Sega cornflakes-godiskakor och Bountybollar.

Sega corn-flakesgodiskakor
100 g (mjölkfritt) margarin
1 dl sirap
1,5 dl socker
4 msk kakao
1 dl kokosflingor
5 dl corn flakes (eventuellt hälften puffat ris)

Smält margarinet i en kastrull
Tillsätt övriga ingredienser
Låt blandningen koka i ca 2 minuter
Sätt små högar av blandningen på bakplåtspapper eller i småbrödsformar med hjälp av en liten sked.
Låt dem stelna.
Om blandningen blir för hård/seg innan allt är utportionerat så är det bara att värma blandningen igen.


Bountybollarna doppas i choklad och får rinna av på ett galler.
Bounty-bollar
50 g (mjölkfritt) margarin
0,5 dl sirap
0,5 dl florsocker
2 dl grädde (vanlig, ris- eller havregrädde fungerar utmärkt)
200 g kokosflingor
Garnering
200 g choklad (Plamil är helt mjölkfri)

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 6-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
Rör ner kokosen
Låt smeten svalna något och rulla sedan bollar och lägg på bakplåtspapper. Är det svårt att rulla så låt smeten kallna mer.
Ställ kallt minst en timme tills de hårdnat och är riktigt kalla
Smält choklad över vattenbad
Doppa bollarna
Förvara kallt

Dessutom hade Carina gjort riktiga praliner hemma som vi fick två var av. Det var mörk choklad med en choklad- och hallonkräm. Den har jag inte provsmakat än men jag är övertygad om att den är himmelskt god. Jag är lite sugen att köpa ett pralin-set men jag vet inte om jag har tålamodet med alla moment.

Kolla vilka snygga praliner. Jag är så imponerad.

Det här pralinpysslet var ett initiativ från Astma- och allergiföreningen i Luleå för att även allergiker skulle få äta gott och vackert julgodis. Allt godis var mjölk-, ägg-, gluten- och nötfritt och vi använde då mjölkfri choklad från Plamil och risgrädde från RiceDream.

Allergivänliga produkter

Tack alla för en trevlig dag och tack Carina och Anita för ett bra initiativ.
Det här gör vi om snart igen, eller hur?