måndag 10 december 2012

Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf

Äntligen är min dator ledig, den var visst väldigt populär i dag. Samtidigt som jag skriver det här provar Ida lucia-klänningen o kronan och tränar luciasånger. På torsdag är det dags! Det är så skönt att vi har lucialinnen i nästan alla storlekar, det är bara att gå ner i källaren och söka fram årets storlek, istället för att stressa runt på affärer och hitta ett plagg som man använder en gång/år. De stora barnen är inte med i något luciafirande i år så det blir inga krockar, tack o lov.

En av hela familjens storfavoriter är kycklingtortillas med bl.a majs, purjo, chilisås, jalapeños och naturell crème fraiche. Igår gjorde jag en snabbvariant med smaksatt crème fraiche och det vi hade hemma och det var inte mycket, men gott blev det.
Kycklingtortilla med mexikansk chili-cf
3  kycklingfiléer, ca 7 hg skulle jag tro att det var
1 burk majs
1 tomat, (ta gärna mer men jag hade bara en tomat hemma)
2-3 dl crème fraiche, Norrmejeriers mexikansk chili
salt, peppar
ev. chilipeppar
ca 8 tortillabröd
riven ost

Skär kycklingen i småbitar. Stek och krydda med salt och peppar.
Blanda ner majs och tärnad tomat.
Rör ner crème fraiche och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt, peppar och ev. chilipeppar.
Rulla in kycklingröra i tortillabröden och lägg i en smord ugnsform.
Strö riven ost över.
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Vill du har mer färg på osten ställer du formen högre upp och ökar på värmen.


Den här varianten var minst lika god som vår vanliga trots att det var färre ingredienser i den här. Paprika saknade jag men eftersom vi inte hade det hemma var jag tvungen att skippa det. Om det blir över någon crème fraiche så är den god att servera kall till maten. Än en gång var det smidigt med smaksatt crème fraiche, börjar bli lite tjatigt nu. Men under alla år vi var tvungna att laga mjölkfritt använde vi inte crème fraiche, utan det var Oatlys iMat till allt, så det är kanske därför jag använder crème fraiche var och varannan dag numera. Jag har ju några år att ta igen :)

söndag 9 december 2012

Allergivänligt pralinpyssel

I dag anordnades äntligen pralinpysslet, ett samarbete mellan Astma- och allergiföreningen i Luleå och ABF. Vi kallade det för pralinpyssel men det var mest tryfflar i flera olika smaker vi gjorde, bl.a polkagris, arrak och kanel, dessutom gjorde vi bountybollar och sega cornflakes-godiskakor. Allt var fritt från mjölk, ägg, nötter och gluten.


Vi hade förberett med en skål, 200 g choklad och olika smaksättning till var och en, som fick börja med att bryta chokladen i småbitar. Sen värmde vi risgrädden som vi hällde på chokladen och sen rörde man till chokladen hade smält, därefter tillsatte man sin smaksättning. När det sen var dags för tryffelsmeten att stelna passade vi på att fika lite. Efter fikat var det dags att rulla chokladsmeten till runda små tryfflar och sen rullades de olika smakerna i olika garneringar, bl.a. flingsalt, socker och kakao. När skålen var tom var det fritt fram att skrapa resterna från skålen. Populärt!


Sen samlade vi alla olika tryfflar och annat godis på ett bord och var o en fick plocka ihop en låda med alla smaker. På så sätt fick alla en låda med en massa olika julgodis och smaker.


Vi hade några jättetrevliga timmar då vi förenade nytta med nöje, om man nu kan säga att det är nytta att göra julgodis :) Om man vill ha många olika sorter och smaker på sitt julgodis är det ett bra tips att träffas flera stycken, där alla gör var sitt godis eller tryffelsmak. Oftast blir det ju många av varje sort så det är inga problem att dela med sig. Så dra nu ihop ett gäng där ni äter och dricker gott samtidigt som ni gör en massa julgodis.

Fler bilder och recept på dessa godsaker kommer när jag har orkat gå igenom alla bilder. Nu har jag gjort ett nytt inlägg med fler bilder och recept. Klicka här så kommer ni dit.

Kantarellpasta med fläskfilé

Hej mitt vinterland! Det ser så härligt ut ute när det nu äntligen har kommit snö dessutom snöar det lite lugnt just nu också. Mysigt! I går tog vi fram och klädde julgranen och det blir tidigare och tidigare för varje år. Men det känns dumt att gå och längta nästan hela december för att ta fram den nån dag före julafton och sen får man inte ha den framme nå länge innan det är dags att plocka bort den. Eftersom jag är allergisk har vi en plastgran inne men en riktig ute. Har ni en plast eller riktig gran? När tar ni fram/in julgranen?

I går efter julgranspyntningen lagade jag en enkel, god och smakrik pastarätt med fläskfilé, kantareller och Norrmejeriers crème fraiche smaksatt med kantareller och champinjoner.
Kantarellpasta med fläskfilé
700 g fläskfilé
500 g tagliatelle
kantareller
2 dl crème fraiche champinjon och kantarell
1 dl grädde
salt o peppar

Koka tagliatellen enligt anvisningarna.
Skär fläskfilén i cm-stora skivor, platta ut skivorna något.
Bryn skivorna i smör och krydda med salt o peppar.
Stek kantarellerna, krydda med salt o peppar.
Tillsätt den smaksatta crème fraichen och grädden. Koka upp.
Tillsätt de stekta köttskivorna och låt de koka med tills tagliatellen är klar.
Häll bort vattnet från tagliatellen.
Lägg tagliatellen i en stor skål, häll kött, kantareller och sås över. Rör om och servera!


På sista tiden har jag använt många olika sorter smaksatt crème fraiche. Jag har varit lite motståndare till det förut och har hellre velat krydda min mat själv, men nog är det enkelt att variera maten med en crème fraiche. Den här gången när jag hade kantareller till köttet var det kul att förstärka kantarellsmaken med hjälp av en crème fraiche. Det känns extra bra när det finns goda smaker i Norrmejeriers sortiment, eftersom Norrmejerier finns i Luleå.

I fredags när Ida var på kalas på Leos lekland fick alla barnen varsin slush som man får ta själv. Det var lite svårt att välja av alla smaker, men till slut bestämde hon sig för päron, jordgubb, smultron och cold ice.

Ida med sin slush i det rosa prinsess-rummet

Nu är det dags att gå ut och skotta innan jag ska börja förbereda mig för dagens pralinpyssel med Astma- och allergiföreningen. Längtar! Vi ska göra flera olika sorters julgodis och allt är allergivänligt. Jag tar med mig kameran så ni får ett längre inlägg om mumsigt julgodis för alla lite senare.

lördag 8 december 2012

Saffranssnittar

Har precis sett klart Så mycket bättre, första gången i dag jag sitter ner i mer än 10 minuter. Det har gått i ett hela da'n känns det som. Men det är väl som det brukar när julen närmar sig. Har en känsla av att jag kommer sova gott i natt. Jag väntar bara på att Olivia ska komma hem och hämta sovgrejer för hon ska sova hos en kompis, sen ska jag lägga mig på en gång. För i morgon måste jag vara pigg för då blir det julgodistillverkning för hela slanten. Jag längtar!

I går bakade jag saffranssnittar som i stort sett är kolakakor med saffran.
Saffranssnittar
1 förp saffran (0,5 g)
1 dl socker
150 g smör
1,5 msk ljus sirap
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl

Stöt saffranet till fint pulver med 1 tsk av sockret.
Rör eller vispa smör, socker och saffransblandningen ljus och porös.
Tillsätt sirapen.
Blanda ner mjöl blandat med bakpulver.
Arbeta snabbt samman till en deg.
Dela degen i tre bitar. Rulla ut dem plåtlånga och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem lätt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter.
Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är lite varma.


Isak som inte tycker om saffran tycker att jag använder saffran i allt nu för tiden. Men det är ju jul bara en gång per år så då gäller det att passa på. De här blev riktigt goda kakor, jag var lite osäker vad jag skulle tycka eftersom kolakakor inte är nån favorit hos mig. Men jag blev positivt överraskad. De är ju så enkla att göra dessutom, så jag kanske hinner med en till omgång innan jul.


Min favoritblomma till jul är amaryllis och just nu har jag en sån ståtlig knallröd fin amaryllis i mitt fönster som lyser upp rummet. Jag har inga gröna fingrar men jag hoppas jag kan få den här att leva och blomma länge för jag blir så glad när jag ser den. Vad har ni för tips att ge mig hur jag ska sköta min amaryllis? Hur ofta ska den vattnas och med hur mycket vatten?

Frukost, lunch och snart middag

Oj, redan eftermiddag och det börjar mörkna. Vi tog lite sovmorgon i morse så istället för frukost blev det mer likt en brunch. Jag dukade fram extra mycket bröd och pålägg och man kunde även göra varma mackor i mackjärnet. Själv valde jag en av de godaste mackorna som finns - hårdbrödmacka med leverpastej, tomat och smörgåsgurka.

Efter frukosten eller lunchen eller vad det nu var vi åt, så satte jag igång med bakning. Dels till oss själva och dels betar jag av några beställningar.

Saffranssnittar paketerade och redo för frysen

Havrekex ligger på torkning.

Gårdagens lunchdejt var väldigt trevlig, som alltid när vi träffas, och vi åt väldigt gott. Som vanligt hade jag beslutsångest när jag skulle välja mat men till slut valde jag en pestopasta med handskalade räkor och det var så gott som jag hade hoppats. Det andra alternativet, fläskfilé, klyftpotatis och bearnaisesås, lät också jättegott men eftersom jag inte var så hungrig kändes det som lite väl mycket mat till lunch. Betyget på restaurangen dras dock ner drastiskt av att de bara hade en te-sort, och den värsta av alla dessutom, gula Lipton. Jag förstår inte varför restauranger envisas med denna vidriga te-smak.

Jag älskar fina uppläggningar på fina fat

fredag 7 december 2012

Jaume Serra Brut Nature

Jag har fått lite frågor om det mousserande vinet vi drack innan julfesten i går. Här kommer lite info om cavan som vi tyckte var prisvärd - mycket bubblor för lite pengar. Det är ett torrt vin utan sötma, så självklart tyckte de som gillar lite sötare viner att det var för torrt. Själv älskar jag de flesta mousserande vinerna, bara det inte blir för sött, så jag är ingen bra "betygsättare". Så fort det är lite bubblor inblandat så känns det som fest och partystämningen höjs. Rosévarianten, Jaume Serra Brut Rosado, sparar jag till nyår.


Cava var förr känd som spansk champagne men sedan EU inrättade lagar om ursprungsskydd är det inte längre tillåtet att kalla det spanska mousserande vinet för champagne. Cava framställs genom traditionell champagnemetod, vilket betyder att den andra jäsningen sker på flaska. Druvorna som främst används är Parellada, Macabeo och Xarel-lo, som tillsammans ger den elegans, mjukhet, friskhet och styrka som är utmärkande för Cava. I Sverige har cava utmärkt sig som en favorit bland mousserande viner.

Jaume Serra är en av Spaniens största cavatillverkare och kan, tack vare sin storlek och expertis, erbjuda hög kvalitet till ett mycket bra pris. Jaume Serra grundades 1890 och är en av de ledande producenterna i Penedés, Spaniens i särklass största cavadistrikt beläget utanför Barcelona.

Jaume Serra Brut Nature
Torr, ungdomlig, mycket frisk smak och inslag av gröna äpplen.
Druvor: Macabeo, Parellada, Xarel-lo
Alkoholhalt: 11,5 %
Pris: 60 kr
Artikelnr: 7884
Passar utmärkt som apéritif, till fiskrätter och skaldjur.
Finns på utvalda Systembolag men kan också beställas på www.spanskcava.se

I samarbete med PrimeWine Group

Nu sitter vi få som är hemma bänkade framför tv:n och inväntar finalen av X-factor. Olivia är ute med kompisar och Leif är på julfest. Min lediga dag i dag blev inte så ledig, jag for hemifrån halv elva och kom hem igen halv sex. Men å andra sidan hann jag med en del, inte allt, under da'n så då blir det kanske lugnare i morgon.

Julfest à la jobb

God morgon! Här har vi vaknat till ett vitt landskap för i natt har det kommit lite snö och det fortsätter falla lite flingor. Eftersom det fortfarande är ganska kallt ligger snön som ett lager fluffigt dun på marken. Ser så mysigt ut. Förskolan är stängd i dag eftersom det är planeringsdag för pedagogerna, så jag och Ida är hemma och tar en lugn morgon. Känns skönt med en lugn morgon eftersom jag var på julfest med jobbet i går.


Vi blev bjudna på julbord precis som jag önskade, men jag saknade ett viktigt tillbehör - hårdbröd. Både sillen och laxen blir så mycket godare med hårdbröd. Det var ett ganska enkelt julbord utan det lilla extra, som en rolig sillinläggning eller ny kryddning på laxgravningen. I och för sig fanns det löjrom och det måste man ju kalla för lite extra, men jag hade hellre haft lite roligare saker i övrigt (för att få inspiration till mitt kommande julbord). Åsa Persson, komiker från Piteå, underhöll och drev bl.a. med pitebor och sånt är alltid uppskattat i Luleå.

Nu ska jag sätta lite fart för jag har en lunchdejt inplanerad och vill gärna hinna göra lite nytta också när jag nu fick en extradag på helgen.

torsdag 6 december 2012

Julbubblor

Nu är det snart dags för jobbets julfest men vi börjar med lite vita bubblor - Jaume Serra Brut Nature. Rosén sparar jag till nyår.

Har ni provat Cava, "spansk champagne", nångång?

Som vanligt hoppas jag på julbord till middag. Årets första, men inte sista, i så fall. För något år sedan var det inte julbord, utan vi fick en trerättersmiddag istället. Men jag är så konservativ så jag vill ha julbord när det är julfest :)

Nej, nu ska jag åter till bubblorna men återkommer senare med dagens middag för jag har kameran i högsta hugg (så klart). Mina kolleger lär inte bli glada :)

onsdag 5 december 2012

Världens bästa skolmat

I går fick jag ett mejl från Svenska Celiakiförbundet med information som jag gärna delar med mig av. Ni vet ju att mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn.

Svenska Celiakiförbundet jobbar med en medvetandegörande-satsning för Gluten- och Laktosintolerans och Mjölk- och Sojaallergi i skolmaten. Det är många skolbarn som får sämre skolmat eller måste hämta "specialpaket" hos mattanterna. Ibland får de vänta på sin mat medan kompisarna hinner äta upp sin skolmat.
Nu finns det en facebooksida där vi alla, elever, föräldrar och skolpersonalen, kan bidra med idéer och tips. För vi vill väl alla ha världens bästa skolmat? Här trillar det in recept, berättelser och tankar kring skolmaten: https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat

Det behöver inte vara svårt att servera allergivänlig mat, det handlar många gånger om att vara inspirerad! Och för att just inspirera morgondagens kockar har det dragits igång en tävling - Sveriges unga GLMS-kockar, som riktar sig till restaurangelever i årskurs 1 på gymnasiet. Eleverna går ihop i lag och tävlar om att skapa den godaste GLMS-rätten, självklart anpassat för skolmatkök. Syftet är att inspirera och medvetandegöra morgondagens kockar i GLMS. Tävlingen avgörs på FASTFOOD & CAFÉ OCH RESTAURANGEXPO i Stockholm i januari. Mer om tävlingen kan du läsa här: https://www.facebook.com/VarldensBastaSkolmat/app_122362781244515

Jag tog bort den röda fina julfärgen på bloggen för det var för svårt att läsa texten och vad är det för mat- och bakblogg om man inte kan läsa recepten :)

tisdag 4 december 2012

Korv och rotsaker i ugn

Ida sover och de andra är på hockey, själv sitter jag i soffan och bestämmer över både tv-fjärrkontrollen och datorn. Vilken lyx och vääldigt ovanligt. Sitter med kalendern i högsta hugg och planerar in när jag ska baka till mig själv och när jag ska baka till mina kunder för leverans i god tid före jul. Fast leverans i god tid kan vara svårt att fixa eftersom det är julafton om mindre än 3 veckor. Snart är kalendern full så vill ni beställa bröd för leverans före jul så är det här sista veckan jag tar emot beställningar.

I dag blev den en god och enkel korvmiddag. Efter att ha varit småbarnsförälder i 13 år börjar jag bli en aning less korv, framför allt korv och makaroner som var en favorit tidigare. Så jag tar tacksamt emot nya goda korvrecept, för barnen vill äta korv minst en gång i veckan och jag vill gärna variera korvmiddagarna lite.
Korv och rotsaker i ugn
potatis
morötter
korv

Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar.
Häll olja över rotsakerna och salta. 
Stek i 200 grader i ca 20 min (beroende på rotsakernas storlek), tills potatisen har blivit mjuk men inte fått färg.
Skär korven i bitar och lägg in i ugnen på rotsakerna. Stek ca 10 minuter till.

Tidigare åt vi den här maten jätteofta för alla äter den med god aptit, men nu var det faktiskt ett tag sen. Det går lika bra att lägga på förstekta kycklingfilér eller fläskfilé, köttbullar, kryddiga korvar eller annat man är sugen på. Men nu var det en korvmiddag vi skulle ha i dag så då blev det korv. Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar mat som klarar sig själv i ugnen och såna här allt-i-ett-rätter är himla praktiska.

En dag som denna är det svårt att inte prata väder. Vi har drygt 20 minusgrader men ingen snö. Kylan vill jag gärna slippa och byta mot snö. Jag vill ju ha snö nu när det är jultider, det är så mycket lättare att känna riktig julstämning när det är vitt och fint ute nu är det bara kallt. 20 minus är väääldigt kallt i början av vintern, jag har inte varit ute mer än nödvändigt i dag.

Ser ni att det har blivit jul på bloggen? Jag bytte bakgrundsfärg till rött. Vad tycker ni? Blev det fint? Kan ni läsa vad det står? Min färgblinde man tycker inte om svart text på röd bakgrund.

måndag 3 december 2012

Enkel saffransdeg med god fyllning

Det känns som jag precis har kommit hem, måndag innebär lång arbetsdag för mig, hann knappt innanför dörren innan Olivia ville till Storheden och köpa en lite gran till sitt rum. När jag ändå var i farten åkte jag till Kvantum och storhandlade, så nu har vi fulla kylskåp igen ändå har jag inte kommit på nån bra middagsmat till imorgon. Kom gärna med tips! Nu är mitt huvud fullt med julinspiration så det är svårt att komma på vardagsmiddagar och så brukar det vara varje december för mig.

Jag har provat alla möjliga varianter på saffransdeg, med grädde o smör, med mandelmassa eller med kesella men eftersom jag inte känner nån större skillnad från år till år provade jag en deg utan konstigheter i år. Och vet ni vad? Den blev lika god ändå!
Enkel saffransdeg
50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1,5 dl vit baksirap eller socker
1-2 pkt saffran
1 kg mjöl (12-15 dl)
God fyllning 
100 g margarin/smör
75-100 g riven mandelmassa
2 msk socker
vaniljsocker eller kanel

Deg
Finfördela jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda ner mjölk. Värm till ca 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

Stöt saffran i mortel med lite socker.
Blanda ner baksirap, saffran och mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken.
Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.

Vill du ha lussekatter utan fyllning bakar du ut dem och sätter på plåtar.
Fyllning
Vill du ha bullar med fyllning blandar du ihop margarin, mandelmassa och socker till en smidig smet.
Kavla ut degen och bred på hälften av fyllningen.
Strö på valfri smaksättning, kanel eller vanilj.
Rulla ihop, skär i bitar och sätt i bullformar.
Jäs och grädda
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Pensla ev. med ägg, strö pärlsocker över bullarna och ev. lite strösocker över lussekatterna.
Grädda i 225 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek.
Låt svalna på galler under bakduk.


I år gjorde jag tre varianter, dels bullar med både kanel- och vaniljsmak och dels lussekatter. Alla blev lika goda så när det väl är dags för fika blir det beslutsångest de luxe för mig. Jag gjorde dubbel sats deg och använde då tre paket saffran. Om man strör på lite strösocker på lussekatterna innan gräddning blir de fint glittriga och passar perfekt till allt julglitter. Ett litet tips i jultider!


Usch vilken kyla vi har, inget roligt väder alls. Minus 15 grader, blåsigt och ingen snö. Nu är det hög tid för kvällens obligatoriska kopp te, det blir kanske två pga kylan, och sen ska jag slötitta på CSI medan jag letar inspiration både till morgondagens middag och till nya julrecept. 

söndag 2 december 2012

Pestopasta med lax

Söndagkväll, barnen har lagt sig eller är i alla fall på väg att lägga sig, jag och Leif sitter med varsin kopp te och njuter av de sista helgtimmarna medan vi slötittar på tv. Vi har påbörjat planeringen för nästa vecka så vi har lite koll på träningar, skjutsningar, middagar, hockey, julfester och andra aktiviteter. Nu är det helt plötsligt bara tre veckor kvar till jul, helt otroligt. Hur går det med julförberedelserna för er? Än så länge känner jag mig ganska lugn, till veckan tänkte jag göra julköttbullar och baka jullimpor som båda klarar sig bra i frysen fram till julafton.

I dag till middag åt vi jättegod pestopasta med lax eller pestolax med pasta.
Pestopasta med lax
4 laxfiléer
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
3-4 msk pesto
Salt o Peppar
ruccolasallad
körbärstomater
nykokt pasta

Salta och peppra laxen, ugnsstek den sedan i ca 20 min i 200 grader.
Finhacka rödlöken och stek den på låg värme så att den blir mjuk men inte tar färg, pressa i vitlöken och stek med några minuter.
Blanda i pesto, crème fraiche och grädde. Koka ihop några minuter.
Smaka av med salt o peppar och ev. med mer pesto.
Skär den färdiga laxen i stora bitar och blanda ihop med nykokt pasta, ruccola och körsbärstomater.
Häll såsen över och blanda om.
Strö lite flingsalt över.
Servera genast.


Mums så gott det här var, till och med Leif berömde maten flera gånger. Ni som har hängt med här ett tag vet att han inte överdriver berömmandet (Eller så blir han less att varje dag säga att jag gör god mat) :) Eftersom Ida och Isak inte är så förtjust i sås ugnstekte jag all lax men använde inte allt till pastan utan lät några bitar lax liksom lite pasta vara "naturella".

Adventsfrukost

Vi fick vår långa härliga stora adventsfrukost med hela familjen. Olivia var lite svårväckt men till slut kom även hon och åt frukost med oss. Som tack för att jag hade gjort en stor frukost precis som hon hade önskat hjälpte hon mig att städa köket efter frukosten.


Vi hade tre olika sorters bröd, ost, brieost, marmelad, skinka, leverpastej, gurka, sallad, apelsinklyftor, ägg, kaviar, te, juice och varm choklad. Nästa gång hon önskar frukost får jag kanske försöka hinna baka scones också. Mmmm, tänk vad gott med nybakat bröd.

Nej, nu måste jag hoppa in i duschen och kicka i gång den här söndagen på riktigt. Ha en bra första adevent!

Vitvinsmarinerad älgstek

God morgon första advent! Då var äntligen första advent här och julmånaden har börjat på riktigt. Bästa månaden på året?! Nu ska det bakas, göras godis, läggas in sillar, gravas lax, pysslas, pyntas, shoppas...och stressas. Men visst kommer ni ihåg att njuta under tiden? Gör det ni vill och hinner, resten kan ni göra nån annan gång.

I torsdags la jag en älgstek i vitvinsmarinad som vi sen tillagade på fredagkväll.
Vitvinsmarinerad älgstek
600 g benfri älgstek
Marinad
4 dl torrt vitt vin
1 stor gul lök i bitar
1 knippe persilja
Sås
1,5 dl finhackad gul lök
300 g färska, skivade champinjoner
2 dl tomatjuice
2,5 msk mjöl
2 msk soja
2 msk konjak
1,5 dl hackad persilja
1,5 tsk salt
1,5 krm nymalen svartpeppar

Lägg steken i dubbla plastpåsar.
Häll på vin, lägg i lök och grovhackad persilja. 
Ställ i kylen i 1 dygn, vänd påsen några gånger under tiden.
Ta upp och torka steken. Spara marinaden. 
Gnid in med salt och peppar. Bryn väl runt om. 
Sila över marinaden. Låt puttra under lock ca 1,5-2 timmar. 
Känn med sticka att den känns mör och fin.
Tag upp steken. Skiva den vackert och lägg på fat.
Sås
Fräs löken gyllene i smöret. Tillsätt skivade champinjoner och låt det steka med tills all vätska har kokat in. 
Pudra över mjölet. Späd med tomatjuice och vinskyn (ca 3 dl) från grytan.
Smaksätt med konjak och soja, lite salt och nymalen peppar. Blanda i finklippt persilja.


Eftersom vi hade så mycket att göra i fredags när vi tillagade och åt den här steken så kokade vårt kött drygt två timmar och var jättemört och gott. Annorlunda men god smak på såsen, oftast använder jag rödvin till kötträtter. Och oftast är det whisky, inte konjak, jag kryddar maten med, eftersom Leif har ett helt skåp med whisky i källaren. Vi åt ugnsstekt potatis, morötter och rödbetor till köttet. Rödbetor i ugn blir så söta och goda. Visst har ni provat det?

Nu är det dags för kalendern på tv och jag ska göra i ordning en stor adventsfrukost. Olivia sa att vi kunde väcka henne när vi äter frukost om vi har en massa pålägg, bröd och tända ljus. Så då fixar jag det för det är inte varje dag man får se Olivia uppe före lunch :) Sen har vi inte så mycket planerat i dag förutom Idas dans. Skönt! Eventuellt åker vi en sväng på julskyltningen innan dansen, men om det är lika blåsigt och kallt som i går då struntar vi i det.

lördag 1 december 2012

Myskväll

Nu har vi precis avslutat vår goda julmustkycklingmiddag. Vi har som tradition att kring första advent, oftast lördagen före, äta julmustkyckling. Det är en jättegod kycklingrätt som förutom julmust även kryddas med ingefära. Har ni inte provat, så måste ni göra det. Perfekt i jultider och en anledning till att få köpa hem julmust :)


Har ni sett första avsnittet av årets julkalender på tv? Vad tyckte ni? Barnen verkade tycka den var bra, fast det gör de varje år. Förra kalendern med Mysteriet på Greveholm har vi på DVD och den har alltid varit en favorit så vi har höga förväntningar i år.


Äntligen kan jag koppla av med en kopp te och en kanel-saffransbulle i ett städat adventpyntat hem. Såå skönt. Nu ska jag njuta i tv-soffan resten av kvällen!

Gult, gult, gult

Vad tror ni jag har gjort i dag?


Jag har bakat lussekatter och två varianter av saffransbullar, dels med kanel och dels med vanilj. När man bakar dubbel sats så tar det lite tid så nu känner jag mig lite trött, men inget som inte en kopp te och provsmakning av bullar kan fixa. Men undra vilken sort jag ska välja? 

Lussekatter måste man ha för det hör julen till, men barnen tycker bäst om de med fyllning och eftersom jag inte kunde bestämma om jag ville att de skulle smaka vanilj eller kanel gjorde många olika sorter. 

Nu ska jag städa köket och hallen sen är äntligen hela huset rent, fint och adventspyntat och då ska jag njuta hela kvällen.

fredag 30 november 2012

Trött men fint

Nu har vi jul här i vårt hus.....

Nja, men lite adventsfint har vi i alla fall. Jag har inte hunnit pynta klart men några stjärnor och adventsljusstakar hann jag plocka fram innan klockan hann bli för mycket och jag för trött. Efter att ha storstädat 4 sovrum, 3 toaletter, 2 vardagsrum och 1 tvättstuga funderar jag på om vi inte ska flytta till en etta nästa år :) Hall och kök har jag dessutom kvar eftersom vi ska baka lussekatter i morgon kändes det lite onödigt att skura köksgolvet som ändå kommer bli nermjölat i morgon.

Längtar tills imorgon då jag äntligen 
ska få äta nybakade lussekatter igen.

Mitt i allt städande var Leif tvungen att åka och hämta griskött som vi hade beställt och som nu var färdigstyckat. Så då var det bara att börja paketera en halv gris och dra fram köttkvarn för att mala lite fläskfärs. Dessutom hade jag förberett en älgstek som låg i en marinad och skulle kokas klar i dag. När jag stod där med dammsugar'n framdragen, fläskkött i hela köket, älgstek kokandes på spisen, rotsaker som skulle skalas och sås som skulle göras, då funderar jag varför jag inte hade varit så förutseende så att jag hade planerat in hämtmat till middag. Det hade underlättat lite! Fast vi fixade det ju i alla fall, men det hade varit skönt att slippa matlagning i dag. Å andra sidan fick vi en riktigt god fredagsmiddag.

Lingonpannacotta

Godmorgon härliga men kyliga fredag. Ett tunt tunt lager snö ligger på marken men vi vill har mer, det sägs att det ska snöa i helgen. Hoppas! Det är drygt minus 10 grader så det finns chans till snö som inte tinar bort. På söndag är det första advent så i dag är det storstädning och adventspyntning som står på programmet. Jag hade även velat hinna baka lussekatter men det får vi nog vänta med till i morgon.

Igår provade jag göra lingonpannacotta och självklart använder jag gelésocker istället för gelatin. Jag velade om jag skulle smaksätta den med vanilj eller kanel och det slutade med att jag inte valde någon smaksättning alls.
Lingonpannacotta
1,5 dl lingon
2,5 dl grädde
0,5 dl gelésocker

Koka ihop lingon och grädde i någon minut. Mosa lingonen mot kastrullkanten med en sked så att grädden färgas rosa.
Sila lingongrädden så att alla skal försvinner.
Koka lingongrädden med gelésocker i en halv minut.
Häll upp i små glas eller skålar.
Ställ kallt att stelna några timmar.

Med facit i hand så ångrar jag att jag inte lät en kanelstång koka med i grädden för det hade nog varit gott med en smaksättning och kanel är mer jul än vanilj. Det var som att något saknades. Jag tycker att pepparkakspannacottan jag gjorde i fjol var godare än den här lingonvarianten. Vill man ha en mjälkfri variant så går det alldeles utmärkt att göra pannacotta av Oatlys iMat (havregrädde) det har vi gjort flera gånger.

I går somnade barnen i omvänd åldersordning, Olivia som är äldst kom hem trött och med huvudvärk vid 6-tiden och gick och la sig och har sovit nästan hela natten. Isak somnade efter hockeymatchen medan 5-åringen Ida inte somnade förrän efter tio. Vet inte vad som har hänt henne som alltid somnade enkelt i vettig tid förut. Ska försöka få liv i henne nu så vi kan kicka igång den här dagen och förhoppningsvis har vi adventsfint innan vi går och lägger oss i kväll.

torsdag 29 november 2012

Julgodistips

Nu är det snart dags för årets roligaste pyssel - julgodistillverkning! Planeringen har i alla fall börjat men själva tillverkning väntar vi ett tag med så att de fortfarande är goda på julafton. Jag kommer nog baka julkakor ett tag framöver eftersom man fryser ner fikabrödet och det då håller sig längre. Om man inte vill bör äta upp allt godis själv så är det en perfekt julklapp till förskolepedagoger t.ex.

För två år sedan fick Idas pedagoger på förskolan 
en fin tomteskål med några olika sorters godis.

Vi har några stående favoriter...som utökas varje år för vi hittar alltid nya favoriter men har svårt för att välja bort gamla godingar. Knäck är väl något som hör julen till men det är nog den julgodissort vi oftast slopar i förmån till godare sorter.

Två av våra absoluta favoriter innehåller nötter och det känns ju inte så kul att göra dem med tanke på Idas nötallergi. Men det har gått bra, för hennes allergi är inte luftburen och hon är så duktig att hon inte rör godisarna om vi säger att det är nötter. Men självklart känns det ändå tråkigt.


Wienernougat är nog vår äldsta favorit som vi inte kan vara utan, som innehåller nougat. Jätteenkla att göra och såå goda. Rocky road är nog min huvudfavorit, jag tycker det är så god blandning mellan sött och salt (jordnötter). I år tror jag att jag faktiskt ska prova göra dem med saltade solroskärnor istället för jordnötter, för Idas skull.


Lakritskola har blivit en favorit på senare år liksom bountybollarna, och nu känns de självklara på vårt julgodisbord. Jag tycker inte om Bounty och andra kokoschokladgodisar, men trots det tycker jag att de egengjorda bountybollarna är riktigt goda. Konstigt, eller hur?


Brukar ni göra julgodis eller köper ni bara en Aladdinask? Eller ni kanske inte äter julgodis överhuvudtaget?

onsdag 28 november 2012

Plättar eller pannkakor?

Nu äntligen har jag en stund över och kan sätta mig vid datorn. Det har varit fullt upp i dag med att spela spel, rita, skriva och leka, jag har alltså varit hemma med en krasslig Ida. Vi har även hunnit med att vila lite (det bästa med att vara hemma med ett sjukt barn). Ida mår bättre men är, tyvärr, inte redo för dagis än så hon blir nog hemma hela veckan. 

Småplättar utan ägg

Till middag hade Ida önskat sig plättar, dvs det vissa kallar för småplättar som görs i en plättlagg. Eftersom de gick åt i ett nafs gjorde jag sen lchf-pannkakor till mig och Leif. Eller var det lchf-plättar? Vad kallar ni det man gör i en vanlig stekpanna? Är det tunnpannkakor eller plättar? Förut kallade jag det alltid för plättar men nu har jag ändrat mig och säger pannkakor. Känner mig som en svikare :)

Tunnpannkakor eller plättar med flera ägg

Ida och Isak fick en äggfri variant som är rikigt bra trots frånvaron av ägg. Jag och Leif åt raka motsatsen, dvs en variant med en massa ägg. Lchf-varianten innehåller inget mjöl men är riktigt goda ändå. Prova ni kommer bli förvånade?

tisdag 27 november 2012

Tips på fika inför jul

Har ni börjat baka inför advent och jul? Det har inte jag men till helgen ska jag sätta igång att fylla frysen, i alla fall med lussekatter. Innan vi har bestämt var vi ska fira jul vill jag inte baka för mycket men några saker måste jag ha inför jul oavsett var vi är.

Det finns många recept på själva degen till lussekatter och saffransbullar och sen finns det lika många varianter på fyllningar. Hur gör ni era? Jag gör nog olika varje år. Undra hur jag gör i år.


I fjol bakade jag en variant med mandelmassa i själva degen och sen hade jag kanel och mandelmassa som fyllning. Här hittar du det receptet med kanel. Ibland har jag fyllt saffransbullarna med mandelmassa och vaniljsocker istället.


Sen har jag en variant på lussekatter utan fyllning som är mjölk- och äggfria. När jag var mammaledig med Ida var jag ofta på ett mat- och barn-forum där verkade det här receptet vara det optimala som alla pratade om. Jag tror faktiskt att jag har ännu fler lussekattsrecept men nu får det räcka med såna tips. Måste ju hinna tipsa om annat gott fika till jul.


Man behöver inte bara använda saffran till att baka lussekatter/saffransbullar, utan saffran är även jättegott i mjuka kakor då jag tycker saffransmaken kommer fram ännu mer. Jag har en variant på saffranskaka med kanelfras på toppen, kanel är ju också en julsmak. I fjol bakade jag goda muffins med saffran och mandelmassa. Det blir mycket mandelmassa för mig kring jul.


Pepparkakor måste man ju ha till jul och vi bakar alltid egna och vi håller på att drunkna i pepparkaksformar, men det är så roligt att göra kakorna i olika former och figurer. Vi har de traditionella formarna, men även Pippi Långstrump och Nalle Puh och liknande. Jag har ett jätteenkelt recept på en pepparkaksdeg som inte blir så stor och är lätt att kavla ut. Sen har jag två recept på lite krispigare och smakrikare pepparkakor, Ekstas och Riddarbageriets. Jag har inte bestämt vilken variant det blir i år, men snart måste jag bestämma mig eftersom degen ska vila i kylskåpet rätt länge.

Pepparkakor behöver inte alltid vara hårda, utan man kan även göra mjukpepparkaka och där har jag ett jättegott recept på en variant som är mjölk- och/eller äggfri som även går att göra muffins av.


Kanel är en riktig julsmak och passar perfekt ihop med lingon, den här kanel- och lingonkakan är underbart len och god.


På jul är det många som äter mandelmusslor med grädde och hjortron, en annan (enklare) variant är att göra en hjortrontoscamuffins som man eventuellt kan servera med grädde.


Om man vill ha något mer dessert-aktigt passar det med pepparkakspannacotta eller fryst pepparkakscheesecake.


Pannacotta måste vara en av de enklaste efterrätterna som finns framför allt om man använder gelésocker istället för gelatinblad. Fryst cheesecake är ju också enkelt men det är väldigt mycket vispande.


Varje år blir det nån ny sort för mig eftersom jag älskar prova nya recept, de närmaste dagarna kommer jag prova göra lingonpannacotta. Har ni provat det nån gång? Vad har ni för måsten till jul- och adventsfikat? Bakar ni egna kakor eller köper ni det ni vill ha?