torsdag 6 juli 2023

Crostini med ruccolapestoost, basilika och lufttorkad skinka



Nu har även jag fått semester och efter flera veckor med kanonväder så vräkte regnet ner min första semesterdag. Så typiskt hade kanske de flesta tyckt. Men för mig gjorde det inte så mycket eftersom vi har två kalas på gång. Nu kunde jag baka, städa och förbereda inomhus i lugn och ro, utan att längta ut.

I dag däremot lyser solen och jag kan njuta utomhus och känna mig lugn med alla förberedelser inför morgondagens kalas. Det blir nog inga snittar imorgon, men det hade vi på midsommarafton, då vi hade det så mysigt på mammas balkong.

Färdiga Crostinis är så himla goda och perfekta att göra nå gott drink-tilltugg av. Den här gången använde jag smaksatt ost, lufttorkad skinka och basilika. Superenkelt och supergott.

Crostini med ruccolapestoost, basilika och lufttorkad skinka


Crostini (jag använde färdiga)
Arlas färskost med smak av Rucolapesto
Lufttorkad skinka
Basilikablad

Dela skinkskivorna i mindre bitar. Jag delade varje skiva i 4 delar, men beror lite på storlek.
Bred en klick ost på varje crostini.
Toppa med ett basilikablad och ihopsnurrad skinkskiva.
Servera genast



Tänk att imorgon fyller vår yngsta 16. Varje år (flera gånger per år rättare sagt) måste jag nämna att hon är född 070707. Hur läckert är inte det? I vår familj där vi är lite siffertokiga är det extra kul och fascinerande. Min syster poängterade dessutom att i år (2023) blir ju även siffersumman av året 7 (2+0+2+3) och hon fyller 16, dvs även det blir 7.


Talet 7 har alltid betraktats som speciellt. Veckans sju dagar, världens sju underverk, regnbågens sju färger, de sju dödssynderna, osv. Det sägs till och med att Newton lade till färgen indigo till sin beskrivning av spektrumet för att få det till just sju färger. Även inom skönlitteraturen har talet 7 haft en speciell roll. Snövits sju dvärgar, de sju horrokruxerna i Harry Potter, osv.

Wikipedia

söndag 2 juli 2023

Köttfärsrulle fylld med ost, skinka och paprika


De hotar/varnar för regn så då gäller det att komma på goda maträtter som man lagar inomhus. För på sommaren är det inte ofta vi lagar mat inomhus, det blir grillat nästan varje dag med uppehållsväder…och ibland även regniga dagar.

Den här köttfärsrullen åt vi för ganska länge sedan men eftersom jag har varit så dålig på att blogga har jag glömt bort att ge er receptet. Men nu hittade jag recept-utkastet och bilderna.


Köttfärsrulle fylld med ost, skinka och paprika


Köttfärsen
750 g köttfärs 
1 tsk margarin flytande
2 msk potatismjöl
1 ägg
0,5 dl mjölk
2 tsk basilika
1,5 tsk salt
svartpeppar 

Fyllning
smaksatt ost, jag valde en med paprikasmak
skinka
paprika
soja

Blanda färs med margarin, potatismjöl, ägg, mjölk, basilika, salt och peppar. 
Platta/kavla ut till en fyrkant på ett bakplåtspapper. 
Bred ut osten, lägg ut ett lager skinka, strö över paprika i småbitar.
Rulla ihop som en rulltårta. 
Lägg i en smord eldfast form. Pensla med soja. 
Sätt in i ugn 200° ca 40 minuter. 
Servera med kokt potatis och sås.
Basilikagräddsås

3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja
1 msk torkad basilika
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.Smaksatt ost, skinka och paprika på köttfärsenIhoprullad och redo för ugnen
Dags att äta

torsdag 29 juni 2023

Jordgubbs- och limedrink Alkoholfri



Det här var en av drinkarna jag bjöd Ida och hennes kompisar på innan deras bal. När de var hemma hos oss och gjorde sig i ordning. Den passar perfekt nu när det är jordgubbstider.

På tal om jordgubbar köpte jag en hel låda med jordgubbar igår. Så gårdagskvällen bestod av att rensa, skära, frysa in och förbereda bakning och syltkokning och självklart blev det lite jordgubbar och glass också.

Jordgubbs- och limedrink Alkoholfri


1 jordgubbe (muddlas i glaset)
1 apelsinskiva (muddlas i glaset)
0,5-1 msk pressad limejuice
2 msk lättdryck lime jordgubb
Indian tonic

Garnering
is
1-2 jordgubbar
limeskiva 

Muddla (”mosa”) jordgubbe och apelsinskiva i ett glas.
Lägg ner hela jordgubbar, limeskiva och is.
Blanda ner limejuice och lättdryck.
Fyll på Indian tonic.





tisdag 27 juni 2023

Midsommar i regn



Planen för midsommar var en dag och kväll i soliga skärgården med vänner. Men planer är till för att ändras, eller? 🙂 Kanske inte, men väderprognosen gjorde att vi ändrade våra planer. Eftersom det skulle vräka ner regn hela dagen kändes det inte så frestande att sitta inne i en stuga på en ö. Vi sparar ö-vistelsen till en dag med sol och värme istället.

Men trots ändrade planer fick vi en supermysig midsommarafton med familjen istället. Jag fixade i ordning lite godsaker och sedan åkte vi till min mamma och satt ute på hennes mysiga balkong. Där njöt vi av bubbel och godsaker hela eftermiddagen medan vi fascinerades över hur mycket det kan regna. Smattret av regn är ganska mysigt. I alla fall nån gång då och då.

När bubblet var slut dukade vi om bland godsakerna för då var det dags för te och tårta. Jag hade bakat en Pinocchiotårta som jag varit sugen på så länge och det blev precis så gott som jag förväntat mig.




Sen lunch/eftermiddagsfika


Romdipp och chips
Crostini med ruccola- och pestoost med lufttorkad skinka och basilika
Laxröra i rågkorgar
Melon, sallad, grönsaker, oliver
Ostpinnar
Mozzarella, tomat och basilika






Jag är alltid i valet och kvalet när jag gör pinnochiotårta om jag ska garnera den med grädde eller inte. Oftast slutar det med att jag inte garnerar och låter marängen förbli krispig. Den blir ju inte lika vacker, men….

När vi myst klart med bubbel o snacks och te o tårta åkte vi hem och jag blev akut sugen på varm smörgåstårta. Vilken tur att det är så lätt att fixa. Tillsammans med sallad blev det en perfekt sen middag. Inte så traditionsenligt men supergott och precis vad jag var sugen på.

Tänk så bra allt kan bli trots att man måste ändra sina planer

lördag 17 juni 2023

Grill-plockmiddag



Oj, vad jag njuter av dessa varma härliga soliga dagar och kvällar. Tänk om hela sommaren kunde bli så här underbar. Jag kom precis hem från en kvällspromenad längs vattnet och det var så fint när solen lyste över Luleås centrum.

Det har varit så fullt upp och mycket fix o trix på kvällarna så en kväll hemma utan planer var precis vad jag behövde i dag och kändes lika härligt som fredagkvällar brukar kännas. Inte illa att ha fredagskänsla en onsdag.

Att jag dessutom var ensam hemma blev en liten extra bonus 🙂 Jag åt inte ens middag, utan tog en stor kopp te ute i loungen.





I söndags fixade vi en småplocksmiddag med fokus på grillen och sallad. Så gott och så mysigt. Jag älskar småplocksmiddagar då var o en får fixa i ordning sin egna favorit-tallrik av en massa uppdukade godsaker. Det finns alltid något för alla (hoppas jag).

Min favorit den här gången blev tomatsalladen med burrata. Den står snart igen på vårt bord. Pimientos de padrón är ju också sjukt gott, trots att de egentligen inte smakar nå speciellt 🙂



Grill-plockmiddag

Sallad, frukt och grönsaker

Blandsallad med gurka, paprika, tomat och nektarin
Vatten- och honungsmelon
Tomatsallad med burrata 
Från grillen

Halloumi
Champinjoner
Ribs
Övrigt

Lufttorkad skinka med peppar eller tryffel
Ägghalvor
Baguette, smörgåsrån och libabröd
Dressing





Efter maten lyxade vi till det med tårta. Så himla gott. Jag har varit sugen på tårta så himla länge och det var perfekt avslut på helgen. Det bästa var att jag inte behövde baka själv, utan det var Leif som fixade tårtbotten och jag toppingen.

Eftersom det är midsommar i helgen kanske jag fixar en tårta till helgen igen att mumsa på. På tal om midsommar är det inte lite komiskt med väderprognosen? Efter två veckor med kanonväder ska det r-e-g-n-a på midsommarafton och midsommardagen och sedan på söndag ska det blir soligt och varmt igen. Det är som att vädergudarna driver med oss 🙂

fredag 16 juni 2023

Hej då grundskolan

Förra fredagen var det skolavslutning och Ida lämnade nian och grundskolan. Så nu har vi inget grundskolebarn kvar. Lite delade känslor kring det. Som så ofta på skolavslutningen var det strålande sol när vi kom ut från kyrkan. Det är så mysigt att först ha avslutningen i kyrkan och sedan samlas utanför på gräset och säga hej då till alla. En tradition vi har haft sedan nästan 20 år tillbaka.

I år dröjde det lite extra länge innan vi tog oss hemåt. Så många kort som skulle tas, så många kramar att ge och få och så många hej då att säga.


9A med favoritläraren Perry. Han kommer vara saknad
Ida och Emmy, sista gemensamma skolavslutningen.
Ida och tjejgänget 
I år gick Ida och Emma ut 9:an, om 3 år tar de studenten tillsammans från Teknikprogrammet
Favoritläraren Perry som de har börjat kalla för hammaren,
så självklart blev det en hammare i present till honom.
Samma gäng som gick på balen tillsammans 2 dagar tidigare.



Självklart fick mentorerna presenter från klassen, trots att de aldrig har haft nån lektion med den ena mentorn. Lustigt system 🙂 Men den viktigaste presenten var till Perry ”hammaren”, SO-läraren som verkar vara one of a kind och tack vare smeknamnet var en av presenterna självklar. Inte ofta man hör om någon så populär lärare. Kul att de finns, synd att de är så få.

Ida gav även en blomma till matteläraren som har varit guld värd för Ida och låtit henne sticka i väg i sin fart. Vi ville verkligen visa vår uppskattning, för av erfarenhet vet vi att det inte är självklart för alla lärare.

Ida har älskat matte och klarat av sitt egna ansvar galant. Tidigare matte-lärare har gett henne tråkiga extrauppgifter istället. Alltså sånt borde vara förbjudet, det tog död på all matte-glädje. Så mycket roligare när hon har fått räkna på och slippa vänta in resten 🙂

Efter kyrkan åkte vi hem och åt lite, sedan var det dags att åka till Norrfjärden och barnens kusin Lukas som tog studenten. En trött student bjöd på bubbel och snittar, god buffé och tårta innan han rusade vidare till nästa fest. Det är ett hårt schema för studenter 🙂

Snittar och bubbel är bland det bästa jag vet 🙂
Även buffémat slank ner
Så vacker tårta, som man knappt ville skära i och förstöra

torsdag 15 juni 2023

Sommarkycklingsallad

Äntligen känns det som sommar, solen skiner och det är riktigt varmt och helst vill jag bo utomhus på altanen. Älskar det här vädret och trots att det är några veckor kvar till semester passar jag på att leva lite semesterliv med sena kvällar, lite vin i solen före maten, struntar i att städa inomhus 🙂 osv.

Det är så mycket enklare att fixa mat också på sommaren. Om vi inte grillar så blir det sallad.

Igår när det bara var jag och Ida som skulle äta gjorde jag en sallad på lite rester. Så enkelt, så gott och så många fina kommentarer jag fick på insta-story om min sommarkycklingsallad.


Sommarkycklingsallad

Blandad sallad, jag använde isbergssallad och ruccola
Gurka, i bitar
Tomat, i bitar
Paprika, i bitar
Sojabönor
Nektariner
Stekt kyckling 
(jag använde rester av pankopanerad och örtkryddad kyckling)
Kokta ägg
Gräslök

Lägg salladen i botten på ett stort serveringsfat.
Lägg gurka, tomat, paprika och sojabönor ovanpå.
Skär kycklingen i bitar och lägg den på grönsakerna tillsammans med nektarinklyftor.
Lägg äggklyftor runt kanten. 
Klipp gräslök över hela fatet.
Servera ev. med dressing och/eller gott bröd.

Så här gjorde jag årets första sommarkycklingsallad, men jag hoppas det blir fler inom kort. Använd det här som inspiration, men som ni förstår så kan man ju variera i det oändliga.

Jag tycker att det blir så fint när man lägger upp en sallad på ett serveringsfat i olika lager, istället för att blanda ihop allt i en salladskål. Att jag sätter äggen på kanten beror på Isaks äggallergi. Det hänger kvar att jag inte vill blanda in ägg för mycket i maten, utan det ska vara enkelt att ta bort.