fredag 11 november 2022

Coleslaw med morötter och äpple

 Nu är det väl dags för ett recept igen. Efter några veckor med andra inlägg 🙂 Jag tänkte ge er receptet på ett supergott tillbehör som nog var sommarens mest använda recept. Men jag har glömt att dela med mig av det. Vilken tur då att det funkar året om. Jag har gjort så många omgångar av denna coleslaw och alltid fått lika mycket beröm. Hemligheten är äpplet som gör det fräscht. 

Coleslaw passar som tillbehör till det mesta man grillar som t.ex. hamburgare och revbensspjäll/ribs. Men det är även jättegott till pulled pork och annat kött.

Coleslaw med morötter och äpple

ca 7 dl vitkål
1-2 morot
1 grönt äpple
1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
1 tsk fransk senap
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Strimla vitkålen, riv moroten och äpplet.
Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Salta och peppra.
Blanda vitkål, morot, äpplet och röran. 

Se till att du får en bra blandning av allt, vissa vill ha mycket röra och andra vill ha lite. Anpassa efter dig.
Smaka av innan du ställer kallt ett tag.

Den här andra covid-omgången har tagit så mycket ork och energi från mig. Jag har sovit så himla mycket och ändå aldrig känt mig pigg. Men vet ni vad? I kväll känner jag mig faktiskt lite pigg. Kommer knappt ihåg den känslan. Men så underbart.

Slumrade i soffan efter middagen och när jag vaknade var jag pigg. Halleluja. Hoppas det fortsätter så….

I så fall kommer jag nog tillbringa tid i tvättstugan. Känns som det börjar bli dags för det, så vi har några kläder nästa vecka. Ska försöka ta mig till jobbet åtminstone två dagar, så då är det nog bäst att jag har något annat än myskläder på mig 🙂

Vi är ju en sportnörd-familj och senaste sporten vi har börjat se är Formel 1 och precis nu fixade dansken Kevin Magnussen Pole position till morgondagens lopp. Så himla kul! 

På tal om bra sport, så är det ju dags för Vinterstudion imorgon. Äntligen! Finns det något mysigare på helger än att börja dagarna med långfrukost och Vinterstudion. Kanske dags att gå och lägga sig så att det blir lördag lite snabbare 🙂

tisdag 8 november 2022

Covid-vecka

Det har varit en tyst vecka från mig och det beror på att jag trillade dit en andra gång. Så förra veckan låg jag hemma med Covid. Aldrig kul att vara sjuk, men det positiva var att jag har var ensam hemma hela veckan och jag behövde inte oroa mig för att smitta nån annan i familjen. Jag kunde även ligga och sova/slumra dygnet runt utan att störa eller bli störd av nån.

Jag var helt frisk och ovanligt pigg hela lördagen, men på söndagen vaknade jag upp med en sjukdomskänsla och lite halsont. Men det var inte så mycket mer än så, förrän vid lunch på måndag. Då blev jag så himla trött och orkade knappt vara vaken trots många timmars nattsömn. Och efter det har jag vilat och sovit i flera dagar. Men nu håller jag på att vakna till 🙂


Så underbart för en jul-älskare som mig att flera kanaler började visa julfilmer precis nu. Perfekt tidsfördriv när man inte orkar göra så mycket annat än att vila och sova. Dessutom gör det inget om man somnar ifrån slutet. För man kan vara ganska säker på att julfilmer slutar lyckligt och att tjejen och killen blir ihop.

Hade kvar en massa halloween-godis, som hade varit perfekt att ligga o mumsa på till alla filmer. Men jag var inte speciellt sötsugen så det mesta är kvar. Blir perfekt att baka med inför jul.

Den här gången skiljer sig otroligt mycket från förra gången jag hade Covid. Då hade jag hög feber, värk i kroppen och hemsk hosta. Den här gången har det satt sig i bihålorna och jag har varit extremt trött. Men med bara lite feber och lite hosta. Tänk att samma sjukdom från samma virus kan skilja sig så mycket åt. Ja, jag vet att det inte är exakt samma virus, men ändå….

Tror ni att jag åt god mat hela veckan, när jag var ensam hemma? Ja ganska 🙂 Jag var sugen på lite mat, eller salt, men inte så sugen på att laga nå mycket mat så det blev lite smått o gott. Mycket kolhydrat och mindre protein 🙂

Pommes med dressing
Snabbmakaroner och ketchup
Fryspizza

söndag 30 oktober 2022

Tapas- och bubbelkväll

Jag var Home Alone igår och passade då på att bjuda hem några kompisar på tapas- och bubbelkväll. Jag såg även till att göra det enkelt för mig genom att säga att det var knytis så alla var tvungen att ta med något till buffébordet 🙂 Och så himla mycket gott alla hade med sig.

Vi satt länge och åt, drack och surrade. Så himla skönt att vi fick en timme extra i natt eftersom vi ställde tillbaka klockorna till normaltid.


Tapas/småplock

briochebröd med sallad, pulled pork, picklad rödlök och srirachamajo
filodegskorgar med färskost och lax
crostini med krämig kräftröra
tunnbrödssnittar med lax eller kött
grönkålssallad med chevre och honung
romdipp och chips
morotsstavar och melon
fröknäcke och andra sorters kex
ost och chark
fikonmarmelad och blåbärssylt
och till efterrätt: kladdkaka med dulche de Leche och grädde

Två varianter tunnbrödssnittar
Filodegskorgar med färskost och lax
Krämig kräftröra på crostini
Mini-briochebröd med sallad, pulled pork, pickled rödlök och srirachamayo
(Japp samma som jag bjöd på förra helgen också 🙂 )
Varm grönkålssallad med chevre och honung
Mitt val!
Och självklart fanns det lite halloween-godis också

Alltså detta med Halloween och vilken dag man ska gå ”Bus eller godis”. Det skulle vara skönt om det styrdes upp lite. Hos oss har det nu ringt på dörren tre dagar i sträck och än är det inte 31 oktober (halloween). Så jag räknar med att det kommer något gäng imorgon också.

Jag tycker det är okej när grannbarnen som inte är så stora kommer, då är det bara gulligt. Men när större barn kommer och ringer på och de knappt har ansträngt sig, utan bara håller fram påsar för att få godis – Då känns det inte okej. Men trots det så får de godis för, tack o lov, kom jag ihåg att köpa hem godis inför helgen.

Nu ska jag fixa lite middag och sedan ska jag hitta nå bra att se på tv så jag kan fortsätta hänga i soffan resten av dagen också.

Hoppas ni också är nöjd med helgen och är redo för en ny vecka!

fredag 28 oktober 2022

Chokladkaka med chockladkräm

Go’kväll, hoppas ni har en bra fredagkväll. Det har jag – i min älskade soffa 🙂 Vi sitter i ett nersläckt hus där bara tv:n lyser upp. Det var så många bus-eller-godis-besök så vi lessnade lite och släckte ner och hoppas att de tror att vi inte är hemma eller har gått o lagt oss.

Alltså känslan på fredagar är väl ändå bara underbar, när man har en hel helg framför sig. Imorgon ska jag dessutom ha en tjejkväll med tapas och bubbel. Kan det bli bättre?

Jag såg även till att det blir knytis så att jag inte behöver fixa med allt. Himla ovanligt för att vara mig faktiskt. Men i dag är jag väldigt nöjd att jag slipper känna stress över att fixa massa tapas/småplock inför imorgon.

Förutom några olika sorter tilltugg funderar jag på att baka nån kaka till efterrätt. Jag tror dock inte att jag gör den här kakan, utan klurar på något annat. Vi får se vad jag känner för imorgon.

Det här är en chokladvariant av min populära vaniljsockerkaka. Fyllningen blev dock krämigare och tjockare än vaniljvarianten. Men vad gör det 🙂


Chokladkaka med chokladkräm

Kaka
3 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Rör ner i äggsmeten.
Häll över det kokande vattnet och rör till en slät smet.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 30 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao

Smält smöret.
Tillsätt mjölk, vaniljsocker och kakao.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll fyllningen på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra lite florsocker över så blir den lite finare.

tisdag 11 oktober 2022

En bättre helg

Åh vilken underbar helg jag har haft. Jag, Leif och Ida tog ledigt från jobb och skola i fredags och åkte till Stockholm för en minisemester utan större planer. Så skönt och välbehövligt med lite semester. Det här gör jag gärna om snart 🙂

En liten tepaus på hotellrummet
Fräscht badrum med Rituals-produkter

Jag älskar Stockholm och att bara strosa omkring där, eller sitta på ett café eller en restaurang. Trots att det redan är oktober så var det faktiskt riktigt varmt. Stor skillnad mot för hemma, så jag var tvungen att köpa en tunnare jacka för att inte svettas ihjäl 🙂

Som vanligt när vi är i Stockholm så handlar det mycket om att äta och dricka gott, promenera, shoppa och vila på hotellet. Den här gången bodde vi på Clarion Sign vid Norra Bantorget, som vi dessutom hade så vacker utsikt över från rummet. Vi hade ett riktigt stort rum för oss tre, ibland är det så trångt med en extrasäng så man kan knappt röra sig på rummet. Men inte nu.

Men det bästa med hotellet var nog ändå frukosten. Där fanns allt! Och jag som är en logistik- och planeringsnörd hade inget att anmärka på hur de hade organiserat frukosten med flera olika stationer utspridda i lokalen. Så det behövde aldrig bli kö. Guldstjärna för det!

Stora fat med sallad och grönsaker, så fräscht. Flera olika varianter av chark-pålägg.
Flingor, gryn och frön
Underbart god äggröra och andra varma saker.
Beställ din egna omelett eller ät äggfria våfflor. Tänk om man hade kunnat få äggfria våfflor på hotell när Isak var liten.
Gravad och rökt lax, och flera varianter av dessertostar.
Så mycket gott bröd.
Chokladdoppade donuts
Croissant och muffins

På fredag tog vi en fördrink i lobbyn innan vi gick och åt middag, som så ofta valde jag favoriten Aperol Spritz. Till middag åt jag sedan en hyfsad god vegetarisk pasta, medan Idas Carbonara inte var nån höjdare. Restaurangen var även lite för stökig/stojig och med för hög ljudnivå så i fortsättningen väljer vi andra pastarestauranger.


På lördag åt vi en sen och mastig pub-lunch så vi var inte så hungriga till middag utan jag och Leif delade på en Toast Skagen innan vi gick och såg Bodyguard på Chinateatern. Så himla bra musikal – högt tempo, bra dans och underbar musik.

Jag trodde inte att den skulle vara såå bra. Nu måste jag leta fram filmen och se den igen. Nostalgi deluxe.


Söndagen började vi riktigt lugnt med vila (vår favoritsysselsättning 🙂 ) på hotellet innan vi gick ut i ett soligt Stockholm för lite mer promenerande innan vi flög hem. Så himla mysig helg som jag snart hoppas det blir en repris på.

Jag tog en bild från flygplanet när vi närmade oss Luleå. Är det himmel, moln eller hav man ser?

torsdag 3 februari 2022

Paltlimpa med havre och råg

Helgen för snart 2 veckor sedan då alla barnen sov här kokade jag palt. Otroligt att det inte ens har gått två veckor sedan den mysiga helgen. Det känns som en evighet sedan. Den söndagen kokade jag palt som vi njöt av innan alla åkte hem till sitt (och innan vi blev sjuka).


När man kokar palt (pitepalt, potatispalt) så blir det perfekt att använda kokspadet till att baka matbröd. Jag brukar låta paltgrytan stå ett tag att kallna och låta allt gott sjunka ner till botten. Sedan häller jag bort översta vattnet och använder det geggiga och goda som sjunkit till botten.

Sedan använder man de mjölsorter man vill. Jag älskar rågsmak, så den här gången använde jag rågmjöl tillsammans med annat som jag hittade i skafferiet. Smarrigt deluxe!

Tanken var att göra frallor, men orken tröt och det fick bli limpor istället. Gott det med och lite extra gott att rosta. Jag älskar rostat bröd.


Paltlimpa med havre och råg


50 g jäst
1 liter paltspad
2 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 tsk salt (lite beroende på hur salt paltspadet är)
4 dl rågmjöl
12-15 dl vetemjöl

Värm paltspadet till 37 grader. 
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt havregrynen och kruskakli och låt blandningen stå och dra i 5 min.
Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. 
Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen lite till.
Dela i 4 delar och forma till limpor.
Lägg i en långpanna, pensla lite olja mellan limporna så är de enkla att lossa efter gräddning. 
Låt jäsa ytterligare 30 min. 
Grädda längst ner i 35 – 40 min i 200 grader. 
Ta ut och låt svalna på galler. 

Om du inte hinner baka samma dag som du kokat palten så kan du förvara palt-spadet i kylskåpet några dagar för att spara det till någon dag då du har mer tid och/eller lust.


Jag blev så sugen att baka när jag skriver om bakning. Dessutom ligger jag i soffan och dricker så mycket lenande te om dagarna så jag blev sugen på nån riktig godsak till teet. Så i dag gjorde jag en liten omgång kanelbullar. Finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar. Eller hur?

Planen var ju dock att fylla frysen med mer matbröd inte sötsaker. Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig 🙂

tisdag 1 februari 2022

Upskjutet

1 februari – som jag har längtat efter den här dagen. Det var ju idag jag skulle få börja mitt nya jobb. Så himla spännande och kul. Men vad händer. Jo detta eländiga Corona-virus vill inte lämna min kropp. Jag är feberfri men hostan har blivit värre. Så för säkerhets skull kom vi överens om, redan igår, att jag stannar hemma den här veckan. Nytt försök på måndag.

Det är jag och (vissa) OS-idrottare 🙂 Vi har längtat och väntat till februari och sen kommer detta virus och ställer till det. Jag behöver dock bara vänta några dagar på en ny chans medan idrottarna måste vänta 4 år.

Det känns inte så kul att börja en ny anställning med att vara sjuk. Men det är bara att acceptera hur världen ser ut just nu och jag tror alla förstår det, men det känns ändå inte speciellt kul. Men det hade varit ännu värre att gå till nya jobbet och smitta ner alla nya kolleger. Och vad hade de tänkt om mig om jag kom dit och sitter o hostar mest hela tiden.

Nej, det här blir nog bra trots allt.

Igår, som var min sista anställningsdag på gamla jobbet fick jag ett blombud med en fin bukett från jobbet. Älskar att få blommor. Och det här var en riktigt fin bukett med många favoritblommor och favoritfärger.