måndag 23 december 2019

Pestogran

Nu ska ni får ett sista-minuten-tips till kvällens uppesittarkväll. Den här granen var både god och effektfull, wow-känsla med liten ansträngning. Pesto och smördeg är inte något nytt för oss, för vi gör ofta de goda pestorullarna. Men den här granen blev ju så mycket snyggare.


Pestogran

2 rullar färsk smördeg
1 liten burk pesto
1 uppvispat ägg
flingsalt

Lägg ena arket smördeg på en plåt. 
Bred på peston (nästan hela burken). 
Lägg på det andra arket och tryck fast. 
Skär ut formen av en julgran och skär sen snitt längs hela som grenar. 
Tvinna grenarna. 
Pensla granen med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt. 
Grädda i 225 C ca 10-12 min tills granen blivit fluffig och fått fin färg. 
Servera genast och låt gästerna bryta grenarna att äta. 


Jag använder alltid Icas röda pesto som är helt nötfri och underbart god. Degen som blev över förvarade jag i kylskåpet och gräddade dagen efter som stjärnor då vi hade nya gäster. Godast nygräddat!

Receptet hittade jag hos Matplatsen, en av mina favoritbloggar där jag hittar så mycket inspiration.


Vi har det så himla lugnt och skönt idag. Känns nästan som att vi har glömt något. Men jag tror vi har kommit ihåg allt. Gröten kokar i min Crock pot och beräknas bli färdig lagom till middagen och det övriga till midda'n och även till uppesittarkvällen är på gång eller redan klart. Skinkan står i ugnen och jag längtar efter den goda mackan med ljummen nygjord skinka. Årets godaste macka!

Jag tror jag ska ta mig en kopp te och sätta mig i soffan och njuta av lugnet!

söndag 22 december 2019

Juldrinken 2019

Vill ni fira in julen med en god drink så kommer enklaste bästa tipset här. Blossa kommer ju med två "Årets glögg" varje år, dels den mer kända starkvinsvarianten men även den oftast godare alkoholfria. Den alkoholfria varianten har jag i flera år använt att göra juldrink av tillsammans med torr cava. Eftersom glöggen är så söt så vill jag ha så torrt bubbel som möjligt och därför passar Cava perfekt.

För några år sedan var blåbär och ingefära årets smak - så himla god. Men även i år är det en höjdare. I fjol när starkvinsglöggen smakade bl.a. citron var den riktigt god att blanda med bubbel, men då blev det en ganska stark drink så därför föredrar jag alkoholfri glögg.


Juldrink

Årets alkoholfria glögg från Blossa med smak av Äpple och Vanilj
Torr Cava

Häll upp glögg i ett champagneglas till nästan hälften.
Fyll upp med Cava.



Jag känner inte så mycket smak av äpple och vanilj utan det blir en lätt god ton av glögg tillsammans med bubblet. Prova gärna! Jag har hunnit med att dricka den här flera gånger under december. Kanske läge att köpa på sig en flaska glögg till nästa år för då finns ju inte den här smaken nå mer.

lördag 21 december 2019

Vilar in julen

Nu har vi julledigt på riktigt här i huset och jag hoppas på sena kvällar, långa sovmorgnar och en massa timmar i mjukiskläder hemma med familjen i flera dagar. Men allra mest hoppas jag på att vi får vara friska hela lovet.

Jag blev ju snuvad på den sköna äntligen-ledigt-känslan eftersom jag var sjuk sista arbetsveckan. Det blir inte samma underbara känsla när en sjukledighet övergår i en semesterledighet. Men om nån dag, när vi har kommit in i semesterlunken ordentligt, känns det nog bättre.

Tomtarna är på plats och väntar på julafton
I dag ska jag fortsätta vila, men även försöka hinna köpa de absolut sista julklapparna. Tack o lov är det inte mycket kvar så jag behöver inte anstränga mig så mycket o behöver absolut inte ränna runt på sta'n.

Se'n är det väl dags att börja följa nån ny serie så vi kan ha lite seriemaraton långt in på nätterna. En jultradition sedan några år tillbaka. Älskar det! När jag inte behöver bry mig om att jag är vaken alldeles för länge på nätterna, då känner jag mig verkligen ledig. Bästa känslan!

I natt har det snöat så nu får vi nog en vit jul. För inte ska det väl regna och töa nå mer nu?

fredag 20 december 2019

Nubbesallad

Nubbesallad eller Gubbröra? Vad är skillnaden? Jag vet faktiskt inte, när jag googlar verkar alla ha olika åsikter dessutom så jag blev inge klockare. Det spelar inte så stor roll, men gott är det i alla fall oavsett vad det heter. 

Den här nubbesalladen hittade jag hos Fredriks fika och den var riktigt god och innehåller precis det jag vill ha i en nubbesallad (eller gubbröra kanske).


Nubbesallad

1 burk matjessill (à 200 g)
1 dl gräddfil
2 msk majonnäs
0,5 dl finhackad rödlök
0,5 dl finhackad purjolök
2 msk finhackad dill
3-4 kokta potatisar i små bitar
2 hackade hårdkokta ägg
salt och svartpeppar

Skär matjessill i mindre bitar.
Blanda med gräddfil, majonnäs, rödlök, purjolök, dill, potatis och ägg. 
Smaka av med peppar och ev salt. 
Låt gärna nubbesalladen stå i kylen över natten, den är ännu godare dagen efter.


Jag serverade nubbesalladen i små portionsglas och sedan fick den som ville ta en knäckebrödsbit till också. Jag har svårt att bestämma vad som är godast - att äta den som den är eller på en bit hårdbröd. Vad tycker du?

Pepparkakspaj med äpplen

Har ni börjat fundera på efterrätt till julafton? Eller ska ni kanske bjuda på julfika nån dag? Här har ni en riktig god och snabbgjord paj med julkänsla. En smulpaj med äpplen som kryddas med pepparkakor och pepparkakskrydda. Servera den till lingongrädde som är så himla gott, fräscht och vackert.


Pepparkakspaj med äpplen

Smuldeg

150 gram smör
2 dl vetemjöl
0,75 dl socker
1,5 dl havregryn
lite flingsalt
50 g pepparkakor ca 10 st ca 1,5 dl

Fyllning

4 stora äpplen
0,75 msk pepparkakskrydda
0,5 dl socker

Smält smöret på låg värme och låt det svalna lite.
Tillsätt havregryn, mjöl, socker och flingsaltet. Rör om till en smidig smet.
Krossa pepparkakorna och rör ned dem i smeten. 

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar.
Blanda med pepparkakskrydda och socker.
Häll äpplena i en pajform. Strö över smuldegen.
Grädda pajen i 200 grader tills den fått fin färg, ca 20 minuter.
Servera med lingongrädde.

En god julig äppelpaj....
...som blir extra god och julig med lingongrädde.

Jag som låg så bra till med alla förberedelser och kände inte minsta stress, men se'n slog sjukdomar till och nu ligger jag här och orkar inte ta tag i nånting. Men än känner jag ingen stress (kanske för jag inte orkar tänka ens😂) Jag hoppas och tror att alla julklappsinköp är gjorda och jag har bestämt att sill, lax och Janssons får affären laga åt oss i år. Det blir nog en bra jul även om jag inte gör allt själv 😍

Men i dag känner jag faktiskt lite hopp om att jag snart är frisk. Bättre sent än aldrig....

onsdag 18 december 2019

Saffransräkor

Räkor äter vi ofta och gärna! 
Nu senast använde jag julkrydda nummer ett - saffran - när jag gjorde en räkröra att servera på glöggminglets buffébord. Annorlunda men god smak, om man tycker om saffran 😀


Saffransräkor

1 dl majonäs
0,5 dl crème fraiche
0,5 påse saffran
0,5 krm cayennepeppar
500 gram räkor med skal
salt o peppar

Skala räkorna.
Blanda ihop majonäs, creme fraiche, saffran och cayennepeppar. 
Tillsätt räkorna, smaka av med salt och peppar.
Servera till ägghalvor och/eller baguette.

tisdag 17 december 2019

Pepparkakscheesecake med ädelost

Äter ni pepparkakor med ädelost nu i jultider? Det gör jag, det är ju så himla gott. På glöggminglet bjöd jag på en pepparkakscheesecake med ädelost. Helt otroligt hur bra de smakerna passar ihop. Jag hade tänkt dekorera med klyftor av färska fikon, men glömde köpa det så det fick bli fikonmarmelad istället. Det var riktigt gott med lite päronbitar till också, så servera gärna det i en skål bredvid.


Pepparkakscheesecake med ädelost

200 g pepparkakor
125 g smör
350 g ädelost, av en fast sort. 
200 g naturell färskost
0,5 dl creme fraiche
salt och peppar

Smält smöret.
Smula pepparkakorna i en matberedare, stavmixer eller i en påse och banka med t.ex. en kastrull.
Blanda ihop det smälta smöret med pepparkakskrosset. 
Tryck ut i en bakpappersklädd rund form, cirka 24 cm i storlek. 
Ställ i kyl.
Smula ädelosten. 
Värm färskost och creme fraiche på låg värme i en kastrull tills det smält ihop. 
Rör ner den smulade ädelosten och låt smälta ihop under omrörning på fortsatt låg värme. 
Får ej koka. Använd gärna en ballongvisp. 
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Häll smeten i formen ovanpå pepparkaksbottnen och ställ i kyl minst 1 timme eller över natten.