torsdag 2 mars 2017

Fina Ida

I dag ska jag tillbringa hela dagen med denna snygging! Min fina, kloka och känsliga Ida.

Nyklippt tjej...
...med glittrande stenar...
...och fina lockar
I söndags fick vi äntligen tid att klippa Ida, så välbehövligt och som vanligt var hon lite extra fin när vi gick från salongen med glittrande stenar och lockar i håret. Ida var så lycklig över sitt fina hår när vi gick till bilen och som hon själv sa "Vilken tur att mössan var kvar hemma".

Gissa om jag blev nå glad när jag såg att favoritsalongen Icon hade söndagsöppet och när jag väl såg söndagstiderna då var jag snabb att boka. Söndagsöppet - det är service på hög nivå och perfekt för att få vardagspusslet att gå ihop för stressade barnfamiljer.

onsdag 1 mars 2017

Västerbottensskagen på rödbetor

I dag känns det bättre än i går, tack o lov. Nu känner jag mig mindre stressad och ser fram emot en kväll hemma utan måsten. Nästan så att jag skulle vilja fira med nå gott o mysigt till o med, men det är bara en dröm. Här blev det grillkorv till middag innan Ida skulle iväg på dans och jag får fira med en kopp extra gott te istället.

Men till helgen kanske vi passar på att äta nå gott och vill man bjuda på snittar men vill skippa brödet så är kokta rödbetsskivor supergott tillbehör till olika röror, t.ex. skagen.



Västerbottensskagen på rödbetor

(färdig)kokta rödbetor
500 g räkor med skal
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna, grovhacka dem något.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med cayennepeppar.

Skiva rödbetorna och lägg dem på ett fat.
Klicka skagenröra på rödbetsskivorna.
Servera som snittar till fördrinken, på buffébordet eller som förrätt

Så himla gott! Jag använder färdigkokta rödbetor för det är så himla smidigt, skagenröra däremot gör jag nästan alltid själv och som oftast använder jag favoritreceptet med västerbottensost. Vill man göra det ännu enklare för sig så använder man färdig skagenröra också.

Servera med lite sallad som en god förrätt.
Servera överbliven skagenröra och räkor i skålar bredvid för extra lyx.
Servera snittarna på ett buffébord t.ex.

I morgon är det en spännande dag! För det första så ska Ida på soja-provokation på sjukhuset, hoppas, hoppas, hoppas att det går bra och att hon klarar soja utan problem. Största orosmomentet inför i morgon är nog om vi tar oss ut med bilen. Snön har vräkt ner hela da'n så jag misstänker att plogen kommer i natt och ger oss en hemsk plogkarm så att jag inte tar mig ut med bilen. Men jag har en reservplan - ta bussen, så det gäller att stiga upp i tid så vi hinner med bussen om det behövs.

En annan spännande sak som händer i morgon och som jag missar eftersom jag är på sjukhuset med Ida det är att systemet/gränssnittet som jag har jobbat med det senaste halvåret driftsätts/lanseras för kommunens alla medarbetare. Håller tummarna där också att det går bra och att mottagandet blir positivt. För säkerhets skull tar jag med mig jobb-datorn till sjukhuset för att kunna rycka in och hjälpa till om det krisar. Men jag tror och hoppas att det inte behövs.

tisdag 28 februari 2017

Desserts, eller?

Vilken dag! En riktig usch-å-blä-dag, trots att det är fettisdag och tillåtet att frossa i semlor (om man hade haft några). Men nu är snart den här dagen slut och det kan bara bli bättre imorgon. Peppar, peppar....


Jag försöker tänka och känna så här!



Men det är så här jag känner mig!


I morgon ska jag försöka vara mer positiv o glad och ge er något gott recept inför helgen. Förrätt eller efterrätt, vad är ni mest sugen på? Nu ska jag stänga ner datorn o lägga mig i soffan o se hockey och försöka sluta sura 😀

måndag 27 februari 2017

Vin- och limesås till lax

Söndagsmiddagen i går var ugnsstekt lax med en snabbt hopvispad sås av det som fanns i kylskåpet och vilken succé det blev. Alla barnen åt såsen och mmm:ade mest hela tiden. Kul att lyckas så bra när "man tager vad man haver".


Vin- och limesås till lax

1,5 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
1 lime
svartpeppar
(salt)

Koka ihop crème fraiche, grädde och buljongtärning.
Tillsätt rivet skal och saft från lime tillsammans med vinet.
Koka ihop någon minut.
Smaka av med svartpeppar och ev. mer salt (tänk på att buljong ofta är väldigt salt).

Jag använde inte speciellt mycket skal för min lime var rätt gammal och började bli lite ful i skalet men det var gott ändå. Men en aning mer skal och därmed mer limesmak skulle nog ha blivit snäppet bättre - i alla fall enligt mig som älskar citron o lime i mat.

Laxen kryddade jag med salt och citronpeppar och tillagade i ca 20 minuter i 200 grader. Så enkelt och så gott.

*********************

Måndag innebär tidigt i säng och jag har redan börjat längta, ärligt talat har jag längtat hela da'n tills det är sängdags. Men innan jag går och lägger mig har jag tänkt börja packa lite inför vår Jämtlandsresa, eller jag ska åtminstone skriva lite packningslistor och en att-göra-innan-vi-åker-lista. Älskar listor och ha koll på läget!

söndag 26 februari 2017

Pestobiffar med basilikagräddsås

Köttfärsbiffar har blivit en ny favorit hemma hos oss. Så passande både till vardag och fest! Beroende på kryddning och tillbehör så kan man göra det hur festligt som helst, men det passar lika bra till en vardagsmiddag.


Pestobiffar

8 hg köttfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g fetaost, i bitar
2 msk torkad basilika
2 msk pesto
0,5 dl vatten
salt
peppar

Blanda köttfärsen med alla övriga ingredienser.
Forma till biffar.
Stek i stekpanna. Ev. kan man steka färdigt i ugnen.

Pesto och basilika kan inte bli fel, det här var precis så gott som jag trodde och såsen kryddad med basilika var det där lilla extra som gjorde det perfekt.

Oftast steker vi först biffarna i stekpanna och lägger se'n över dem i en ugnsform för att steka färdigt i ugnen medan vi förbereder resten av middagen.


Basilikagräddsås

3 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
1,5 msk kalvfond
0,5 msk soja


1 msk torkad basilika
salt och peppar

Blanda allt i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra 5 min och smaka av med salt och peppar.


Eftersom jag älskar basilika var det gott att lyfta den smaken i såsen också och inte bara i biffarna. Den här grundsåsen använder jag ofta till köttfärs och se'n kryddar jag den lite olika beroende på hur vi har kryddat biffarna.


Solen skiner och det verkar vara ett helt underbart väder ute. Ska verkligen försöka ta mig ut trots att jag känner mig riktigt trött efter i går och har en massa jag behöver göra inne i dag. En hel helg-dag försvann i går och eftersom vi åker till Jämtland under sportlovet så försvinner nästkommande två helger också. Så i dag är sista chansen att hinna det som måste göras här hemma.

Hoppas ni har en solig söndag!

lördag 25 februari 2017

Mackverkstad

Nu har vi haft mackverkstad här hemma och snart ska vi åka på Isaks futsal-sammandrag där vi hoppas få sälja alla dessa mackor och en massa annat fika.

Jag fick bra hjälp av Ida att smöra bönkakorna från Fazer, se'n la vi på pålägg innan vi plastade in mackorna och skrev en lite lapp vilket pålägg det är på just den mackan. En viktigt detalj eftersom det är dubbelmackor och man inte alltid ser innehållet.

Vi började med att duka fram allt i vår "verkstad".
Ida smörade...
....sen la vi på pålägg
....innan vi la ihop till en dubbelmacka.
Salami och brie brukar vara populärt

Efter att ha gjort alla dessa mackor med olika pålägg - skinka+ost+gurka, salmai+brie, ägg+kaviar, skinka+gurka och ost+gurka så blev jag ju hungrig så nu måste jag ta en kopp te och något ätbart. Se'n ska vi packa ihop här hemma och bege oss mot sporthallen.

Ni får hoppas för god försäljning för oss!

torsdag 23 februari 2017

Chiligratinerad hummer

Snart är det helg! Det tror jag inte att nån har missat, eller? 
Kommer ni äta lite godare mat när det är helg eller kör ni på med "vanlig" mat vardag som helg?

Om ni vill äta något festligare så kan jag tipsa om hummer. Supergott som ger känslan av fest och lyx. Precis som jag vill ha det på helgerna.

Chiligratinerad hummer

2 humrar (djupfrysta) 
riven ost
Fyllning
2 schalottenlökar (ev. 1 liten gul lök)
0,5-1 röd chilipeppar
1-1,5 dl crème fraiche
0,5 dl vitt vin
1 msk hummerfond
2 msk hackad persilja

Låt humrarna tina. Klyv dem på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
Ta ur köttet ur stjärt och leder. Ta bort magsäcken. 
Skär köttet i små bitar.
Fyllning
Skala och finhacka löken. Fräs den i matfettet i en kastrull. 
Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Låt fräsa med löken. 
Tillsätt crème fraiche, vin och fond. Låt puttra några minuter. 
Blanda i hummerkött och persilja. 
Ställ hummerskalen i en ugnssäker form. 
Fyll skalen med fyllningen och strö över osten. 
Gratinera i 250 grader ca 10 min.

Oj så gott det här var! Det blev en riktigt god men lite för stark fyllning. Jag tycker ofta att den röda chilipepparn är ganska mild men nu måste jag ha fått tag i en lite starkare variant. Jag glömde göra det jag tjatar om - smaka av innan du kryddar för mycket för då kan det vara försent att rädda.

Dela humrarna, ta rätt på köttet.
Fyll skalen med den goda chilifyllningen.
Strö över ost och gratinera i ugn.

Oj vad det har snöat i dag! Skönt att Leif kom hem i kväll så att jag slipper tänka på skottningen mer i dag eller i morgon, för det är inte min favoritsysselsättning. I morgon ska jag istället på en mysig tjejkväll med mat o vin och en massa snack. Tjejkväll är definitivt mer min grej 😀

Luleå ligger under med ett mål inför sista perioden så de verkar behöva min fulla koncentration så att de fixar detta. Ska ta mig en kopp te och heja fram Luleå från tv-soffan nu.

Ha en bra torsdag i väntan på helgen!