söndag 17 juli 2016

Freda' o middag

Sitter hemma i köket och dricker mitt kvälls-te efter en kväll på sta'n. Men min kväll på sta'n blev inte så långvarig. Som vanligt är det trevligast innan utgång, så jag cyklade hem nästan på en gång. Hem till mitt kära kök och en kopp te :)

Jag cyklade in till sta'n vid middagstid för att träffa några tjejkompisar, laga middag, dricka vin och surra och precis då jag kom till sta'n uppträdde en gammal tonårsidol. Uno Svenningson f.d. sångare i Freda' sjöng precis en av sina låtar, så jag var tvungen att stanna och lyssna på låten han sjöng innan jag fortsatte vidare.


Se'n lagade vi en kanonmiddag! Spontant bestämde vi i morse att vi skulle äta lax för det var jag så sugen på, att jag skulle ta med ett blomkålshuvud som behövde ätas upp och att jag även skulle ta med lite tzatziki som blev över från vår souvlaki-middag. Av detta blev det en sån himla god middag som jag snart ska planka och bjuda familjen på.

Ugnsstekt lax o blomkål, sallad med fetaost, tzatziki och bulgur (som jag skippade). Till det drack vi ett ekologiskt lättdrucket rödvin, Tavernello, som passade bra till denna lätta middag.

fredag 15 juli 2016

Souvlaki

I onsdags åt vi en underbart god grillmiddag, så vi har redan planerat in när vi ska äta den nästa gång. Hela familjen satt o mmm:ade för det var så gott. Vad åt vi då? Jo, souvalki på fläskytterfilé marinerad i en massa citron och till det hade Olivia gjort en jättegod tzatziki. En perfekt sommarmiddag!


Souvlaki - grekiska grillspett

ca 1 kg fläskytterfilé
0,75 dl olja
1 citron, skal + saft
1-2 vitlöksklyftor
1,5 tsk rosmarin (alt 1,5 msk färsk)
1 msk oregano (alt 3 msk färsk)
3 krm svartpeppar
1,5 tsk salt

Skär köttet i bitar, ca 2-3 cm stora. 
Blanda de övriga ingredienserna i en påse och lägg i köttbitarna. 
Låt marinera minst två timmar i kylen. 
Trä upp köttet på blötlagda grillspett av trä. 
Strö över lite salt och grilla tills de är genomstekta, ca 10 minuter.
Servera med tzatziki.

Vi åt grillspetten med tzatziki och grönsaker, men även pommes frites och/eller pita- eller libabröd passar till detta. Men så gott som köttet och tzatzikin var så behövs det inte nå mer som konkurrerar om smakerna.

Fredagen är hittad

Dags för ett sista ryck! 
Tur att solen skiner för det gjorde det lite lättare att stiga upp i morse, för oj så trött jag var när klockan ringde. Men nu är det f.r.e.d.a.g och fem dagars ledighet på gång.


Efter middagen i går cyklade vi in till Luleå hamnfestival där Rix FM festivalen var på besök med artister som Lisa Ajax, Martin Almgren, Jakob Karlberg, Wictoria, Robin Bengtsson och Molly Sandén. Ingen höjdar-uppställning, det brukar vara bättre, men det var ändå helt ok. På tivolit var det proppfullt med folk så Ida får vänta tills i dag med att åka lite. Istället för att stå i köer åkte vi hem - jag hamnade med en kopp te i soffan medan Ida (och Leif) umgicks med kompisar.

Det var en annorlunda känsla att vid 23-tiden säga åt Ida o hennes kompisar att jag går o sover så de måste vara lite tysta. Sommarlovslediga barn som har vänt dygnet. Härligt för dem och snart är det min tur att vara vaken länge på kvällarna och sova länge på morgnarna. Det bästa med att vara ledig! de lyckades faktiskt vara så pass tysta så att jag kunde somna.

torsdag 14 juli 2016

Glutenfri Cornflakespaj med rabarber

På Idas båda kalasdagar bjöd jag på denna glutenfria rabarberpaj med corn flakes. Den blev så god och krispig vid första försöket så självklart gjorde jag en till paj till nästa kalasdag. Men då nöjde jag mig inte med enkel sats utan gjorde dubbel sats så att den skulle räcka riktigt länge. Då kunde jag även glädja de få som jobbar tillsammans med mig den här veckan med lite go'fika i måndags.


Glutenfri Cornflakespaj med rabarber


7,5 dl rabarber
0,75-1 dl socker
0,75 msk potatismjöl

Smulpaj

125 g smör
5 dl glutenfria cornflakes
2 dl glutenfritt havremjöl
0,5 dl kokos
0,75 dl socker

Skiva rabarbern och lägg den i botten av en ugnsform.
Blanda socker o potatismjöl och strö det över rabarbern.
Smält smöret.
Smula cornflakes med handen ner i en bunke.
Blanda havremjöl och socker med cornflakes.
Häll det smälta smöret i blandningen och rör om.
Lägg cornflaksenröran ovanpå rabarbern i formen.
Grädda i 225 grader i ca 20 min.

Det här blev kanongott med en liten crunchig yta tack vare corn flakes. Kokosen ger en lite kolaaktig god smak och passar perfekt i smulpajer, jag tillsätter nästan alltid lite kokos i mina pajdegar numera. Pajen är superenkel att göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin istället för smör.

Den förta pajen (enkel sats) på väg in i ugnen

Nedräkning

Nu har min nedräkning börjat!

Jag ska in o jobba 2 dagar i slutet av nästa vecka så min "riktiga" semester börjar inte förrän 25 juli. Men två dagar hit eller dit, det känns faktiskt som att min semester börjar på fredag efter jobbet. Ska bli skönt att slippa dessa tidiga morgnar ett tag. Fast om jag ska vara helt ärlig så är det lite mysigt att cykla i väg före sju, det är så himla lugnt och stilla i hela sta'n så tidigt i semestertider.

onsdag 13 juli 2016

Efter regn kommer sol

Efter en solig dag öste regnet ner precis när jag skulle cykla hem från jobbet. Så himla typiskt! Men efter ett tag upphörde regnet och vi fick en solig och fin kväll med underbart god grillmiddag. Den kommer vi göra snart igen!

Leif grillade souvlaki, grillspett av fläskytterfilé, och Olivia hade gjort tzatziki. Det åt vi tillsammans med salladsmix och blandade tomater. Såå himla gott och en perfekt sommarmiddag. Tyvärr blev det inte över nånting så jag fick mig ingen lunchlåda till i morgon. Istället blir det en pizzabit till lunch, lchf-pizza så klart.


Nu är det dags för tidig sängläggning för i morgon är det både jobb hela da'n och Luleå hamnfestival med Rix FM-festivalen på kvällen som står på schemat. Se'n är det fredag och se'n är det helg och se'n har jag tre dagar semester. Jippi!

Fotbollskaka

Eftersom Ida fyllde år mitt under fotbolls-EM och eftersom jag inte tänkte göra nån vanlig tårta passade jag på att göra en fotbolls-kaka. Lite pyssel och roligt ville jag ju ha :) Den ser mycket mer avancerad ut än vad den är att göra. Fast det kanske var dumt att avslöja. Ha ha, nej nu tycker jag att ni ska göra den här till alla fotbollsälskare för det är faktiskt helt vanliga mockarutor där jag har färgat kokosen grön och sen lite extra pynt med linjer, hörnflaggor och fotboll.


Fotbollskaka

Kaka

4 ägg
5 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.

Glasyr

4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk

Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.

Fotbollsgarnering

1 påse kokos
grön karamellfärg
kristyr
fotboll
hörnflaggor

Blanda kokos och karamellfärg i en plastpåse, blanda om väl.
Strö över rikligt med den gröna kokosen, tänk på att det ska se ut som en gräsmatta så det ska täcka ordentligt.
Dekorera! Rita de vita linjerna med vit kristyr, pyssla ihop hörnflaggor och fixa en fotboll (jag använde ett tuggummi som såg ut som en fotboll)

Så enkelt var det att göra en effektfull fotbollskaka! Kul, eller hur? Den gröna karamellfärgen ger ingen smak så det smakar som helt vanliga mockarutor som brukar vara barnens favoritkaka.