onsdag 6 maj 2015

Italiensk lax

Dagens lunch är rester från gårdagens lunch, så nu längtar jag till lunchrasten. Men först några timmars jobb…. Potatis, lax, färska och soltorkade tomater och ruccola tillsammans med en krämig fetaostsås. Så enkelt men så gott - mina favoritord :) Det är andra gången jag bjuder gäster på detta och jag får alltid lika mycket beröm. De skulle bara veta hur enkel den är att fixa.


Italiensk lax
10 potatisar
500 g lax (utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja, gärna med vitlök
flingsalt
ruccola
körsbärstomater
italienskt örtsalt (eller salladskrydda)

Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
Fördela ut dem på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt.
Ta 0,5 dl av olja från tomaterna.
Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.
Känn att potatisen nästan är klar för laxen behöver inte så lång tid i ugnen.
Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar.
Ta ut formen och fördela ut laxen.
Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i ytterligare 10 minuter eller tills lax och potatis är färdig.
Ta ut potatisen och laxen från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater, ruccola och körsbärstomater.
Lägg upp på ett vackert fat och servera med fetaostkräm.

Perfekt bjudmat till många - lätt att förbereda och klarar sig sen själv i ugn. Dessutom är det gott :) Förutom den goda fetaostkrämen (receptet med fetaost, crème fraiche, vitlök och örtsalt hittar du här) serverade jag även kalimataoliver till maten. Passar in i det italienska temat.

tisdag 5 maj 2015

Jobba-hemma-dagen

I dag var det visst jobba-hemma-dagen. Helt ovetande om den så jobbade jag hemma. Bra planering :)

Jag älskar verkligen att jobba hemma. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar att vara hemma, både när jag jobbar och är ledig. Men det är inte bara därför jag älskar jobba-hemma-dagar utan jag får så mycket gjort dessa dagar också. Jag tror att jag känner en större press att vara effektiv och jobba på när jag är hemma.

Bild lånad från internet

Jobba-hemma-dagen är inte bara en rolig grej utan har faktiskt ett syfte som är bättre än så:
Idag, tisdagen den 5/5 fram till klockan fem, är det Jobba Hemma-dagen. Över hundra arbetsplatser uppmanar sina medarbetare att inte komma till jobbet – för minskad miljöpåverkan, ökad produktivitet och höjd livskvalitet. 2012 hölls den första Jobba hemma-dagen, med 50 medverkande arbetsgivare. För varje år har evenemanget växt och i år väntas dagen slå nya rekord. Det är starkt positiv för samhället, för företagen och för den enskilde.

Nattjästa rågsiktsfrallor

I dag hade vi planeringsmöte med jobbet hemma hos mig och började med lite frukost för att orka jobba (…till lunch). Nybakat är bäst därför satte jag en deg på jäsning i går kväll som jag bakade ut och gräddade i morse innan jobbet började. Var tyvärr lite stressad i går så degen blev lite för kompakt men det vägdes upp av att frallorna i alla fall var nybakade. Och nybakat är alltid gott. Men de lär bli torra redan i morgon.


Nattjästa rågsiktsfrallor
0,5 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
2 tsk salt
ca 12 dl rågsikt

Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt honung, olivolja, salt och rågsikt. Blanda ihop degen som ska vara ganska kladdig.
Täck med handduk och ställ i kylen över natten.
Ta fram degen på morgonen och häll ut den på bakbord (ev. med mjöl), knåda inte.
Häll ev. över lite mjöl, skär i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

Om man vill ha nybakat bröd på morgonen är det ett kanontips att låta degen jäsa i kylskåp under natten. Det här brödet, som man ska röra så lite som möjligt vid utbakning, är dessutom snabb-bakat på morgon. Häll ut degen, dela den i lagom stora bitar, flytta över till plåt och grädda. Jag som hade för mycket rågsikt i degen och ett bra bakbord där nästan inget fastnar behövde inget extra mjöl vid utbakning.

Har ni något bra recept på nattjäst bröd?

Ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar att duka upp och äta frukost på helgerna. Och tänk i dag fick jag duka upp en stor frukost trots att det var arbetsdag. Vilken lyx! Dagens frukost bestod av dessa frallor, knäckebröd, finn crisp, Norrgott, brieost, rökt skinka, lufttorkad skinka, ost, rabarbermarmelad, leverpastej, ägg, kaviar, smörgåsgurka, färsk gurka och tomat.

måndag 4 maj 2015

Mintchoklad Whoopie pies

Efter en helg full med kalas och godsaker känns det nästan som att jag rullar fram. Och det räckte inte med andras godsaker utan jag passade dessutom själv på att baka lite. Det var så länge sen så jag var tvungen att baka lite nu när jag hade lite tid över. Och inte helt oväntat bakade jag nånting med choklad och nu blev det tillsammans med bästa chokladkompisen - mint. Bästa smak-kombon!


Mintchoklad Whoopie pies 
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 dl kakao
1 dl creme fraiche
75 g smält choklad med mintsmak

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt ägget och blanda ordentligt. 
Mät upp alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta sedan ned i smeten. 
Tillsätt creme fraiche och den smälta chokladen. 
Rulla degen till ca 30 bollar och placera på två plåtar. Tryck till bollarna lite.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. 

Fyllning
150 g philadelphiaost
50 g smör
50 g choklad med mintsmak
2 dl florsocker

Vispa smör och philadelphiaost till en smidig smet.
Tillsätt florsocker och fortsätt vispa.
Smält chokladen, låt svalna något. Vispa sedan ner chokladen med det övriga.
Ställ ev. kallt ett tag för att tjockna (om det är för rinnigt).

Whoopie pies
Spritsa eller smöra ut fyllning på en kaka. Ta en till kaka och tryck fast på fyllningen.

Rulla till bollar och tryck sen till något
Färdiggräddade whoopies färdiga att få fyllning
Varsågod och ät!
Jag var lite för snål med fyllningen och fick över ganska mycket av den. Men sen när jag väl åt mina whoopie pies insåg jag att jag nog skulle ha använt allt. Bättre lycka nästa gång!

Svårt att förklara konsistensen på kakorna - de är mjukare än småkakor och hårdare än muffins. Varje gång jag bakar whoopie pies tänker jag att det här måste jag göra oftare. Ändå blir det inte så :) Jag har provat andra recept på själva kakan men tycker att det här är bästa varianten. Ska prova göra dem utan chokladsmak nästa gång och använda vit choklad istället, och se om jag lyckas lika bra då. 

söndag 3 maj 2015

80-års-bilder

Efter en dag på språng och fullspäckat schema har jag inte hunnit gå igenom korten från gårdagens 80-årskalas ordentligt än. Men jag lovade er lite bilder så här kommer en bildbomb från min pappas kalas. Mer text och recept kommer till veckan.


Som ni ser så åt vi mycket gott under dagen och kvällen. Att vi dessutom hade det riktigt trevligt gjorde det till en kanondag. Nästa kalas blir Olivias examensfest 12 juni. Lika bra att börja planera redan nu och jag har redan lagt in en beställning på strålande sol och värme.

Krämig fläskfilégryta med soltorkad tomat

God morgon! 
Sista dagen på den här långhelgen är nu här och även i dag är att-göra-listan välfylld med kalas, mat-och-fikaplanering och pappersarbete. Så det är väl lika bra att köra igång genast men först tänkte jag ge er fredagens middag som jag fixade i all hast med en fläskytterfilé som jag åkte förbi affären och handlade precis innan midda'n. Färsk fläskytterfilé har hjälpt oss många gånger när tiden är knapp och inspirationen är bortblåst.


Krämig fläskfilégryta med soltorkad tomat
800 g fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5 purjolök
1 rågad dl strimlade soltorkade tomater
1,5 msk fond
50 g philadelphiaost
1,5 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
0,5 msk soja

Skär filén i skivor och stek den i omgångar i smör tills den får fin färg, salta och peppra. 
(För mycket kött i pannan gör att köttet kokar istället för att brynas). 
Ta bort köttet ur pannan och stek löken mjuk. 
Tillsätt kött och soltorkad tomat. 
Häll på fond, ost, grädde, crème fraiche och soja. 
Låt puttra ihop en stund och smaka av med salt och peppar.

En gryta med vanlig smak, av fond och soja, som gå hem hos de flesta. Jag försökte piffa till den med lite soltorkade tomater som jag nu har köpt en stor burk av. Så gott att tillsätta i grytor, pastasallader och röror. Jag ser alltid till att ha en burk i kylen och till sommaren har jag alltid en stor burk för av någon anledning går det åt mer soltorkade tomater på sommaren.


Nej, nu ska jag kicka igång den här dagen med lite frukost, hör av mig lite senare med bilder från allt gott vi åt på gårdagens 80-årskalas. Ha en bra söndag så länge!

lördag 2 maj 2015

Majbrasegodis

Det här skulle jag väl ha tipsat om för några dagar sen så ni hade hunnit gör lite godis till Valborg. Men bättre sent än aldrig… Bokmärk receptet till nästa år! Ni som följer mig på Facebook fick tipset redan på Valborg (direkt jag kom på det) och eftersom det är snabbfixat godis hann ni, om ni ville, göra några små majbrasor till Valborgsmässoaftonskvällen.


Majbrasegodis
200 g mörk choklad
drygt ett halvt paket salta pinnar

Smält chokladen i ett vattenbad.
Bryt ner salta pinnar.
Rör om.
Klicka ut flera små brasor på ett bakplåtspapper.
Låt stelna.

Salt och choklad är en välkänd bra kombination så att det här blev gott var ingen överraskning. Perfekt att ta en liten bit efter maten till en god kopp te. Till påsk gjorde jag också detta godis men då formade vi dem som små fågelbon. Tycker faktiskt att jag, som inte brukar vara så kreativ, var lite små-påhittig när jag kom på att man kunde forma dem som majbrasor istället.


Nu ska jag stänga ner datorn för att slå in paket och sen ska jag börja göra mig i ordning för i dag är det en kalasdag. Grattis bästa pappa, och flitigaste bloggläsaren, på födelsedagen - ses snart!