lördag 18 april 2015

Stockholm i bilder

God morgon på er, här har jag smugit upp och satt mig i soffan med datorn. De övriga sover så det är ovanligt tyst i huset, inte ofta det är så här tyst. Ska koka mig en kopp te och gå igenom mejl-inkorgen som har växt medan jag har varit borta. Men först tänkte jag dela med mig av lite bilder från Stockholm och börjar med den finaste.

Alltså, körsbärsträden i Kungsträdgården är magiskt vackra. Jag är så lycklig att jag har fått se detta rosa underbara sken två år i rad.


Det var två dagar fulla med möte, mat, fika…och taxiåkande. Hotellet var överbokat när vi kom fram så vi bokades om till ett annat hotell på andra sidan stan och i gengäld fick vi betald taxi till och från konferenslokalen varje dag. Men att åka bil/taxi i Stockholm vid 8 och 17 är inte smidigt och snabbt. Det hade nog gått snabbare med tunnelbana. Istället för Amaranten på Kungsholmen blev det nu Clarion Stockholm på Ringvägen vid Skanstull. Fick dock se en av mina favoirtvyer i Stockholm, när man står på Götgatan och tittar över bron och ser Globen som en stor boll på andra sidan.

Bilden tagen genom fönstret på hotellet.
Jag är glad att slippa de bilköerna när jag pendlar fyra mil varje morgon och kväll.

Onsdagmorgon började med energy shots innan en god hotellfrukost intogs. En hotellfrukost som innehöll allt det viktiga - te, juice, olika sorters bröd o pålägg, frukt o grönsaker, äggröra och pannkakor. Hur lyxigt är det inte med pannkakor till frukost.

Den gula energy shots innehöll apelsin, citron och ingefära (de hade dock kunnat öka på mängden av den goda och nyttiga ingefäran). Den vita var vaniljyogurt, äpple och kanel.


Jag hann med lite viktig shopping på onsdagen, när jag struntade i att åka till hotellet för att fixa till mig inför kvällen middag. Istället tog jag tunnelbanan direkt in till sta'n och slapp därmed en timme i taxi tillbaka till hotellet. Det var visst nån olycka så den taxiresan tog extra lång tid.

Middagen var planerad till Victoria i Kungsträdgården och det passade mig perfekt för då skulle jag både hinna se körsbärsträden och handla mitt favoritte på Nk. NKs Chai-te är så mycket godare än det som finns att köpa i Luleå, så jag får alltid beställa av kompisar som ska till Sthlm men nu lyckades jag fixa inköpet själv. 6 hg köpte jag så det lär räcka ett tag i alla fall, men inte så länge som många kan tro. Mitt favorit-örtsalt går inte heller att köpa i Luleå så det passade jag också på att köpa en extra burk av. Dessutom lyckades jag fynda två ljuslyktor och ett glasfat för halva reapriset. Lite lagom shopping för en resa där det egentligen inte fanns tid för shopping.

Såg till att hinna med lite shopping trots ett fullspäckat program - Chai-te, örtsalt, glasfat och ljuslyktor.

Middag blev Vickans räkmacka med så mycket räkor så inte ens jag lyckades äta upp alla. Tyvärr var det mest bara räkor, hade inte skadat med lite dressing, örtolja eller liknande för nu blev den rätt smaklös. Skippade efterrätten och valde istället att avsluta kvällen med en kopp chai-te från Wayne's.


Efter två intensiva dagar åkte vi hem och självklart köpte jag en färskpressad god juice från Joe & the Juice på Arlanda innan det var dags att stiga på planet hem till familjen och Luleå.

Immunity - röd grapefrukt, passionsfrukt och äpple

Oj, vad långt det här inlägget blev. Nu är jag riktigt hungrig och det är hög tid att duka fram en lördagsfrukost. Mejlen får vänta ett tag till.

Vi hörs senare med ett recept!

fredag 17 april 2015

2-rätters-fredags-middag

Efter några dagar i Stockholm var det mysigt att vara hemma och äta en god fredagsmiddag med familjen. Borta bra men hemma bäst! När jag i dag kom hem efter en lång arbetsdag hade Leif fixat både förrätt och varmrätt. Lyx!

Räktoast till förrätt och biff, majs, broccoli och klyftpotatis till varmrätt (salladen fixade jag själv).


Nu ska jag bara se vilka som går vidare till final i Let's Dance sen blir det raka vägen i säng och hoppas på en natt med mer sömn än natten till i dag. Ida var lite krasslig i natt och kom ner till oss och höll mig vaken större delen av natten. Men nu är det helg och jag får sova i kapp.

Förutom att sova tänkte jag försöka baka och delge mig något nytt bakrecept imorgon.

God natt!

Sponsrad video: Chill Out BiB

Nu längtar jag tills vår altan tinar fram. 
Efter vinterns rekordsnömängd lär det ta ett tag. Jag var till Stockholm i veckan och de trodde jag skämtade när jag sa att det fortfarande är mycket snö kvar. Tänk vad härligt med alla långa varma sommarkvällar vi har framför oss med god mat och vin, sittande på vår stora härliga altan.



Chill Outs Rosé-box hade jag i fjol på min försommarfest, för rosé är ju ett måste under våren och sommaren. Eller hur? Och är man många är det så praktiskt med en box istället för att öppna flaska efter flaska. Chill Out Wines finns i rött, vitt, rosé, och sparkling samt ett alkoholfritt alternativ. Har ni provat nån?

Tror jag måste ordna en ny försommarfest för att fira in att sommaren är på gång.

Sponsrat inlägg

torsdag 16 april 2015

Krustader till fredagsdrinken

Snart är det fredag igen! Har ni börjat ladda upp inför helgen? Har ni nå roliga planer framför er? Jag tänkte komma med två goda tips att börja helgen med. I väntan på fredagsmaten kan ni börja med lite småplock och vad passar bättre än krustader. Lättanvända små godsaker som kan ätas både varma och kalla. Här kommer dock två varianter på varm fyllning. Svårt att välja? Gör båda!


Västerbottenskrustader med löjrom
minikrustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar

Fyll krustaderna med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 5 minuter (tills äggstanningen har stelnat).
Lägg en klick löjrom i varje krustad.


Ädelostkrustader med hjortronsylt
minikrustader
ädelost
hjortronsylt

Lägg krustaderna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Fyll varje krustad med ädelost.
Grädda mitt i ugnen några minuter i 200 grader.
Klicka lite hjortronsylt på osten.

Båda varianterna är så himla goda. Ädelosten krympte dock ner lite när den smälte så nästa gång ska jag ta lite mer ädelost. Så tänk på det när ni lägger i en bit ost eller om ni använder ädelost på tub - osten kan gå nästan upp till kanten för den smälter ner och blir mindre sen i ugnen.

Vad tar ni för fredagsdrink i väntan på maten då? Har ni nån favoritdrink som ni gärna sippar på under tiden ni lagar mat? Eller under tiden nån annan lagar mat åt er? Drinkar har ju blivit så populära nu igen och det finns så mycket gott, tyvärr är jag väldigt dålig på att göra drinkar. Det är så mycket lättare att öppna en flaska mousserande vin :)

onsdag 15 april 2015

Sambalburgare med sambalkräm

Grattis Olivia på namnsdagen! Jag är ju i Stockholm på jobb men passar på att gratta min äldsta dotter här, för risken är stor att jag glömmer bort det annars. Ibland (oftast) är det bra med en blogg.


I söndags åt vi en sån kanonmiddag, det var verkligen såå gott. Vi hade ju tänkt grilla men planerna ändrades och vi stekte burgarna och sparrisen istället. Men visst blir man lite sugen på att grilla när man ser tallriken här ovanför? Men snart är grillsäsongen här på allvar.


Sambalburgare
500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
1 dl riven ost
0,5 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till ca 5 hamburgare (beroende på hur stora ni vill ha dem).
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Vi gjorde dubbel sats och ganska små burgare, ca 60 g per burgare. Vi har gjort dessa burgare förut och älskade dem redan då, den här gången la vi till lite riven ost i smeten på önskemål från Olivia. Smakrika och lättstekta/grillade. Vad mer kan man önska? Vi åt ugnsrostad potatis och sötpotatis till, men de är lika goda att äta i bröd som hamburgare.


Sambalkräm
2 dl crème fraiche
2 tsk sambarl oelek
örtsalt

Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

God sås på samma tema - sambal oelek. Den passade så klart perfekt till burgarna/biffarna och framför allt Ida älskade såsen. Hon älskade den så mycket så i måndags gjorde hon den alldeles själv och serverade till stekt röding. Och den passade lika bra till det.

tisdag 14 april 2015

Nytt uppläggningsfat

Nu sitter jag på planet till Stockholm om allt gått enligt planerna. Jag kommer ha fullt upp i Stockholm och har därför varken packat ner datorn eller kameran. Men jag har skrivit i ordning några inlägg till er så att ni inte kommer sakna mig :) Dessutom brukar jag vara duktig att uppdatera på Instagram när jag är i väg på roliga annorlunda saker. Visst kommer ni ihåg att följa matro_sara där?

Det här inlägget skulle egentligen handla om mitt nya fina uppläggningsfat som jag fyndade i lördags.


Vi var till återvinningen och slängde en massa skrot som vi rensat ut. För ovanlighetens skull gick vi in i deras butik och där hittade jag detta fina uppläggningsfat/ugnsform. Gissa vad det kostade?

50 kr betalade jag för det! Den som prissätter där har nog inte riktig koll på hur himla populärt det är med koppargrejer just nu och fatet ser oanvänt ut dessutom. Det är dock lite ojämn prissättning där, en begagnad tesil ville de ha 10 kr för. Vad kostar en ny? 19 kr, kanske!


Är så himla nöjd med med fatet som jag invigde redan i söndags då vi stekte sambalbiffar som vi serverade med stil.

måndag 13 april 2015

Kyckling Marengo

Undra om det finns en helg då vi inte äter kyckling? Ja, inte är det många i så fall. I lördags blev det en mustig kycklinggryta och ris, en gryta som jag förberedde innan vi åkte o tittade på Isaks sista fotbollsmatch i cupen. Sen gick det fort att få maten på bordet när vi kom hem efter sju.


Kyckling Marengo 
1 kg strimlad kycklingfilé
1 stor burk champinjoner (eller färska)
1 gul lök
1 burk (400g) körsbärstomater
2 msk koncentrerad kycklingfond
1,5 dl vitt vin
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk basilika
0,5 tsk oregano
1 tsk paprikapulver

Skär kycklingen i bitar eller strimlor. Bryn den i smör. Salta och peppra. 
Lägg i en gryta. 
Skär löken fint och fräs mjuk i panna. tillsätt champinjonerna och låt de fräsa med en stund.
Lägg i grytan.
Tillsätt tomaterna, fond, vin, grädde och kryddorna till grytan. 
Koka upp och låt småputtra under lock i 10-15 minuter. 
Red ev. med lite maizena till lagom konsistens. 
Smaka av med salt och peppar.

En god smakrik gryta med lite annorlunda smaker mot för vad jag brukar använda till kyckling. Jag hade burkchampinjoner hemma därför valde jag att använda dem istället för färska champinjoner. Jag använde inte maizena för jag tyckte inte att såsen behövde bli tjockare.


I morgon åker jag till Stockholm 2,5 dag i arbete, så nu är det hög tid att jag börjar fundera vad jag ska ha med mig och vad jag ska packa. Jag hade hoppats på vårvärme och sol, men enligt väderprognosen ska det vara ganska kallt även där. Men förhoppningsvis slipper jag det snöblandade regn som vi har här just nu.