torsdag 9 april 2015

CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng

Vilken underbar torsdagskväll det är. Jag är nämligen ledig i morgon så jag har lite fredagskänsla redan i dag. Inte illa! Fast ledig var väl att ta i, jag kommer ha fullt upp i morgon. Men jag behöver inte stiga upp tidigt och åka i väg till jobbet i alla fall.

Tidigare i veckan googlade jag efter nån maträtt med köttfärs och potatis, för att få lite inspiration. Ett av receptförslagen var denna potatis- och köttfärsgratäng som jag kommer ihåg att vi åt hemma när jag var ung. Det är riktigt många år sedan jag åt den senast så självklart var jag ju tvungen att prova den nu igen. Och jag blev inte besviken.


CH Hermanssons potatis- och köttfärsgratäng
2 gula lökar
0,6 kg nötfärs
2 msk vetemjöl
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
2 krm riven muskot
3 dl vitt vin
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
4 dl riven ost

Hacka löken och bryn i smöret i en stor stekgryta.
Lägg i köttfärsen och bryn även den.
Strö över mjölet, tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor.
Häll i det vita vinet och låt allt koka i 10 minuter på svag värme.
Skala potatis och skär i tunna skivor.
Smörj en ungssäker form. 
Varva potatis och köttfärs. Avsluta med köttfärs. Salta lite på potatisen mellan varven.
Blanda grädde med den rivna osten och häll över.
Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk i ungefär 50 minuter i 200 grader.

Jag var lite orolig att jag skulle bli besviken. Vissa saker blir ju godare i tanken än i praktiken, men så var det inte med denna gratäng. Potatis och köttfärs blir ofta så himla gott ihop. Olivia som inte tycker om köttfärs tyckte att den var jättegod. Isak som är rätt kräsen åt två stora portioner och sa dessutom att den var god. Leif som är dålig på att ge beröm sa att det var riktigt gott. Vilka beröm, va?!

Förresten vet ni vem gratängen är döpt efter? CH Hermansson var Vpks (Vänsterpartiet kommunisternas) gamle partiledare. Jag tror att han tipsade om denna i nån tidning, i radio eller liknande för riktigt länge sen. Nån som vet?

Nyklippt dejt

I går var det dags för min och Olivias middagsdejt och hon valde, inte helt oväntat, Pastabacken. 

Och det var en nyklippt Olivia jag hade som sällskap. Hälften av håret har hon klippt bort och det blev så himla fint. Hoppas hon är lika nöjd som jag är :) Hon har världens tjockaste hår, och när hon satte sig i frisörstolen blev det samma reaktion som alltid av frisörer (och andra) "Wow vilket hår". Svårt att förstå att hon nästan var flint fram till 2 års ålder.

Nu äntligen kan hon ha sitt fina hår utsläppt igen (me like), tidigare var det så långt och tjockt att hon alltid hade det uppsatt. Men nu när det är både avkortat och urklippt behöver hon inte alltid ha tofs, knut eller fläta. Och nu blir det inte lika varmt till sommaren för henne. För visst drömmer vi om ytterligare en kanonsommar?


Åter till restaurangbesöket :) Som vanligt började vi med vitlöksbröd med aioli i väntan på maten. Sen tog Olivia, som alltid, sin favorit - Spagetti Carbonara medan jag varierade mig. Jag valde en gammal favorit som jag inte har ätit på flera år, men nästa gång blir det nog min nya favorit igen.


Nu har jag haft middagsdejter på tu man hand med alla barnen så nu är det min man kvar. Undra när vi ska lyckas med det?

onsdag 8 april 2015

Balsamicosås - favoritsåsen

Till påskdagsmiddagen gjorde jag min favoritsås till kött - Balsamicosås. Har ni inte provat den än så är det hög tid till det nu. I fredags öppnade jag en flaska rödvin till middagen som jag bara drack 1-2 glas av, perfekt att sedan använda resterna till sås. Jag har provat andra liknande såser och rödvinssåser men ingen blir lika god som den här.


Balsamicosås
0,5 st gul lök, finhackad 
1 msk smör 
2 msk tomatpuré 
0,5 dl brun farin 
1 dl balsamvinäger 
3 dl rödvin
3 dl vatten 
4 msk kalvfond
2 krm salt 
1 krm svartpeppar 
1 msk maizena, majsstärkelse 

Finhacka löken och fräs i smör. 
Tillsätt tomatpuré och farinsocker och rör så att det inte bränns men gärna får lite färg. 
Häll på balsamvinäger, vin och vatten och koka ihop till hälften. 
Rör ner kalvfond, salt och peppar. 
Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. 
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Alltså den är så god den här såsen, dessutom går den alldeles utmärkt att förbereda genom att koka ihop den någon dag i förväg. Och ni som har följt mig ett tag vet att jag älskar att förbereda saker.


Vinet jag använde den här gången var en nyhet jag provade - Beaujolais Village - och såsen blev minst lika god som alltid. Vinet är lätt i smaken med inslag av bl.a jordgubb och vinbär och med en frisk syra. De lätta, röda Beaujolaisvinerna har de senaste decennierna fått stå i skymundan till fylliga, alkoholstarka viner med kraftig karaktär.
Kom nu ihåg att att göra den här såsen nästa gång ni ska äta kött!

tisdag 7 april 2015

Citronrostade rotsaker och grönsaker

Tisdagmorgon och ni är nog många som har börjat jobba i dag efter påskledigheten. Jag har dock en extra dag ledigt i dag med mina påsklovslediga barn. Så härligt! Dessa lediga extradagar njuter man lite mer av än de vanliga lediga dagarna, eller hur? Men i morgon är det åter till jobbet även för mig, men bara i två dagar för på fredag är jag ledig igen.

Jag ugnsrostar ofta potatis, morötter och blandade grönsaker. Jag tycker att det är på smidigt och gott. Den här gången la jag ner citronklyftor i formen också som en extra smaksättning.


Rostade rotsaker och grönsaker
potatis
morötter
lök
vitlöksklyftor
förkokta majskolvar
citron
färsk timjan
olivolja
salt
körsbärstomater
ruccola

Skrubba eller skala potatisen och dela i mindre bitar.
Skala morötterna och dela i mindre bitar.
Skala och klyfta löken.
Skala vitlöksklyftor.
Dela majskolvarna i halvmånar (halva 2 cm-skivor).
Klyfta citronen.
Lägg alla rotsaker och grönsaker i en ugnsform.
Rör runt med olivolja.
Lägg på färska timjankvistar och salta.
Tillaga i 200 grader i ca 45 minuter.
Lägg tomaterna överst i formen, tillaga några minuter i ugnen så att de blir lite varma.
Ta ut formen, plocka bort de timjankvistar ni ser för nu har de blivit lite torra och tråkiga.
Lägg på ruccola, rör om och servera.

Mycket godsaker i en och samma form

Det var första gången jag tillagade majskolvar så här i ugnen tillsammans med andra grönsaker, men inte sista för det är ju så gott. Oftast grillar vi majskolvarna, men på vinterhalvåret är ju det här perfekt. Och nu när det finns förkokta majskolvar så är det ju så himla enkelt att använda eftersom tillagningstiden har minskat.

Har ni provat tillaga vitlöksklyftor så här, hela i ugnen? De blir alldeles mjuka och mycket mildare i smaken. Har ni inte provat så är det hög tid att ni gör det. Jag älskar att använda citron i matlagning, det blir så fräscht och gott. Olivia, däremot, tycker inte att det är speciellt gott och tyckte att det blev för surt. Tycker ni om citron i matlagning?

Vackert och färgglatt

måndag 6 april 2015

Fågelbon - påskgodis

Oj, vilken slöardag vi har haft. Vi har inte gjort nånting i dag och snart är det kväll. Vilken tur att jag är påsklovsledig i morgon så jag kan vara lite duktig :) Det bästa av allt med att ha en dag ledig är inte att jag hinner vara duktig utan det är att jag äntligen har tid att klippa mig, nästan ett halvår försent. Fördelen med att jobba inne i Luleå centrum, som jag gjorde tidigare, var att man kunde fixa ärenden på lunchen. Nu när jag jobbar i en annan stad och inte ens inne i den staden hinner jag aldrig göra undan saker på luncherna…och inte efter jobbet heller.

Så här på påskens sista dag tänkte jag tipsa om ett gott och enkelt påskgodis. Hemmagjort godis kan man alltid göra, oavsett om det är påsk eller inte.


Fågelbon - påskgodis
200 g mörk choklad
drygt ett halvt paket salta pinnar
godisägg

Smält chokladen i ett vattenbad.
Bryt ner salta pinnar.
Rör om.
Klicka ut flera små bon på ett bakplåtspapper eller gör ett stort bo.
Låt stelna.
Lägg godisägg i alla bon.

Salt och choklad är så gott och det blev väldigt effektfull. De chokladdoppade salta pinnarna ser verkligen ut som små fågelbon gjorda av trädpinnar. Tycker man bättre om ljus choklad så går det ju självklart bra att använda det istället. Men jag som älskar mörk choklad använder inte helt oväntat det, ju mörkare desto bättre.

Nu är det dags för en kvällspromenad så att jag har gjort nå vettigt i dag i alla fall :)

Påskdagsmiddag

Igår fick ni se lite från förberedelserna inför påskdagsmiddagen och det blev som jag misstänkte - att köttet inte hann bli klart i tid. Det är nackdelen med att planera in för mycket som ska vara i ugn. Men vi hade trevligt ändå de 40 minuterna extra vi var tvungna att vänta på förrätterna. Den som väntar på nå gott…


Påskdagsmiddag
(klicka på namnen så kommer ni till recepten)


Förrätt/drinktilltugg med orange tema
ädelostkrustader med hjortronsylt
morotsstavar
salta pinnar
Mionetto
apelsinläsk


Varmrätt med lila dukning
älgrostbiff tillagad på låg värme
kokt broccoli och blomkål
sallad
Pratello Tornazzo
vatten
läsk


Efterrätt
vaniljsmörkräm
grädde
blåbär
hjorton
kaffe, te o läsk

Om man tittar in i vårt kylskåp kan man nästan tro att det är jul. Det är proppfullt med ägg, sill, gravad lax, ostar och en annan massa god mat. Vi måste nog planera in en dag med rester till middag, men det känns lite onödigt när vi nu är lediga och har tid för matlagning. 

söndag 5 april 2015

Förberedelser pågår

Här pågår middagsförberedelser för fullt!
Jag börjar bli lite stressad. Hinner köttet bli klart i tid? NU behöver jag ugnen både till potatisen och en massa olika snittar som vi ska ha till drinktilltugg. Men köttet lär ockupera ugnen ett tag till. Det är alltid samma problem med att ugnssteka kött; man vet aldrig hur lång tid det tar. Ja, ja det är inte mycket att göra åt det. Vi får väl dricka desto mer istället i väntan på maten :)

Allt annat är nog under kontroll, tror och hoppas jag. Det är som sagt ugnen som är det stora problemet just nu.