tisdag 17 februari 2015

Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd

Att helsteka kött i ugn är enkelt, smidigt och gott. Att sen servera köttet på en grönsaksbädd gör det ytterligare lite godare och mycket vackrare. Detta var vår sena alla-hjärtans-dag-middag, men den som väntar på nå gott väntar aldrig för länge.


Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd
1 fläskytterfilé
1 zuchini
2 stora morötter

Bryn filén runt om i en stekpanna, salta och peppra.
Sätt den i en ugnsfast form med stektermometer.
Tillaga i 175 grader till en innertemperatur på 70 grader.
Strimla morötter och zuchini.
Stek i olivolja och krydda med örtsalt.
Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat.
Skiva köttet och lägg på grönsakerna.
Servera!


På alla hjärtans dag åt vi helstekt fläskytterfilé, grönsaker, potatishjärtan, ugnsbakad tomathalva och pepparsås. Mmmm vad gott det var och snabbfixat var det utan konstiga ingredienser. Jag hade ju inte planerat maten speciellt mycket förrän det var dags att börja tillaga den så dessa ingredienser hade jag hemma (och oftast har hemma dessutom).

måndag 16 februari 2015

Dags för mellanmål

Fick lite varuprover från Wasa med nya sandwich, den ena med smak av yoghurt och den andra med smak av ost. Vilken smak väljer ni? Färdiggjorda mackor - enkelt mellanmål att ta med sig ut på isen, i skidspåret, till jobbet eller hemma i soffan.


Krångligare att ta med sig men snäppet godare är semlor och nu har även jag provat årets snackis - semmelwrapen. Den var enklare att äta och grädden o mandelmassan var jämnare fördelad, men just den här varianten hade för lite kardemumma i bulldegen och alldeles för söt grädde.

Jag hoppas att morgondagens mellanmål blir semlor för imorgon är det ju dags för den riktiga semmeldagen - fettisdag. Det har ni väl inte missat?

söndag 15 februari 2015

Matsedel v.8 mars 2015

Det var länge sedan jag publicerade en veckomatsedel men nu tyckte jag det var dags igen. Hoppas ni hittar lite inspiration och får lite idéer från den. Eller att ni kanske följer den rakt av :) 

Matsedel v.8 mars 2015
Må: Spagetti och köttfärssås
On: Köttgryta och pressad potatis
To: Lax på spenatbädd med tagliatelle
Lö: Italiensk fläskfilé och klyftpotatis
Sö: Kassler- och äppelgryta och ris


Lax på spenatbädd var dagens middag hemma hos oss, till Olivias, men inte Isaks, stora glädje. Den lax-rätten är verkligen hur god som helst och vi verkar aldrig ledsna på den. Sen har vi även kokat köttgryta och köttfärssås för att snabbt kunna värma på i veckan. Vad har ni för tips för att få vardagsmaten att fungera?

Chokladmuffins med hallonmousse

Gårdagens fika var godaste chokladmuffinsen med ett hjärta av hallonmousse. 

Oj, oj, oj så goda de var. Det här är det absolut bästa receptet på muffins. Ni måste prova! De blir så saftiga och med kraftig chokladsmak trots att man endast använder kakao och inte mörk choklad. Den fräscha hallonmoussen passade perfekt och är så mycket godare än all frosting man använder till cupcakes.


Chokladmuffins
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i 12 st muffinsformar till ca 3/4 av formen.
Grädda i 175 gr i ca 18 min.

Hallonmousse
200 gram hallon
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. 
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). 
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i hallonblandningen.
Vispa grädden och rör ned hallonblandningen i grädden. 
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Fyllda muffins
Ta ut ett hål med valfri form, men inte ända ner.
Fyll hålet med hallonmousse.

Det blir en rinning smet som enklast portioneras med en såsslev.
Ta ut hål, i valfri form, från muffinsarna...
...som sedan fylls med en god hallonmousse
De små hjärtana man får över från muffinsarna kan man servera som fina små kakor.

Snart är det dags för ännu en promenad denna helg. Vilken lyx med promenad i dagsljus två dagar i rad  och ännu mer lyx då promenaden kommer avslutas med fika och tjejsnack på Waynes. Sen ska jag hem och förbereda några middagar för kommande vecka. Vår nya rutin med att laga lite olika middagar på söndagkvällen fortsätter och jag tycker att vi är sååå duktiga :) I dag blir det lax, köttgryta och köttfärssås och recepten lär dyka upp här på bloggen under veckan.

Nu måste jag rusa - ha en underbar söndag!

lördag 14 februari 2015

Alla hjärtans dag

Hoppas ni har haft en bra Alla hjärtans dag!

Jag har haft en kanonbra dag där jag har hunnit lite allt möjligt och framför allt hann jag äntligen ut på en härlig promenad. Det är alltför sällan mellan gångerna numera. Ska se till att det blir en i morgon också.

Mina älskade barn fick en traditionsenlig presentpåse i morse. Eller rättare sagt var det vid lunchtid, men för tonåringarna var det morgon. I paketen döljde det sig sängkläder, godis, tuggummi, trisslott och pengar.


Till tvåfikat bakade jag smaskiga chokladmuffins med kraftig chokladsmak, fyllda med en god hallonmousse. Dessa kommer jag göra igen! Choklad och hallon är en perfekt smakkombination, och jag blev inte besviken den här gången heller. Dessa godbitar tog vi med oss och gick till de två som jag har älskat hela livet - mina föräldrar.



"Alla hjärtans dag"-middag
Helstekt fläskytterfilé på grönsaksbädd
Pepparsås

Till efterrätt använde jag resterna från fikat. Fiffigt, eller hur? Jag är väldigt nöjd med hur jag använde resterna när jag till efterrätt bjöd på hallonmousse och små chokladmuffinshjärtan.

Snö på väg ner

Nu är all snö vi haft på taket på väg ner! Men eftersom det har blivit kallare stannade den halvvägs.


Måste kanske hjälpa den lite... Men det var lättare sagt än gjort.


Är bara in en snabb sväng för att visa er vårt snö-häng. Nu ska jag börja planera dagens "Alla hjärtans dag"-middag. Det enda som är bestämt än så länge är att det blir potatishjärtan och fläskfilé, men jag har ingen aning vad jag ska göra med filén. Så nu ska jag googla inspiration.

Hörs senare med bilder från middagen. Ha det bäst så länge!

fredag 13 februari 2015

Astrids ugnskyckling ketjap manis

Vilken underbar fredagkväll! 
Hela familjen är hemma och det är då jag trivs som bäst. Hönsmamma nummer 1. Det bästa av allt - nu kan jag gå och lägga mig tidigt. Och det tänker jag göra! Jag har jätteont i halsen och känner mig lite febrig och det var likadant i gårkväll men i dag har jag känt mig frisk utan minsta symptom på förkylning…tills nu. Så jag hoppas att det bara är mycket sömn som behövs för jag får inte bli sjuk nu.

Det här receptet har jag fått av en matintresserad f.d. kollega som jag inte jobbar med nå mer men som jag saknar att prata (mat) med.


Astrids ugnskyckling ketjap manis
1 kg kycklingfilé
sås
1 dl ketjap manis
2 dl crème fraiche
2 dl (mellan)grädde
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Dela filéerna i 2-3 bitar, lägg i en ugnsform.
Blanda ihop såsen.
Häll såsen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200 grader 30-40 minuter.

Det finns inte många maträtter som är godare och enklare än denna. Jag som inte tycker om stekos slipper det här eftersom kycklingen läggs rå i ugnsformen. Eftersom vi tycker om lite starkare mat använder jag 2 tsk sambal.


Ketjap manis är en sötare variant av soja som blir så gott i denna kycklingrätt. Jag hade en gammal flaska ketjap manis hemma och den innehöll sojabönsextrakt istället för sojabönor. Tyvärr innehöll den nyare flaskan sojabönor, som Ida är allergisk mot enligt allergitest. Måste försöka hitta nå annat märke som inte innehåller riktiga sojabönor.