tisdag 21 oktober 2014

Tisdagsmat

Dagens middag blev en Toast Skagen - inte illa en vanlig tråkig tisdag. Barnen åt potatisbullar så jag passade på att äta upp rester från vår bakpotatismiddag, dvs räkor, löjrom och philadelphiaröra.


Två långa arbetsdagar gör att det känns som vi borde ha kommit längre in i veckan än tisdag. I dag var det mörkt både när jag åkte till och från jobbet och så lär det väl bli varje dag snart, även om jag har korta dagar. Mörkret är det tråkigaste med denna årstid, men vi gör vårt bästa för att försöka lysa upp...med hjälp av tända ljus hemma på kvällarna.

På tal om hemma - Mitt städ- och rensarprojektet fortgår. Men i dag fick jag tyvärr städa ensam. Nu börjar jag bli less, tidigare da'r har det bara varit kul men nu har jag tappat lite fart. Får nog ta några viloda'r innan jag fortsätter med de övriga rummen.

måndag 20 oktober 2014

Svamp- och kycklingpasta

I dag har vårt städ- och rensarprojekt fortsatt med tvättstugan så nu är den ren, fin och tom på skrot. I morgon fortsätter vi med ytterligare ett rum. Det är sån härlig känsla när man är klar med ett rum och har lyckats få ordning där. Fast ska jag vara riktigt ärlig så kan vi bli mycket bättre på att göra oss av med saker.

Mitt i all städning i går hann jag göra en snabblagad kyckling- och pastarätt till middag. Kyckling och pasta är alltid ett säkert kort.


Svamp- och kycklingpasta
1 kg kycklingfilé
1 stor burk hela champinjoner
2 morötter
1 ask kantarellost
1,5 dl crème fraiche
1-2 dl mjölk
körsbärstomater
salt
svartpeppar
stor pasta

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och krydda med salt o peppar.
Skala och riv ner morötterna, tillsätt champinjonerna.
Rör ner ost, crème fraiche och mjölk.
Låt koka några minuter.
Tillsätt halverade körsbärstomater, låt de bli lite varma.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med pasta, ruccola och/eller bladspenat.

En god pastasås där jag förstärkte svampsmaken genom att använda kantarellost. Åh vad jag älskar alla dessa dessertostar med smak som är perfekta till matlagning.

söndag 19 oktober 2014

Matsedel v.43 oktober 2014

Jag brukar ju försöka ge er kommande veckas matsedel tidigt på söndagen. Men i dag lyckades jag inte med det för vi har haft fullt upp med att städa, röja och rensa. Och det kändes viktigare än en veckomatsedel. Alla (utom Leif som jobbar i helgen) har hjälpts åt men det är Olivia som gjort mest och den som sett till att öka farten på oss andra när vi har börjat slöa till.

Det är sån härlig känsla när man får gå ut med en massa soppåsar för att man har varit duktig att slänga saker. Dessutom betyder det ju att man kan köpa lite nya grejer när man har tömt skåpen en aning. Isak har tömt halva sin garderob så i morgon ska jag gå igenom alla kläderna och se vad som ska slängas och vad som ska skänkas bort. Ska försöka vara lika duktig hela veckan och fortsätta detta rensarprojekt, slöar jag till lär Olivia vara på mig.


Matsedel v.43 oktober 2014

Petit chouxer med två fyllningar

Förra helgens tjejfest började med bubbel och drinktilltugg och inte helt oväntat var det jag som stod för drinktilltugget. Jag älskar ju röror, tilltugg och plockmat så det var ganska självklart att jag anmälde mig att fixa det. Efter en del funderande föll valet på petit chouxer, som jag faktiskt aldrig har gjort tidigare. 

De blev inte helt lyckade (tog ut första plåten för tidigt så de sjönk ihop) men smakade gott i alla fall. Jag gjorde två olika röror som jag fyllde petit chouxerna med och på ett enkelt sätt hade jag två olika tilltugg, så lika men ändå så olika.


Petit choux
75 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
en nypa salt
3 ägg

Koka upp smör och vatten i en kastrull. 
Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning. 
Låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning. 
Klicka eller spritsa ut stora eller små toppar på bakplåtspapper på en plåt. 
Jag gjorde 25-30 stycken och tycker att det blev en bra storlek till drinktilltuggen.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i ca 20 min, tills de har fått färg och känns lätta och luftiga. 
Låt kallna på galler. 


Ädelostkräm
50 g ädelost
1 dl crème fraiche
garnering: vindruvor

Mosa osten med en gaffel.
Vispa eller rör ner crème fraiche.
Smaka av till bra styrka (ta mer ost eller crème fraiche).


Skagenröra
crème fraiche
philadelphiaost
räkor
dill
cayennepeppar
garnering: paprika

Blanda ihop lika mycket crème fraiche och philadelphiaost.
Krydda med mycket dill och lite cayennepeppar.
Rör ner räkor.
Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.


Det var enkelt att baka petit chouxer, bara man har tålamod och inte tar ut dem för tidigt. Få ingredienser som man ofta alltid har hemma, sånt tycker jag om. Man kan även fylla dem med något sött, t.ex. grädde och bär, så har man en efterrätt istället.

Fyll dem strax innan servering för att de ska behålla lite krispighet.

Ädelostkrämens styrka beror på vilken ädelost man använder, så se till att smaka av ordentligt så den blir som du vill ha den.

Skagenröran har jag inga exakta mått på eftersom jag alltid bara blandar, smakar, blandar i lite mer och glömmer anteckna hur mycket jag tar av alla ingredienser. Blir lätt så när det är nå jag gör ofta.

lördag 18 oktober 2014

Bakpotatismiddag

Det blev många ändrade planer i dag!

Min tänkta sovmorgon slutade med att jag vaknade klockan sex. Min planerade slöardag hemma i pyjamasbyxor slutade med flera timmar på stan. Mitt planerade blogginlägg om förra helgens drinktilltugg slutar med detta korta inlägg.

Mitt bloggverktyg, blogger, strular ikväll så jag har inte tålamod och lust att sitta flera timmar vid datorn för att försöka få till ett vettigt inlägg. Istället får ni se lite från kvällens bakpotatismiddag.


Bakpotatismiddag
Bakpotatisar (rättare sagt var det stora potatisar)
räkor
crème fraiche&philadelphiaost (för att göra sin egen skagenröra om man vill)
räkor
tacochips
salsa
köttbullar
vitlöksbröd
smörgåsrån
brieost
löjrom
skink- och ananasröra
ruccola, spenat, körsbärstomater, vindruvor, päron

En konstig blandning av allt möjligt men då blev alla nöjda med dagens middag och det känns extra kul vid helgernas mysmiddagar att alla är nöjda och glada.

Dagen blev inte som jag hade tänkt mig men den blev bra i alla fall. Nu ska jag avsluta kvällen med Så mycket bättre. Jag förmodar att vi är flera som har bänkat oss framför tv:n nu.

(Hoppas att jag nu lyckas publicera detta inlägg)

Tidningsinspiration

Den planerade sovmorgonen uteblev fast jag har slöat på rätt bra i alla fall. Tio i sex när klockan brukar ringa på vardagarna vaknade jag till. Är det inte konstigt hur kroppen fungerar? Sen vaknade även Ida men tack vare en iPad fick jag halvslumra i några timmar till. Bästa barnvakten!

Min slölördag ska jag nu fortsätta med en kopp te och årets bästa tidning. MatMagasinets Julspecial damp ner i brevlådan i veckan och nu ska den lusläsas. En tidning full med inspiration inför kommande glöggmingel, adventsfika och julfester.


Vad har ni för planer denna krispiga oktoberlördag? Och vad ska ni äta för gott i kväll? 
Dela gärna med er, är så nyfiken!

Jag återkommer lite senare, när jag har vaknat till ordentligt, med recepten på förra veckans tilltugg.

fredag 17 oktober 2014

Varma mackor med champinjonstuvning

Fredagslugnet är här och vi myser i soffan efter en god middag som Olivia fixade med hjälp av sina syskon. Själv låg jag i sängen och vilade efter en arbetsvecka som har tagit rejält mycket på krafterna pga förkylningen. Ska verkligen bli skönt med helg och vila. Mina planer för helgen är att vila, sova, slappa, chilla och ta det lugnt. Vad har ni för planer?

Varma mackor är också en typisk fredagsmiddag enligt mig, speciellt när man lyxar till den med god fyllning. En typisk fredagsmiddag ska vara lättfixad, god (helst enligt hela familjen) och snabb att städa/diska bort.


Varma mackor med champinjonstuvning
1 liten burk champinjoner 
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 krm salt
peppar
rostbröd
riven ost

Häll av spadet och fräs svampen i lite margarin.
Strö mjölet över svampen och rör om.
Späd under omrörning med mjölk.
Koka på svag värme 2-3 minuter, späd ev med mer vätska.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela stuvningen på rostbröd.
Strö riven ost över.
Gratinera mackorna i 225-250 grader i 5-10 minuter tills osten smält och mackorna fått färg.

Det här receptet utgick Olivia från men hon höftade lite, tog lite mer av något och lite mindre av något annat. Precis som man ska göra när man lagar mat och sen smakar man av lite då och då så att det blir som man tänkt sig.