torsdag 9 oktober 2014

Chili-Pulled Pork i Crock Pot

God morgon, eller? Här är det en trött morgon! 
Det känns som jag hade en väderkvarn i sängen i natt. Ida kom ner till mig strax efter att jag hade somnat och sen har hon snurrat, gnällt, snurrat, hostat, snurrat och så har det hållit på hela natten. Först trodde jag att det bara var förkylningens fel men när jag kollade månkalendern så är jag än en gång övertygad om att månen påverkar vår lilltjej. Hostan, snuvan och bristen på sömn gör att vi stannar hemma i dag och kurerar oss och hoppas på en frisk helg då vi har mycket roligt som väntar oss.

Här kommer receptet på den lyckade kryddningen som jag använde till gårdagens pulled pork som tillagades i min Crock Pot under hela dagen.


Chili-Pulled Pork i Crock Pot
1 kg fläskarré
0,5 dl vatten
marinad/sås:
1 dl chilisås
0,5 dl olja
0,5 msk farinsocker
1-2 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipeppar
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser till marinaden/såsen och gnid in köttet med detta.
Lägg i köttet i Crock Poten och häll i vattnet.
Sätt köttet på 9 timmar på Låg effekt i ”pottan”.
När köttet är färdigt ska det vara så mört att det ramlar isär nästan av sig själv. Finfördela köttet i trådiga delar med hjälp av två gafflar.
Blanda det finfördelade köttet med skyn från stekgrytan och blanda runt så får det lite mera smak och blir saftigare. Smaka av med lite salt och peppar.
Servera.


Igår provade vi äta köttet tillsammans med potatisgratäng och det var jättegott, långt över förväntan. Vanligare är nog att man serverar det som kebab med grönsaker, såser och pommes frites eller pitabröd. Hur äter ni pulled pork?

Det blev en riktigt god kryddning och de stora barnen kunde knappt sluta äta. Har ni ingen Slow cooker går det att tillaga köttet i ugnen (ca 100 grader i ca 5 timmar)

onsdag 8 oktober 2014

Snabblagat, eller?

Lyxmiddag utan ansträngning!
Låter för bra för att vara sant, eller hur? Men det är det inte i alla fall inte om man äger en Crock Pot eller annan slowcooker (och har potatisgratäng-rester i kylskåpet). Perfekt med en slowcooker som gör att man sparar tid.


I morse blandade jag ihop lite chilisås och kryddor som jag sen strök runt om en bit fläskkarré. La ner köttbiten i min Crock Pot, ställde den på låg temperatur och 9 timmar. Sen fick den gosa på där under hela dagen medan jag var på jobbet.

Fläskkarré och kryddor. Crock pot inställd på 9 timmar.

När jag sen kom hem och öppnade dörren luktade det underbart i hela huset. Det är alltid lika spännande att lyfta på locket efter så många timmar för att se hur det ser ut. Det såg perfekt ut.

Nästan 9 timmar senare. Hur ser det ut?

Jag mosade sönder köttet med sleven, blandade om och serverade. I dag åt vi pulled pork tillsammans med potatisgratängen som blev över från i lördags. Men det är lika gott med pommes frites, pitabröd, hamburgerbröd eller bara som det är tillsammans med en stor sallad.

Perfekt! Ett lätt tryck med sleven och köttet faller sönder.
Färdigt att äta!

tisdag 7 oktober 2014

Mysmiddag med sallad

Nästan alltid när vi går förbi salladsdisken på Kvantum där man får blanda ihop sin egna sallad så blir Ida sugen och vill att vi plockar ihop en skål. Men det har aldrig passat...förrän nu. Direkt efter att jag hämtat henne på fritids åkte vi till Kvantum och plockade ihop varsin salladsburk. Sen åkte vi hem och hade en mysmiddag bara hon och jag….och en massa tända ljus. Men det var inte så gott som hon hade hoppats :) Själva plockandet var nog roligare.

Mitt trevliga middagssällskap som ville börja äta och inte agera fotomodell

Dessa stunder med barnen då de har tid att prata och berätta vad som hänt under dagen är guld värda och jag älskar dem (både stunderna och barnen :) ). Oftast är antingen de eller jag på väg mot nya aktiviteter, jobb eller kompisar.

Men nu är det slut på mysandet och dags att förbereda morgondagen och sen avsluta kvällen som varje kväll - med en kopp te i soffan framför tv:n.

Fetaostkräm

Oj, vad trötta barn jag hade i morse och det är bara tisdag. Hur ska resten av veckan bli? Det är för mycket bra på tv på kvällarna så det är svårt för oss alla att komma i säng i tid. Höstmörkret gör väl också sitt till att man är extra trött. Det brukar ju bli bättre när snön kommer och lyser upp, men den får det gärna hålla sig borta ett tag till. Det blir första vinter med bil-pendling för mig så jag hoppas att det blir en "snäll" vinter.

höstmiddagen i lördags bjöd jag inte bara på Tjälknöl, utan vi hade även fjällröding till de som inte äter kött. Och till fisken blandade jag ihop en kräm/sås/röra med bl.a. fetaost.


Fetaostkräm
2,5 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
0,5 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite (italienskt) örtsalt eller salladskrydda

Mosa sönder fetaosten med en gaffel.
Mosa ihop med crème fraiche och kryddor.
Smaka av till en god kräm/röra.

En enkel sås/kräm som går fort att fixa i ordning och den passar till fisk, kyckling eller ugnsrostade rotsaker, framför allt rödbetor. Ni har kanske märkt att jag älskar dessa goda kalla röror som man snabbt blandar ihop och de går att variera så mycket. Här hittar ni fler varianter.

måndag 6 oktober 2014

Enkelt o gott

När jag igår satt och gjorde veckans matsedel till bloggen såg Ida Fussiligratängen och blev så sugen på den. Sagt och gjort så hamnade den även på vår egna matsedel. För oss passade det bättre att göra den i dag (inte i morgon som i blogg-matsedeln).

Det här är en av Isaks favorit-rätter och det är han som har fixat receptet till oss. Det är en av maträtterna som serveras på skolorna i Luleå och han har alltid tyckt om den så till slut gick han till måltidspersonalen och frågade om receptet. Och det fick han! Tips till er som har barn som tycker om någon speciell rätt i skolan.


Det här är verkligen en enkel gratäng att göra. Man blandar ihop köttfärs, kryddor (mycket curry), grädde, mjölk och ost. Sen blandar man ihop det med pasta, häller i en gratängform, strör över ost och gratinerar i ugnen. Enkelt och gott! Det gillar vi väl? Här hittar ni receptet.

Nu ska jag sätta mig framför Halv åtta hos mig, som jag inte har sett på jättelänge. Hoppas de lagar nå riktigt gott, skulle vara kul med lite ny inspiration så här på måndagskvällen.

söndag 5 oktober 2014

Höstfest

Vi har varit en trött familj i dag och alla utom Ida tog en eftermiddagslur :) Det är så himla skönt att slumra i soffan ett tag, nu orkar jag förhoppningsvis vara vaken lite längre i kväll. Ida sov så mycket i går då hon hade feber så det lär räcka för flera da'r framöver.

Här kommer menyn från gårdagens trevliga middag då vi firade våra höstbarn Olivia och Isak.


Höstfestsmiddag
Ugnsstekt fjällröding
Kokt potatis
Fetaostsås
Sallad
Hårdbröd 
Norrgott

Bubbliz

Efterrätt
Chokladpannacotta
Hjortron
Blåbär
Jordgubbar
Grädde
Godis

Kaffe
Te
Läsk

Matsedel v.41 oktober 2014

Dagens glädjebesked är att Ida vaknade feberfri, nu hoppas vi det fortsätter så hela da'n och att det halsonda försvinner helt o hållet från henne. Jag hade planerat för en mysdag i soffan med en liten sjukling men nu får jag ändra de planerna när jag tack o lov inte har nån sjukling här hemma. Nu håller vi tummarna att febern håller sig borta.

Dags för en ny veckomatsedel och jag publicerar den ganska tidigt så hinner ni få lite inspiration innan ni planerar er egna vecka. Jag ska nu sätta mig och skriva en handlingslista, men först lite frukost.


Matsedel v.41 oktober 2014