söndag 14 september 2014

Rabarbermarmelad

Många tycker att man inte kan använda rabarber på hösten, utan att man måste använda dem på våren och sommaren. Men det håller jag inte med om. Vissa stjälkar kan vara lite torra och/eller ihåliga och skalet kan vara lite hårt men många fungerar jättebra att använda framför allt om man skalar dem lite. För någon dag sedan gjorde jag en favoritmarmelad med bl.a. rabarber.


Rabarbermarmelad
500 g rabarber
250 g äpplen
250 g morötter
4 dl vatten
citron
500 g socker/kg fruktmassa

Ansa och skala ev rabarbern om den är grov. Skär den därefter i små bitar.
Skala och råriv morötter och äpplen.
Pressa i citronen.
Lägg alltsammans i en kastrull, häll över vattnet och koka i ca 15 minuter.
Väg fruktmassan och häll i socker.
Låt marmeladen koka på svag värme ungefär 45 minuter eller tills den fått lagom konsistens.
Rör då och då i marmeladen så att den inte bränner fast.

Om man tycker om citronskal i marmelad så kan man skära citronen i småbitar och lägga ner i marmeladen istället för att bara använda citronsaften, som jag gör. Jag fryser ner marmeladen i lagom stora/små förpackningar så håller den sig jättelänge och inget konserveringsmedel behövs.

Hårdbröd/Knäckebröd med ost och nygjord marmelad till frukost är helglyx och såå gott.


Vad har ni för planer denna söndag? Jag ska njuta av att äntligen ha en ganska ledig dag och sen ska jag börja planera kommande vecka så att även den går ihop med logistik, mat och allt annat som måste fungera.

lördag 13 september 2014

Färgglada chokladbollar

Oj så trött jag är. Elva timmars jobb för Isaks fotbollslag har satt sina spår och jag är helt slut på energi. Tur att de vann tre av fyra matcher idag annars hade det nog känts ännu jobbigare. 

Medan jag väntar in att Isak ska komma hem tänkte jag tipsa er om hur man enkelt kan variera utseendet på chokladbollar. Tidigare har jag tipsat om min favorit - råsocker. Jag tycker det är så snyggt att rulla chokladbollar och tryfflar i det och det blir inte lika sött som pärlsocker heller. Här kan ni se hur guldglittrigt och fint det blir. 

Till barnkalas (framför allt) är det populärt, färgglatt och fint att rulla chokladbollar i strössel. 


Här hittar ni mitt gamla receptet på chokladbollar.

Nån som har äpplen över?

Åh vad jag skulle vilja ha ett äppelträd! 

I år verkar det vara ett riktigt äppelår, alla träd man ser är fulla av frukt. I lördags skulle vi ha fått en stor hink full av stora härliga äpplen, men leveransen åkte fel. Gissa om jag blev irriterad när grannen frågade om vi tyckte om äpplena och vi kom på att vi hade blivit utan. Men jag tiggde i alla fall till mig en lite mindre hink äpplen av Isaks kompis vars äppelträd jag också hade spanat in. Bättre än inget.

Det absolut bästa med Lule-äpplen är att Isak tål dem. Vilken lycka! Han som knappt kan ta en tugga äpplen i vanliga fall kan nu äta hur många som helst och han älskar det. Är det nån mer allergiker som har varit med om det? Det svåra är kanske att våga testa något som man i vanliga fall är allergisk mot.

Är det nån i Lule-trakten som har ett äppelträd i trädgården och inte hinner ta hand om all frukt, hör i så fall av er så kommer vi och plockar. Isak och vi andra längtar efter mer äpplen.

fredag 12 september 2014

Tacofredag

Med en förkylning i kroppen känns det extra skönt med fredag och vila. Den här veckan har det varit aktiviteter och tider att passa varenda kväll så nu njuter jag till fullo av att bara vara hemma och mysa. Bristen på nya roliga blogginlägg har kanske gjort att ni har förstått att jag har haft fullt upp hela veckan. Jag ska försöka bättra mig till nästa vecka.

I dag blev det tacofredag hemma hos oss. Det var ungefär så avancerat som jag orkade med i dag. Undra hur många fler familjer som har haft tacofredag? Jag åt tacosallad medan övriga familjen provade Old el Pasos nyhet Stand 'n' stuff tortillas, som vi nog kommer kalla för mjuka tacobåtar. Det var bra storlek på dem och mycket lättare att hantera än vanliga mjuka tortilla-skal. Har ni provat dem?


När det är fredag måste man få nå gott, tycker Ida och jag håller nog med henne :) Så hon fick en Tip Top till efterrätt medan jag sparar mitt fredagsgodis till senare. Den som spar hon har…..det goda kvar.

Vad har ni för planer i helgen? Själv ska jag hjälpa till med lunchserveringen, och mycket annat, på Isaks fotbollscup i morgon. Så nu måste jag fundera ut nån god och enkel middag till i morgon för vi lär komma hem rätt sent och vara rätt trötta.

torsdag 11 september 2014

Sponsrad Video: "Sanningen" - Systembolaget

Har ni tonåringar? Det har jag!
Skulle ni köpa alkohol åt dem? Det skulle inte jag!

Det finns så många argument varför man ska "köpa ut" åt sina barn - man vet vad och hur mycket de dricker, de får ju ändå tag i alkohol, de som dricker hemma har bättre koll på alkohol osv. Men tror ni verkligen själva på det? Mina barn har ännu inte börjat dricka alkohol och jag hoppas det dröjer länge än. Så jag har inte ställts inför den frågan än. Men jag är stenhård i min uppfattning (och det vet mina barn)! Det är 20 år som gäller på systembolaget, det är inget att diskutera. Dessutom visar all forskning att ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer. Jag drack alkohol för första gången någon månad innan jag fyllde 20, jag hoppas och ber att mina barn går i mina fotspår :) Man kan ha roligt utan alkohol.

 Vill du ha hjälp att stå emot när din tonåring ber om alkohol?
Se videon!

 
Detta är ett sponsrat inlägg

tisdag 9 september 2014

Bästa sättet att tillaga älgrulle

I dag smet jag hem lite tidigare från jobbet för det var en ganska lugn dag där och här hemma väntar vi på en stor leverans älgkött som ska fixas, paketeras och frysas in. Jag kände alltså att jag gjorde bättre nytta hemma, dessutom var det skönt att kunna hämta Ida lite tidigare för en gångs skull.

Älgrulle sägs vara en av de sämre delarna som lätt blir seg och tråkig. De som säger det har inte ätit älgrulle hos oss. Rullen har samma form som filén och våra grillade älgrullar smakar och är lika möra som filé.


Grillad älgrulle
älgrulle
valfri marinad, t.ex. chilisås, rödvin och kryddor

Blanda ihop en god marinad i en plastpåse.
Lägg i köttet och låt marinera i kylskåp i minst 2 dygn.
Ta upp köttet ur marinaden.
Grilla på indirekt värme, dvs på sidan om glöden, till innertemperaturen är ca 65 grader.
Låt vila några minuter och skär sedan upp och servera med goda tillbehör.

Om du tillagar rullen på det här sättet kan du lura nästan vem som helst att det är älgfilé ni äter :) Jag tror att hemligheten är den långa marineringstiden. Vad har ni för erfarenhet av rulle? Hiss eller diss?

måndag 8 september 2014

Sponsrad Video: Erövra världen genom att upptäcka det goda

Är ni bra på att glädjas åt det lilla? 
Jag försöker vara duktig på det för tänk så mycket man har att glädjas åt då. Och det är ju så underbart att vara glad o lycklig. Vissa människor är bättre på det än andra och dessa människor ger mig så mycket energi och inspiration. Något så litet som en kopp chai-te med skummad mjölk ute i solen gör mig lycklig eller att titta på mina barn, speciellt när de är vänner. Vad i vardagen gör er lyckliga?

Arlas nya varumärkeskoncept Upptäck det goda handlar om att inspirera människor till att lyfta blicken för att se de goda stunderna i vardagen. För mer inspiration av de små stunderna i vardagen, följ @upptackdetgoda på Instagram.



Sponsrat inlägg