söndag 17 augusti 2014

Matsedel v.34 aug 2014

Är det nån som fortsätter sin semester även nästa vecka? Jag börjar jobba i morgon men det är först på torsdag som barnen börjar skolan. Lite konstigt att det är skolstart en torsdag, men Olivia tycker det är bra för då behöver hon bara kämpa sig upp två morgnar innan det är helg och sovmorgon igen.

Dagen i dag lär gå åt till att tvätta, röja och sortera kläder, leta fram regnkläder o stövlar och i största allmänhet göra oss redo för jobb, skola och höst. Men vi börjar med en veckomatsedel, som är bästa sättet att underlätta veckans matlagning.

Matsedel v.34 aug 2014
Må: Mustig köttgryta o potatis
Ti: Korvstroganoff o ris
On: Kycklinggryta o pasta
Fr: Pizza
Sö: Ost- och örtfylld röding med potatismos

lördag 16 augusti 2014

Bästa fredagsmyset

Igår bjöd Ida och Olivia på fredagsmys!
Och inte vilket fredagsmys som helst, det var både vackert och gott.

Blåbär, vindruvor, banan, mango, apelsin, melon, jordgubbar och granatäppelkärnor

Tjejerna pysslade på i köket ett tag och sen kom de med detta vackra fat. Visst blev det mycket finare än en vanlig fruktsallad i skål? Och mycket godare än chips. (Men det är ju inte så svårt eftersom jag inte är speciellt förtjust i chips)

fredag 15 augusti 2014

Djungelkyckling

Har fredagskänslan infunnit sig? Det har den inte för mig. Det är min sista semesterdag så det är lite svårt att ha den härliga, underbara känslan man brukar ha på fredagar. Men det blir en lite konstig vecka nästa vecka och inte en vanlig jobbarvecka. Måndag till onsdag jobbar jag mina tre sista dagar på mitt nuvarande jobb, sen åker jag till Stockholm över helgen för lite blogg-jobb och sen på måndag börjar jag på mitt nya jobb. Mycket roligt som händer på några få dagar.

Vill ni variera era tacofredagar kommer här ett kanon-alternativ. Det här receptet finns sen tidigare på bloggen men det är väl värt att upprepa. Mina barn älskar djungelkyckling och som tillbehör serverar vi olika frukt och grönsaker i småskålar på sidan om, precis som man gör till taco.


Djungelkyckling
kycklingfiléer, ca 500 g
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk curry
4 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond

Skär kycklingen i strimlor. 
Bryn kycklingen i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och curry.
Rör i grädde och fond.
Låt allt koka ihop några minuter.
Servera till ris, grönsaker och frukt.

Den här gången döljer sig mango, banan, gurka, tomat, majs och paprika i skålarna

Det här är en riktigt enkel kycklinggryta med få ingredienser som man ofta har hemma. Sen kan man variera den i det oändliga med vad man serverar till. Mango och banan har vi nog alltid för det är så gott till curry, men i övrigt är det lite olika från gång till gång.

Barnen åt djungelkycklingen till ris medan jag valde Frebacos Kamutvete, som är lite mer smakrikt och har lite mer tuggmotstånd än ris.

Tips på tillbehör
mango
banan
gurka
tomat
sallad
mandarinklyftor
avokado
paprika
kokos
bönor

torsdag 14 augusti 2014

Extra trött

Idag har det varit en Extra händelserik dag på många sätt men nu har jag sjunkit ner i tv-soffan och vi ska se ett avsnitt av Orange is the new black. Vi är inte så snabba av oss men nu har vi, till slut, börjat följa serien. Bättre sent än aldrig :)

Dagens middag var snabbfixad. Lovely…speciellt en dag som denna då jag har känt mig riktigt trött. Tack vare dagens photo shoot har jag en massa färdig mat som bara behöver värmas upp. Även helgen är räddad. Av flera olika maträtter föll valet idag på vår favoritlax på spenatbädd med Västerbottensost.


Det känns nästan som fredag för hela familjen verkar ovanligt trötta. Kanske lyckas jag komma i säng i tid för ovanlighetens skull. Eller så blir det som vanligt att jag piggnar till precis när jag tänker gå o lägga mig och sitter uppe vid datorn alldeles för länge.

Ingen matro

Just nu sitter vi inomhus med stängda fönster och dörrar trots att solen skiner och det är hur härligt som helst på altanen. Men de håller på att gräva upp gatan för att lägga ner fiber så det dammar utan dess like och lever om så man undviker att vara ute.

Man får passa på att gå ut när de har rast för då får man äntligen lite lugn o (mat)ro. Från elva och nästan en timme framåt har de lunch och då skyndar jag mig ut. När klockan är fyra och de kör iväg med alla maskiner är ett halleluja-moment och man kan sitta ute o njuta i några timmar.

Om vi vill äta ute så måste vi anpassa mat-tiderna efter arbetarna, annars får vi ingen matro :)
Istället för att sitta ute sitter jag inne i mitt nystädade kök, inte helt fel det heller. Det har tagits en hel del kort här i köket i dag, mest på mat förstås men risken är ju stor att även köket hamnar med på nå kort så då var det bäst att röja och städa lite. Så himla bra att man får en anledning att storstäda för det är verkligen underbart med ett städat hem.

Olivia som är lite upp o ner i sitt bloggande har nu kommit igång igen och skriver nu om sitt nya nyttiga liv. My girl!  Här hittar ni Olivias blogg, in o läs och bli lite motiverade.

Oj, nu ska jag skynda mig ut för nu är det alldeles tyst. De har nog två-fika, fast klockan bara är halv två :)

onsdag 13 augusti 2014

Sallad o vin

Tänk att sommarvärmen fortsätter,
den normala svenska sommarvärmen i alla fall, inte den otroliga tropiska värmen vi hade i juli. 
Och tänk att jag har semester än, 
från det "vanliga" jobbet i alla fall, inte från bloggen och familjen
Det händer mycket roligt för mig just nu tack vare bloggen men det innebär också en del jobb och planerande.


Dagens middag för mig och Olivia blev en variant av den goda Kräft-, pasta-, och spenatsalladen 
som är en favorit för oss båda. Ett viktväktarrecept (6 propoints) som vi ofta äter och njuter av. 
Ni som tror att viktväktarrecept är tråkiga, titta på det här. 
Tråkigt? Nej! Gott? Ja!

Att sitta ute på altan i solen med ett glas rosévin och trevligt sällskap gör att det mesta smakar ännu lite bättre, eller hur?

Glasspaus

Har legat ute i solen o planerat morgondagens jobb och läst mattidningar för inspiration. Men nu blev det så varmt, underbara sommar, så jag måste ta en glasspaus. Jag som brukar hävda att jag inte tycker om glass har nu hittat två nya favoriter i sommar, dels GBs variant av Cookies & Cream (som jag skrev om här) och dels den här lakritsglassen från Triumfglass.


Det var den här glassen jag blev bjuden på i lördags och den var så god så jag var tvungen köpa hem ett paket så att även Leif (familjens stora lakritsfantast) skulle få smaka. Men nu är paketet snart slut och Leif är fortfarande borta på jobb :) Nån chilismak känner jag inte, men en god och lagom saltlakrits-smak är det på glassen.


För några många år sedan tyckte jag att glassarna hade en tendens att bli sötare o sötare. Det var mer fryst godis än glass. Både Snickers och Mars fanns i en glass-variant. Finns de kvar? Nog var de väl ganska goda, men jag skulle knappt vilja kalla det glass. Men nu verkar trenden ha vänt och det finns fräscha glassar igen.

En annan sak som är viktig med glass det är att den serveras kall direkt från frysen. Jag vet att många vill ha varm och nästan rinnande glass, men det är inget för mig då avstår jag hellre. Hur vill ni ha er glass och vilka favoriter har ni?