onsdag 30 april 2014

Härliga Valborg

Vi hade inget speciellt planerat för i kväll, vi visste ju inte om Ida skulle orka med något efter förkylningen. Men när hon kom på att det var majbrasekväll så ville hon så klart se en majbrasa och grilla korv.

Fort ändrade vi planerna! Istället för en mysig fläskfilémiddag inne i värmen, blev det en minimajbrasa och korvgrillning utomhus. Trots, eller tack vare, improvisering på högsta nivå blev det bästa Valborgsmässoafton på länge.

Coola tjejer….
…som är mycket sötare när de ler.
Ida med vår fina majbrasa
Gott med grillad korv
Men lite jobbigt att äta när grillpinnen är så lång

Fotograf till alla dessa fina bilder: Olivia Edman

Billigt rosa sommarbubbel

Solen skiner från en klarblå himmel, det är vindstilla och varmt i luften!

Ja i mina drömmar alltså för i verkligheten är det grått, trist och kallt. 
Men om det hade varit som i mina drömmar då hade det varit perfekt att dricka lite rosa bubbel i dag.
Det är ju trots allt Valborgsmässoafton. 


Jag fick ett så fint påskpaket med en flaska Platino Pink Moscato med smak av somriga bär med en touch av tropisk frukt. Och det bästa av allt - en flaska kosta bara 39 kr och finns i Systembolagets beställningssortiment.

tisdag 29 april 2014

En gladare tisdag

En vanlig tisdag blev en vab-tisdag och för att göra den lite roligare dukade jag lite finare till middagen. Tänk vad lite färg kan muntra upp en.


Jag hade flera zucchini i kylskåpet som behövde ätas upp och med nybakade frallor kändes soppa som det självklara valet.

Tycker ni om att använda upp saker från kyl, frys och skafferi? Eller vill ni köpa nytt? Jag älskar att försöka komma på goda maträtter med saker vi redan har hemma. Förutom att det blir otroligt billigt känner jag mig så duktig :) En win-win-situation.


Nu har barnen skollov igen. Skönt för dem men det känns som jag gick miste om den härliga snart-är-jag-ledig-känslan som nog skulle ha kommit i dag. Planen var att jag skulle jobba till lunch i morgon och vara ledig på fredag.

Men nu när jag har varit hemma med en sjuk Ida har jag ändrat planen lite och tänker jobba några timmar på fredag. Jag hoppas även att jag kan jobba hela förmiddan imorgon, jag smiter iväg medan barnen sover och är riktigt tidigt på jobbet och sen hoppas jag att barnen tar sovmorgon och sen klarar sig utan mig i några timmar när de vaknat. Vi får väl se om det går så bra som jag hoppas.

Småfrallor

Vart försvann solen? Vi hade ju börjat drömma om sommaren som inte kändes så långt borta men nu faller det lite snöflingor genom luften. Det är ju faktiskt bara april så vi får väl ge oss till tåls ett tag till.


Ida är lite bättre i dag så vi passade på att baka småfrallor som vi ska mumsa på snart. Det här receptet använde jag ofta när Ida var liten. Perfekt bröd att baka när barnet sover och man har en lugn stund. Eftersom man bakar ut brödet på en gång och bara jäser en gång "gör man bort" allt på en gång och det är bara gräddning kvar tills senare och det gör inte så mycket om barnet vaknar och vill ha uppmärksamhet.


Småfrallor
25 g jäst
7,5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 msk olja
2,5 dl grahamsmjöl
17 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i salt och honung.
Häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts. 
Slå på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjöl.
Arbeta samman degen, knåda ordentligt och tillsätt mer mjöl. 
Degen ska bli ganska fast och inte klibba.
Ta upp på bakbord och forma till ca 25 runda bullar.
Låt småfrallorna jäsa på plåtar i 0,5-1 timme.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.
Låt svalna på galler under en bakduk.


Det är så himla skönt att baka ut frallorna på en gång och slippa vänta medan degen jäser i bunken. När man bakar med barn är det perfekt för det är inte lätt för en 6-åring att vänta när man precis har satt i gång med bakningen. En annan fördel är att det är så få ingredienser och det mesta har man hemma.


Nu är det dags för provsmakning! Ha en bra tisdag så hörs vi senare.

måndag 28 april 2014

Blåbär och kardemumma med Herkules

Som ni vet vid det här laget så var jag på ett Loppi bloggevent i lördags (här kan ni läsa mer om det) där jag fick se OBH Nordicas snygging - Herkules (kraftfull och tyst - allt man behöver).

Och självklart började jag drömma mig bort...

Foto: Petra Kyllerman / Kyllerphoto.com

Visst skulle den passa perfekt i vårt nyrenoverade kök?! 

Om jag hade en sån i min ägo skulle jag baka mina favorit-långpannekaka med blåbär och kardemummakrisp som jag sen skulle njuta av en bit ute i solen med en god kopp te. Vad skulle du baka?


Blåbärsrutor med kardemummakrisp
150 g smör
0,75 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Kardemummakrisp
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör, smält
Garnering
5 dl blåbär
2 tsk potatismjöl

Blanda ihop alla ingredienserna till krispet till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.
Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner det torra ingredienserna och tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör smeten slät.
Häll smeten i en smord och bröad eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 22 x 32 cm.
Blanda blåbär med potatismjöl.
Strö blåbär och krispsmulor över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 30-35 min.
Skär upp kakan i rutor när den kallnat.

LoppiEvent Food n' Lifestyle

I lördags var det äntligen dags för mitt första LoppiEvent 
och jag hoppas att det blir fler trots att jag bor 100 mil från händelsernas centrum. 

Det var inte bara solen och värmen i Stockholm som gjorde det till en perfekt dag. Loppi hade fixat i ordning ett bra event med bra mix av mat och livstil - som namnet avslöjade. Eventet höll till på Birka Cruises lounge vid Stadsgårdskajen. Som vanligt var jag tidig men det gjorde inte så mycket utan jag satt och njöt av utsikten över Djurgården.


När alla inbjudna bloggare hade bänkat sig drog programmet igång. Konferencier var Niiinis, en av mina favoritbloggare på Femme.se och en av deltagarna i första säsongen av Hela Sverige bakar. En annan som varit med i Hela Sverige bakar är Caroline Ahlqvist som vann andra omgången. I lördags var hon med och bjöd på chokladtårta med smak av lakrits, kanelbullar, minibiskvier och mycket annat gott. Jag hann inte smaka av alla sorter...men nästan.


Niiinis och Caroline skröt om OBH Nordicas Herkules, en kraftfull köksmaskin som går tyst (inte helt fel enligt mig). Åh så underbart det skulle vara att ha en sån vid all bakning här hemma. Kolla in den läckra kopparfärgen. Måste kanske söka till Hela Sverige bakar så man får chans att testa en :)

Foto: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com

Nu i maj är det dags för Hela KändisSverige bakar i Tv4, en nyhet vi fick presenterade för oss (älskar nyheter). Vem tror ni vinner? Jag röstade på Erika Johansson, som är van vid tävlingsmomentet. Efter att ha sett Jonas Gardells Mitt enda liv på fredagkväll var det extra kul att Anna Book ska vara med. Ni som har sett Gardells show förstår vad jag menar ;)

Oscar Jöback var en annan som vårpeppade oss att komma igång med träning. Det är lätt att skylla på att man inte har tid, men egentligen handlar det om prioriteringar. Och han har så rätt. Man blir lite lätt imponerad när han berättar att han tränar 2-4 timmar per dag och då är inte hans grupp-pass som han leder medräknade. Ibland är han ledig på söndagar. Imponerande, är ordet! Hans mål i livet är att bli 100 år, rätt läckert/ovanligt mål. Han pratade också mycket om att både kropp och knopp måste få sitt.

Niinis och Oscar Jöback

Har ni hört talas om John Opsahl, Supermat och/eller Supernature? John, grundare till Supernature, pratade om supermat och alla deltagare fick med sig hans bok som heter just Supermat och är en stor succé i Norge. I förordet till boken står det "Supermat är enkelt. Genom naturens bästa födoämnen får du i dig stora mängder naturliga näringsämnen, som effektivt gör kroppen kapabel att läka sig själv. I den här boken får du nycklar till hur du kan använda supermat för att lyfta din hälsa till en helt ny nivå".

Allévo, Hela kändisSverige bakar, Yves Rocher och John Opsahl.

När scenprogrammet var klart var det dags för utställare, mingel och mingelmat (o Carolines fikabröd). Jag minglade (och åt) i nån timme innan jag tackade för mig och tog mig ut i sommarvärmen igen.

Vi bjöds på goda wraps.

Bland utställarna (och med produkter i vår välfyllda Goodie bag) fanns bl.a. Allévo, Yves Rocher, Birka Cruises och Sia bjöd på sin goda nyhet - frozen Yoghurt.

Vi fick smaka mango-varianten och den smakade riktigt gott. Måste prova de andra sorterna också.
Välfyllda goodiebags.

Jag drar ju ofta fram kameran (och skäms), när vi har gäster måste de vänta med att börja äta tills jag har tagit kort osv. Men här var jag inte ensam om att vara "konstig". Men det märktes att jag var lite ovan vid bloggevent för jag satte mig lite för långt bak för att kunna ta riktigt bra bilder. Men nu vet jag till nästa gång...

Så här såg det ut mest hela tiden - massa kameror och mobiler i luften för att föreviga det som hände på scen.

Tusen tack Loppi för inbjudan till detta event som gav mig mycket inspiration och vårpepp.
Hoppas vi ses snart igen!

Foto: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com

Mer körsbärsträd, te och frukost

God morgon! Nu är jag hemma i Luleå igen efter en underbar helg i Stockholm. Vilka sommardagar vi har haft med uteserveringshäng, bloggevent, god mat o dryck och jag har fått en massa inspiration och ny energi.


Kul att komma hem men mindre kul att jag kom hem till en tokförkyld Ida med feber, nästäppa, öronont och framför allt jätteont i halsen. Det blir nog många isglassar i dag :) Men vi hoppas på snabbt tillfrisknande.

Tallrik nummer 1
Morgonshot

Gårdagen började vi med Rica hotells goda frukost. Alltså den innehåller allt och lite till. Först får man en morgon-shot med bl.a. ingefära som är bra mot så mycket…och så himla gott. Efter den är man redo att lasta på tallriken en första gång. För det finns så mycket att välja på så man måste gå flera gånger för att hinna smaka av så mycket som möjligt.

Igår åt jag så mycket till frukost så jag var mätt tills jag kom hem vid middagstid, men en sista tekopp i Kungsträdgården gick ner i alla fall innan vi tog Arlanda Express och begav oss hemåt för den här gången.


Nu ska jag gå igenom korten från Loppis bloggevent i lördags och skriva ett längre inlägg om den vårpeppen.

Ha en bra måndag så hörs vi senare!