lördag 26 april 2014

Intensiv och rolig/solig dag

En intensiv dag börjar lida mot sitt slut. Dagen började med en underbar frukost. Rica hotell har nog bästa frukosten ever, det är andra gången jag bor - och äter frukost - här så förväntningarna var stora sedan förra gången. Men jag blev inte besviken. Ett stort plus för att de har lösviktste, istället för bara de tråkiga påsarna som alla har i vanliga fall.


Efter frukosten tog jag mig mot Stadsgårdskajen för ett Loppievent för bloggare. Men jag var väldigt tidig, som vanligt, så jag satte mig och njöt av vår vackra huvudstad och av solen som sken.


Efter en stund i solen började eventet, det var första men inte sista gången jag är med på ett Loppievent där Niiinis från Hela Sverige bakar och Femme.se var konferencier. Ni får lite bilder nu men ett längre inlägg när jag kommer hem.


I vanliga fall är jag lite udda som drar fram kameran stup i kvarten för att ta kort, men här tog alla kort antingen med systemkamera eller med mobilen. Så skönt att slippa blickarna när man fotar allt möjligt…och omöjligt. 

Vi bjöds på mycket gott och fick med oss en välfylld goodie bag när vi gick hem. Så underbart för mig som älskar goodie bags :) Men den var tung att släpa på runt Stockholm.


Efter ett par timmar i Kungsträdgården blev det en fördrink med tilltugg på rummet innan vi åkte till Söder och åt på en restaurang på Folkungagatan som vi fått tips om. Den heter Harran och beskriver sig som "där Medelhavet möter Mellan Östern". God, prisvärd mat i lugn miljö - precis vad vi ville ha denna lördagskväll. På väg tillbaka till hotellet gick jag förbi Wayne's och köpte med mig en god efterrätt - chai-te och cookie.

fredag 25 april 2014

Körsbärsblommor, pasta och rosé

Oj så trött jag är! Nu ska jag bara skicka i väg ett snabbt inlägg till er sen ska jag sova.

Kan det bli vackrare?

Det första vi gjorde när vi kom in till Stockholm var att gå till Kungsträdgården för att titta på de vackra körsbärsblommorna som blommade. Åh så vackert det var!


Sen hade vi sån tur att vi hittade ett ledigt bord på en uteservering med sol, dessutom hade vi sån tur att maten var god :) I dag kändes det nästan som att det viktigaste var att få sitta ute o äta i solen. Jag åt en god pasta och drack ett glas rosévin. Sol och semester = rosévin.


Efter lunchen blev det en del strosande och shoppande på stan innan det var dags att byta om och bege sig till Karlaplan. Ikväll var det nämligen dags att se Jonas Gardell i Mitt enda liv och innan dess åt vi igen och åter igen blev det pasta och rosévin för mig. Mamma däremot valde pilgrimsmusslor.


God natt! Dags att lägga ner huvudet på kudden och jag lär somna på nån minut.

torsdag 24 april 2014

Risonisallad med köttbullar

Nu är weekend-väskan nästan färdigpackad och jag känner mig redo för en helg i huvudstaden. Kameran och datorn ska packas ner, så mig slipper ni inte :)

Jag hoppas att körbärsträden i Kungsträdgården inte har blommat klart än. I fjol var jag i Stockholm exakt samma tid för att se Justin Bieber med Olivia och då hade de inte börjat knoppat sig än och nu är de nästan utblommade. Har ni nå tips var jag ska äta o fika? Får jag inga tips lär det väl bli de gamla vanliga favoriterna. Och de är ju inte helt fel heller men det är alltid kul att prova nya bra ställen.

I dag blev det lite kylskåpsrens igen och det blev en barnvänlig risonisallad med köttbullar. Ida skulle på dans och Isak på fotbollsträning så det var bråttom, bråttom med maten. Och det här tog inte många minuter att fixa.


Risonisallad med köttbullar
kokt risoni
köttbullar
gurka
tomat
paprika
morot

Dela alla grönsaker och köttbullarna i mindre bitar.
Grovriv moroten.
Blanda ihop allt.
Servera, ät och njut.

Det blev godare än jag trodde och Ida verkligen älskade det. Hon sa flera gånger att det var såå gott och ville att vi skulle äta det varje torsdag. Att solen sken och värmde som en sommardag och att vi satt ute o åt gjorde ju inte att det smakade sämre precis. Oj så härligt det var! Jag hade gärna suttit kvar länge och njutit av kvällssolen, men det hade vi inte tid till i dag.

Vi hade en burk smaksatt crème fraiche i kylen som jag serverade som dressing till salladen. De mindre populära sakerna som vitkål, oliver och ruccola serverade jag på sidan om till dem som ville.

Krämig potatisgratäng

Redan torsdag och för mig är det veckans sista arbetsdag. Jippie! Åh vad jag längtar till Stockholm, men det lär blir småstressigt för det är en kort visit och ett fullbokat program. Tur att det är en kort arbetsvecka nästa vecka också för jag lär behöva semester :)

Till Tjälknul (det goda köttet vi åt i söndags) är det absolut godaste med en krämig potatisgratäng. Att använda philadelphiaost i gratängen är ett enkelt knep för att få den perfekt.

Tyvärr glömde jag ta ett bra kort som visar hur krämig och god gratängen var. Men ni får lov att prova själva :)

Krämig potatisgratäng 
1 kg potatis
1 gul lök
3 dl grädde
100 g philadelphiaost
1 klyfta vitlök
salt och peppar
riven ost

Skala och skiva potatisen och löken. 
Varva dessa i en smord ugnsform. Salta och peppra mellan varven.
Koka upp grädde och ost. Pressa ner vitlök. 
Häll ost- och gräddblandningen över potatis och lök i formen.
Om det ser för torrt ut så häller du på mer grädde.
Strö riven ost överst.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter, 
beroende på hur tjock potatisskivorna är och hur stor formen är. 
Täck med folie eller ugnspapper om det blir för brunt uppepå. 

Jag hällde på lite extra grädde innan jag ställde in formen i ugnen för torr potatisgratäng är ju bland det tråkigaste som finns. När den väl var i ugnen och jag såg hur det kokade och bubblade om den var jag rädd för att den skulle bli för blöt. Men den blev perfekt - krämig och god! Det blir även gott om man använder en smaksatt ost, t.ex. vitlök och örter. Se så, nu planerar ni in den här potatisgratängen i helgen med en god grillad köttbit….eller kanske Tjälknul.

onsdag 23 april 2014

Vårpepp

Jag tror det är nån som tycker att jag ska bli piggare nu när det är vår. 
Jag fick ett paket med vårpepp-saker.


Paketet innehöll lite smått o gott:

Naturdiet Blackberries innehåller lite kolhydrater och mycket protein. Den provsmakade Isak direkt efter träningen (då man ska äta proteiner).

Supernature Purely Greens Max är ett supermatkomplex som kan ge extra energi i vardagen.

Viatlinea Pro från Danone är en yoghurtkvarg med frukt- eller bärkompott i botten. Den lär Isak också lägga fingrarna på eftersom han hör hur alla som tränar äter kvarg stup i kvarten.

Friggs Te+ sockerbalans är ett rooiboste berikat med krom med smak av Chai och choklad. Mina favoritsmaker alltså.

BokenVårkänslor från Harlequin.

Sun-kissed Bronzing Minerals från Sheer Cover. Finmalda mineraler ger en perfekt balans av skimmer och färg till ansikte och kropp. Den har Olivia lovat att prova.

Step by Step från Ekorrens ekologiska godis utan konstgjorda färg- och smakämnen eller syntetiska sötnings- och konserveringsmedel. Godis utan konstigheter - perfekt!

Tack Loppi! Vi ses på lördag!

Lyxlunch

Mitt i veckan och jag slår till med en lyxlunch. 

Lörjrom på rostad macka, det är gott det. Inte så dumt att det blev kvar löjrom sedan påskens festmiddagar. En kopp chai-te till det och lunchen är fulländad. Och snart är det helg igen och dags för mer godsaker. Hur ska det här sluta?!


Ni glömmer väl inte att titta om ni är en av vinnarna i min och Estrellas chipstävling. Här hittar ni vinnarna. Jag saknar några adresser för att kunna skicka chipsen så skynda er in o titta. Snart drar jag nya vinnare.

Åter till pappershögarna!

tisdag 22 april 2014

Mangopannacotta med passionsfrukt

Då är veckan igång! Men nog har man varit lite dagvild idag, svårt att inse att det faktiskt är tisdag och inte måndag. Dagens middag blev de goda resterna från i söndags då vi åt Tjälknul och krämig potatisgratäng. Skönt ibland att det går fort att fixa middag. Nu ska jag duka bort och sen är det bara att ge sig i väg på föräldramöte innan jag får sjunka ner i soffan.

Söndagens påskdagsmiddag avslutades med mangopannacotta med passionsfrukt och jordgubbar. Tyvärr blev det inga rester från den :)


Mangopannacotta med passionsfrukt 6-8 portioner
5 dl grädde av valfri fetthalt
130 g mango (går bra med fryst)
0,75-1 dl gelésocker multi
6 passionsfrukter

Mixa mangon till en puré.
Koka upp mangopurén, grädde och gelésocker under omrörning.
Koka i ca 30 sekunder.
Häll upp i glas.
Låt stå kallt några timmar innan servering för att stelna.
Gröp ur passionsfrukterna och häll det på pannacottan.
Jag garnerade dessutom med en jordgubbe på glaskanten.


Perfekt avslut på en perfekt middag. Pannacotta är en favorit-efterrätt hos barnen och det är ju så otroligt enkelt att göra, framför allt när man använder gelésocker och inte gelatin. Mango som smaksättning var riktigt gott men det smakade en aning för lite tyckte jag så nästa gång provar jag nog 200 g mango. Det var gott med lite knastriga passionsfruktskärnor till den annars så lena pannacottan.

Ni som vill ha mjölkfritt vet väl att det går alldeles utmärkt att använda havrebaserad iMat från Oatly till pannacotta. Det har jag gjort flera gånger.