onsdag 16 april 2014

Påsk och kyckling på gång

Påskledigheten närmar sig


Jag har precis kommit hem från jobbet och nu är det bara en halv dags arbete kvar innan även jag får lite ledighet. Sen ska jag jobba tre dagar innan jag åter igen är ledig och då är det dags för en Stockholmsweekend. Ska bli så mysigt och jag hoppas på kanonväder så att man kan sitta på uteserveringar.

Nu ska jag sätta igång med dagens middag som blir stekt kyckling och grönsaker. Jag hittade en grönsaksblandning i frysdisken som verkade helt ok så nu blir det att testa den.

Kanel- och kardemummabiscotti

Sol, härliga sol, som gör det så mycket enklare att stiga upp när klockan ringer tidigt på morgonen. I dag blir det en långpromenad på lunchen för att hinna njuta av ljuset. Hoppas solen visar sig hela lediga påsken som snart är här. Har ni era påskplaner klara? Vi har inga planer förutom att vila, äta och ha det bra. Låter som en ganska bra plan, eller hur?

Börjar ni bli less min biscotti-tillverkning? Ni kommer få stå ut ett tag till för jag har flera smaker kvar att testa. Kardemumma är en favoritkrydda så självklart var jag tvungen att baka med den.


Kanel- och kardemummabiscotti
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk kardemummakärnor

Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner ett ägg i taget.
Mal/mortla kardemumman.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och kardemumma separat och rör ner i smeten.
Knåda lätt och forma till tre längder.
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15 minuter.
Skär genast i två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

En god smak men lite pepparkaksvarning. Jag har så himla kul nu när jag bakar biscotti för det är så enkelt och kul att variera i det oändliga och alla smaker verkar passa. I påsk kommer det bli några fler varianter.

Längder på väg in i ugnen

tisdag 15 april 2014

Vill ni ha chips?

Det börjar bli dags för en tävling, eller hur?
Nu har ni möjlighet att vinna Estrellas nyhet Västkustchips Mild o Krämig Lök

De är grytfriterade i jordnötsolja och jag har tidigare frågat Estrella varför de använder jordnötsolja. 
Här kan ni läsa svaret. Trots svaret från Estrella och allergisköterskan så vågar jag inte ge Ida av chipsen.
Här kan ni läsa vad jag tidigare har skrivit om Västkustchips.
********TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD********

För att vara med och tävla om chipsen 
vill jag att ni i kommentarerna ger tips på nå gott att äta till påsk. 

1:a pris 
10 påsar chips
2:a pris 
6 påsar chips
3:e pris 
2 påsar chips

Tävlingen pågår till Påskdagen, söndag 20 april, och vinnarna presenteras på måndagen.

Lycka till!

********TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD********

Fettisdag, eller?

Jag hade ett inlägg på gång till igårkväll men det blev lite ändrade planer. Istället för en lugn och skön hemmakväll med lite bloggjobb fick jag tillbringa ett par timmar på jouren. Ida hade oturligt nog fått i sig nötter och det var tyvärr den värsta av dem alla - cashewnöt. Hennes kropp reagerade som den har gjort tidigare också, den gör sig av med det farliga så fort som möjligt (hon spyr). Efter medicin och observation fick vi åka hem och än en gång pustade vi ut att det trots allt gick bra.

Men oron blir starkare för varje gång hon blir dålig. Tänk om det inte går lika bra nästa gång? När vi la oss för att sova sa Ida "Vilken tur att jag inte dog" och jag kramade om henne och höll med. Sen kom frågan som gjorde mig så ledsen för då förstod jag hur orolig även hon är, hon sa "Kan jag dö imorgon?". Jag lugnade henne och sa att faran var över.

Om ni visste hur mycket jag hatar nötter och allergi!


Eftersom jag hade tagit fel matlåda till jobbet igår blev det bara en liten yoghurt till lunch och middagen efter jour-besöket blev bara en macka så då kände jag att vi definitivt behövde semlor idag. Det är ju trots allt tisdag, inte fet-tisdag dock :)

Det är min första (och sista?) köpes-semla för i år. Några hemgjorda har jag hunnit med att äta med inte de goda köpta semlorna från gamla Holms bageri och konditori i Luleå, som har stans godaste fikabröd.

måndag 14 april 2014

Triumfglass-test

Snart är den stora glass-säsongen här 
och inför den anordnade jag ett litet glass-test med Ida och hennes kompis Elin.


De fick testa fyra olika smaker från Triumfglass

Hallonsorbet - sorbet med hallonsmak
Choklad - Chokladgräddglass med kakaorippel
Päron mjölkchoklad - Pärongräddglass med mjölkchokladrippel
Himmelsk röra - Gräddglass med smörkolasmak, kakaorippel och marshmallows

Glassen portionerade jag ut i små skålar så att de inte skulle smälta ihop till en enda röra.

De var riktigt duktiga i sitt testande och tog det på fullaste allvar. 
Extra kul att de fick olika favoriter annars är det lätt att två 6-åriga tjejer tycker lika.

De började med den fina rosa fräscha hallonsorbeten
Här har Ida en massa smält hallonsorbet i munnen och enligt henne så var den godare som sorbet än som saft.
Ida hugger in på skålen med Himmelsk röra
…och även Elin smakar på den glass-smaken och funderar på omdömet.
Dags för lite chokladglass!
Vad tror ni Ida tycker om chokladglassen?

Tjejerna gjorde ett mycket bra jobb! 
De kom fram till att chokladglassen hade för stark chokladsmak så det räckte med en tugga.
Himmelsk röra var ganska god men ingen favorit.

Vinnare i detta test blev två olika sorter - 
Päronglass med mjölkchoklad och Hallonsorbet.
Elin hade päronglassen på första plats och hallonsorbet på andra plats
medan Ida tyckte tvärtom, så därför blev det delad första plats.

Vilken blir er favorit?

Tack för hjälpen fina tjejer!
"Vilken tycker du är godast?"


I samarbete med Triumfglass

söndag 13 april 2014

Årets första bulgursallad

Åh vilken härlig tid vi har framför oss nu med sol, värme, grillat och en massa sallader. Det är så mycket godare och enklare med en sallad till maten på sommaren. På vintern vill man gärna ha potatis, ris, pasta eller nå annat varmt. Håller ni med mig?

I dag gjorde jag en god bulgursallad till den grillade rödingen och som jag njöt.


Dagens sallad bestod av
bulgur
mangold
gurka
körsbärstomater
rödlök
fetaost
som jag blandade ihop på ett salladsfat.

Det gröna ligger i botten så det blev en väldigt röd-vit sallad
Trots att det nu är söndagkväll kommer det ingen veckomatsedel. Men här hittar ni mina tidigare matsedlar. Jag har inte planerat nån mat för jag räknar med att de påsklovslediga barnen kommer vara på språng en hel del och kommer ta sig nå att äta när de har tid och lust. Dessutom har vi en massa rester i kylen efter helgen som vi måste äta upp. Och om några dagar är det helg igen då vi ska äta en massa sill, lax och ägg :)

Biscotti med blåbär, lime och kokos

Söndageftermiddag och vi har hunnit med en rejäl sovmorgon, en shoppingrunda och glasstest och det är fortfarande många timmar kvar av dagen. Härligt! Men nu måste jag börjar planera kommande vecka som innebär påsklov för barnen men jobb för mig och Leif. Fast bara 3,5 dagars jobb så det är snart helg igen.

Min biscottitillverkning fortsätter och det luktade underbart när jag gräddade dessa biscotti med smak av blåbär, lime och kokos. En kombination som inte brukar göra en besviken.


Biscotti med blåbär, lime och kokos
100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
1 lime, skal och saft
2 tsk bakpulver
ca 7 dl vetemjöl
1 dl kokos
1 dl frysta blåbär

Vispa ihop smör, socker och limeskal.
Vispa ner ett ägg i taget.
Pressa ner limesaft.
Blanda mjöl, bakpulver och kokos separat och rör ner i smeten.
Rör snabbt ner frysta blåbär.
Knåda lätt och forma till tre längder.
Lägg dem på en plåt och platta till lätt.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Skär genast i två-centimeters-bitar.
Vänd snittytan uppåt och ställ in i ugnen ytterligare ca 15 minuter
Stäng sedan av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar i eftervärmen tills skorporna torkat helt.

Biscotti på tork

Mmm vad gott det här var, precis som jag trodde så levererade den här komibnationen. Det är viktigt att använda frysta blåbär för annars blir hela degen blålila och det vill man inte.

Åh nu kommer solen fram! Kanske dags att ta en promenad innan man sätter igång med middagen, som i dag blir grillad röding.